Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΜΑΚΕΤΕΣ ΠΑΛΙΩΝ ΑΡΧΟΝΤΙΚΩΝ-ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Εκθεση Μακετών "Παλιών Αρχοντικών & Μνημείων Καστοριάς" του Ν.Πιστικού.Επίσης Κάποιες εικόνες της Καστοριάς

Στην αίθουσα της Νομαρχίας,στην αίθουσα εκδηλώσεων,στο αμφιθέατρο του ισογείου βρήκαν τελικά φιλόξενη στέγη,έστω και προσωρινά, οι αξιόλογες μακέτες παλιών Αρχοντικών & Μνημείων της Καστοριάς που χρόνια τώρα με περισσή αγάπη και μεράκι κατασκευάζει και επιμελείται ο αυτοδίδακτος "λαϊκός-εμπειροτέχνης αρχιτέκτονας" ο συνταξιούχος κουρέας της Καστοριάς, Νικόλαος Πιστικός.

Η Καστοριά σε πρόσφατη εικόνα από την θέση ΠΕΤΡΑ
όπου σταματούν πολλοί επισκέπτες για φωτογράφιση



Η Καστοριά σε παλιά φωτογραφική άποψη
σε κάδρο στο ΚΤΕΛ Καστοριάς
"ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΨΙΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ" 1922
Vue Generale de Castoria
Πιθανώς από Γαλλική Καρτ Ποστάλ εποχής


ΚΑΣΤΟΡΙΑ: με ΚΛΙΚ πάνω στη φωτογραφία
μπορείτε να δείτε ένα μικρό VIDEO περιήγησης



Στην είσοδο της Νομαρχίας ένα σχετικό ταμπλώ ενημερώνει τον επισκέπτη ότι μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση ελεύθερα.Πολλές φορές πέρασα βιαστικός,είπα να την επισκεφθώ όλο οι βιαστικές δουλειές και όλο το ανέβαλα,ώσπου το αποφάσισα να την επισκεφθώ έστω και σύντομα.Αφορμή η συνάντησή μου με τον ίδιο τον κυρ Νίκο Πιστικό στην είσοδο της Νομαρχίας.Είχα ακουστά για τις "χειροτεχνίες" του για τα Καστοριανά Αρχοντικά αλλά ποτέ δεν έτυχε να τις δώ συνολικά.

Ετσι με ξεναγό τον ίδιο,που αφιερώνει φιλότιμα και αφιλοκερδώς αρκετό από τον χρόνο του ενημερώνοντας τους επισκέπτες ,είχα την ευκαιρία να δώ όχι απλά χειροτεχνίες αλλά περίτεχνες μακέτες ,με απλά υλικά, αλλά με "μαστοριά" και τέχνη,ανάλογη των παλιών "μαϊστόρων"(αναφορά Ν.Μουτσόπουλου για τους παλιούς τεχνίτες οικοδόμους) που θα την ζήλευε και έμπειρος αρχιτέκτονας,που αναπαριστούν παλιά αρχοντικά της Καστοριάς πολλά από τα οποία ,αφημένα στην εγκατάλειψη, δεν υπάρχουν πιά.

Ο κυρ Νίκος,παλιό μέλος του "Συλλόγου Φίλων Βυζαντινών Μνημείων Καστοριάς" για δεκαετίες όργωνε μαζί με τον "εργάτη του Καστοριανού Βυζαντινού Πολιτισμού" τον ακάματο καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νίκο Μουτσόπουλο (που είχε κάνει την Καστοριά ζωντανό έργαστήρι εκπαίδευσης των νέων αρχιτεκτόνων φοιτητών του ΑΠΘ) κάθε ιστορική γωνιά,φωτογράφιζε,κρατούσε σημειώσεις με το μεράκι και την φιλομάθεια του αυτοδίδακτου "αρχαιολόγου".
Ηταν μια ευκαιρία να μάθει και πράγματι γνωρίζει παλιές ιστορίες όπως για την απόβαση των Νορμανδών στο Βουνό, για τους Κομνηνούς στην Καστοριά, την Βυζαντινή εποχή κ.ά.
Πέρα από την χτένα και το ψαλίδι του κουρέα,βρήκε απλούς και εμπειρικούς κανόνες να μετασχηματίζει σε κατασκευαστική κλίμακα μακέτας τα παλιά αχροντικά,αναπαριστώντας την παραμικρή λεπτομέρεια.Κεραμίδια,πέτρα,ξύλινα κουφώματα κλπ χαρακτηριστικά των αρχοντικών κατασκευάστηκαν με μεράκι και μαστοριά.

Ιδιαίτερη γωνιά καλύπτει η Αναπαράσταση του Λιμναίου Οικισμού του Αρχαιολογικού χώρου του Δισπηλιού,το Βουνό με επισημάνσεις ιστορικών τοποθεσιών που για την κάθε μιά ο κυρ Νίκος έχει πολλά να διηγηθεί.

Παρακάτω δίνουμε μια μικρή μόνο εικόνα από το έργο του που πρέπει να βρεί μιά οριστική στέγη και όχι να αποτελεί απλά διακοσμητικό κομμάτι μετακινούμενο στους διαδρόμους

Το Ταμπλώ στην Είσοδο της Νομαρχίας
Καστοριάς


Ο κυρ Νίκος Πιστικός,με καμάρι ποζάρει
φιλικά δείχνοντας μέρος από το έργο του






Καστοριανό Αρχοντικό ΝΑΤΖΗ(έτους 1750)
σε μακέτα Ν.Πιστικού



Αξίζει πραγματικά μια επίσκεψη σε όσους δεν είχαν τον χρόνο ως τώρα να το κάνουν από τους Καστοριανούς αλλά και γι ατους επισκεπτες της πόλης, θα ήταν μια καλή ευκαιρία γνώσης της τοπικής Ιστορίας της πόλης με τα ξακουστά αρχοντικά.

Ενημέρωση για τα ΑΡΧΟΝΤΙΚΑ της ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Υπάρχει μεγάλη βιβλιογραφία αλλά και αρκετές σελίδες στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ.Για όποιον ενδιαφέρεται δίνουμε εδώ μια ενδιαφέρουσα Ιστοσελίδα με αναλυτική παρουσίαση των Αρχοντικών της Καστοριάς, με ΚΛΙΚ ΕΔΩ