Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκή Ενημέρωση

Φωτοβολταϊκά: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την εγκατάστασή τους σε οικόπεδα και στέγες

Με τελευταία απόφαση του ΥΠΕΚΑ επέρχονται περαιτέρω απλοποιήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης Εγκαταστάσεων Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων σε Κτίρια και Αγροτεμάχια.
Σημειώνουμε λοιπόν:

1-Επεκτείνεται η απαλλαγή από "Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας" για ΦΒ Εγκαταστάσεις έως 100KW σε κτίρια.Δεν χρειάζεται έγκριση Πολεοδομίας.
2-Μειώνονται οι πλάγιες αποστάσεις σε εγκαταστάσεις ΦΒ Πάρκων και σε μή Αρτια αγροτεμάχια.Ως μέγιστο ποσοστό Κάλυψης παραμένει το 60%.Ετσι μπορούν να αξιοποιηθούν και μικρά αγροτεμάχια με μικρές μονάδες Φωτοβολταϊκών. Χρειάζεται από Πολεοδομία "Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας" (Τοπογραφικό,Διάγραμμα Κάλυψης,Τεχν περιγραφή κλπ)

       Βέβαια στην απόφαση βλέπουμε και κάποιες περίεργες διατυπώσεις όπως:
"Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας εργασίες από σκυρόδεμα που συνοδεύουν τις παραπάνω κατασκευές, όπως θεμελιώσεις των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείων.Για εργασίες όπως η θεμελίωση των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείωνμε πασαλόμπηξη, με γεώβιδες, με χρήση βαρυτικών βάσεων, ακόμα και όταν μέρος τους (μέχρι 50%) τοποθετείται κάτω από τη φυσική στάθμη του εδάφους, καθώς και πάσηςφύσεως οικίσκοι που εδράζονται βαρυτικά στο έδαφος και που ως αποκλειστικό σκοπό έχουντην προφύλαξη του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του σταθμού, δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας."
     Η θεμελίωση των βάσεων με σκυρόδεμα χρειάζεται άδεια(!!) ενώ οι λοιποί τρόποι όχι.Τώρα αυτό τι σημαίνει ,μένει σε κάθε πολεοδομία να το ερμηνεύει.

Δείτε εδώ σχετικό άρθρο από Εφημερίδα ΝΕΑ 17 2 2011   *η φωτο δίπλα είναι από τα ΝΕΑ
Δείτε και "κατεβάστε" την  Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το άρθρο  της εφημερίδας η πορεία του Προγράμματος ΦΒ Στεγών παρουσιάζει μεγάλη αύξηση.Ο αριθμός των αιτήσεων ήταν:
 
-Τέλος 2010..........οι αιτήσεις έφθασαν τις. 5.143
-Σεπτέμβριος 2010..      #.............ήταν.........2.987
-Ιούνιος............#.............#...............#...........1.089
-Ιανουάριος......#.............#...............#..............213



Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

«Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον"

«Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» Τα Βήματα κ Απορίες Συνοπτικά
Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα 

από  Εφημ "ΤΑΝΕΑ"  -ολο το Αρθρο  εδώ  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4616190


Πρεμιέρα χθες για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και αρκετοί ήταν όσοι έσπευσαν σε καταστήματα των τεσσάρων τραπεζών – Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς – που έχουν αναλάβει να το «τρέξουν» για να ζητήσουν πληροφορίες. Μάλιστα, όσοι είχαν σπεύσει να προμηθευτούν ενεργειακό πιστοποιητικό, κατέθεσαν στις τράπεζες τα πρώτα αιτήματα.

Οι απορίες ωστόσο είναι πολλές.

-«Στα παλαιά κτίρια, σαν αυτά προ του 1980 στα οποία απευθύνεται το πρόγραμμα, αν τα διαμερίσματα δεν έχουν αυτονομία στη θέρμανση, όπως συνήθως συμβαίνει, οι ιδιοκτήτες δεν µπορούν να ενταχθούν», παρατηρεί ο κ. Σπύρος Κατσαρός, μηχανικός και ένας από τους πρώτους 1.500 πιστοποιημένους ενεργειακούς επιθεωρητές.

-«Το 90% των ελληνικών κτιρίων δεν είναι σωστά μονωμένο και οι απώλειες σε ενέργεια και σε κόστος είναι μεγάλες. Το πρόγραμμα αποτελεί µια μοναδική ευκαιρία τόσο να ενισχυθεί το κτιριακό µας απόθεμα όσο και να αναβαθμιστεί αισθητικά», σημειώνει από την πλευρά του ο Γιώργος Κοροπούλης, αρχιτέκτων μηχανικός, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Osis Constructions.

«ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν στις βασικότερες απορίες των ενδιαφερομένων, όπως τα βασικά δικαιολογητικά που χρειάζονται, τι ισχύει αν έστω ένας - δύο ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κ.ά.

1. Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνω;

Να απευθυνθείτε σε µια από τις τέσσερις τράπεζες και να ρωτήσετε αν μπορείτε να πάρετε δάνειο. Διότι µπορεί κάποιος να µην έχει την πιστοληπτική ικανότητα για τη λήψη δανείου.

2. Πόσα είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αν πρόκειται για πολυκατοικία;

Τα βασικά είναι αντίγραφο δελτίου ταυτότητας, οικοδομική άδεια, απόφαση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας για τη συναίνεση των συνιδιοκτητών σχετικά µε τις απαιτούμενες παρεµβάσεις, απόδειξη πληρωμής ΕΤΑΚ, εκκαθαριστικό Εφορίας, αντίγραφα εντύπων Ε1 του 2010 και Ε9, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, έντυπο πρότασης παρεµβάσεων (συμπληρώνεται από τον μηχανικό), οικονομικές προσφορές αναδόχων - προμηθευτών του έργου.

3. Αν οι παρεµβάσεις αφορούν ένα μεμονωμένο διαμέρισμα ή µια μονοκατοικία;

Στα παραπάνω πρέπει να συμπεριληφθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας ή του διαμερίσματος.

4. Τι συμβαίνει αν το διαμέρισμα νοικιάζεται σε κάποιον;

Τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπεριλάβει στον φάκελο αντίγραφο του εντύπου Ε2, όπου αναγράφονται τα εισοδήματα από μισθώματα, και µια υπεύθυνη δήλωση του ενοικιαστή ότι χρησιμοποιεί το ακίνητο ως κύρια (ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία) καθώς και ότι συμφωνεί να γίνουν οι εργασίες.

5. Τι συμβαίνει αν έχω χάσει την οικοδομική άδεια;

Πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στην πολεοδομία για να σας εκδώσει αντίγραφο.

6. Πού μπορώ να βρω ενεργειακό επιθεωρητή;

  Στην ιστοσελίδα του υπ. Περιβάλλοντος  ( https://www.buildingcert.gr/inspectors/startValues.view   ), κατανεμημένους ανά νομό. Μέχρι σήµερα ανέρχονται σε 1.500.

7. Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες; Πρέπει το σύνολο των ιδιοκτητών να δεχθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα (ή ό,τι προβλέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας).

-Πότε και πώς θα πάρετε τα χρήματα

-Άλλες βασικές απορίες είναι:

-Επιταγή από την τράπεζα θα πάρω στα χέρια µου; όχι, για λόγους αποφυγής υπερτιμολογήσεων η πληρωμή θα γίνεται κατευθείαν μεταξύ τραπεζών και εργολάβων.

-Υπάρχει κίνδυνος οι εργολάβοι να µου χρεώσουν ό,τι θέλουν; το υπουργείο περιβάλλοντος θα κάνει αποδεκτή τη προσφορά που θα προσκομίσετε εφόσον δεν υπερβαίνει τις ανώτατες τιμές για υλικά που έχουν καθοριστεί.

-Ποιες εργασίες χρηματοδοτούνται; αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση σκιάστρων, θερμομόνωση στο κέλυφος, αναβάθµιση συστήματος θέρμανσης.

-Πότε θα δοθεί η προκαταβολή; Με την υπογραφή της σύμβασης.

-Σε πόσο καιρό θα γίνει αυτό; τρεις µήνες περίπου από την έναρξη του προγράμματος.

-Πότε γίνεται η εκταμίευση όλου του ποσού; το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4616190

Δείτε παρακάτω αναλυτική ενημέρωση που λύνει όλες τις απορίες

***ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

** Σημείωση: Το Γραφείο μας "Τεχνοδιάσταση"-ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Πολ Μηχ ,έχει υποβάλει εμπρόθεσμα φάκελο στο ΥΠΕΚΑ,όπως και πολλοί άλλοι Μηχανικοί.

Είμαστε στο ΜΗΤΡΩΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ που μπορείτε να βρείτε ανα Νομό κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ και επιλέγοντας Νομό (είμαστε στο Νομό Καστοριάς)

Στην Ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ υπάρχει απλή κατανοητή  βήμα-βήμα ενημέρωση για το Πρόγραμμα  "Εξοικονόμηση κατ'οίκον"

Φωτοβολταϊκά Αγροτών

   Φωτοβολταϊκά Αγροτών:Αναζητούνται Λύσεις    για          ξεπέρασμα του "κορεσμού"

TEXNIKEΣ λύσεις κατά περίπτωση αναζητεί η ΔΕΗ προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του δικτύου που καθιστούν δύσκολη τη σύνδεση του 1/3 από το σύνολο των αγροτικών φωτοβολταϊκών.
-Συγκεκριμένα από το σύνολο των 6.200 αιτήσεων που υποβλήθηκαν από αγρότες για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών σταθμών, περίπου οι 2.000 βρίσκονται σε σημεία του δικτύου όπου είναι δύσκολη η σύνδεση. Όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών θα δοθούν τεχνικές λύσεις κατά περίπτωση,οι οποίες θα οριστικοποιηθούν ως το τέλος του                        μήνα .................................................................

    περισσότερα στο άρθρο εδώ............ http://www.express.gr/news/finance/414954oz_20110203414954.php3  







Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Διακοσμητικές Υπηρεσίες και Νέες Τεχνολογίες

Διακοσμητικές Υπηρεσίες και Νέες Τεχνολογίες :
Σοφία Νικοπούλου Πολ Μηχ ΤΕ-Αρχιτ.Εσωτ Χώρων-Διακοσμήτρια

       Η Διακόσμηση Εσωτ.Χώρων,δεν είναι πιά μια ακριβή πολυτέλεια.Υπάρχουν λύσεις που μπορούν, με οικονομικό τρόπο, να δώσουν καλαίσθητο αποτέλεσμα,αρκεί να υπάρχει έγκαιρη συνεργασία ειδικού στην Αρχιτεκτονική Εσωτ.Χώρων(Κατοικιών ή Επαγγελματικών Χώρων).
    Η χρήση των Νέων Τεχνολογιών (Η/Υ-Σχεδιαστικά Προγράμματα, Προγράμματα Φωτορεαλισμού, Ιντερνετ κλπ) δίνει νέες δυνατότητες για καλαίσθητο αποτέλεσμα και το κυριώτερο,άμεση δυνατότητα εκ των προτέρων,πρό της κατασκευής, εποπτικής φωτορεαλιστικής εικόνας αποτελέσματος των προγραμματιζόμενων επιθυμητών επεμβάσεων στο ακίνητό σας. Γλυτώνετε έτσι περιττές δαπάνες ανακατασκευής αποτελέσματος, που δεν είχατε συνειδητοποιήσει την μορφή του, από απλή περιγραφή ή σχεδιαστικό σκαρίφημα
       Το...."θυγατρικό" μας Γραφείο,της ΣΟΦΙΑΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ (Αρχιτ Εσωτ Χώρων-Διακοσμήτρια-Πολ.Μηχ ΤΕ), προσφέρει φιλικές "καλλιτεχνικές" Συμβουλές και Υπηρεσίες Μελετών- Επιβλέψεων-Κατασκευών,προσιτές σε όλα τα βαλάντια:
-Για επεμβάσεις Κατασκευής- Ανακαίνισης-Διακόσμησης-Αξιοποίησης σε Ακίνητα (Κατοικίες ή Επαγγελματικούς Χώρους).... με..."Σοφία", με συνδυασμό Αισθητικής,Λειτουργικότητας αλλά και Οικονομίας!
-Για σας και τους δικούς σας ανθρώπους.-Θεσνίκη-Καστοριά(δυνατότητα ραντεβού στο έργο σας) αλλά και Πανελλαδικά μέσω Ηλ.Υπολογιστή κ Ιντερνετ,σε ειδικές περιπτώσεις.
-Ενδεικτικά: Η πρώτη Φωτογραφία παραπάνω, είναι φωτορεαλιστικό τμήματος εσωτερικού χώρου αίθουσας εκδηλώσεων, προ της κατασκευής, ενώ η 2η, είναι Φωτογραφία μετά την υλοποίηση


Γνωστοποιείστε την Σελίδα στον περίγυρό σας. Κάπου σίγουρα θα χρειαστεί!
     Εναλλακτικά,όσοι είστε στο FACEBOOK δείτε  Sofia Nikopoulou Interior Design

Επίσης μέσω της Ιστοσελίδας του Γραφείου μας "Τεχνοδιάσταση"-ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Πολ Μηχ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1 2 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΝ

      Οριστικοποιήθηκαν τα ονόματα και οι τοποθετήσεις προϊσταμένων & διευθυντών στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

          Την όλη επιμέλεια είχε φυσικά ο Γιώργος Δακής.
 ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ από το Blog     http://www.alphafm.gr/?p=15329

          Στην λίστα βλέπουμε και ονόματα συναδέλφων Μηχανικών.Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο όλων στην κρίσιμη περίοδο που διέρχεται ο τόπος.
              Η "Νομαρχία" έγινε πλέον "Περιφερειακή Ενότητα".Οι επιγραφές στην είσοδο του κτιρίου άλλαξαν έγκαιρα.Για το εσωτερικό του κτιρίου,πέρα από τις επιγραφές,θα αναμένουμε την ουσιαστική λειτουργία των υπηρεσιών,ειδικά των νευραλγικών 'τεχνικών υπηρεσιών", και όσων έχουν συνάφεια με αυτές,αναγκαίων για την ανάπτυξη της περιοχής,μετά τις ανακατατάξεις λόγω "Καλλικράτη" μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας.

Φωτοβολταϊκά:Οι Νέες τιμές Α' εξαμ 2011

Φωτοβολταϊκά: Σε ισχύ από σήμερα οι μειωμένες εγγυημένες τιμές:
Σε εφαρμογή του Νόμου που υπήρχε Στις Στέγες παραμένει 0,55€, στα ΦΒ Πάρκα ισχύει μείωση -4,9%,ήτοι νέα τιμή από 1.2.2011 είναι 0,41943€

     Με τις εγγυημένες τιμές για την παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς που ίσχυαν έως σήμερα θα πληρώνονται τελικά όσοι επενδυτές είχαν υποβάλει έως και χθες, 31η Ιανουαρίου 2011, αίτημα για σύναψη σύμβασης αγοραπωλησίας ενέργειας με τον αρμόδιο διαχειριστή του συστήματος.
          Πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση που προωθεί άμεσα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όπως ανακοίνωσε χθες, καθώς από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου, τίθενται σε ισχύ οι νέες μειωμένες, κατά 4,9%, εγγυημένες τιμές για την ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάρκα, εξαιρουμένων των φωτοβολταϊκών στις στέγες, για τα οποία η τιμή παραμένει στα 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Από εδώ και πέρα οι εγγυημένες τιμές για την ενέργεια από φωτοβολταϊκά θα μειώνονται κάθε εξάμηνο σε ποσοστό περίπου 5% μέχρι και τον Αύγουστο 2014.

=========================================================================
**Σημειώνεται ότι πρόκειται για εφαρμογή του Πίνακα Κλιμάκωσης τιμών που προβλέπει ο Νόμος ανά  εξάμηνο ως το 2014, για την αρχική τιμή υπογραφής σύμβασης.
    Για  αυτό όσοι είναι σε διαδικασία αδειοδότησης ,ας φροντίσουν  για σύμβαση στο Α'Εξάμηνο 2011

Δείτε και "κατεβάστε" τον σχετικό Πίνακα με ΚΛΙΚ ΕΔΩ