Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Δημοτική Επιχείρηση ΜΑΚΕΔΝΟΣ ΑΕ / Λατομείο Καστοριάς:

Δημοτική Επιχείρηση ΜΑΚΕΔΝΟΣ ΑΕ / Λατομείο Καστοριάς:
Υπερβολικές Αυξήσεις Αδρανών Υλικών

   Την σφοδρή αντίδραση του Συλλόγου Εργοληπτών Ν Καστοριά(ΣΠΕΔΕ),προκάλεσε η ανακοίνωση νέων,υπερβολικά αυξημένων τιμών πώλησης αδρανών υλικών.
Ως γνωστόν η ΜΑΚΕΔΝΟΣ ΑΕ είναι το διάδοχο σχήμα της ΚΕΑΥΜ (Κοινοτική Επιχείρηση Αδρανών Υλικών Μαυροχωρίου) που διαχειρίζεται το Λατομείο Μαυροχωρίου στο απέναντι βουνό, και τα 2 τουριστικά πλοία, ΟΛΥΜΠΙΑ και ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ του  ενιαίου Δήμου Καστοριάς.
     Το λατομείο αυτό,όντας το μοναδικό στο Νομό,λειτουργεί σε μονοπωλιακές συνθήκες,είχε από την ίδρυσή του,ιδιαίτερη 'ανοχή" στην λειτουργία του,αφού είναι απαραίτητο στο Νομό.
      Ομως υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικης δυσπραγίας του Κλάδου των Κατασκευών,με τους Εργολήπτες υπό κατάρρευση και λόγω μειωμένων ή ανύπαρκτων Δημοσίων Επενδύσεων,μοιάζει προκλητικό,μια "Δημοτική Επιχείρηση" να ανακοινώνει  αύξηση τιμών της τάξης του 40%!
Δεν μπορεί να απορροφηθεί στην κατασκευή μια τέτοια αύξηση στα Δημόσια Εργα,αφού υπάρχουν εγκεκριμένα τιμολόγια με τα οποία δημοπρατούνται τα Εργα και υπάρχουν εργολαβίες που έχουν συμβασιοποιηθεί ,λαμβάνοντας υπόψη τις ισχύουσες τιμές
       Στο υπόμνημα του ΣΠΕΔΕ επισημαίνεται ότι οι τιμές αυτές,πέρα από την αρνητική οικονομική συγκυρία στην οποία ανακοινώνονται,απέχουν από τις αντίστοιχες τιμές άλλων λατομείων Δυτ Μακεδονίας από 29% έως 59%!Είναι αναγκαίο να αναπροσαρμοστούν σε επίπεδα ανταγωνιστικά των Λατομείων άλλων περιοχών Δυτ Μακεδονίας.

Το πλήρες Υπόμνημα του ΣΠΕΔΕ προς την ΜΑΚΕΔΝΟΣ ΑΕ με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Πρόγραμμα "Χτίζοντας το μέλλον -Παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας"

ΚΑΠΕ: Ξεκινά το πρόγραμμα "Χτίζοντας το μέλλον -Παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας"
Την έναρξη του Προγράμματος «Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας», που στοχεύει στην εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, ανακοινώνει το ΥΠΕΚΑ. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη του ΚΑΠΕ, προβλέπει 150.000 ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτήρια (μονοκατοικίες, διαμερίσματα και εμπορικά κτήρια).

      Με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας»» ο πολίτης θα εξασφαλίζει πιστοποιημένα και υψηλής απόδοσης προϊόντα και συστήματα τεχνολογιών αιχμής, σημαντικές εκπτώσεις, μέσα από εθελοντικές συμφωνίες με τη βιομηχανία και το εμπόριο και, φυσικά, εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Αναβαθμίζει ενεργειακά, αλλά και συνολικότερα, το κτήριό του απολαμβάνοντας ένα υγιεινό και θερμικά άνετο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, για την καλύτερη διασφάλισή του, το Πρόγραμμα προβλέπει δωρεάν ποιοτικό έλεγχο των εργασιών και των προϊόντων που χρησιμοποιήθηκαν.
      Το «Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας» περιλαμβάνει δώδεκα, συνολικά, παρεμβάσεις,  ήτοι:
-πέντε σε εμπορικά κτήρια (εγκατάσταση ολοκληρωμένων προσόψεων υψηλών προδιαγραφών, τοποθέτηση εξωτερικής μόνωσης, εγκατάσταση συστήματος ψύξης - θέρμανσης - αερισμού υψηλής απόδοσης, αντικατάσταση του συστήματος τεχνητού φωτισμού, εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ενεργειακού ελέγχου).

     Το πρόγραμμα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια και για τη συμμετοχή του πολίτη σε αυτό δεν υπάρχουν κανενός είδους περιορισμοί, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί εθελοντικές συμφωνίες με 13 κλαδικούς φορείς και περισσότερους από 1000 επαγγελματίες του χώρου.

     Παράλληλα, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου προβλέπεται μια σειρά από δράσεις που θα υποστηρίξουν τη γενικότερη προσπάθεια του ΥΠΕΚΑ για την επίτευξη των εθνικών στόχων σε σχέση την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτηρίων στην Ελλάδα:

• Εξ αποστάσεως κατάρτιση των τεχνιτών που δραστηριοποιούνται στον κτηριακό τομέα, με την ανάπτυξη και λειτουργία πλατφόρμας τηλεκπαίδευση
• Πιστοποίηση προσόντων για επαγγελματίες του κτηριακού τομέα
• Παρακολούθηση των δράσεων Ενεργειακής Αποδοτικότητας στα κτήρια του δημοσίου τομέα
• Ανάπτυξη καινοτόμου αγοράς προϊόντων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον κτηριακό τομέα
• Δημιουργία μηχανισμού ενεργειακής και περιβαλλοντικής υποστήριξης βιοτεχνικών, εμπορικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
• Καθιέρωση ετήσιου Βραβείου για κτήρια βέλτιστης ενεργειακής αποδοτικότητας

    Με τη υλοποίηση των παρεμβάσεων και των δράσεων αυτών το «Χτίζοντας το Μέλλον-Παρεμβάσεις Μεγάλης Κλίμακας» στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη σημαντική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του λειτουργικού κόστους των κτηρίων, αλλά και της οικονομικής επιβάρυνσης των ιδιοκτητών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων τους. Παράλληλα, συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου και παγκοσμίως ανταγωνιστικού, οικονομικού αντικειμένου για τον κατασκευαστικό κλάδο και την εγχώρια βιομηχανία δομικών υλικών και ενεργειακών προϊόντων, καθώς και στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας, σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες:

- στον ιστότοπο του έργου www.ktizontastomellon.gr
και στην Γραμμή Εξυπηρέτησης Πολιτών 210 6603238 ,,,,,         πηγή energeiakozani.gr
=========================================================================
**Δείτε και Προηγούμενο Αρθρο μας για το Πρόγραμμα με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Ενεργειακά Πιστοποιητικά-Επιθεώρηση Κτιρίων,Τώρα!

==============================================================
Ειδικές Υπηρεσίες Ακινήτων:Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων(ΠΕΑ)

-Για Ενταξη σε Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ"
-Για Μεταβιβάσεις-Μισθώσεις Ακινήτων
-Για Ενεργειακή Αναβάθμιση με Ανακαίνιση ...

*Με συνέπεια-Φιλικά-Οικονομικά
========================================
(*"Τεχνοδιάσταση"* -Χρ.Νικόπουλος Πολ.Μηχ.*
Ενεργειακός Επιθεωρητής)
Καστοριά/Δυτ Μακεδονία-Θεσνίκη/Κ Μακεδονία
για ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Συνεργασία με ΤΕΕ Πολεοδομικά-Αυθαίρετα

ΥΠΕΚΑ: Συνεργασία με ΤΕΕ για την προώθηση λύσεων σε επείγοντα πολεοδομικά θέματα-ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

      Λύσεις σε πολλά σημαντικά θέματα που αφορούν σε εκκρεμότητες εφαρμογής νομοθετημένων μέτρων και διαδικασιών πολεοδομικού ενδιαφέροντος, αποφασίστηκαν μετά από κύκλο συναντήσεων συνεργασίας της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και της διοίκησης του ΤΕΕ. Ειδικότερα, στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γρηγόρη Τσάλτα, και του προέδρου ΤΕΕ, Χρήστου Σπίρτζη, με τη συμμετοχή της αρμόδιας Γ.Γ. Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ, Μαρίας Καλτσά, και υπηρεσιακών παραγόντων, διαμορφώθηκε το πλαίσιο κοινών αποφάσεων και δραστηριοτήτων ΥΠΕΚΑ και ΤΕΕ.
Συγκεκριμένα:
  • Το ΤΕΕ, για προφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους που αντιμετωπίζουν οι έλληνες πολίτες, για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν σε δυσλειτουργίες της διοίκησης, πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε και αποδέχθηκε να ισχύσει παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου, για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων μέχρι και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012.
  • Το ΤΕΕ είναι έτοιμο να ενεργοποιήσει από την Τρίτη 19 Ιουνίου 2012 τη δεύτερη φάση της διαδικασίας ελέγχου και επεξεργασίας των δηλώσεων αυθαιρέτων, που ήδη έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.
  • Το ΤΕΕ πρότεινε και το ΥΠΕΚΑ συμφώνησε να εκδοθεί εγκύκλιος που αφορά ειδικά πρότυπα “δελτίων τρωτότητας των κτηρίων", αναλόγως της κατηγορίας τους. Το ΤΕΕ πρόκειται να δώσει τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης για το λογισμικό σύστημα και για ότι άλλο τυχόν απαιτηθεί. Συμφωνήθηκαν η δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος και η άμεση έκδοση οδηγίας από το ΥΠΕΚΑ για το προβλεπόμενο διάγραμμα κάλυψης των προς εξέταση κτιρίων, όπως ορίζεται από το νόμο ανάλογα με τις κατηγορίες κτιρίων. Στόχος είναι να μην υπάρχουν προβλήματα από ασάφειες και ερμηνείες και τα στοιχεία να συμπεριληφθούν στο ηλεκτρονικό σύστημα κατά την δοκιμαστική λειτουργία. Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη φάση θα δοθεί πρόσβαση στις υπηρεσίες δόμησης της χώρας και τους αρμόδιους υπαλλήλους, προς διευκόλυνση υλοποίησης ελέγχων και εξυπηρέτησης των πολιτών, ενώ το ΤΕΕ θα προετοιμάσει ενημερωτικές ημερίδες για τα στελέχη των υπηρεσιών δόμησης.
  • Συμφωνήθηκε το περιεχόμενο και ολοκληρώθηκαν οι νομοτεχνικές διατυπώσεις του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή του θεσμού της «Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου». Το μέτρο θεσμοθετήθηκε προ διετίας, το ΥΠΕΚΑ υπέβαλλε στο ΤΕΕ σχέδιο έντυπης μορφής που περιελάμβανε τα στοιχεία για τη σύνταξη της Ταυτότητας του Κτιρίου και το ΤΕΕ τα επεξεργάστηκε και κατέθεσε σχέδιο ΠΔ για την εφαρμογή του νόμου. Στόχος είναι η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σύντομα να βρει έτοιμο το σχετικό ΠΔ για την προώθηση της εφαρμογής του.
      Με την ολοκλήρωση της συνεργασίας, ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γρηγόρης Τσάλτας δήλωσε πως «με αυτές τις προβλέψεις συμπληρώθηκαν οι εκκρεμότητες, είναι πλέον δυνατή η ολοκλήρωση της ρύθμισης πολλών κατηγοριών αυθαίρετων κτηρίων και διευκολύνονται οι έλεγχοι για την πάταξη της αυθαιρεσίας, ενώ με την σύνταξη του σχεδίου ΠΔ για την ‘Ταυτότητα του Κτηρίου’ μπαίνουν οι βάσεις για την επίλυση πολλών προβλημάτων του κτηριακού τομέα που χρονίζουν».
      Επίσης, με Απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ και μετά από εισήγηση του Πράσινου Ταμείου, μελετάται ο τρόπος για την απλοποίηση της διαδικασίας επιστροφής χρημάτων στους πολίτες, σε περιπτώσεις λαθών σε αιτήσεις υποβολής για ρύθμιση αυθαιρέτων.

Πηγή:energeiakozani.gr

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Παράταση έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:

Παράταση έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση

      Μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου 2012 παρατείνεται η διαδικασία υποβολής δηλώσεων τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Την απόφαση αυτή έλαβε η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ μετά από κύκλο συναντήσεων συνεργασίας με τη διοίκηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) το οποίο πρότεινε, μεταξύ άλλων, την παράταση «για προφανείς κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες, για λόγους που υπαγορεύονται από το δημόσιο συμφέρον, αλλά και λόγω προβλημάτων που αφορούν σε δυσλειτουργίες της διοίκησης».
       Ειδικότερα, στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του υπουργού ΠΕΚΑ Γρηγόρη Τσάλτα και του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, με τη συμμετοχή της αρμόδιας γενικής γραμματέα Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ Μαρίας Καλτσά, η ηγεσία του υπουργείου αποδέχθηκε να ισχύσει παράταση της προθεσμίας που λήγει στο τέλος Ιουνίου, για την υποβολή δηλώσεων τακτοποίησης αυθαιρέτων, μέχρι και την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012.

......Περισσότερα ΚΛΙΚ ΕΔΩ



Πηγή:Otenet.gr

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Σπίτια που εξοικονομούν ενέργεια αλλά και χρήματα

Τα σπίτια που εξοικονομούν ενέργεια αλλά και χρήματα
Απλοί, φυσικοί και οικονομικοί τρόποι οικολογικής αναβάθμισης των κτιρίων για να καταταγούν σε υψηλές κατηγορίες από τον επιθεωρητή και να πωληθούν ή να ενοικιαστούν πιο εύκολα.

      Στη χώρα μας τα κτίρια καταναλώνουν (ουσιαστικά κατασπαταλούν) τεράστιες ποσότητες ενέργειας και απαιτείται 30% περισσότερη ενέργεια για θέρμανση, ιδιαίτερα στα κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980.
     Ο ενεργειακός έλεγχος των κτιρίων (που είναι υπεύθυνα για το 40% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργεια σε εθνικό επίπεδο) θεσπίστηκε με Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία με πολύ μεγάλη καθυστέρηση ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία. Κάπως έτσι προέκυψε το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), η έκδοση του οποίου είναι υποχρεωτική από την 1η Ιανουαρίου του 2011 για τις πωλήσεις ακινήτων ή για τις ενοικιάσεις ολόκληρων κτιρίων, ενώ από 1η Ιανουαρίου του 2012 το μέτρο επεκτάθηκε και στις μισθώσεις διαμερισμάτων άνω των 50 τ.μ. Δηλαδή, n πλήρης ενεργοποίηση του θεσμού έκδοσης ΠΕΑ εκτός από τις μεταβιβάσεις αφορά και τις ενοικιάσεις.
    Λαμβάνοντας υπόψη τους παράγοντες, όπως μόνωση του κτιρίου, ποιότητα των κουφωμάτων, θέση και έκθεση του κτιρίου, κατάσταση του συστήματος θέρμανσης, όπως επίσης ύπαρξη ή όχι τεντών, ηλιακού θερμοσίφωνα για την παραγωγή ζεστού νερού κ.ά., κατατάσσεται το κτίριο ή το σπίτι σε μία από τις εννέα κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης (με Α+ τη βέλτιστη και μειούμενη σταδιακά σε A, Β+, B, Γ, A E, Ζ, Η).
     Δεδομένου ότι η βαθμολόγηση της ενεργειακής συμπεριφοράς ενός ακινήτου διαμορφώνει μια νέα παράμετρο στην αγορά ακινήτων, μπορεί να επιδρά στην αξία αγοράς ή ενοικίασης.
     To πιστοποιητικό εκδίδεται από τους ενεργειακούς επιθεωρητές, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι και καταγραμμένοι σε ειδικό μητρώο του υπουργείου Περιβάλλοντος και προέρχονται από διπλωματούχους μηχανικούς των Πολυτεχνείων.
      As σημειωθεί ότι η οικολογική αναβάθμιση μίας κατοικίας κοστίζει από 15.000 - 20.000 ευρώ και σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες το ποσό που εξασφαλίζει ανά έτος ο ιδιοκτήτης του σπιτιού είναι ικανό να αποπληρώσει ενδεχομένως τη δόση ενός δανείου.
      Επειδή όμως λόγω κλίματος το μεγαλύτερο πρόβλημα θερμικής άνεσης προκύπτει λόγω ζέστης, υπάρχουν απλοί τρόποι για να το επιτύχετε.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, θα πρέπει να προστατέψετε το κτίριο σας από τον καλοκαιρινό ήλιο και την υπερβολική ζέστη.
Σκιάστε όλα σας τα παράθυρα. Επιλέξτε το κατάλληλο σύστημα ανάλογα με τον προσανατολισμό του παραθύρου. Στον νότο προτιμήστε οριζόντια σκίαστρα, στην ανατολή και τη δύση κατακόρυφα
Φυτέψτε δέντρα για να σκιάσετε το κτίριο σας, αλλά και για να δημιουργήσετε καλύτερο, ευνοϊκό "μικροκλίμα". Αξιοποιήστε τη βλάστηση στην οροφή αλλά και σε μπαλκόνια και ημιυπαίθριους χώρους (πέργκολες, κλπ.).
Προτιμήστε ανοιχτά χρώματα στους εξωτερικούς τοίχους, στις οροφές, αλλά και στις τέντες.
Μειώστε τις εσωτερικές πηγές θερμότητας.
Τοποθετήστε λαμπτήρες και συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μη χρησιμοποιείτε συσκευές που καταναλώνουν πολλή ενέργεια και ταυτόχρονα θερμαίνουν και τον χώρο (π.χ. ηλεκτρική κουζίνα, σίδερο) τις ώρες που έχει πολλή ζέστη.
Διώξτε τη ζέστη από το κτίριο σας με φυσικό αερισμό: Τις ζεστές ημέρες αερίστε το κτίριο σας οπωσδήποτε και μόνο τη νύχτα.
Φεγγίτες, ανοίγματα πάνω από σκάλες, καμινάδες αερισμού, σε συνδυασμό με κάποια ανοίγματα σε χαμηλά σημεία του κτιρίου μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικό κατακόρυφο αερισμό, χωρίς να ανοίγετε όλα σας τα παράθυρα.
Αν οι εξωτερικές συνθήκες και τα ανοίγματα του κτιρίου σας δεν εξασφαλίζουν τον απαραίτητο αερισμό, τοποθετήστε ανεμιστήρες προσαγωγής και απαγωγής του αέρα.

Πηγή:Buildnet.gr
========================================================================


Ενεργειακά Πιστοποιητικά-Επιθεώρηση Κτιρίων,Τώρα!

 =====================================================
Ειδικές Υπηρεσίες Ακινήτων:Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων(ΠΕΑ)

-Για Ενταξη σε Πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ'ΟΙΚΟΝ"
 -Για Μεταβιβάσεις-Μισθώσεις Ακινήτων
 -Για Ενεργειακή Αναβάθμιση με Ανακαίνιση ...
*Με συνέπεια-Φιλικά-Οικονομικά
 ========================================
(*"Τεχνοδιάσταση"* -Χρ.Νικόπουλος Πολ.Μηχ.*Ενεργειακός Επιθεωρητής) 
Καστοριά/Δυτ Μακεδονία-Θεσνίκη/Κ Μακεδονία

για ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ  ΚΛΙΚ ΕΔΩ