Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

"Εξοικονόμηση κατ' οίκον:Νεότερα στοιχεία για το πρόγραμμα

"Εξοικονόμηση κατ' οίκον:Νεότερα στοιχεία για το πρόγραμμα "-Προβληματισμοί.Σταγόνα εν ωκεανώ  οιεγκρίσεις-εκταμιεύσεις στο σύνολο υφισταμένων κτιρίων

Με αφορμή συζήτηση στη Βουλή για το "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον"
        Σε 101.154 έχουν φτάσει οι αιτήσεις στις τράπεζες για το πρόγραμμα ''Εξοικονόμηση κατ' Οίκον'', με γνώμονα τα στοιχεία του ΥΠΕΚΑ που διαβιβάστηκαν στη Βουλή.
        Τα παραπάνω προέκυψαν μέσω εγγράφου που δόθηκε από το ΥΠΕΚΑ στην Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση της βουλευτού της Ν.Δ. κ. Φ. Πατριανάκου.

       Όπως διευκρινίζεται, από τις 101.154 αιτήσεις, περίπου οι μισές έχουν λάβει προέγκριση δανείου, ενώ για 19.212, με συνολικό προϋπολογισμό 188,9 εκατ. ευρώ, έχουν εκδοθεί αποφάσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.

      Αναφορικά με τις εκταμιεύσεις των αιτήσεων, που έχουν ήδη υπαχθεί, το 50% έχουν λάβει προκαταβολή δανείου και πάνω από 50% την ολική εκταμίευση.
        Τα παραπάνω από την επίσημη ενημέρωση στη Βουλή,δείχνουν το ουσιαστικό "βάλτωμα" του προγράμματος μεταξύ τραπεζών- Υπουργείου-ΕΤΕΑΝ.
   Η "προεγκρίσεις τραπεζών" είναι κάτω του 20% των αιτήσεων,πολλοί ενδιαφερόμενοι έχουν πρόβλημα με τα εισοδηματικά κριτήρια, μέσα στην οικονομική δυσπραγία της 2ετίας ή λόγω Τειρεσία για τον ίδιο λόγο.
    Οι αποφάσεις υπαγωγής με ρυθμό χελώνας,οι δε εκταμιεύσεις, μαρτύριο για ιδιοκτήτες και συνεργεία.
      Αν βέβαια σκεφτεί κανείς τι ποσοστό των υφισταμένων περίπου 3.500.000 κτιρίων είναι οι 101.154 αιτήσεις και τι  οι 10.000 περίπου εκταμιεύσεις,μιλάμε για σταγόνα εν ωκεανώ.

Πιέσεις και μέτρα για Ενεργειακή Αναβάθμιση από την Κομισιόν
   Ένα βήμα πριν το Ευρωδικαστήριο, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ιταλία και Πορτογαλία
    (Πηγή Εφημ express.gr )

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιταλία και την Πορτογαλία να λάβουν εθνικά μέτρα σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.

     Ειδικότερα, η Επιτροπή απέστειλε αιτιολογημένες γνώμες (δεύτερο στάδιο προδικαστικής διαδικασίας) στη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία και την Πορτογαλία, με τις οποίες τις καλεί να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβαν για την εφαρμογή της οδηγίας σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
       Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας 2010/31/ΕΕ στην εθνική νομοθεσία των κρατών μελών έληξε στις 9 Ιουλίου 2012.
       Σύμφωνα με την οδηγία αυτή, τα κράτη μέλη πρέπει να καθορίσουν και να εφαρμόσουν ελάχιστες απαιτήσεις όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση για τα νέα και τα υφιστάμενα κτίρια, να διασφαλίσουν την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και να απαιτήσουν την τακτική επιθεώρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.
       Επιπλέον, σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι, έως το 2021, όλα τα νέα κτίρια θα είναι «κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας». Αν τα τέσσερα κράτη μέλη δεν συμμορφωθούν με τις νομικές τους υποχρεώσεις εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να τα παραπέμψει στο Δικαστήριο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου