Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ενεργειακή Εξοικονόμηση:Βρέθηκε το υλικό που κρατά σταθερή τη θερμοκρασία στα κτήρια

 Ενεργειακή Εξοικονόμηση:
Βρέθηκε το υλικό που κρατά σταθερή τη θερμοκρασία στα κτήρια


   Νέους ορίζοντες στη αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των κτηρίων ανοίγουν τα υλικά PCM με την πρωτοποριακή τους ιδιότητα να αποθηκευουν μεγάλα ποσά θερμότητας, την οποία εκπέμπουν αργότερα στο χώρο μετά την παύση της θερμανσής τους.
     Η αρχή λειτουργίας βασίζεται στο φαινόμενο, της λανθάνουσας θερμότητας της θερμοκρασίας που αποθηκεύεται στο υλικό μετά το σημείο αλλαγής της φυσικής του κατάστασης.
     Τα υλικά αυτά εμφανίζουν θερμοκρασία τήξεως μεταξύ των 23°C και 26°C, μεγάλη αποροφητικότητα θερμότητας ανα κυβικό μέτρο, υψηλή θερμική αγωγιμότητα, μικρή θερμική μεταβολή του όγκου, ομοιογένεια κατα την τήξη τους και πλήρως αναστρέψιμο κύκλο μεταβολών φυσικής κατάστασης, καθώς και υψηλή αντίσταση στην διάβρωση και την ανάφλεξη.
    Στα κτίρια, το νέο αυτό υλικό τοποθείται με μικροκάψουλες στην οροφή και στους τοίχους. Καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμότητα απορροφάται από το υλικό, μετατρέποντας το σε υγρό. Όταν ο χώρος σταματά να θερμαίνεται, είτε μέσω πτώσης της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της νύχτας η από μηχανικό αερισμό, το PCM "επαναφέρεται" στην προηγούμενη στερεά κατάσταση για την επόμενη ημέρα έτσι ώστε να μπορεί και πάλι να αρχίσει να απορροφά θερμότητα όσο θερμαίνεται ο χώρος.
     Τα υλικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές εφαρμογές συμπληρωματικά με τα διάφορα μηχανήματα κλιματισμού σε σχολικές τάξεις, γραφεία, καταστήματα, νοσοκομεία και άλλα πολυσύχναστα κτίρια.

Πηγή :b2green.gr





Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ:Εγκρίθηκαν τα νέα ενιαία τιμολόγια δημοσίων έργων

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ:Εγκρίθηκαν τα νέα ενιαία τιμολόγια δημοσίων έργων

       ΑΠΟΦΑΣΗ με την οποία αναπροσαρμόζονται και συμπληρώνονται τα ενιαία τιμολόγια δημοσίων έργων οδοποιίας, υδραυλικών, λιμενικών, οικοδομικών, πρασίνου και ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Στ. Καλογιάννης.
      Ειδικότερα, η απόφαση αφορά την έγκριση των αναμορφωμένων και συμπληρωμένων, σε σχέση με τα τιμολόγια του έτους 2009, ενιαίων τιμολογίων εργασιών για όλα τα δημόσια έργα και συγκεκριμένα:

• Τιμολόγια έργων οδοποιίας, στα οποία παρουσιάζεται αύξηση τιμών στα χωματουργικά κατά ποσοστό 4,08%, στην οδοστρωσία κατά 0,70% και στη σήμανση-ασφάλεια κατά 0,65% και μείωση τιμών στα ασφαλτικά σε ποσοστό 5,67% και στα τεχνικά έργα σε ποσοστό 0,46%.

• Τιμολόγια υδραυλικών έργων, που εμφανίζουν κατά κύριο λόγο μείωση τιμών και ειδικότερα στις εργασίες υδρογεωτρήσεων σε ποσοστό 21,52%, στις εκσκαφές σε ποσοστό 12,37% και στις καθαιρέσεις-αποξηλώσεις σε ποσοστό 13,88%. Μεμονωμένες αυξήσεις παρουσιάζονται, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, σε ορισμένες εργασίες όπως π.χ.: στις επιχώσεις σε ποσοστό 8,87% και στις στεγανοποιήσεις λιμνοδεξαμενών σε ποσοστό 8,24%.

• Τιμολόγια λιμενικών έργων που εμφανίζουν μείωση σε όλες τις τιμές.

• Τιμολόγια οικοδομικών έργων που εμφανίζουν αισθητή μείωση σε όλες τις τιμές μέχρι και σε ποσοστό 27,64% στην κατηγορία κλιμακοστάσια-κιγκλιδώματα.

• Τιμολόγια έργων πρασίνου, που εμφανίζουν μείωση σε όλες τις τιμές.

• Τιμολόγια ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, που παρουσιάζουν μείωση σε ποσοστό 16,20% στις Η/Μ εγκαταστάσεις έργων οδοποιίας και σε ποσοστό 6,02% στις Η/Μ εγκαταστάσεις υδραυλικών έργων.
 
πηγή :express.gr
 
 Τεύχος Δεύτερο -ΦΕΚ 363/19 Φεβρ 2013
 
***δείτε όλα τα Τιμολόγια στο ΦΕΚ  ΕΔΩ

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Οικοδομή/Κατασκευές:Η κρίση του κλάδου στο νομό

Οικοδομή/Κατασκευές:
Η κρίση του κλάδου  στο νομό
Καστοριάς και γενικά 

      Αρθρο της τοπικής Εφημερίδας "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" αναφέρεται στην κρίση στον οικοδομικό -κατασκευαστικό κλάδο γενικά αλλά και τοπικά,φιλοξενώντας και απόψεις του Πρόεδρου του Συλλόγου Εργοληπτών Ν Καστοριάς (ΣΠΕΔΕΚΑΣ)
  
    Πέρα από κάθε έλεγχο είναι πλέον η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα της Καστοριάς, με τα στατιστικά στοιχεία που συχνά έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, να επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του κλάδου.      Το παράδοξο ωστόσο της ελληνικής πραγματικότητας, είναι πως την ώρα που η οικοδομή μήνα με τον μήναβουλιάζει και τα συναφή επαγγέλματα εδώ και καιρό πληρώνουν ακριβά αυτή την κατάσταση, οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχίζουν… την ανηφόρα.
 
 Στο 2012 εκδόθηκαν στο νομό Καστοριάς 4 μόνο οικοδομικές άδειες
      
     Η πτώση των κατασκευών, έφθασε το -61,9%. Εν πολλοίς, οφείλεται και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις,(**ΣΣ. φυσικά  και του ειδικού "ενδιαφέροντος" της παρούσας, με την φοροεπιδρομή κατά των ακινήτων ) αλλά και στην πολιτική αστάθεια των προηγούμενων μηνών.
     Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες μας που τώρα μένουν άνεργοι, αφού ζούσαν από την οικοδομή και τα 150 και πλέον επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, πλακάδες, χτίστες κ.α.) που εξαρτώνται από αυτή.
      Μάλιστα, στην Καστοριά για το 2012 εκδόθηκαν για τον κλάδο των κατασκευών 4 άδειες, ένα γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της κατάστασης. «Η ιδιωτική κατασκευή είναι στο χαμηλότερο σημείο που μπορεί να υπάρχει, στο ναδίρ. Είναι ελάχιστες οι οικοδομικές άδειες που δίνονται» δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του συλλόγου εργοληπτών δημοσίων έργων του νομού Καστοριάς, κ. Χρήστος Κοτορένης.
 
      Το ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει διέξοδο στον κατασκευαστικό κλάδο
     Η μόνη πλέον «σανίδα σωτηρίας» σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργοληπτών, για να ανακάμψει η οικονομία της Καστοριάς και να απασχοληθεί και εργατικό προσωπικό, είναι το ΕΣΠΑ. «Έαν το ΕΣΠΑ τρέξει με γρήγορους ρυθμούς, μπορεί να δώσει διέξοδο στον κατασκευαστικό κλάδο αφού είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο», εξηγεί ο κ Κοτορένης.
 
.........το πλήρες άρθρο της εφημερίδας "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"    ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
***Βλ.Αναλυτικά Στοιχεία  και σε Αρθρο στο Ιστολόγιό μας  της 22-2-2013 με τίτλο

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Η Κτηματαγορά σύμφωνα με Δελτίο Alphabank

Κάτω από τα 5 δισ. ευρω οι επενδύσεις σε κατοικίες το 2013
Η σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων πραγματοποιήθηκε σε μία περίοδο κατά την οποία η πτώση στις τιμές των ενοικίων ήταν χαμηλή. Πηγή: ΤτΕ

      Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την αγορά ακινήτων στη χώρα μας, όπως παρουσιάζονται, στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.
     Οπως αναφέρουν οι συντάκτες του δελτίου, η ελληνική αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μεγάλη κρίση επί πέντε (5) κατά σειρά έτη.
       Η κρίση αυτή επιδεινώθηκε δραματικά το 2012 όπως φαίνεται από τα ακόλουθα:
  • α) Από την εκτιμώμενη πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες κατά -30,6% το 2012. Επιπλέον, η πτώση του όγκου των εκδοθεισών αδειών οικοδομών κατά περίπου -32,5% το 2012, συνεπάγεται νέα πτώση των επενδύσεων σε κατοικίες, άνω του -20,0%, και το 2013. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες θα διαμορφωθούν σε επίπεδα κάτω των 5,0 δις ευρώ το 2013 (σε σταθερές τιμές 2005) από 6,1 δις ευρώ το 2012 και 26,1 δις ευρώ το 2007 (πτώση κατά -81% σε 5-έτη).
  • β) Από την εκτιμώμενη πτώση της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) στον τομέα των κατασκευών στα 3,65 δις ευρώ σε τρέχουσες τιμές το 2012, από 16,3 δις ευρώ το 2006 και από 8,63 δις ευρώτο 2000. Έτσι, η πτώση της ΑΠΑ στις κατασκευές ανέρχεται στο -77,6% έναντι του 2006 και στο επίσης σημαντικό -57,7% έναντι του 2000.
  • γ) Από την τεράστια πτώση του αριθμού και της αξίας των συναλλαγών επί ακινήτων (κατοικιών, καταστημάτων, γραφείων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων) κατά -48% και κατά -45.5% αντίστοιχα το 2012 έναντι του 2011 και κατά -83,3% και -81,2% αντίστοιχα έναντι του 2005.
      Η ανωτέρω ουσιαστική διακοπή των συναλλαγών στην ελληνική αγορά ακινήτων συνέβη το 2012, αναφέρεται, παρά το ότι κατά το έτος αυτό σημειώθηκαν οι ακόλουθες πολύ σημαντικές εξελίξεις:
  • -Πρώτον, το 2012 επιταχύνθηκε η πτώση των τιμών των κατοικιών και άλλων ακινήτων, ως ακολούθως: Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕλλάδος, τιμές των διαμερισμάτων (παλαιών και νέων) μειώθηκαν σημαντικά, κατά -11,7% το 2012 στο σύνολο της χώρας, έναντι μείωσής τους κατά -5,5% το 2011, κατά -4,7% το 2010 και κατά -3,7% το 2009. Μεγαλύτερη ήταν η πτώση των τιμών των διαμερισμάτων στη Θεσσαλονίκη (2012:-13,7%, 2011:-6,8%) και ακολουθούν η Αθήνα (2012:-11,8%, 2011: 6,4%), οι εξοχικές περιοχές (2012: -11,4%, 2011:-4,4%) και άλλες μεγάλες πόλεις (2012: -10,9%, 2011:-4,1%). Γενικά, η πτώση των τιμών των οικιστικών ακινήτων εκτιμάται στο τέλος του 2012 στο -23,4% έναντι του 2008.
  • -Δεύτερον η ανωτέρω σημαντική πτώση των τιμών των ακινήτων πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η πτώση στις τιμές των ενοικίων ήταν σχετικά χαμηλή. Έτσι, σημειώνεται αξιοσημείωτη και επιταχυνόμενη πτώση του λόγου του δείκτη τιμών των διαμερισμάτων προς τον δείκτη τιμών των ενοικίων, που σηματοδοτεί υψηλότερες αποδόσεις για τους επενδυτές (εγχώριους ή ξένους) που θα επέλεγαν να επενδύσουν σε οικιστικά ακίνητα στην εγχώρια οικονομία.
  • -Τρίτον, στις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην αγορά ακινήτων υπάρχει μια ταχέως αυξανόμενη προσφορά ακινήτων (ιδιαίτερα παλαιών) από ιδιοκτήτες που είτε έχουν ανάγκη να ρευστοποιήσουν ένα μέρος της ακίνητης περιουσίας τους για να καλύψουν τρέχουσες οικονομικές τους ανάγκες στην περίοδο της κρίσης, ή προσπαθούν να πουλήσουν ακίνητα για να αποφύγουν την υπέρμετρα υψηλή φορολογία ακινήτων το 2013, όπου προβλέπεται να επιβληθούν επί των ακινήτων τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικοί φόροι. Ωστόσο, αυτή η αυξανόμενη προσφορά ακινήτων δεν βρίσκει ανταπόκριση από την πλευρά της ζήτησης (παρά την προαναφερθείσα μείωση των τιμών των ακινήτων), με αποτέλεσμα να μιλούν πολλοί σήμερα περί "εγκλωβισμένων" στην αγορά ακινήτων. Προφανώς, η ζήτηση ακινήτων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη εξαιτίας αφενός της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνση των ακινήτων το 2013 και αφετέρου των υψηλών (πιθανώς) αντικειμενικών αξιών σε πολλές περιοχές.
       Γενικά η αγορά ακινήτων επιβαρύνθηκε δυσανάλογα από τον Σεπτέμβριο του 2011 εξαιτίας και της μεγάλης έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και της κάθετης πτώσης των προσδοκιών των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για την πορεία της οικονομίας και την εξέλιξη των οικονομικών του κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης.
     Σε κάθε περίπτωση, σημειώνεται, η ανάγκη για αναζωπύρωση των συναλλαγών στην αγορά ακινήτων, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας είναι εκ των ουκ άνευ. Η ανάκαμψη των συναλλαγών, στην αγορά αυτή, εκτιμάται ότι, θα συμβάλλει στην ανάκαμψη και των επενδύσεων σε ακίνητα, από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα που διαμορφώνονται σήμερα μετά από 5-έτη συνεχούς πτώσης.
      Επίσης, αναφέρεται ότι, θα συμβάλλει επίσης στην ανάκαμψη και άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, των οποίων η δραστηριότητα έχει σήμερα καταποντιστεί εξαιτίας της μεγάλης κρίσης στην αγορά ακινήτων.
 
πηγή:buildnet.gr

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Διευκρινήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Διευκρινήσεις σχετικά με τις ρυθμίσεις
     Ενας χρήσιμος "Οδηγός" στο συνεχώς μεταβαλόμενο τοπίο των Αυθαιρέτων 12/2/2013
      Σε οριστική τακτοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων σε κτίσματα με οικοδομική άδεια προσανατολίζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αναμένεται δηλαδή να γίνει έμμεση, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.
     Ωστόσο, όπως διευκρινίζουν, αυτό θα γίνει υπό όρους (για παράδειγμα, μικρές παραβάσεις) αφού υπάρχουν πολύ μεγάλες αυθαίρετες κατασκευές που δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν ακόμη και σε κτίρια για τα οποία έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια.
     Από το ΥΠΕΚΑ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία νομιμοποίηση αυθαιρέτων για τα οποία δεν έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια. Αυτά θα παραμείνουν στην κατηγορία της τακτοποίησης.     
     Την ίδια ώρα, στις υπό σχεδίαση αλλαγές περιλαμβάνεται και η αύξηση του χρόνου τακτοποίησης των αυθαιρέτων: να διαρκεί δηλαδή πάνω από 30 χρόνια.
    Στο μεταξύ, στο υπουργείο Περιβάλλοντος δέχονται πιέσεις για μείωση των προστίμων. Το πρόβλημα που ανακύπτει είναι τι θα γίνει με τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έσπευσαν να εξοφλήσουν τα πρόστιμά τους. Αυτός είναι και ο λόγος που από το ΥΠΕΚΑ δεν συνηγορούν – σε αυτή τη φάση τουλάχιστον – υπέρ νέων μειώσεων.
     Σε άρθρο από «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζεται ένας οδηγός με όσα ισχύουν έως το τέλος Μαΐου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά και τα νέα δεδομένα που άλλαξαν στην οικοδομή με τον νέο Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό που τέθηκε σε εφαρμογή από τον περασμένο Ιούλιο.Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το καθεστώς τακτοποίησης των αυθαιρέτων μέχρι τις 31 Μαΐου, μέσα από ερωτήσεις και απαντήσεις.

-Μέχρι πότε μπορεί ένας ιδιοκτήτης αυθαιρέτου να υποβάλει δήλωση για την τακτοποίησή του;

Η δήλωση μπορεί να υποβληθεί έως τις 31 Μαΐου 2013.

-Γιατί να το κάνει αφού μπορεί να δοθεί - και πάλι - νέα παράταση;

Δεν είναι σίγουρο ότι θα δοθεί νέα παράταση. Το αυθαίρετο κινδυνεύει έτσι να βρεθεί εκτός ρύθμισης. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και ότι δεν θα μπορεί να το μεταβιβάσει και να το πωλήσει. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος διαβεβαιώνουν πως όποια ρύθμιση και αν εφαρμοστεί έπειτα από 1-2 μήνες δεν θα είναι εις βάρος όσων έσπευσαν από την αρχή της εφαρμογής του νόμου να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους.

-Τι κερδίζει με βάση όσα ισχύουν σήμερα;

Εάν καταβληθεί όλο το ποσό του προστίμου έχει έκπτωση 20%, ενώ αν καταβάλει το 30% του προστίμου έως το τέλος Μαΐου θα έχει έκπτωση 10%. Επίσης καταβάλλοντας το 30% του προστίμου έως τις 31 Μαΐου μπορεί είτε να πωλήσει είτε να μεταβιβάσει το ακίνητό του. Επιπλέον, επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών επισκευής που έχουν σχέση με την υγιεινή του κτιρίου, την αισθητική βελτίωση και την αποκατάσταση.

-Σήμερα μπορεί κάποιος ιδιοκτήτης καταβάλλοντας το 30% του προστίμου να μεταβιβάσει ή να πωλήσει το ακίνητό του;

Με δυσκολία αφού δεν έχει περαστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος η σχετική εντολή. Το πότε θα περαστεί δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη από το ΤΕΕ. Ετσι, δυσκολεύει η κατάσταση αφού η διαδικασία τυπικά μπορεί να γίνει με την προσκόμιση γραπτής βεβαίωσης του μηχανικού.

-Ποιες προϋποθέσεις βάζει ο νόμος;

Τα αυθαίρετα να μην είναι χτισμένα στον αιγιαλό, σε δασικές περιοχές, σε ρέματα, σε αρχαιολογικούς χώρους και να έχουν ανεγερθεί πριν από την 28η Ιουλίου 2011, που είναι η ημερομηνία εφαρμογής του νόμου.

-Τι αναμένεται να αλλάξει στο καθεστώς τακτοποίησης μετά τον Μάιο;

   Στόχος είναι να γίνει μια νέα κατηγοριοποίηση όλων των αυθαίρετων κατασκευών, σε κτίσματα που έχουν άδεια ανέγερσης και έχουν γίνει μικρές παραβάσεις (π.χ. κλείσιμο χώρου) και σε εκείνα που είναι εξ ολόκληρου αυθαίρετα (δηλαδή, χωρίς οικοδομική άδεια).
    Μόλις ολοκληρωθεί η κατηγοριοποίηση τότε, το επόμενο βήμα, είναι η πιθανή - επειδή είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας στη μέση - οριστική τακτοποίηση των παραβάσεων σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Αυτό στην πράξη σημαίνει οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση.
    Από την έως τώρα καταγραφή προκύπτει ότι 70% – 75% των περιπτώσεων αφορά μικρής κλίμακας αυθαιρεσίες σε νόμιμα κτίρια. Παράλληλα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο της μείωσης των προστίμων σε αυτού τους είδους τις παραβάσεις αλλά και σε βιομηχανικές μονάδες.

-Θα γίνει οριστική τακτοποίηση των αυθαιρέτων;

Εμμεσα.

-Για πόσα χρόνια ισχύει η ρύθμιση;

Η τακτοποίηση των αυθαιρέτων είναι για 30 χρόνια.

-Είναι τελικό αυτό;

   Εξετάζεται η αλλαγή του. Δηλαδή, η οριστική τακτοποίηση να ισχύει για πάνω από 30 χρόνια.

-Και μετά;

   Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, όσα αυθαίρετα - εκτός σχεδίου - δεν υπαχθούν σε περιοχές που πολεοδομούνται μετά τα 30 χρόνια θα μπορούν να διατηρούνται εφόσον οι ιδιοκτήτες αγοράσουν και δεσμεύσουν άλλο οικόπεδο (ή τμήμα οικοπέδου) άρτιο και οικοδομήσιμο στον δήμο ώστε να συμπληρώσουν την αρτιότητα. Οι άλλες επιλογές που έχουν είναι είτε να πληρώσουν επιπλέον πρόστιμο για τη γη που τους υπολείπεται ώστε να συμπληρώσουν την αρτιότητα είτε να αγοράσουν και δεσμεύσουν τμήμα μικρότερου οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτει την υπολειπόμενη αρτιότητα και να καταβάλουν επιπλέον πρόστιμο για την αρτιότητα που υπολείπεται.

-Πότε αναμένεται μια - καταρχήν - συμφωνία για το θέμα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων;

   Από το υπουργείο Περιβάλλοντος επιδιώκουν -πριν γίνει παρουσίαση του όποιου σχεδίου- να προηγηθεί μια ανοιχτή συζήτηση με όλα τα κόμματα προκειμένου να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο αρχής. Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, αναμένεται να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Ηδη, παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και αναμένονται οι γραπτές προτάσεις των βουλευτών.

-Πώς σχεδιάζεται να ξεπεραστεί ο σκόπελος του Συμβουλίου της Επικρατείας;

     Από το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προσπαθήσουν να πείσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας ότι από εδώ και πέρα θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για όλα τα αυθαίρετα και ότι υπάρχει η προοπτική αποκατάστασης του περιβάλλοντος με το λεγόμενο Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο.

-Το θέμα με το ΙΚΑ έχει λυθεί;

    Σύμφωνα με τον νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, δεν αναζητούνται παλαιότερα πρόστιμα και ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό ξεκαθαρίζουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο με εγκύκλιο του ΙΚΑ οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στα οποία έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις μέχρι και την 21η Σεπτεμβρίου 2011 και έχουν καταλογιστεί ασφαλιστικές εισφορές - με την έκδοση των σχετικών πράξεων επιβολής εισφορών - δεν μπορούν να εξαιρεθούν από την καταβολή βεβαιωθέντων ποσών.

-Εκκρεμεί ακόμη το θέμα με την υποβολή των αεροφωτογραφιών και των επίσημων εγγράφων αντί της υπεύθυνης δήλωσης;

     Ναι. Εξακολουθεί να παραμένει αδιευκρίνιστο τι θα γίνει με τους περίπου 60.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης χωρίς να έχουν δημόσια έγγραφα - όπως είναι οι αεροφωτογραφίες - που πιστοποιούν τον χρόνο κατασκευής του αυθαιρέτου.
      Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει μπλοκάρει την υποβολή αίτησης για την τακτοποίηση αυθαιρέτων των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να αποδείξουν με αεροφωτογραφίες και αλλά δημόσια έγγραφα τον χρόνο αποπεράτωσης και επικαλούνται ιδιωτικά έγγραφα ή υπεύθυνες δηλώσεις.

-Ποια εργαλεία διαθέτει γι' αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος;

   Το δυνατό εργαλείο είναι η Τράπεζα Γης που αναμένεται να δημιουργηθεί σε κάθε δήμο.

-Τι γίνεται εάν δηλωθούν ψευδή στοιχεία;

Το αυθαίρετο τίθεται εκτός ρύθμισης.

-Ο μηχανικός μπορεί να ελέγχει θέματα κυριότητας;

    Οι ιδιοκτήτες φέρουν ακεραία την ευθύνη σε ό,τι αφορά τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, ενώ ο μηχανικός δεν έχει ευθύνη να ελέγχει θέματα κυριότητας για αυθαίρετες κατασκευές.

-Τι προβλέπεται για τους βοηθητικούς χώρους;

    Για τους βοηθητικούς χώρους όπως είναι τα υπόγεια και οι αποθήκες καταβάλλεται το 50% του προστίμου.

-Πότε γίνεται η σύνδεση των αυθαιρέτων με τα δίκτυα;

     Με την καταβολή της πρώτης δόσης.

-Ποια είναι η αμοιβή του μηχανικού;

    Πλέον, δεν υπάρχουν ελάχιστες αμοιβές. Γι' αυτό και η αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα.

-Εντάσσονται στις ρυθμίσεις όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων είχαν υποβάλει δηλώσεις με παλαιότερους νόμους;

    Εντάσσονται. Μάλιστα, για τα αυθαίρετα προ του 1983, εντάσσονται στις ρυθμίσεις αυτά που οι ιδιοκτήτες τους δεν είχαν εξοφλήσει τις εισφορές.

Πηγήb2green.gr  tanea.gr








Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΕΡΕΥΝΑ Δεκ '2012: Μέχρι 87,3% οι περικοπές στις δαπάνες θέρμανσης από τα νοικοκυριά στην Ελλάδα

   ΕΡΕΥΝΑ Δεκ '2012:  Μέχρι  87,3% οι περικοπές στις δαπάνες θέρμανσης από τα νοικοκυριά στην Ελλάδα


     Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Δεκέμβριο του 2012 το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με θέμα "Εισόδημα - Δαπάνες Νοικοκυριών", αποτυπώθηκαν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο εισόδημα, τις δαπάνες των νοικοκυριών, στη ζήτηση καθώς και η στάση των καταναλωτών- πολιτών σχετικά με την ποιότητα διαβίωσης και τις φορολογικές και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις.
  •      Στις δαπάνες θέρμανσης, σύμφωνα με την έρευνα, το 83,2% των ερωτηθέντων και το 87,3 όσων έχουν οικογενειακό εισόδημα χαμηλότερο των 10.000 ευρώ, δήλωσαν πως έχουν κάνει σημαντικές περικοπές.
       Επιπλέον, σχεδόν:
  •  το 70 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει κάνει περικοπές ακόμη και στα είδη διατροφής,
  • το 80% στις μετακινήσεις και
  • το 92% στις δαπάνες ένδυσης- υπόδησης
Ο Πίνακας της έρευνας δείχνει ανάγλυφα το μέγεθος των επιπτώσεων σε όλους τους τομείς

***δείτε όλη την έρευνα με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

    Σημείωση:-"ρητορικό και μόνον  ερώτημα".: άραγε διαβάζει κανείς από τους αισθανόμενους ως "Σωτήρες της Χώρας" αυτές τις έρευνες? Υπάρχει απάντηση?Μάλλον θα καμαρώνουν ή θα ετοιμάζουν φάκελο για ευρωπαϊκή πρωτιά στην Εξοικονόμηση Ενέργειας..........



ΔΟΜΗΣΗ: ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για Εργασίες Μικρής Κλίμακας Απόφ ΥΠΕΚΑ 2013


ΔΟΜΗΣΗ: ΕΓΓΡΑΦΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για Εργασίες Μικρής Κλίμακας Απόφ ΥΠΕΚΑ 2013

     Απόφαση για το έντυπο το οποίο θα πρέπει να υποβάλλουν οι πολίτες στις Υπηρεσίες Δόμησης, προκειμένου να γνωστοποιήσουν στην υπηρεσία τις εργασίες που θα εκτελέσουν, για τις οποίες δεν απαιτείται σχετική έγκριση υπέγραψε ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης.
    Η απόφαση είναι άμεσης εφαρμογής και ενημερώνονται ήδη όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ έχει αναρτηθεί ήδη στην ιστοσελίδα της αρμόδιας διεύθυνσης (ΔΟΚΚ) του ΥΠΕΚΑ.

     Σύμφωνα με το ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός», άρθρο 4 «Άδειες Δόμησης», παράγραφο 3 ορίζεται ένα πλήθος εργασιών για τις οποίες δεν απαιτείται Άδεια δόμησης και Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας. Για τις εργασίες αυτές όπως περιγράφονται στην παραπάνω παράγραφο, απαιτείται απλά μια έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, προ 48 ωρών, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

     Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΚΑ, καθίσταται σαφές ότι δεν πραγματοποιείται κανένας έλεγχος από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, και ότι με ευθύνη του ιδιοκτήτη συμπληρώνεται το έντυπο και συνυποβάλλονται οι τυχόν κατά περίπτωση απαιτούμενες εγκρίσεις άλλων φορέων (π.χ. Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής εφόσον βρίσκεται σε παραδοσιακό οικισμό ή για την περιοχή ισχύουν ειδικοί όροι δόμησης, Αρχαιολογική υπηρεσία εφόσον το κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο ή βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο ή ελέγχεται για οποιοδήποτε λόγο από τη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού), καθώς και η συναίνεση των συνιδιοκτητών της οικοδομής εφ’ όσον οι κατασκευές βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους (ακάλυπτοι χώροι του οικοπέδου) ή κοινόκτητα τμήματα του κτιρίου (όψεις, φέρον οργανισμός, κ.λπ.).

Ποιες εργασίες αφορά

Σύμφωνα με τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (Ν.4067/2012), οι εργασίες για τις οποίες το μόνο που απαιτείται είναι έγγραφη ενημέρωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης προ 48 ωρών από την εκτέλεσή τους, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα, είναι οι εξής:

  • α. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 27.
  • β. Εσωτερικοί και εξωτερικοί χρωματισμοί ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων χωρίς χρήση ικριωμάτων.
  • γ. Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων.
  • δ. Συντήρηση, επισκευή ή διασκευή εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.
  • ε. Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων στο ίδιο άνοιγμα.
  • στ. Συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων.
  • ζ. Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός μέτρου (1,00 μ.) ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό χωρίς χρήση σενάζ, γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές. (Προσοχή: Δεν επιτρέπεται στη ζώνη 500μ. από τη θάλασσα). Επίσης, επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.
  • η. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο. Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών σε εσωτερικούς χώρους.
  • θ. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού η πισίνας, μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ., που εξυπηρετείται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου τύπου compact και δεν απαιτείται για την εγκατάστασή τους τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και με την προϋπόθεση ότι το ύψος όλων των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει περισσότερο το ένα μέτρο (1,00 μ.) από την οριστική στάθμη εδάφους και εφόσον δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους μεγαλύτερες από 1,00 μ. για την τοποθέτησή της και τηρείται η απαιτούμενη φύτευση του υποχρεωτικώς ακαλύπτου χώρου. Για την εγκατάσταση απαιτείται δήλωση αρμόδιου μηχανικού που αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.
  • ι. Μικρές διαμορφώσεις του εδάφους με πέτρα μέχρι συν/πλην 0,50 μ. από το φυσικό έδαφος
  • ια. Τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λεβήτων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, σε υφιστάμενα κτίρια σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 16, εγκατάσταση συστοιχίας επίτοιχων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου (ρυθμιστές, μετρητές, παροχετευτικοί αγωγοί), εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), υπέργειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου σύμφωνα με το άρθρο 17.
  • ιβ. Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σύμφωνα με την παράγραφο 2β΄ και γ΄ του άρθρου 19.
  • ιγ. Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.
  • ιδ. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, εφόσον δεν αλλοιώνονται οι όψεις. (Προσοχή: Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η υποβολή Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης).

**Υπόδειγμα  ΕΝΤΥΠΟΥ Έγγραφης Ενημέρωσης ΝΟΚ αρθ. 4 παρ. 3


πηγή: Micanikos-Online.gr

Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

ΑΚΙΝΗΤΑ:Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ακίνητα


ΑΚΙΝΗΤΑ:Οι επενδυτές επιστρέφουν στα ακίνητα-

Εχουμε κατακλυσθεί από αρνητικά δημοσιεύματα για την αγορά ακινήτων που κι αυτά δευτερογενώς επιδρούν αρνητικά στο κλίμα της αγοράς.Είδαμε όμως και ένα θετικό δημοσίευμα σήμερα,11-2-2013 που παραθέτουμε παρακάτω, για τα επαγγελματικά ακίνητα,από φιλική ιστοσελίδα e-build.gr
     Σταδιακή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων (γραφεία, εμπορικά καταστήματα κ.ο.κ.) της Ελλάδας, μεσοπρόθεσμα, αναμένει  το διεθνές σώμα ορκωτών εκτιμητών RICS, όπου συμμετέχουν και αρκετοί Ελληνες επαγγελματίες του κλάδου.
      Σε σχετική παγκόσμια έκθεση που δημοσίευσε πρόσφατα, το RICS (Royal Institute of Chartered Surveyors )κάνει λόγο για τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όσον αφορά τις παρεμβάσεις που πραγματοποιεί στην δευτερογενή αγορά κρατικών ομολόγων μιας σειράς χωρών, που επί της ουσίας της επιτρέπει να χρηματοδοτεί τις χώρες αυτές, λειτουργώντας ως «μαξιλάρι ασφαλείας» σε περίπτωση επενδυτικής πίεσης.

       Η κίνηση αυτή έχει βελτιώσει ελαφρώς το επενδυτικό κλίμα σε ορισμένες ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων, μεταξύ των οποίων και η ελληνική, με αποτέλεσμα να βελτιώνονται και οι προσδοκίες για πραγματοποίηση περισσότερων επενδύσεων, εφόσον βέβαια ενισχυθεί και το γενικότερο οικονομικό κλίμα. Στην ίδια κατηγορία με την ελληνική αγορά, από πλευράς της επικείμενης βελτίωσης προσδοκιών των επενδυτών, τοποθετούνται από το RICS, η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ρωσία, οι χώρες της σκανδιναβικής, η Ελβετία και το Βέλγιο. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά την τελευταία διετία, η Ελλάδα δεν βρέθηκε μεταξύ των ουραγών, όσον αφορά την πορεία των επαγγελματικών ακινήτων της χώρας.

Πηγή: e-build.gr

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ενημερωτική Ημερίδα ΠΕ Καστοριάς :H νέα Υγειονομική Διάταξη 1/2/2013

Ενημερωτική Ημερίδα ΠΕ Καστοριάς :H νέα Υγειονομική Διάταξη για επιχειρήσεις Τροφίμων & Ποτών/Παρασκευή 01-02-2013
Μεγάλη Ανταπόκριση στην Ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕ Καστοριάς για τη νέα Υγειονομική Διάταξη των επιχειρήσεων Τροφίμων και Ποτών
      Με σκοπό την ενημέρωση των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών για τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η εφαρμογή της Νέας Υγειονομικής Νομοθεσίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2013, ημερίδα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

     Η ενημέρωση έγινε με πρωτοβουλία του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και  Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, με κύριο ομιλητή της τον υπάλληλο της υπηρεσίας, Μιχάλη Τζατζαλή, παρουσία του Διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Μάγγο.

      Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα δεδομένα με τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν και ειδικότερα τα μέτρα που πρέπει πλέον να εφαρμόζει μια επιχείρηση για τη διατήρηση ενός υγιεινού περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, προκειμένου να παρέχει υγιεινά προϊόντα προς τους καταναλωτές. Αυτά σχετίζονται τόσο με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα λειτουργικά δίκτυα, τον εξοπλισμό, τις αρχές συντήρησης και καθαρισμού των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, την υγιεινή και εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και τη διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων.

     Η εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης (Υ1γ/Γ.Π./96967/2012 (σχετ. Εγκύκλιος Υ1γ/4476/2013), που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και οι αλλαγές που επιφέρει, είναι πολλές για τα καταστήματα αφού μεταξύ άλλων προβλέπει: υποχρεωτική ύπαρξη κατάλληλων αποδυτηρίων για το προσωπικό, επαρκή και κατάλληλα αποχωρητήρια με προθάλαμο, επαρκή αριθμό νιπτήρων με υγειονομικά αποδεκτούς μηχανισμούς (ποδοκίνητοι, φωτοκύτταρο ή άλλο), αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με την Πολεοδομική Νομοθεσία όπου αυτό προβλέπεται, χημικά – βιολογικά αποχωρητήρια κατ΄ εξαίρεση, υποχρεωτική τήρηση αρχείου στα καταστήματα αναφορικά με: το προσωπικό, το νερό (τρόπο υδροδότησης), τον καθαρισμό-απολύμανση, απεντόμωση, αρχείο θερμοκρασιών, πρώτων υλών-προμηθευτών κ.λπ.

        Στο πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης, υπόκεινται όλα τα καταστήματα που παράγουν, παρασκευάζουν ή και διαχειρίζονται τρόφιμα (όπως παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους, παραγωγικές μονάδες: αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, κρεάτων, επιχειρήσεις : μαζικής εστίασης, αναψυχής και προσφοράς οινοπνευματωδών ποτών, χονδρικού-λιανικού εμπορίου, αποθήκευσης με σκοπό τη διάθεση προϊόντων στην αγορά κλπ), καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.)

Πηγή:ΠΕ Καστοριάς
============================================================
Αναλυτικά τι προβλέπει η Νέα Υγιεινομική Διάταξη
Δείτε από Φιλική Ιστοσελίδα ολα τα παρακάτω..ΚΛΙΚ ΕΔΩ

1)Κατεβάστε το ΦΕΚ … 2) ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Εγκύκλιοι : Εγκύκλιος 1 Εγκύκλιος 2 Διάγραμμα Ροής Διαγράμματα Ροής διάφορες Επιχειρήσεις
ΕΙΔΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
Τα παραρτήματα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσης.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΜΕΑ
-
Πηγή:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ k ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
=========================================================================
**Βρείτε την Τεχνική μας Σελίδα "Τεχνοδιάσταση FACEBOOK"
      *Τσεκάρετε "μ'αρέσει" για να έχετε τακτική τεχνική ενημέρωση



***Ακολουθείστε μας στο Twitter

*** Βρείτε "Τεχνοδιάσταση'-ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ-Linkedin
=========================================================================


Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Φτιάχνουμε την οικονομία, φτιάχνοντας τα σπίτια μας


Φτιάχνουμε την οικονομία,  φτιάχνοντας τα σπίτια μας
    Ειδική Καμπάνια της GREENPEACE  για την  Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων
     Αντί να διαιωνίζουμε το πρόβλημα, μιλώντας για τον ΕΦΚ και τα επιδόματα θέρμανσης, θα το λύναμε οριστικά αν το κράτος έφτιαχνε την οικονομία, βοηθώντας εμάς να φτιάξουμε τα σπίτια μας!
      Αποκτώντας σωστά σπίτια (πχ βάζοντας μόνωση, κουφώματα, οικονομικά συστήματα πράσινης θερμότητας, κα) σταματάμε να υποφέρουμε από το κρύο το χειμώνα και από τη ζέστη το καλοκαίρι και να πληρώνουμε υπέρογκες δαπάνες. Έτσι εξοικονομούμε χρήματα, ενισχύουμε το εισόδημά μας και βελτιώνουμε τις συνθήκες διαβίωσής μας.
       Επιπλέον, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την επικράτεια, μειώνονται οι δαπάνες των κτιρίων του δημόσιου τομέα και περιορίζουν την εξαγωγή συναλλάγματος για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Πώς θα έμοιαζε ένα τέτοιο πρόγραμμα;

Ένα σωστό και αποτελεσματικό πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Αφορά τουλάχιστον ένα εκατομμύριο υφιστάμενα κτίρια (στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 4 εκατ. κτίρια, τα 2/3 των οποίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και δεν έχουν ούτε καν υποτυπώδη μόνωση).
  • Έχει χρονικό ορίζοντα έως το 2020, αλλά ξεκινά τώρα.
  • Στηρίζεται από την Πολιτεία με αποτελεσματικά φορολογικά κίνητρα και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.
  • Κινείται μέσα σε ένα απλό και σαφές θεσμικό πλαίσιο που καταπολεμά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά.
  • Δίνει προτεραιότητα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.
    Άλλωστε δεν ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση μέσα από το fast track, τις ‘κατεπείγουσες’ διαδικασίες και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, έχει αποδείξει ότι όταν θέλει κάτι πραγματικά, βρίσκει τον τρόπο.
      Ζήτα από την κυβέρνηση να επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Να φτιάξει την οικονομία, φτιάχνοντας τα σπίτια μας!
****Πάτα εδώ και υπόγραψε κaι εσύ μαζί μας!

***GREENPEACE...Παρε θεση!

Πηγή:Greenpeace.gr

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

«Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων»:Ψηφίστηκε ο νόμος για την Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ

«Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων»:
Ψηφίστηκε ο νόμος για την Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ


Ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η ψήφιση του νόμου για την «Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων – Εναρμόνιση με την Οδηγία 2010/31/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις».

     Η Οδηγία 2010/31/ΕΕ αποτελεί αναδιατύπωση της Οδηγίας 2002/91/ΕΚ, η οποία είχε ενσωματωθεί στη χώρα μας με το νόμο 3661/2008 και εφαρμόστηκε το 2010 με την έκδοση του ΚΕΝΑΚ και του προεδρικού διατάγματος των Ενεργειακών Επιθεωρητών.
    Ο νέος νόμος, πέρα από το γεγονός ότι εναρμονίζεται η χώρα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2010/31/ΕΕ, βελτιώνει το ήδη υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και θέτει τις βάσεις για το επόμενο στάδιο του ΚΕΝΑΚ.

Οι βασικές καινοτομίες του νέου νομοθετικού πλαισίου είναι οι εξής:
  • α) Ο νόμος απαιτεί επανακαθορισμό των ελάχιστων απαιτήσεων ενεργειακής απόδοσης που υπάρχουν στον ισχύοντα ΚΕΝΑΚ, ώστε να ληφθούν υπόψη τα βέλτιστα επίπεδα από πλευράς κόστους κατά την εκτιμώμενη διάρκεια του οικονομικού κύκλου ζωής ενός κτιρίου ή ενός δομικού στοιχείου.
  • β) Ορίζεται ότι από το 2021 και μετά, όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να είναι κτίρια με σχεδόν μηδενική κατανάλωση. Δηλαδή να χτίζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε αφενός να μην απαιτούν μεγάλη ποσότητα ενέργειας για θέρμανση, φωτισμό, ζεστό νερό, ψύξη κλπ και αφετέρου να εκμεταλλεύονται κατά το δυνατό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για τα νέα κτίρια του δημοσίου, η υποχρέωση αυτή ξεκινάει από το 2019.
  • γ) Βελτιώνεται το σύστημα ελέγχου της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Ενέργειας (ΕΥΕΠΕΝ).
Σημείωση:Σύμφωνα με τον ΚΕΝΑΚια τη σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας ενός νέου κτιρίου, θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

ΠΗΓΗ: portal.tee.gr , NEWSLETTER20130201,ΤΕΥΧΟΣ 355, 0102 2013