Τρίτη 30 Απριλίου 2013

«Εξοικονομώ κατ' Οίκον»:Πληροφορίες για Αλλαγές

«Εξοικονομώ κατ' Οίκον»:
Πληροφορίες για Αλλαγές??  
          Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' Οίκον", σε συνάντηση μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, αποφασίστηκε να γίνει απλούστευση των διαδικασιών και να καλυφθούν και οι 2.000 αιτήσεις που είναι «παγωμένες» από τις περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας τις επόμενες ημέρες.
        Παράλληλα, προωθείται η απλούστευση του οδηγού ένταξης στο πρόγραμμα μέσω του περιορισμού των πιστοποιητικών, καθώς σήμερα απαιτούνται 26, ενώ, εξετάζεται το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο πρόγραμμα να σταματήσει να αφορά δάνεια αλλά επιδοτήσεις
   
Πηγή:Μηχανικος Online
 
***ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:  Η πηγή δεν αναφέρει βέβαια:
- Τι θα γίνει με την συνέχιση του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ"οίκον" για Δυτική και Κεντρική Μακεδονία,που διακόπηκε,ελλείψει Χρηματοδότησης,ειδικά εδώ που υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη,λόγω Δ'Κλιματικής Ζώνης,της δυσμενέστερης στη Χώρα.
     Δεν είναι το πρόβλημα μόνο οι 2000 αιτήσεις που εκκρεμούν.Το πρόβλημα είναι η πρόσθετη Χρηματοδότηση για συνέχιση του Προγράμματος και οι βελτιώσεις φυσικά.
-Είχαμε υποβάλει μέσω ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας, Αναλυτικό Υπόμνημα για Βελτιώσεις του Προγράμματος  γενικά και ειδικά για την Δυτ Μακεδονία,αλλά ως τώρα,παρά τα διαβήματα του ΤΕΕ, ούτε φωνή, ούτε ακρόαση!
-Η πληροφορία ότι ενδέχεται στο εξής το πρόγραμμα να αφορά κύρια τις επιδοτήσεις και όχι τα δάνεια,παρ'ότι αναγνωρίζει την ανάγκη επιδότησης και όσων εξ ιδίων ,χωρίς δάνειο θέλουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους,είναι σε λάθος δρόμο.Να προστεθεί εναλλακτικά η λύση να δικαιούνται επιδότηση και όσοι όσοι με ίδιους πόρους συμμετοχής,αντί δανείου,θέλουν να αναβαθμίσουν τα σπίτια τους ,ναι, αλλά όχι να σταματήσει η δανειοδότηση.
      Να επεκταθεί ο χρόνος δανειοδότησης από 4-6χρόνια σε 8-12 χρόνια,ναι,για να μπορούν και τα χαμηλά εισοδήματα να παίρνουν "προέγκριση δανείου" και να μπορούν να ανταποκριθούν με μικρότερες δόσεις 
      Εχουμε δημοσιεύσει ουκ ολίγα άρθρα πάνω σ'αυτό το ζήτημα,ενημερώνοντας παράλληλα,πέραν του ΤΕΕ τμΔυτ Μακ,του ΣΠΜΕ, τις τοπικές αρχές ΠΕ Καστοριάς και τους Δήμους ,αλλά ,μέχρι τώρα δεν εφάνη "ευήκοον ούς".......

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

AKINHTA:Χαράτσι και στα γιαπιά!

AKINHTA:Χαράτσι και στα γιαπιά!

      Ως γνωστόν το "χαράτσι" καταργήθηκε(??) και στη θέση του έχουμε το ΕΕΤΑ,ενιαίο "ήπιο,προοδευτικό"φόρο!!!
         Θρίαμβος,τώρα δεν θάχουμε ΕΕΤΗΔΕ,θάχουμε ΕΕΤΑ! 
 
Από Ενημ Δελτίο ΤΕΕ-ηλεκτρονική έκδοση

      Το πολυνομοσχέδιο που αφορά στο έκτακτο ειδικό τέλος ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.)προβλέπει ότι «το νέο φόρο θα πληρώσουν οι ηλεκτροδοτούμενες δομημένες επιφάνειες ακινήτων οποιασδήποτε μορφής, ανεξάρτητα αν αυτές είναι αποπερατωμένες ή μη κατά την ως άνω ημερομηνία». Αυτό σημαίνει ότι και τα... γιαπιά εντάσσονται φέτος στο χαράτσι.
      Στην Ελλάδα, λόγω κρίσης υπάρχουν χιλιάδες ακίνητα που είναι ημιτελή και δεν ολοκληρώνονται λόγω οικονομικών προβλημάτων κατασκευαστών ή ιδιωτών.

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

"Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" :Ακόμα 2.178 ωφελούμενοι

"Εξοικονόμηση κατ' Οίκον" :
Ακόμα 2.178 ωφελούμενοι
εντάσσονται στο Πρόγραμμα

   Συνολικά 2.178 ωφελούμενοι, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 23.412.038,99 ευρώ, υπάγονται στο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ΄Οίκον". Αλλά όχι από Δυτ Μακεδονία!

        Σύμφωνα με την τελευταία απόφαση υπαγωγής ωφελούμενων στο πρόγραμμα,

"Εξοικονόμηση κατ'ΟίκονΑΠΟΦΑΣΗ που μπορείτε να δείτε  με ΚΛΙΚ εδώ,

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους ωφελούμενους, είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίευσης προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης με τις συνεργαζόμενες τράπεζες εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή.

Καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων ορίζεται η 31-12-2015.

Εάν μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά που τυχόν δεν υποβλήθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης, η υπαγωγή του Ωφελούμενου θα ανακληθεί.

Οι Δικαιούχοι θα ενημερωθούν για την ένταξή τους στο Πρόγραμμα μέσω των συνεργαζόμενων χρηματοπιστωτικών οργανισμών εντός 10 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της παρούσης στους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ώστε να προσέλθουν σε αυτούς για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων, εντός του χρονικού ορίου τεσσάρων (4) μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης.

Πηγή:buildnet.gr

***ΣΧΟΛΙΟ: Για Δυτική Μακεδονία,ματαίως θα αναζητά κανείς το όνομά του-"Εξοικονόμηση-ΓΙΟΚ!"
Ουδέν νεώτερο, επίσημα, για την ομαλή συνέχιση του Προγράμματος στη Δυτ Μακεδονία.
       Από τραπεζικούς κύκλους πληροφορούμαστε,ότι προγραμματίζεται ανακατανομή πιστώσεων με μεταφορά από άλλη περιφέρεια,με στόχο κατ'αρχήν να καλυφθούν οι εγκεκριμένες(??) αιτήσεις για τη Δυτ Μακεδονία,αλλά ουδέν για την ουσία της ΑΜΕΣΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ για την Δυτ Μακεδονία, που είναι η δυσμενέστερα κλιματικά Δ' Ζώνη της Χώρας,παρά τις απρεμβάσεις και διαβεβαιώσεις και της ΕΕ ότι προχωρά επετυχημένα(!!??) το "Εξοικονόμηση" στην Ελλάδα!
    Θα βρεθεί επι τέλους "ευήκοον ούς"?....................................

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΥΠΕΚΑ-Εξαιρούνται από την εισφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ: ΥΠΕΚΑ-Εξαιρούνται από την εισφορά τα οικιακά φωτοβολταϊκά
     Διατάξεις με τις οποίες θα εξαιρούνται τα φωτοβολταϊκά στις στέγες τόσο από την έκτακτη εισφορά όσο και από το μέτρο αναστολής των συμβάσεων σύνδεσης με το δίκτυο, θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ  που κατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή.
    Σύμφωνα με το δίκτυο energypress κύκλοι του ΥΠΕΚΑ διαβεβαιώνουν πως οι πληροφορίες περί εισφοράς και στα οικιακά φωτοβολταϊκά δεν ευσταθούν και πως η εξαίρεση από το μέτρο περιγράφεται με σαφή τρόπο μέσα στο νομοσχέδιο.
    Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός τζίρος από φωτοβολταϊκά στις στέγες ανέρχεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ ετησίως και δεν υπόκειται σε φορολογία.
     Η υψηλή εγγυημένη τιμή σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος εγκατάστασης προσέλκυσε πλήθος οικιακών καταναλωτών, με αποτέλεσμα μέχρι το τέλος του 2012, η συνολική ισχύς των φωτοβολταϊκών στις στέγες .να φτάσει τα 297,8 MW.

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Η Νέα Επιχείρηση-11 ερωτήσεις - απαντήσεις για τα αυθαίρετα

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Η Νέα Επιχείρηση-11 ερωτήσεις - απαντήσεις για τα αυθαίρετα

Η νέα εισπρακτική επιχείρηση από τα αυθαίρετα υπολογίζεται άνω των 5 δισ. ευρώ, ενώ έχουν ήδη δηλωθεί παραβάσεις που αντιστοιχούν σε πρόστιμα 2,7 δισ. ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, με τίτλο «Αντιμετώπιση αυθαίρετης δόμησης και περιβαλλοντικό ισοζύγιο», που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προβλέπεται μέχρι το τέλος της άνοιξης να ψηφιστεί στη Βουλή, επιχειρείται μία νέα εισπρακτική επιχείρηση από τα αυθαίρετα, σύμφωνα με υπολογισμούς, ύψους άνω των 5 δισ. ευρώ.
      Εν τω μεταξύ από τις δύο ρυθμίσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, του 2010 και 2011, που συνεχίζονται με παρατάσεις μέχρι τις 31 Μαΐου 2013, τα προσδοκώμενα έσοδα αυθαιρέτων υπολογίζονται συνολικά σε 2,7 δισ.
      Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Καλαφάτης, υποβαθμίζει την εισπρακτική διάσταση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι «δίνονται λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα των πολιτών και της οικονομίας», τονίζοντας ιδιαίτερα τη διάσταση εξυπηρέτησης ξενοδοχείων, βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων με πολεοδομικές υπερβάσεις, που αντιμετωπίζουν επιπτώσεις στη λειτουργία τους.
        Το δέλεαρ για τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες είναι ότι νομιμοποιούνται οριστικά με πρόστιμο 500 ευρώ αυθαίρετα προ του 1975 και μικρές παραβάσεις σε ακίνητα που έχουν ανεγερθεί με άδεια. Επίσης προβλέπονται για όλους ευνοϊκότεροι όροι πληρωμής των προστίμων αυθαιρέτων, μέσω εκπτώσεων και πολλών δόσεων, με δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης το σχήμα εξόφλησης, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, σε βάθος χρόνου συνολικά έως 60 μηνών, δηλαδή πενταετίας.

Οι νέες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα με 11 ερωτήσεις - απαντήσεις έχουν ως εξής:

1 Ποιες κατηγορίες αυθαιρέτων και με τι ύψους πρόστιμα νομιμοποιούνται;

Προβλέπεται οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, δηλαδή νομιμοποίηση και δυνατότητα δικαιοπραξιών επί του ακινήτου, (μεταβίβαση, ενοικίαση κ.λπ.), ως εξής:

- Για όλες τις αυθαίρετες κατασκευές προ του 1975 με πρόστιμο 500 ευρώ.

- Για τα αυθαίρετα προ του 1983 με μεγάλη έκπτωση της τάξης του 85% επί του κανονικού προστίμου, δηλαδή για τυπικά αυθαίρετα 100 έως 120 τετραγωνικών μέτρων, με πρόστιμο από 1.000 έως 5.000 ευρώ ανάλογα με την τιμή ζώνης του ακινήτου.

- Για όλες τις μικροπαραβάσεις σε ακίνητα που έχουν ανεγερθεί με οικοδομική άδεια, όπως πέργκολες, μπάρμπεκιου, διαφορετική διαμερισματοποίηση ορόφου κ.λπ., με εφάπαξ πρόστιμο 500 ευρώ για όλες τις υπερβάσεις, ενώ μέχρι τώρα ίσχυε ξεχωριστό πρόστιμο για κάθε μία από αυτές.

- Για αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης με παραβίαση μέχρι 40% κάλυψης και δόμησης και μέχρι 20% ύψους σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια, με κανονικό πρόστιμο για τα ακίνητα μετά το 2003, ενώ το πρόστιμο μειώνεται κατά 20% όταν πρόκειται για ακίνητα που ανεγέρθηκαν το διάστημα 1983 έως 2003.

2 Ποιες κατηγορίες αυθαιρέτων και πώς εντάσσονται στη ρύθμιση τακτοποίησης;

Προβλέπεται με καταβολή παραβόλου και ειδικού προστίμου (υπολογίζεται με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου, επί την τιμή ζώνη της περιοχής), αναστολή κυρώσεων, δηλαδή εξαίρεση από την κατεδάφιση για 30 χρόνια για αυθαίρετα που έχουν ανεγερθεί χωρίς οικοδομική άδεια, ή καθ' υπέρβαση της οικοδομικής τους άδειας με παραβίαση άνω του 40% της κάλυψης και μέχρι 20% του ύψους σε σύγκριση με την οικοδομική άδεια εντός προκηπίου ή ακάλυπτου. Σε αυτή την περίπτωση, εάν το ακίνητο έχει ανεγερθεί το διάστημα 1983 έως 2003 ισχύει έκπτωση 20% επί του ειδικού προστίμου. Επίσης αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις όλων των κατηγοριών, που δεν εμπίπτουν σε ειδικές κατηγορίες που το νέο νομοσχέδιο απαγορεύει. Πρόχειρες και αυθαίρετες κατασκευές και χρήσεις σε παραδοσιακούς οικισμούς. Αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις με περαιωμένη διαδικασία των ν. 3775/09, 3843/10 για τις οποίες εφόσον έχει καταβληθεί, το πρόστιμο συμψηφίζεται.

3 Ποιες κατηγορίες αυθαιρέτων δεν υπάγονται στις νέες ρυθμίσεις και κατά συνέπεια παραμένουν υπό καθεστώς προστίμων και κατεδάφισης;

-Δεν υπάγονται αυθαίρετα που βρίσκονται σε: εγκεκριμένο κοινόχρηστο χώρο της πόλης (εξαιρούνται οι περιπτώσεις που δεν έχει συντελεστεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση), παραχωρημένους σε δημόσια κοινή χρήση χώρους του οικοπέδου, εντός παρόδιας στοάς, παρά το όριο των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών ή κοινοτικών οδών, δημόσιο κτήμα, δάσος, δασική ή αναδασωτέα έκταση, στον αιγιαλό (εξαιρούνται οι κατασκευές εφόσον προϋφίστανται της οριοθέτησης του παλαιού αιγιαλού), ζώνη παραλίας, αρχαιολογικό χώρο ζώνης Α', αρχαιολογικό χώρο εκτός ζώνης Α' (εκτός αν δεν απαγορευόταν η εκτέλεση οικοδομικών εργασιών κατά το χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής), ιστορικό τόπο, παραδοσιακό οικισμό (υπό προϋποθέσεις), ρέμα, κηρυγμένο διατηρητέο κτήριο, επικίνδυνο ετοιμόρροπο κτήριο, εκτός σχεδίου πόλης, ή εκτός ορίων οικισμού σε απόσταση έως 20 μέτρων από τον άξονα διέλευσης αγωγών μεταφοράς υψηλής τάσης ρεύματος. Επίσης δεν μπορεί να ενταχθεί στη νέα ρύθμιση αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, για την οποία έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση κατεδάφισης ή απομάκρυνσης.

4 Τι δικαιολογητικά απαιτούνται για την υπαγωγή στις νέες ρυθμίσεις νομιμοποίησης και τακτοποίησης;

Για την οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι προϋπόθεση τα ακίνητα να δηλωθούν και στη νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της «ταυτότητας του κτηρίου». Σε αυτή την εφαρμογή θα καταχωρίζει ιδιώτης μηχανικός φωτογραφίες, τεχνική έκθεση και τα στοιχεία του ακινήτου. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι εντός 10 ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που θα προβλέπει την εφαρμογή του νέου θεσμού. Ο χρόνος υλοποίησης του αυθαιρέτου αποδεικνύεται με αεροφωτογραφίες ή δημόσια έγγραφα, (για τα προ του 1975 ακίνητα, έγγραφα Αστυνομίας ή Κοινότητας). Εκτός των περιπτώσεων ακινήτων προ του 1975 και προ του 1983, όπως επίσης και για τις νομιμοποιήσεις μικρών παραβάσεων, απαιτείται δελτίο δομικής τρωτότητας και μελέτη στατικής επάρκειας. Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται αίτηση από το τεχνικό σύστημα του ΤΕΕ, υπεύθυνη δήλωση (ν. 1599), τεχνική έκθεση μηχανικού, φωτογραφίες, υποβολή εντύπου προστίμου.

5 Τι ισχύει για όσους έχουν υπαχθεί στις προηγούμενες ρυθμίσεις τακτοποίησης;

Οσοι έχουν ήδη υπαχθεί στις δύο προηγούμενες ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα (4014/11 και 3843/10) για παραβάσεις οι οποίες με το νέο σχέδιο νόμου εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης, αρκεί η ηλεκτρονική υπαγωγή στην Ταυτότητα Κτηρίων ατελώς για να εξασφαλίσουν εφάπαξ το ακίνητό τους. Για όσους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων έχουν ήδη καταβάλει το πρόστιμο και εφόσον είναι μεγαλύτερο από αυτό που προβλέπεται με βάση τη νέα ρύθμιση, η επιστροφή της διαφοράς θα γίνει μέσω του συστήματος ΔΙΑΣ.

6 Τι αλλάζει στον τρόπο πληρωμής των προστίμων αυθαιρέτων;

Προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι πληρωμής των προστίμων αυθαιρέτων, μέσω εκπτώσεων και πολλών δόσεων, με δυνατότητα να καθορίζει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης το σχήμα εξόφλησης, σύμφωνα με τις οικονομικές του δυνατότητες, σε βάθος χρόνου συνολικά έως 60 μηνών, δηλαδή πενταετίας. Οι 48 ισόποσες μηνιαίες δόσεις που ορίζει ο ισχύων νόμος για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων (ν. 4014/11) γίνονται 10 εξαμηνιαίες, όχι κατ' ανάγκη ισόποσες, με προϋπόθεση την ελάχιστη καταβολή 5% του προστίμου ανά εξάμηνο. Προβλέπεται επίσης για όλες τις περιπτώσεις 25% έκπτωση σε περίπτωση καταβολής εφάπαξ όλου του προστίμου. Ακόμη 10% έκπτωση με την καταβολή του 30% του προστίμου εντός εξαμήνου.

7 Πώς διαφοροποιούνται τα πρόστιμα για ειδικές κατηγορίες πολιτών;

Προβλέπονται σημαντικές εκπτώσεις των προστίμων ως εξής: άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα που επιβαρύνονται φορολογικά από αυτούς, καταβάλλουν 15% του προστίμου (έκπτωση 85%). Παλιννοστούντες ομογενείς καταβάλλουν 20% (έκπτωση 80%). Πολύτεκνοι καταβάλλουν 20% (έκπτωση 80%). Τρίτεκνοι με ατομικό εισόδημα έως 25.000 ευρώ ή οικογενειακό έως 40.000 ευρώ καταβάλλουν 30% (έκπτωση 70%)

8 Τι θα γίνει με τα αυθαίρετα νέας γενιάς που χτίστηκαν ενώ ίσχυαν οι ρυθμίσεις τακτοποίησης;

Οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος λένε ότι θα υπάρξει «κόκκινη γραμμή» για τα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μετά τον Ιούλιο του 2011, δηλαδή μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις τακτοποίησης, μέσω αεροφωτογραφιών, που θα επικαιροποιηθούν ώστε να εντοπίζονται οι παραβάτες αμέσως μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δηλώσεων του ΤΕΕ. Οποιοδήποτε κτίσμα έχει γίνει αυθαίρετα μετά την 28η Ιουλίου 2011 θα θεωρείται εσαεί παράνομο και θα βρίσκεται μονίμως υπό καθεστώς κατεδάφισης, ενώ θα επιβαρυνθεί με υψηλά πρόστιμα.

9 Τι συνέπειες θα έχουν όσοι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων δεν υπαχθούν στις νέες ρυθμίσεις;

Από το ΥΠΕΚΑ ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσουν αυστηρές ποινές και θα επιβάλλονται τα υψηλά πρόστιμα που ήδη ισχύουν (σε πολλές περιπτώσεις υπερβαίνουν την αξία του ακινήτου), για όσους δεν ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου, καθώς επίσης ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα κατεδαφίσεων κραυγαλέων αυθαιρέτων. Αναφέρθηκε επίσης ότι ο ρόλος της ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων του ΥΠΕΚΑ θα είναι εποπτικός και με διασφαλισμένους κανόνες, κριτήρια και μέσα, ενώ την ευθύνη κατεδαφίσεων θα έχουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις των Περιφερειών.

10 Ποιες είναι οι συνέπειες για όσους υποβάλλουν ψευδείς δηλώσεις;

Συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυτά, εφ' όσον δεν έχει επισυναφθεί η δήλωση και η βεβαίωση, καθώς και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής. Στους μηχανικούς, ανεξάρτητα από την ποινική τους δίωξη, επιβάλλεται και προσωρινή ή οριστική απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος. Εξάλλου η Υπηρεσία Δόμησης, η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης (ΕΥΕΚΑ ή άλλη αρμόδια αρχή, που ορίζεται με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ελέγχει δειγματοληπτικά ποσοστό τουλάχιστον 5% των δηλώσεων που υποβλήθηκαν.

11 Οι νέες ρυθμίσεις θα ισχύσουν όπως μέχρι τώρα με διαρκείς παρατάσεις;

Το νέο νομοσχέδιο, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του καλοκαιριού, θα προβλέπει κλειστό χρονικό διάστημα υποβολής δήλωσης, π.χ. 10 έως 12 μήνες για την υπαγωγή των ενδιαφερόμενων ιδιοκτητών στις νέες ρυθμίσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων, χωρίς -όπως υποστηρίχθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος- να δίνονται στο μέλλον νέες παρατάσεις προθεσμιών. Συζητείται, ωστόσο, η νομιμοποίηση μικρών παραβάσεων εντός του όγκου ακινήτου που έχει ανεγερθεί με νόμιμη οικοδομική άδεια να ισχύουν εσαεί, χωρίς χρονικό περιορισμό.

Πηγή: b2green.gr
===============================================================

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ,Τακτοποίηση- Βεβαιώσεις,Τώρα!


=======================================================

Σας διευκολύνουμε με Ειδικές Υπηρεσίες Ακινήτων:

-Τακτοποίηση Αυθαιρέτων Κατασκευών
-Βεβαιώσεις Πολεοδομικής Νομιμότητας για Μεταβιβάσεις Ακινήτων
                             ***Υπεύθυνα-Φιλικά-Οικονομικά ... ***

=============================================================
Επικοινωνείστε ΚΛΙΚ γραφείο   "Τεχνοδιάσταση"*
==============================================================

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΕΕ-Κομισιόν: Η «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προχωρά ικανοποιητικά -(**???)

ΕΕ-Κομισιόν: Η «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» προχωρά ικανοποιητικά -(**???)
 
Το ποσοστό απορρόφησης για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» που αφορά στην ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ελλάδα βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο(??? 19,40%!!), τονίζει η Κομισιόν σε απάντησή της σε σχετικό ερώτημα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  κ Χουντή.

Σημείωση/Σχόλιο:(**???):Το Πρόγραμμα ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑ Φυσικά!- Μάλλον ο κ Χουντής δεν ήταν ενήμερος για την "διακοπή" του Προγράμματος στη Δυτ κ Κεντρ Μακεδονία,παρ''οτι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στη Βουλή σχετική ερώτηση.
-Με συνολική απορροφητικότητα 19,40%,με διακοπή του Προγράμματος για τις περιοχές που έχουν κύρια ανάγκη και με απαράδεκτες χρονοβόρες διαδικασίες,πως μπορεί να μιλά κανείς ότι το Πρόγραμμα "προχωρά κανονικά"?
       Παρόμοια  απάντησε και ο γνωστός μας κ. Όλι Ρεν σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πρασίνων κ Νίκου Χρυσόγελου
       Σύμφωνα με την απάντηση της Κομισιόν στον κ Χουντή,8000 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν-αποπληρώθηκαν,φυσικά από το 2010,δηλαδή 4000 σπίτια/έτος.
****Αρα για τα 4.000.000 παλιά υφιστάμενα σπίτια,με τους σημερινούς "επιτυχημένους" ρυθμούς,θα χρειαστούν τα επόμενα 1000 χρόνια!!!!!!
       Βέβαια σ'όλο το Πρόγραμμα δεν  μας φταίει η Ευρωπαϊκη Ενωση.Οι ως άνω απαντήσεις, από δώ εκπορεύονται και δεν ιδρώνει,φαίνεται, το αυτί κανενός να βελτιώσει το Πρόγραμμα "'Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις Περιφέρειες που έχουν ανάγκη,όπως η Δυτ Μακεδονία,Β.Ελλάδα.Ούτε φαίνεται "ευήκοον ούς" στα διαβήματα του ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας
       Στο Ιστολόγιό μας έχουμε κατ'επανάληψη αναφερθεί στο θέμα:

-Βλ.Αρθρο: ΕΕ:Αξιοποιήστε κονδύλια για ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση ΑΠΕ για θέρμανση κτηρίων!

-βλ. Αρθρο..."Εξοικονόμηση κατ'Οίκον":Διακοπή αποδοχής αιτήσεων από Τράπεζες για Δυτική κ Κεντρ Μακεδονία!!??   ....ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
-βλ.Αρθρο:"Εξοικονόμηση κατ'Οίκον": για Δυτ Μακεδονία? Ούτε Φωνή- Ούτε Ακρόαση!. ........ΚΛΙΚ ΕΔΩ

-βλ.Αρθρο:ΤΕΕ/ΤΔΜ: Να συνεχιστεί το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στη Δυτική Μακεδονία .......ΚΛΙΚ ΕΔΩ

========================================================================
Η Απάντηση της Κομισιόν στον κ Χουντή -Χρήσιμη  στατιστικά, για την πορεία του Προγράμματος.
 
Τα κτίρια στην Ελλάδα ευθύνονται περίπου για το 36% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης ενώ, κατά την περίοδο 2000–2005, αύξησαν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά περίπου 24%, μία από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην Ευρώπη.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους τα ελληνικά κτίρια είναι ιδιαιτέρως ενεργοβόρα είναι η παλαιότητά τους και η μη ενσωμάτωση σύγχρονης τεχνολογίας σε αυτά, λόγω έλλειψης σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία 30 χρόνια. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» καταρτίστηκε το 2010 και προβλέπει δάνεια και άμεσες επιχορηγήσεις σε νοικοκυριά, ώστε να πετύχουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας

19.4% η απορροφητικότητα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, το ποσοστό απορρόφησης του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» ήταν στο 19.4% στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2012.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το έργο είναι 396εκ € και σύμφωνα με τον επίτροπο περιφερειακής πολιτικής, Johannes Hahn, «έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, είχαν παραληφθεί 29.451 αιτήσεις, εκ των οποίων κρίθηκαν επιλέξιμες οι 19.001 και έλαβαν επιχορήγηση οι 11.377. Οι πληρωμές για τις 8.129 αιτήσεις που είχαν επιτύχει τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας, αναλύονται ως εξής: δάνεια 46 εκατομμύρια ευρώ, άμεση βοήθεια 27 εκατομμύρια ευρώ και κόστος πιστοποιητικού ενεργειακής αναβάθμισης 4 εκατομμύρια ευρώ».

Ο Hahn επεσήμανε στην απάντησή του ότι οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα «καθυστερούν» την υλοποίηση του προγράμματος, αλλά πλέον η πρόοδος είναι «ικανοποιητική» αφού «ορισμένες περιοχές έχουν δεσμεύσει πάνω από το 90% των διαθέσιμων πιστώσεων».

Σημειώνεται ότι στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Νίκος Χουντής επεσήμανε ότι οι σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου οφείλονται στην άρνηση των τραπεζών να προχωρήσουν στις τελικές εγκρίσεις και εκταμιεύσεις των «αναγκαίων κονδυλίων».-πηγή: www.b2green.gr

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΕΕ:Αξιοποιήστε κονδύλια για ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση ΑΠΕ για θέρμανση κτηρίων!

ΕΕ:Αξιοποιήστε κονδύλια για ενεργειακή αποδοτικότητα και χρήση ΑΠΕ για θέρμανση κτηρίων!

         «Τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ μπορούν να στηρίξουν πολιτικές στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», απάντησε ο Όλι Ρεν σε ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου σχετικά με τις παρενέργειες της αυξημένης χρήσης ξύλου, καθώς και συσκευών χαμηλής ενεργειακής απόδοσης για τη θέρμανση κτηρίων.
        Ο κ. Ρεν χαρακτηριστικά αναφέρει τα 396 εκ. ευρώ που υπάρχουν στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’οίκον» για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στις κατοικίες, καθώς και τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση, ως χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μείωση της εξάρτησης των νοικοκυριών από το πετρέλαιο για θέρμανση, μέσω υιοθέτησης περιβαλλοντικά υπεύθυνων εναλλακτικών λύσεων κι αποτελεσματικών μέτρων προστασίας, που θα αναζωογονούσαν παράλληλα κλάδους της οικονομίας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας."

 Πηγή: newsletter-ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

**Σημείωση.: Δυστυχώς, ανορθολογικοί προγραμματισμοί ως τώρα,με δύσκαμπτη και χρονοβόρα γραφειοκρατία, έχουν καθηλώσει την απορροφητικότητα του προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ'οίκον",ενώ δεν υπήρξε καμιά μέριμνα για ανακατανομή πόρων μεταξύ περιφερειών,ανάλογα με την απορροφητικότητα και φθάσαμε έτσι,εδώ και ένα μήνα να έχει ανασταλεί το Πρόγραμμα στην Δυτική κ Κεντρ.Μακεδονία,λόγω εξάντλησης πιστώσεων της αρχικής κατανομής,στις περιοχές δηλαδή, που έχουν άμεση ανάγκη για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.
         Και μέχρι στιγμής,για Δυτ Μακεδονία,την δυσμενέστερη κλιματικά Δ'Ζώνη "Ούτε Φωνή-Ούτε Ακρόαση"
           Ο κ Ολι Ρεν,ίσως θάπρεπε να συμπληρώσει στην απάντησή του,με την γνωστή του παραίνεση: "Ελληνες στη Δυτ Μακεδονία,Κουράγιο!"

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ανάπτυξη: Η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

Ανάπτυξη: Η Προγραμματική Περίοδος 2014-2020

      Παράλληλα με την σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν όλοι, στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία με τα ποικίλα μέτρα,τα ισχύοντα,τα μελετούμενα,τα αναμενόμενα,τα κυοφορούμενα ή  επαπειλούμενα, όλο και νέα μέτρα των οικονομικών εγκεφάλων, που συχνά "εντυπωσιάζουν" για την ευρηματικότητά τους,μέχρι που διαπιστώνει κανείς ότι φαίνεται  συχνά να είναι μετεξέλιξη των "φορολογικών πρακτικών της Οθωμανικής περιόδου",μέτρα που έχουν κατρακυλήσει την "ψυχολογία της Οικονομίας" στα τάρταρα,σε όλους τους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας,που έχουν εκμηδενίσει κάθε διάθεση συμμετοχής στα κοινά,εκτός των "επαγγελματιών της πολιτικής",έτσι, που όταν ακούει κανείς εκφράσεις όπως "Ανάπτυξη","αναπτυξιακές πρωτοβουλίες","έρχεται όπου νάναι η Ανάπτυξη" κλπ να μειδιά μελαγχολικά, τρέχουν παράλληλα προγραμματικές διαδικασίες,που καλό είναι,όσο μπορούμε να παρακολουθούμε,έστω για να μαθαίνουμε,τι σχεδιάζουν για μάς οι "ειδικοί",έστω και χωρίς εμάς,για την Χώρα και την Περιοχή μας.

        Από πέρισυ λοιπόν,είναι σε εξέλιξη διαδικασίες σύνταξης Προγραμμάτων για την "Προγραμματική Περίοδο 2014-2020" κεντρικά και περιφερειακά.

         Ελαβαν λοιπόν χώρα:

-1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Προγραμματικής Περιόδου 2014–2020
Πέμπτη 4 Απριλίου 2013 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Banquet).
το Συνέδριο συμμετείχαν ως ομιλητές ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν κυρίως οι Γενικές Κατευθύνσεις Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής 2014-2020

-Ακολούθησαν  και ακολουθούν:

τα Περιφερειακά Συνέδρια που διοργανώνουν οι Περιφέρειες, με πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του αρμόδιου υφυπουργού κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη για τον σχεδιασμό της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 13 Συνέδρια, ένα σε κάθε Περιφέρεια, στα οποία συμμετέχουν η πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου, οι Περιφερειάρχες και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικοί φορείς καθώς και εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιτροπής.
-16 Απριλίου 2013 στη Σύρο (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και στην Πτολεμαΐδα (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας


      Καθώς γράφαμε τις γραμμές αυτές, ακούγαμε  τηλεοπτικό απόσπασμα  Διαγγέλματος του Πρωθυπουργού,σήμερα 15-4-2013,από το Μαξίμου, με αισιοδοξία, με διαβεβαιώσεις ότι "θα μειωθεί η φορολογία και σε ......λίγα χρόνια η χώρα,θα είναι Ισχυρή,δεν θάχει ανάγκη από μνημόνια"!
       Αρα ,έρχεται η Ανάπτυξη!-Ας δούμε,λοιπόν, τότε τα Αναπτυξιακά Προγράμματα,να είμαστε έτοιμοι!

***Περισσότερα για :




  • ***ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Τώρα αν το "Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτ Μακεδονίας",πέρα από τους "μεγάλους Προγραμματικούς Στόχους",μπορέσει να ασχοληθεί και με κάποια πιό "πεζά" και καθημερινά,όπως πχ. η "διακοπή του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ'οίκον" για τη Δυτ Μακεδονία και βέβαια αν βρεί λύση για ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ,θα ήταν ευχής έργον!

    Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

    "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον": για Δυτ Μακεδονία?Ούτε Φωνή- Ούτε Ακρόαση!

    "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον":
    για Δυτ Μακεδονία?
    Ούτε Φωνή- Ούτε Ακρόαση!

            Εδώ και ένα μήνα σχεδόν,ανακοινώθηκε από τις Τράπεζες,η διακοπή του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον",που με τα όποια προβλήματα και τις αγκυλώσεις του,ήταν μιά ελπίδα ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών στην περιοχή μας ειδικά,την δυσμενέστερη κλιματικά Δ' Ζώνη,που βιώνει,πέραν όλων των άλλων, όλες τις συνέπειες της "ενεργειακής φτώχειας"(βλ.Θέσεις ΤΕΕ-τΔΜ'2011),σε συνδυασμό με τα ανάλγητα περισυνά μέτρα για την τιμή του πετρελαίου.
          Η αιτιολογία "εξάντληση των προγραμματισμένων κονδυλίων" για τις Περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας!Εδώ δηλαδή που είναι πιο απαραίτητα, από οπουδήποτε αλλού!
             Θα περίμενε κανείς μια επίσημη τοποθέτηση από πλευράς Υπουργείου, αλλά το μόνο που είδαμε,στην Ιστοσελίδα του ΕΤΕΑΝ,Ανακοίνωση Επιτυχίας του Προγράμματος
    "Η επιτυχημένη μέχρι σήμερα πορεία του Προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’οίκον» και η υψηλή ζήτηση του, ιδιαιτέρως στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Κεντρικής Μακεδονίας, είχε σαν αποτέλεσμα  την εξάντληση των πόρων τους και ως συνέπεια  την αναστολή ένταξης αιτήσεων στο Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' οίκον που προέρχονται από τις δύο αυτές Περιφέρειες" ,χωρίς κουβέντα για την συνέχεια!........
          Βέβαια, η επίτευξη ενός στόχου λέγεται "επιτυχία",το ερώτημα όμως  είναι ,ήταν στόχος η διακοπή?Οταν και ο επίσημος απολογισμός στη Βουλή δείχνει "Σταγόνα εν Ωκεανώ?"
            Το ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας,έπειτα από συνεδρίασή του,στην Καστοριά 26-3-2013,έκανε αναλυτική παρέμβαση προς τους αρμοδίους,αλλά μέχρι σήμερα,Ούτε Φωνή,Ούτε Ακρόαση!
            
     -***ΔΕΙΤΕ Αρθρα μας  σχετικά:



          Επιβάλλεται ΑΜΕΣΑ,να παρέμβουν όλοι οι φορείς της Δυτ Μακεδονίας(Αρχές,αιρετοί-Αντιπεριφερειάρχες-Δήμοι,Επιμελητήρια, Περιφερειάρχης,Βουλευτές, πολιτικά Κόμματα, σύλλογοι) να δοθεί ΑΜΕΣΗ λύση για ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ του Προγράμματος Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών ,που και Εξοικονόμηση Ενέργειας θα εξασφαλίσει, αλλά και εργασία σε όλο το φάσμα της κατασκευής Οικοδομών ,που δεινά χειμάζεται,στην δύσκολη αυτή συγκυρία.
          Διαβάσαμε χθές, ότι ο Περιφερειάρχης Δυτ Μακεδονίας είπε στον Βελβεντό, ότι μπορεί ο ίδιος να επιλέγει που θα χρηματοδοτήσει,με πολιτική επιλογή ( "Εμείς βάζουμε χρήματα για το Βελβεντό και δεν τα δίνω στο Νεστόριο η στην Καστοριά είναι πολιτική μου επιλογή»!)   
          Αν λοιπόν έχει τέτοια δυνατότητα,μήπως θα ήταν σκόπιμο να την αξιοποιήσει,με χρηματοδότηση του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ"Οίκον", προς χάριν όλης της Περιφ.Δυτ Μακεδονίας ,για να του "χρωστούν χάρη" όλοι οι κάτοικοί της? 
    Προτάσεις Βελτίωσης του Προγράμματος Γενικά και Ειδικά για την Δυτ.Μακεδονία

          Εχοντας 2 χρόνια εμπειρία εφαρμογής του Προγράμματος,διαπιστώσαμε σωρεία προβλημάτων ομαλής υλοποίησης του Προγράμματος, που το καθιστούν δύσκαμπτο και άκρως χρονοβόρο.
          Επειδή ως τώρα,κατ'επανάληψη έχει ακουστεί,ακόμη και στη Βουλή,η ανάγκη Βελτιώσεων του Προγράμματος,αλλά αόριστα,χωρίς κάτι το συγκεκριμένο,δεσμευτήκαμε στην συνεδρίαση του ΤΕΕ τΔΜ στην Καστοριά,να υποβάλουμε Αναλυτικό Υπόμνημα με Προτάσεις,για να διευκολύνουμε την παρέμβασή του προς αρμοδίους,πράγμα που κάναμε σήμερα
         Αλλά επειδή,η πράξη έχει δείξει,ότι η ευρύτερη δημοσιότητα εγγίζει καλύτερα "ώτα μη ακουόντων", θεωρήσαμε σκόπιμο να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας,σε μια προσπάθεια καλόπιστου διαλόγου,με στόχο να δοθούν ΛΥΣΕΙΣ.
            Και βέβαια,σ'αυτήν την προσπάθεια θα ήταν επιθυμητή η συμβολή,προς το ΤΕΕ και τους αρμοδίους και άλλων,που θέλουν και έχουν εμπειρία από την εφαρμογή του Προγράμματος

    ***Δείτε Αναλυτικά:



    Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

    ΤΕΕ ΝΕ Καστοριάς-ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας:Μελέτες Ομάδων Εργασίας για την Περιοχή Καστοριάς

    ΤΕΕ ΝΕ Καστοριάς-ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας:
    Μελέτες Ομάδων Εργασίας για την Περιοχή Καστοριάς

          Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. στην Καστοριά. 26-3-2013 με γενικά και τοπικά θέματα.Το ΤΕΕ συνεχίζει την παλιά παράδοση ενασχόλησης με ευρύτερα οικονομοτεχνικά-αναπτυξιακά θέματα που απασχολούν την Κοινωνία,λειτουργώντας ως Σύμβουλος της Πολιτείας αλλά και του Λαού γενικότερα,σ'αντίθεση με μικροπολιτικούς χαρακτηρισμούς περί "συντεχνίας", που του αποδίδονται,όταν οι υπεύθυνες θέσεις του γίνονται "ενοχλητικές",σε ώτα μη ακουόντων.
    Α)Μελέτες Ομάδων Εργασίας Καστοριά
         Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013, στα Γραφεία της ΝΕ ΤΕΕ Καστοριάς -Τεχνικού Επιμελητηρίου Καστοριάς (Αρχοντικό Παπατέρπου) ,συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.  όπου  έγινε παρουσίαση των δύο Ομάδων Εργασίας,από Μηχανικούς μέλη ΤΕΕ Καστοριάς:

    1) Ανάπτυξη συγκοινωνιακού δικτύου Ν. Καστοριάς.
          Η Μελέτη καλύπτει αναλυτική καταγραφή του υπάρχοντος  συγκοινωνιακού οδικού δικτύου της ΠΕ Καστοριάς(φωτογραφικά,χαρτογραφικά,περιγραφικά-κατάσταση οδοστρώματος,σημάνσεις κλπ) με τα προβλήματα που υπάρχουν και με αναλυτική παράθεση όλων των αποφάσεων χαρακτηρισμού, όλων των οδών (επαρχιακό,εθνικό δίκτυο,εγκαταλειμένα τμήματα παλιών οδικών δικτύων κλπ),εργασία που ως τώρα δεν υπήρχε κωδικοποιημένη πουθενά.
       Θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο σύνταξης σχετικών προγραμμάτων των Υπηρεσιών της ΠΕ Καστοριάς.

    2) Πρόταση για τον καθορισμό αρχιτεκτονικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών των παραδοσιακών οικισμών του Ν. Καστοριάς.

         Η Μελέτη καλύπτει τους εγκαταλειμένους Οικισμούς του Γράμμου(ερήμωσαν την περίοδο του Εμφυλίου) με αποτυπώσεις υπάρχουσας κατάστασης,συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων και παλαιών φωτογραφιών των διαφόρων τύπων πέτρινων κατοικιών της περιοχής.Σημειώνεται σε ποιά χωριά υπάρχει τα τελευταία χρόνια, τάση επιστροφής,νοσταλγών κατοίκων στις ρίζες τους, με ανοικοδόμηση και ποιά παραμένουν χαλάσματα ή είναι ανύπαρκτα πλέον.

           Στη συνεδρίαση έγινε μια πρώτη συνοπτική παρουσίαση των Μελετών ενώ προγραμματίζονται 2 ειδικές Εκδηλώσεις με Αναλυτικές ανοικτές παρουσιάσεις,για την 1η στην ΠΕ Καστοριάς,ενώ για την 2η,στον Δήμο Νεστορίου,όπου ανήκουν οι οικισμοί του Γράμμου

    Β)Λοιπά Θέματα
    α)Ζητήματα Συντήρησης του Αρχοντικού Παπατέρπου(σημειωτέον ανήκει από Δωρεά στο ΤΕΕ):Σύνταξη επικαιροποιημένου προϋπολογισμού αναγκαίων εργασιών και προώθηση στα Κεντρικά του ΤΕΕ
    β) Προβλήματα  Ομαλής Χρηματοδότησης  Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον":θέσαμε εκτάκτως το θέμα διακοπής για Δυτική κ Κεντρική Μακεδονία-Ηδη την επομένη έγινε Υπόμνημα-Παρέμβαση προς όλους τους αρμοδίους για άμεση εξεύρεση λύσης για Χρηματοδότηση του Προγράμματος για την Δυτ.Μακεδονία,με αναγκαίες βελτιώσεις
    ***.(Βλ.σχετ. άρθρα μας
    --"Εξοικονόμηση κατ'Οίκον":Διακοπή αποδοχής αιτήσεων από Τράπεζες για Δυτική κ Κεντρ Μακεδονία!!?? 15/3/2013
    -- ΤΕΕ/ΤΔΜ: Να συνεχιστεί το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στη Δυτική Μακεδονία/29.3.2013
     
             Είναι ανάγκη να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και από τους λοιπούς τοπικούς Φορείς,Κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και Αρχές,αφού η περιοχή μας είναι αυτή που το έχει περισσότερο ανάγκη,όντας στην Δ΄ Κλιματική Ζώνη,την δυσμενέστερη κλιματικά στη Χώρα.