Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»:ετοιμάζονται "Βελτιώσεις" στο Πρόγραμμα?

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»:ετοιμάζονται
"Βελτιώσεις"
στο Πρόγραμμα?


      Διαβάζουμε αρκετά δημοσιεύματα για  σχεδιαζόμενες "Βελτιώσεις" στο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον" αλλά βελτιώσεις δεν φαίνονται.
     Από την αρχή είχαν διατυπωθεί προτάσεις για βελτίωση των αγκυλώσεων  όλης της διαδικασίας,από Προέγκριση-Αίτηση-Εγκριση-Δικαιολογητικά-Πληρωμές-Τράπεζες/Υπουργείο κλπ.
      Εχουμε ξαναγράψει αρκετά άρθρα πάνω σ'αυτό το ζήτημα.Μάλιστα είχαμε  συντάξει και πολυσέλιδο Υπόμνημα που υποβλήθηκε στο ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας και απετέλεσε τη βάση διαβήματος του ΤΕΕ προς το Υπουργείο, αλλά φαίνεται δεν ασχολήθηκε κανείς στα σοβαρά,αφού το Υπουργείο ,μεταξύ άλλων,εδήλωνε ότι δεν χρειάζονται αλλαγές γιατί αυτές θα επιφέρουν καθυστερήσεις.(!!??)
     Τώρα ίσως,μετά τα αλλεπάλληλα διαβήματα,τοπικών φορέων απ'όλη τη Χώρα,,Επιμελητηρίων και Επαγγελματικών Ενώσεων του Κατασκευαστικού Κλάδου που έχουν δεινοπαθήσει από το Πρόγραμμα,ίσως σκεφθούν σοβαρά  επι τέλους.
    
&Προτάσεις Βελτίωσης/Γενικά&Ειδικά-Δυτ.Μακεδονία
 
  Αφορμή να επανέλθουμε ήταν τελευταία δημοσιεύματα πυ μιλούν για..."λιφτιγκ" στο Πρόγραμμα......Οψόμεθα
=================================================================
Αναδημοσιέυση παρακάτω Αρθρου από KenakTools.gr

Eτοιμάζεται «λίφτινγκ» στο πρόγραμμα
Σε «λίφτινγκ» στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, η οποία φέρεται για το λόγο αυτό ότι έχει λάβει και τη γνώμη ειδικών από τον χώρο των κατασκευών και της ενέργειας.
   Ήδη στα χέρια των αρμόδιων υπουργείων βρίσκεται λίστα με τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης -που θα «τρέξει» την περίοδο 2014-2020- να καταστεί ελκυστικότερο, πιο ευέλικτο και λιγότερο γραφειοκρατικό.
    Πρόκειται για ένα «πακέτο» 13 ρυθμίσεων που έχει επεξεργαστεί ο φορέας παθητικών συστημάτων και συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ οι συζητούμενες αλλαγές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
-Αύξηση του ανώτατου προϋπολογισμού του έργου από τα 15.000 στα 25.000 ευρώ.
-Ένταξη όλων των ιδιοκτητών στο πρόγραμμα.
-Αύξηση επιδότησης και δυνατότητα επιλογής άτοκου δανείου ή αυτοχρηματοδότησης.
-Η προκαταβολή να αυξηθεί από το 40% στο 50% του προϋπολογισμού.
-Η κατάργηση της τιμής ζώνης (σήμερα είναι 2.100 ευρώ ανά τ.μ.).
-Η ολοκλήρωση των εργασιών να υλοποιείται εντός 3 μηνών από την καταβολή της προκαταβολής.
   Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα είναι ανοιχτό, όμως οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων έχουν παγώσει λόγω καθυστερήσεων στις πληρωμές εγκεκριμένων έργων. Σήμερα προσφέρεται μείγμα επιχορήγησης και χαμηλότοκου δανείου για ενεργειακή την αναβάθμιση σπιτιού, σε περιοχή με αντικειμενική τιμή ζώνης ακινήτου έως 2.100 ευρώ ανά τ.μ., ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός φτάνει τα 15.000 ευρώ και το ανώτατο ποσό ενίσχυσης τα 10.000 ευρώ.
     Ας σημειωθεί ότι ο φορέας που έχει επεξεργαστεί τις αλλαγές τις οποίες συζητά με το υπουργείο ΠΕΚΑ εκπροσωπεί επαγγελματικές οργανώσεις στις οποίες περιλαμβάνονται χημικές βιομηχανίες, αλουμινοκατασκευές, σιδηροκατασκευές, υαλοπίνακες, εταιρείες μόνωσης, ηλιακής ενέργειας, κουφωμάτων, χρωμάτων, συστημάτων σκίασης, ακόμη και ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα στατιστικά στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δείχνουν ότι οι περισσότερες επεμβάσεις γίνονται σε κουφώματα λόγω μη επάρκειας του προϋπολογισμού, ενώ άλλου τύπου επεμβάσεις, όπως τοποθέτηση συστημάτων ελέγχου, ηλιοθερμίας, αντλιών θερμότητας κ.λπ., δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού.
Πηγή:KenakTools.gr 
 

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

''Εξοικονομώ": Νέες εγκρίσεις ωφελούμενων

   ''Εξοικονομώ": Νέες εγκρίσεις ωφελούμενων

    Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ) υπέγραψε απόφαση υπαγωγής νέων ωφελούμενων στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"
   Συνολικά υπάγονται: 480 Ωφελούμενοι, με συνολικό επιλέξιμο προϋπολογισμό επενδύσεων 5.651.903,22 €
    Η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των έργων από τους Ωφελούμενους, είναι 3 μήνες από την ημερομηνία εκταμίευσης προκαταβολής ή την ημερομηνία υπογραφής της δανειακής σύμβασης με τις συνεργαζόμενες τράπεζες εφόσον δεν καταβάλλεται προκαταβολή.
      Καταληκτική ημερομηνία επιλεξιμότητας τόκων ορίζεται η 31-12-2015.
Εάν μέχρι την υπογραφή της δανειακής σύμβασης δεν έχουν προσκομιστεί τα δικαιολογητικά που τυχόν δεν υποβλήθηκαν κατά την υποβολή της αίτησης, η υπαγωγή του Ωφελούμενου θα ανακληθεί.
       Σχετικά αρχεία: **  ΚΛΙΚ κάτω για να δείτε Ονόματα ανά περιοχή
***Απόφαση Υπαγωγής Ωφελούμενων

Πηγή:b2green.gr

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ:Χρήσιμες Συμβουλές




 

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ:Χρήσιμες Συμβουλές

     Καθώς έρχεται το καλοκαίρι,αρχίζουν οι ζέστες,συχνά στα κτίρια,είτε είναι κατοικίες είτε επαγγελματικοί χώροι,όταν είναι παλιάς κατασκευής,χωρίς τις απαραίτητες μονώσεις,ανακύπτει ανάγκη χρήσης κλιματιστικού.
     Βέβαια το καλύτερο είναι να προχωρήσει κανείς σε "Ενεργειακή Αναβάθμιση" του Κτιρίου,αν αυτό είναι εφικτό,αξιοποιώντας και το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον",αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις( Βλ."Προέγκριση Τραπεζών").Ομως συχνά το κλιματιστικό ανακύπτει ως αναγκαιότητα.
    Δημοσιεύουμε λοιπόν, ένα χρήσιμο άρθρο για κλιματιστικά νέας τεχνολογίας,από φιλική Ιστοσελίδα.
================================================================

Κλιματιστικά «new generation»

 
Η νέα γενιά των κλιματιστικών διαθέτει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, που της επιτρέπουν να προσφέρει αυξημένα πλεονεκτήματα σε κάθε καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από μία ευρεία γκάμα, το κατάλληλο προϊόν για τις προσωπικές του ανάγκες.

Η αντικατάσταση ενός κλιματιστικού παλαιότερης τεχνολογίας σε δωμάτιο με υψηλές ενεργειακές ανάγκες, με ένα κλιματιστικό νέας γενιάς, με την ταυτόχρονη επανατοποθέτηση κάποιου παλαιού κλιματιστικού σε χώρο με μικρότερες απαιτήσεις για κλιματισμό, μπορεί να βελτιώσει  την ποιότητα του αέρα στον κλιματιζόμενοι χώρο, όσο και να μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας.
Οι νέες τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στα κλιματιστικά μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και μπορούν να προέλθουν τόσο από την σωστή αγορά κλιματιστικού όσο και από τον τρόπο χρήσης τους.

Επιλογή κατάλληλου τύπου κλιματιστικού
Για την σωστή και οικονομική επιλογή κλιματιστικού πρέπει να ελεγχθεί πριν την αγορά η ενεργειακή τους ετικέτα. 
Η ενεργειακή ετικέτα είναι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανίζεται σε όλα τα ηλεκτρικά προϊόντα και αναγράφει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή επιλογή συσκευής, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή. Πιο συγκεκριμένα δίνουν πληροφορίες για την κατανάλωση κάτω από διάφορες συνθήκες, τις λειτουργίες του κλιματιστικού (ψύξη/θέρμανση, μεταβλητών στροφών ή όχι), αλλά και για τη δυναμικότητα του. Με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει την αναμενόμενη κατανάλωση, αλλά και να συγκρίνει μεταξύ τους διάφορα μοντέλα. 
Για την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται τα μοντέλα μεταβλητών στροφών, γνωστά και ως Inverter, τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο και την επιθυμητή κατάσταση, έτσι ώστε να πετυχαίνουν την μικρότερη δυνατή κατανάλωση. 
Η ενεργειακή ετικέτες επιπλέον ταξινομεί τις συσκευές σε μια από τις 7 κατηγορίες, από Α+++  μέχρι D, έτσι ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμα διάφορα μοντέλα. 
Για την επίτευξή τόσο θερμικής άνεσης, αλλά και την οικονομικότερη λειτουργία προτείνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη της συσκευής στους 26οC το καλοκαίρι και στους 21οC το χειμώνα ή στην επιλογή auto του τηλεχειριστηρίου του κλιματιστικού.

Επιλογή κατάλληλης δυναμικότητας
Επιπλέον για την σωστή και οικονομική λειτουργία του συστήματος, πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ο χώρος που κλιματίζεται. 
Η δυναμικότητα του συστήματος πρέπει να είναι η κατάλληλη για το μέγεθος, αλλά και για τα χαρακτηριστικά του χώρου, όπως η ύπαρξη ή όχι μόνωσης,  ο προσανατολισμός, το μέγεθος  και ο αριθμός των ανοιγμάτων, ο αριθμός των ατόμων και η ισχύς πιθανών μηχανημάτων στο χώρο.
Η λειτουργία ενός κλιματιστικού μεγαλύτερης ή μικρότερης από την απαιτούμενη δυναμικότητας είναι αντιοικονομική. Μία συσκευή μεγάλης δυναμικότητας, αναγκάζεται να λειτουργεί πάντα με πολύ μικρό φορτίο για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας, ενώ μια συσκευή με μικρή ισχύ θα λειτουργεί πάντα στο μέγιστο φορτίο.

Φίλτρα
Μια τελευταία παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά φίλτρα από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αλλά και τεχνολογικά ανεπτυγμένα φίλτρα είναι τα εξής:
- Συμβατικά φίλτρα σκόνης 
Υπάρχουν σε κάθε κλιματιστικό και σκοπό τους έχουν τόσο την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον κλιματιζόμενο χώρο, όσο και την προστασία του μηχανολογικού εξοπλισμού από την σκόνη. Μπορούν να συγκρατήσουν σχετικά μεγάλου μεγέθους σωματίδια σκόνης, καπνού ή άλλων βλαβερών ουσιών.
- Ιονιστής
Είναι γνωστός και ως φίλτρο πλάσματος ή και με άλλες εμπορικές ονομασίες, ανάλογα με την εταιρία που το χρησιμοποιεί. Είναι από τις αποτελεσματικές μεθόδους φίλτρανσης του αέρα. Σε αυτή τη περίπτωση η φίλτρανση γίνεται σε 2 στάδια. Στο πρώτο χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό πεδίο, που σκοπό του έχει να φορτίσει αρνητικά τα αιωρούμενα σωματίδια. Στη συνέχεια τα σωματίδια αυτά προσκολλούνται στην επιφάνεια ενός συλλέκτη. Εκτός των άλλων τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα που τελικά απελευθερώνονται στο ρεύμα αέρα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
- Βιολογικά φίλτρα (IAQ) 
Πρόκειται για βιολογικά αντιβακτηριδιακά φίλτρα, τα οποία αποτελούν λωρίδες φυσικών ουσιών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενάντια σε βακτήρια και ιούς.
- Φίλτρα άνθρακα
Λειτουργούν επικουρικά με τα συμβατικά φίλτρα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την απομάκρυνση βακτηρίων και οσμών.
- Φίλτρα τύπου HEPA (υψηλής απόδοσης): 
Αποτελούνται από πυκνούς ιστούς με στρώσεις από κυτταρίνη, συνθετικές ίνες ή υαλοβάμβακα. Έχουν κατασκευή παραπλήσια με τα συμβατικά φίλτρα, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός. Μερικά φίλτρα διαθέτουν ιστό με έως 1.000 στρώσεις. Κατά τον καθαρισμό, ο αέρας διατρέχει αυτές τις στρώσεις. Τα ανεπιθύμητα σωματίδια παραμένουν στο φίλτρο και δεν εξέρχονται μέσω της ροής αέρα από αυτό. Απομακρύνουν αιωρούμενα στερεά, και ανάλογα με την απόδοση τους και βακτήρια.
- Συντήρηση
Ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων στην συνιστώμενη από τον κατασκευαστή συχνότητα είναι απαραίτητη για την σωστή και οικονομική λειτουργία. Τα μην καθαρισμένα φίλτρα μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης, ενώ ταυτόχρονα λόγο της μεγαλύτερης πυκνότητας των σωματιδίων στην επιφάνεια τους, απαιτούν μεγαλύτερη εφελκιστική δύναμη για την λειτουργία τους.
Ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνει με νερό ή χρήση ειδικών χημικών  ή ανάλογα με τον τύπο τους πρέπει να αντικαταστώνται.Τέλος υπάρχουν και περιπτώσειςαυτοκαθαριζόμενων φίλτρων τα οποία δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη συντήρηση.

Επιπλέον λειτουργίες
Τα νέας τεχνολογίας κλιματιστικά υποστηρίζουν διάφορες επιπλέον λειτουργίες, που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας, άλλα και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στον χώρο και να προσφέρουν μεγαλύτερη θερμική άνεση.
- Αφύγρανση
Πολλά κλιματιστικά παρέχουν την επιλογή της αφύγρανσης του αέρα. Διαθέτουν ενσωματωμένο υγροστάτη, ο οποίος μετρά την υγρασία στο χώρο καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας και ρυθμίζει τη λειτουργία του αφυγραντήρα, έτσι ώστε να παρέχει κατάλληλα το επίπεδο υγρασίας, του χώρου.
- Κλιματισμός σε ζώνες
Σε αυτή την περίπτωση το κλιματιστικό, με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων αντιλαμβάνεται που υπάρχουν και κινούνται άνθρωποι στο χώρο έτσι ώστε να ρυθμίσει κατάλληλα την ροή αέρα για να προσφέρει θερμική άνεση στα πεδία αυτά.
- Σύστημα ελέγχου παρουσίας 
Σε αυτές τις περιπτώσεις με χρήση αισθητήρων η συσκευή αντιλαμβάνεται αν κάποιος βρίσκεται στον κλιματιζόμενο χώρο. Αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν παρατηρηθεί κίνηση τότε μειώνεται δραστικά η ισχύς λειτουργίας του, διατηρώντας μόνο το χώρο σε μια σταθερή θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση ενέργειας, όταν δεν απαιτείται η θερμική άνεση στο χώρο.
- Λειτουργία μέσω ασύρματου δικτύου 
Με την χρήση αυτής της λειτουργίας μπορεί ο χρήστης να ελέγχει από μακριά την λειτουργία του κλιματιστικού. Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την απομακρυσμένη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του κλιματιστικού.
- Αισθητήρες θερμοκρασίας στο τηλεχειριστήριο 
Για την αντιπροσωπευτικότερη ένδειξη θερμικής άνεσης μπορεί να έχουν αισθητήρα θερμοκρασίας στο τηλεχειριστήριο, και όχι μέσα ή κοντά στην μονάδα κλιματισμού στην οποία μπορεί να επιτυγχάνεται πιο εύκολα η επιθυμητή θερμοκρασία
- Ένδειξη κατανάλωσης 
Πολλά νέα κλιματιστικά με ιδιαίτερα αυξημένο συντελεστή απόδοσης περιλαμβάνουν και μετρητή ενέργεια, έτσι ώστε να καταγράφουν και να ενημερώνουν τον χρήστη για την ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί.
- «Έξυπνα» προγράμματα 
Η ύπαρξη τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργεια όσο και στην επίτευξη της θερμικής άνεσης. 
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν στην αγορά κλιματιστικά που ενσωματώνουν διάφορα προγράμματα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την θερμοκρασία του χώρου, πριν την έναρξη λειτουργίας του κλιματιστικού και τον αριθμό ατόμων που βρίσκονται στον χώρο
 
Πηγή:4green.gr

ΔΟΜΗΣΗ/ΑΔΕΙΕΣ-Πότε απαιτείται: Άδεια δόμησης-Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας-Έγγραφη Ενημέρωση

ΔΟΜΗΣΗ/ΑΔΕΙΕΣ-Πότε απαιτείται: Άδεια δόμησης-Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας-Έγγραφη Ενημέρωση
 
       Πολλές αλλαγές έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Δόμησης / Εκτέλεσης Οικοδομικών Εργασιών.Αλλαγές κανονισμών,Αδειες Δόμησης,Ελεγκτές Δόμησης,ΝΟΚ(Νέος Οικοδομικός Κανονισμός),εγκύκλιοι,Νόμοι Αυθαιρέτων κλπ, που έχουν δημιουργήσει απορίες και σύγχυση, σε πολλούς ενδιαφερόμενους για  ζητήματα Αδειοδοτήσεων,όπως:
-Πότε Χρειάζεται Αδεια Δόμησης
-Πότε δεν χρειάζεται Αδεια Δόμησης.
-Για ποιές περιπτώσεις δεν χρειάζεται μεν Αδεια Δόμησης, αλλά σε κάποιες χρειάζεται "'Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας" ή σε άλλες "48η Εγγραφη Ενημέρωση"
-Τι πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι ακόμη και για μικροεπισκευές-ανακαινίσεις ('μερεμέτια") για να αποφύγουν περιπέτειες.(πχ.για το "Εξοικονόμηση κατ'Οικον",ενώ στην αρχή του προγράμματος δεν ζητούνταν καμία Αδεια,τώρα χρειάζεται "48ωρη Εγγραφη Ενημέρωση ή και "Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας" αν χρειάζονται εξωτερικά ικριώματα κλπ)
    Για τον σκοπό αυτό αναδημοσιεύουμε ένα χρήσιμο  άρθρο,ανακεφαλαιωτικά από το Michanikos.gr
=========================================================================
 
Σύμφωνα με το άρθρο 48, του Ν.4178 ΦΕΚ 174/Α'/08-08-2013, οι διατάξεις περί εκδόσεων αδειών δόμησης ισχύουν ως εξής:
 
Άδεια Δόμησης
 
Άδεια δόμησης, κατά την έννοια του άρθρου 1 του ν. 4030/2011 (Α΄ 249), απαιτείται για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας δόμησης, όπως:
 
α. Κατεδάφιση κατασκευών. Στην περίπτωση που κατεδαφίζεται ολόκληρο κτίριο και όχι τμήμα αυτού, δεν απαιτείται να υποβληθεί διάγραμμα δόμησης.
 
β. Εκσκαφές ή επιχώσεις μεγαλύτερες του συν/πλην 0,80 μέτρα, επιστρώσεις, διαμορφώσεις οικοπέδων και γηπέδων.
 
γ. Ανέγερση, προσθήκη, επισκευή, κτιρίων και των παραρτημάτων τους.
 
δ. Κατασκευή πισίνας.
 
ε. Αλλαγή χρήσης, σε περίπτωση που επέρχεται αλλαγή προς το δυσμενέστερο, στα στοιχεία του διαγράμματος δόμησης ή στα φορτία σχεδιασμού της στατικής μελέτης ή αλλαγή μηχανολογικών εγκαταστάσεων ως προς τις διελεύσεις τους από άλλους ορόφους ή κοινόχρηστους χώρους.
 
στ. Κατασκευή και προσθήκη οποιασδήποτε μορφής εγκατάστασης, που δεν ορίζεται με τις παραγράφους 2 και 3.
 
ζ. Περιτοιχίσεις και περιφράξεις που δεν ορίζονται με την παράγραφο 3ζ.
 
η. Κατασκευή υπόγειων δεξαμενών
 
******************************************************************************************************************************
 
Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας
 
 
Έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες σε κτίρια που υφίστανται νόμιμα:
 
α. Δοκιμαστικές τομές του εδάφους και εκσκαφή μετά από έγγραφο της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας.
 
β. Τοποθέτηση προκατασκευασμένων κατοικιών για αυτοστέγαση μειονεκτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού όπως εκάστοτε ορίζονται.
 
γ. Αντλητικές εγκαταστάσεις και κτίσματα με τις απολύτως απαραίτητες διαστάσεις για τη στέγασή τους σύμφωνα με το άρθρο 3 του π.δ. 24/ 31.5.1985 (Δ΄ 270), εκτός της περίπτωσης που επιβάλλεται η κατασκευή υποστυλωμάτων και εφόσον έχουν την απαιτούμενη έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας.
 
δ. Γεωτρήσεις νερού σε ιδιόκτητα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού ή σε γήπεδα εκτός σχεδίου, μετά από έγκριση του δήμου της περιοχής και της αρμόδιας Διεύθυνσης της περιφέρειας.
 
ε. Οι εργασίες που απαιτούνται για γεωτεχνικές έρευνες, σύμφωνα με τον ΕΑΚ 2003, χωρίς εργασίες αντιστήριξης.
 
στ. Εγκατάσταση προσωρινών κατασκευών που συνοδεύεται με πιστοποιητικό στατικής επάρκειας.
 
ζ. Η κατασκευή ανελκυστήρα σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 27 που απαιτείται για τη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων 
ατόμων σε υφιστάμενα κτίρια ή σε κτίρια που διαθέτουν ανελκυστήρα με εσωτερικές διαστάσεις θαλάμου εκτός προδιαγραφών ΕΛΟΤ – ΕΝ 81−70 ή σε κτίρια όπου πρέπει να γίνει επέκταση των στάσεων του ανελκυστήρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν άτομα με αναπηρία ή εμποδιζόμενα άτομα.
 
η. Κοπή δένδρων μέσα σε εγκεκριμένα ρυμοτομικά σχέδια ή τις Ζ.Ο.Ε. που δεν προστατεύονται από τις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών γενικά εκτάσεων ή από διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας ή της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές ή άλλης συναφούς νομοθεσίας.
 
θ. Υπόγειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου.
 
ι. Τοποθέτηση ικριωμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α΄305) και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου.
 
ια. Τοποθέτηση εργοταξιακών οικίσκων.
 
ιβ. Εκσκαφές καναλιών οδεύσεως καλωδίων εντός των γηπέδων ή οικοπέδων πρατηρίων υγρών καυσίμων για την εγκατάσταση των συστημάτων εισροών – εκροών.
 
ιγ. Εργασίες τοποθέτησης υπόγειων, προκατασκευασμένων δεξαμενών αερίου καυσίμου σε πρατήρια καυσίμων.
 
ιδ. Εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων με χρήση ικριωμάτων ή/και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως παραδοσιακοί οικισμοί, περιοχές φυσικού κάλλους, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, παραδοσιακοί οικισμοί, παραδοσιακά τμήματα πόλεων ή/και σε κτίρια χαρακτηρισμένα ως μνημεία, διατηρητέα 
κτίρια και στις ζώνες προστασίας τους αυτών.
 
ιε. Επένδυση όψεων και αντικατάσταση υαλοπετασμάτων.
 
ιστ. Κατασκευή πέργκολας σε ισόγειους ακάλυπτους χώρους ή στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο ή στην πρασιά ή στο δώμα ή στους ανοιχτούς εξώστες ή σε βεράντες ισογείων και ορόφων.
 
ιζ. Τοποθέτηση ασκεπούς δεξαμενής νερού ή πισίνας, μέγιστης επιφάνειας 50 τ.μ., που εξυπηρετούνται με εξωτερικά συστήματα μηχανοστασίου τύπου compact και δεν απαιτείται για την εγκατάστασή τους τοιχίο από οπλισμένο σκυρόδεμα και με την προϋπόθεση ότι το ύψος όλων των κατασκευών σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει περισσότερο από ένα (1,00) μέτρο από την οριστική στάθμη εδάφους και εφόσον δεν απαιτούνται εκσκαφές ή επιχώσεις του φυσικού εδάφους μεγαλύτερες από ένα (1,00) μέτρο για την τοποθέτησή της και τηρείται η απαιτούμενη φύτευση του υποχρεωτικώς ακάλυπτου χώρου. Για την εγκατάσταση απαιτείται δήλωση αρμόδιου μηχανικού που αναλαμβάνει την ευθύνη της στατικής και ηλεκτρομηχανολογικής ασφάλειας της κατασκευής και των εγκαταστάσεων.
 
ιη. Τοποθέτηση κεραιών.
 
ιθ. Εσωτερικές διαρρυθμίσεις, εφόσον δεν θίγονται τα στοιχεία του φέροντος οργανισμού του κτιρίου.
 
κ. Η κατασκευή φυτεμένων δωμάτων και φυτεμένων επιφανειών.
 
κα. Τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης ή παθητικών ηλιακών συστημάτων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων, εφόσον δεν αλλοιώνονται οι όψεις
 
κβ. Συντήρηση, επισκευή στεγών με χρήση ικριωμάτων.
 
κγ. Απλή περιτοίχιση από λιθοδομή μέχρι ύψους ενός (1,00) μέτρου ή περίφραξη από ελαφρύ υλικό, γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές και η περίφραξη με πρόχειρη κατασκευή (όπως συρματόπλεγμα) σε οικόπεδα μη ρυμοτομούμενα σε εντός σχεδίου περιοχές. Επίσης, επιτρέπεται οριοθέτηση με πασσάλους των κορυφών οικοπέδου ή γηπέδου.
 
κδ. Η κατασκευή λιθόκτιστης αποθήκης στα καλλιεργούμενα αγροκτήματα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του π.δ. 24/31.5.1985 (Δ΄ 270), με επιφάνεια μέχρι δεκαπέντε (15) τετραγωνικά μέτρα και συνολικό ύψος με τη στέγη έως και τρία (3,00) μέτρα εφόσον δεν γίνεται χρήση οπλισμένου σκυροδέματος στην οροφή του και κατασκευάζεται ανεξάρτητα από τυχόν υπάρχουσα κύρια οικοδομή μία φορά για κάθε γήπεδο και μετά από έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης Γεωργίας.
 
κε. Κατασκευή εστιών, φούρνων και τζακιών όταν αυτά δεν επηρεάζουν τη στατική επάρκεια του φέροντος οργανισμού ανεξάρτητων ιδιοκτησιών.
 
κζ. Αντικατάσταση στέγης, στις ίδιες διαστάσεις, χωρίς μεταβολή στον όγκο και χωρίς αύξηση στο τελικό ύψος του κτιρίου και της στέγης.
 
27. Τοποθέτηση ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.
 
28. Λειτουργική συνένωση χώρων της παρ. 10 του άρθρου 10 του Κτιριοδομικού Κανονισμού (Αποφ. 3046/89, ΦΕΚ 59 Δ  & Αποφ.13448/12, ΦΕΚ 116/ΑΑΠ).
 
29. Εκτέλεση εικαστικών παρεμβάσεων (Αποφ. 9584/11, ΦΕΚ 492/Β).
 
30. Για την έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας των προβλεπομένων στο άρθρο 14 του ν.3907/2011 (ΦΕΚ 7 Α’) όπως συμπληρώθηκε με το άρθρο 25 του ν.3922/2011 (ΦΕΚ 35 Α’) περιπτώσεων για αλλαγή χρήσης.
 
******************************************************************************************************************************  
Έγγραφη Ενημέρωση στην Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) και στο οικεία αστυνομικό τμήμα (Δεν απαιτείται Άδεια Δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας)
 
Δείτε και το έντυπο Έγγραφης Ενημέρωσης στην Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ)

Για τις ακόλουθες εργασίες:
 
α. Μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές που δεν μεταβάλλουν τη φέρουσα κατασκευή του κτιρίου ή τις όψεις του, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών που απαιτούνται για τη μετακίνηση ή την κάθε μορφής εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία ή εμποδιζόμενων ατόμων. Δεν συμπεριλαμβάνεται η κατασκευή ανελκυστήρα της παραγράφου 2 του άρθρου 27.
 
β. Εξωτερικούς χρωματισμούς ή αντικατάσταση κιγκλιδωμάτων ή επισκευή επιχρισμάτων ή επισκευή όψεων χωρίς χρήση ικριωμάτων.
 
γ. Αλλαγή ή επισκευή δαπέδων και επενδύσεων τοίχων ή οροφών.
 
δ. Συντήρηση, επισκευή ή διασκευή ή τμηματική αντικατάσταση εγκαταστάσεων και αγωγών κτιρίων.
 
ε. Αντικατάσταση εσωτερικών ή εξωτερικών κουφωμάτων και υαλοπινάκων στο ίδιο άνοιγμα.
 
στ. Συντήρηση, επισκευή στεγών χωρίς χρήση ικριωμάτων.
 
ζ. Μικρές διαμορφώσεις του εδάφους μέχρι συν/πλην 0,80 μέτρων από το φυσικό έδαφος.
 
η. Τοποθέτηση κλιματιστικών και επιτοίχιων λέβητων αερίου για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, σε υφιστάμενα κτίρια σύμφωνα με την παράγραφο 10 του άρθρου 16, εγκατάσταση συστοιχίας επίτοιχων λεβήτων αερίου για θέρμανση ή παραγωγή ζεστού νερού χρήσης σε ισόγειους υπαίθριους χώρους κατοικιών, εγκατάσταση συστημάτων τροφοδοσίας, ρύθμισης και μέτρησης φυσικού αερίου (ρυθμιστές, μετρητές, παροχετευτικοί αγωγοί), εγκατάσταση συστημάτων Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας Υψηλής
Αποδοτικότητας (ΣΗΘΥΑ), υπέργειοι σταθμοί διανομής ή μέτρησης και ρύθμισης φυσικού αερίου σύμφωνα με το άρθρο 17.
 
θ. Τοποθέτηση ηλιακών θερμοσιφώνων σύμφωνα με την παράγραφο 2β΄ και γ΄ του άρθρου 19.
 
ι. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», εργασίες τοποθέτησης εξωτερικής θερμομόνωσης ή θερμομόνωση στεγών ή τοποθέτηση παθητικών ηλιακών συστημάτων ή αντικατάσταση εξωτερικών κουφωμάτων ή τοποθέτησης/αντικατάστασης καμινάδων στις εξωτερικές όψεις υφιστάμενων κτιρίων χωρίς χρήση ικριωμάτων. Για τις ανωτέρω εργασίες απαιτείται, προ 48 ωρών, έγγραφη ενημέρωση για την εκτέλεσή τους, της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα.
 
Για τις ανωτέρω εργασίες της παρούσας περίπτωσης όπου απαιτείται η χρήση ικριωμάτων απαιτείται:
 
α) κατάθεση Σχεδίου και Φακέλου ασφάλειας και υγείας του έργου με ορισμό του υπεύθυνου συντονιστή σύμφωνα με τα οριζόμενα στο π.δ. 305/1996 (Α΄305) και δήλωση ανάληψης της ευθύνης από μηχανικό για την επίβλεψη του έργου και
 
β) έκδοση έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας της παραγράφου 3. 
 
* Για τις εργασίες του "Εξοικονόμηση κατ' οίκον" (εκτός της περίπτωσης όπου απαιτείται χρήση ικριωμάτων), απαιτείται έγγραφη ενημέρωση
 
******************************************************************************************************************************
 
Για τις ακόλουθες περιπτώσεις οι εργασίες εκτελούνται χωρίς άδεια δόμησης σύμφωνα με τους όρους που ορίζει η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και ύστερα από δήλωση ανάληψης επίβλεψης από αρμόδιο μηχανικό, που γνωστοποιείται στο οικείο αστυνομικό τμήμα:
 
α) κατεδάφιση κατασκευών ή κτιρίων, που χαρακτηρίζονται επικινδύνως ετοιμόρροπα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί επικινδύνων οικοδομών, με την επιφύλαξη της παραγράφου 8 του άρθρου 6 του παρόντος νόμου,
 
β) εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας που καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, σε κτίριο ή κατασκευές που έχουν χαρακτηρισθεί επικίνδυνες, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις,
 
γ) κατεδάφιση ή αποκατάσταση κατασκευών που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες κατά τις ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις.
 
Πηγή: Michanikos.gr

ΜΟΝΩΣΕΙΣ:8 συμβουλές για σωστή μόνωση

  •  

ΜΟΝΩΣΕΙΣ:8 συμβουλές για σωστή μόνωση

   Ο Κανονισμός Θερμομόνωσης Κτιρίων (ΚΘΚ) που ίσχυσε από το 1980,είχε καθιερώσει την θερμομόνωση του εξωτερικού κελύφους των Κτιρίων,αλλά για πολλά χρόνια  δεν είχε περάσει στην συνείδηση των ιδιοκτητών η αναγκαιότητα της Μόνωσης.Ωσπου το 2011 ήρθε ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) που έβαλε αυστηρότερα πρότυπα.Ομως η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα Μονώσεων,άρχισε να γίνεται ουσιαστικά κατανοητή με την Εφαρμογή από το 2011 του Προγράμματος" Εξοικονόμηση κατ'Οικον" και καλό είναι να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη σε περιπτώσεις Ανακαινίσεων.Σε περιπτώσεις ριζικών ανακαινίσεων άλλωστε ,είναι αναγκαία η έκδοση "Ενεργειακού Πιστοποιητικού"
 
    Παρακάτω αναδημοσιεύουμε ένα χρήσιμο άρθρο περί μονώσεων και της σχετικής κατασκευαστικής αγοράς,από φιλική Ιστοσελίδα (4green.gr)
 

      Τα νέα δεδομένα στην αγορά των μονώσεων τα τελευταία χρόνια, έχουν δημιουργήσει αρκετές ευκαιρίες για κάθε καταναλωτή που θέλει να βελτιώσει το σπίτι του, ειδικά δε όσον αφορά το σχετικό κόστος
    Από την άλλη μεριά όμως, έχει δημιουργήσει και μία σειρά από «παγίδες» που θα πρέπει να γνωρίζει για να αποφύγει, ώστε να μην αποτελέσει «θύμα» κακών εργασιών.
    Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα εκτός από τις προφανείς επιπτώσεις της, προκάλεσε και μια κινητικότητα στην προσφορά εργασίας. Πολλά επαγγέλματα και εν προκειμένω από τον κλάδο των κατασκευών ή της οικοδομής ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς καμία εργασία ή προοπτική  να εργαστούν για πολλούς μήνες ή και  χρόνια. 
   Όλα τα επαγγέλματα που σχετίζονταν με την κατασκευή καθαυτή και όχι και με την επισκευή, βρέθηκαν εκτός αγοράς καθώς η έκδοση νέων οικοδομικών αδειών κυριολεκτικά πάγωσε.
   Οι απασχολούμενοι συνεπώς με αυτά τα επαγγέλματα (μπετατζήδες, σοβατζήδες, χτίστες μαρμαράδες κ.ά.) αναγκαστικά οι περισσότεροι μετακινήθηκαν κυρίως σε άλλα επαγγέλματα της οικοδομής  που σχετίζονταν με την επισκευή και  την ανακαίνιση- το μόνο κλάδο της οικοδομής που συνεχίζει να εμφανίζει κάποια δραστηριότητα. 
   Η δραστηριότητα αυτή μάλιστα στηρίχτηκε σε σημαντικό βαθμό σε προγράμματα όπως το «Εξοικονόμηση κατ οίκον»  που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων, κυρίως εκείνων τα οποία κατασκευάστηκαν πριν το 1990. Ένα μεγάλο ποσοστό αλλοδαπών εργατοτεχνιτών επίσης μετακινήθηκε είτε στις χώρες προέλευσής τους, είτε σε άλλες πιο δυναμικές οικονομίες από τη δική μας.
 
Η μετακίνηση εργατοτεχνιτών είχε τα εξής αποτελέσματα:
α. Προκάλεσε πληθωρισμό στην προσφορά υπηρεσιών στον χώρο της οικοδομής και κυρίως εκείνων που συνδέονται με την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Ένας σημαντικός αριθμός συνεπώς εργατοτεχνιτών μεταπήδησε στο χώρο της μόνωσης. Η μόνωση ως γνωστόν συνδέεται με την προστασία όλου του κελύφους ή περιβλήματος ενός κτιρίου από την υγρασία, τη ζέστη και το κρύο αλλά και το θόρυβο. Οι εταιρείες που ασχολούνταν μέχρι πρόσφατα με άλλες οικοδομικές δραστηριότητες, μεταπήδησαν κυρίως στην μόνωση κτηρίων. Το ίδιο έπραξαν και πολλοί μηχανικοί ή μηχανολόγοι.
β. Η έλλειψη ζήτησης έριξε τις τιμές σημαντικά και σε συνδυασμό με τον υψηλό ανταγωνισμό, την υψηλή φορολογία και την έλλειψη ρευστότητας,  οι περισσότερες εταιρείες βρέθηκαν και βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους. Το ίδιο συνέβη και με μεγάλες βιομηχανίες της χώρας παραγωγής μονωτικών προϊόντων που βρέθηκαν απότομα σε δεινή μείωση του τζίρου τους, κυρίως λόγω της τεράστιας μείωσης των εγχώριων παραγγελιών.
γ. Τα παραπάνω οδήγησαν σε σημαντική μείωση της ποιότητας εφαρμογής. Το μη έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό και οι νέες εταιρείες προκάλεσαν και προκαλούν σωρεία τεχνικών σφαλμάτων. Όλα αυτά εντείνονται από το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι από τις πολύ λίγες χώρες στην Ευρώπη που δε διαθέτει σχολές επαγγελματικής κατάρτισης, από τις οποίες θα έβγαινε εργατοτεχνικό προσωπικό με πιστοποιημένες δεξιότητες για παράδειγμα στο χώρο των μονώσεων. Επίσης μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε Κανονισμός ή Εθνικές Τεχνικές Προδιαγραφές που να βοηθούσαν ή να παρείχαν το γνωστικό υπόβαθρο για την ίδρυση τέτοιων σχολών αλλά και για μια αξιόπιστη εφαρμογή από τους υφιστάμενους τεχνίτες του κλάδου. Ταυτόχρονα η έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών ότι υφίστανται πλέον Τεχνικές Προδιαγραφές, τις καθιστά σχεδόν άχρηστες καθώς δεν εφαρμόζονται παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις και μάλιστα πλημμελώς. Ακόμη και οι αναφορές σʼ αυτές είναι περιορισμένες. 
Ως συνέπεια...
...οι εταιρείες προχωρούν σε πλειοδοσία εγγυήσεων για τις εργασίες και τα υλικά τους. Πλειοδοσία που φτάνει τα όρια του αστείου κάποιες φορές, καθώς δίνονται ακόμη και εγγυήσεις «εφʼ όρου ζωής»-και εδώ η ερώτηση είναι τίνος- γιατί κι αυτό τις περισσότερες φορές είναι αόριστο. Φαινόμενα όπως εφαρμογή υλικών που δεν έχουν προσδόκιμο χρόνο ζωής πάνω από 5 έτη  και εταιρείες να δίνουν 25 ή και 30 χρόνια εγγύησης καλής λειτουργίας της μόνωσης είναι συνηθισμένη πρακτική και όχι η εξαίρεση στον κανόνα. Φαινόμενα όπου υλικά στεγανοποίησης ή υγρομόνωσης εμφανίζονται ότι κάνουν και θερμομόνωση είναι επίσης πολλά και μάλιστα διαφημίζονται κατά καιρούς και σε τηλεοπτικά κανάλια.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν την ιδανική συνταγή για την αποτυχία μιας μόνωσης. Ο ανταγωνισμός γίνεται στο φθηνότερο και εκεί τα προβλήματα που προκύπτουν είναι σοβαρά.  
Ο καταναλωτής συχνά γίνεται θύμα, καθώς στην τεράστια πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτό που αγοράζει υπολείπεται δραματικά των προσδοκιών του.

8 συμβουλές για τη μόνωση του σπιτιού σας
1. Να απευθύνεστε σε έμπειρες κατʼ αρχήν εταιρείες του κλάδου και μάλιστα με πολύχρονη παρουσία στο χώρο. Αν και η πολύχρονη εμπειρία δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα που σας προτείνουμε αποτελεί μία σχετική δικλείδα ασφαλείας. Αποφύγετε τους ελεύθερους μαστόρους που «γνωρίζουν» ή κάνουν μονώσεις. Κάτι δεν πάει καλά στις περισσότερες των περιπτώσεων. Καθώς ούτε χαμηλές προμήθειες έχουν σε σχέση με τις εταιρείες, ούτε κατάλληλο-έμπειρο βοηθητικό προσωπικό (αφού για να διατηρούν τέτοιο απαιτείται να έχουν συστήσει εταιρεία) αλλά και εσείς δεν έχετε δυνατότητα να ζητήσετε αποκαταστάσεις όταν κάτι δεν πάει καλά.
2. Όταν απευθύνεστε σε κάποια εταιρεία πρέπει να ζητάτε την επίσκεψη τεχνικού στο έργο. Υπάρχουν παράμετροι και ιδιαιτερότητες σε κάθε έργο  που αν δε ληφθούν υπόψη μπορεί να οδηγήσουν σε αστοχία ακόμη και το πιο καλό υλικό αλλά και την πιο καλή εφαρμογή. Η καταγραφή συνεπώς των ευπαθών σημείων αλλά και κατά πόσο ο τεχνικός είναι σε θέση να τα εντοπίζει είναι αναγκαία προϋπόθεση.
3. Ο τεχνικός που θα συζητήσετε το τι ακριβώς θέλετε να μονώσετε, πρέπει να έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση και ει δυνατόν να μιλάει με προδιαγραφές και όχι με βεβαιώσεις του τύπου «αυτό πρέπει να γίνει».
4. Η τεχνική κατάρτιση του τεχνικού αναγνωρίζεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει το τεχνικό ζήτημα. Όσο πιο συνθετική είναι η αντιμετώπιση του ζητήματος και όσο πιο βαθιά κατανόηση και αιτιολόγησή του επιδεικνύει, τόσο πιο κοντά στην επιλογή μιας ορθής τεχνικά λύσης και εφαρμογής βρίσκεστε. Γιʼ αυτό να ρωτάτε όσα περισσότερα «γιατί» μπορείτε. Αν οι απαντήσεις που λαμβάνετε είναι σίγουρες, εμφανίζουν βάθος γνώσεων και συνθετική αντίληψη των κατασκευών, μπορείτε να είστε πιο ήσυχος ως καταναλωτής.
5. Μην παίρνετε αποφάσεις για τεχνικά ζητήματα με βάση το χαμηλότερο κόστος. Αυτό συνήθως γυρίζει ως μπούμερανγκ στην τσέπη σας και μάλιστα πολύ σύντομα. Επιλέξτε αυτό που θεωρείτε καλύτερο και δείτε αν μπορείτε να επιτύχετε κάποιες καλύτερες τιμές.
6. Ζητείστε αναλυτική προσφορά και ενημερωθείτε από το διαδίκτυο για τις χρήσεις και τον τρόπο εφαρμογής του κάθε υλικού. Αυτή την έρευνα μέσω διαδικτύου για τις τεχνικές λεπτομέρειες του έργου μπορείτε και γενικότερα να την έχετε κάνει πριν την συλλογή τεχνικών λύσεων-προσφορών. Αλλά μην κάνετε το λάθος να πάρετε κάποια τιμή για μία τεχνική λύση και αυτή προσπαθήσετε να την επιβάλλετε σε κάποια άλλη εταιρεία. Αν τη γνώριζε ή την πίστευε θα σας την έλεγε, και στις περισσότερες περιπτώσεις οι λεπτομέρειες σε μία μόνωση είναι που κάνουν τη διαφορά. Όπως επίσης μην πάρετε κάποια προσφορά και τη δείξετε σε άλλη εταιρεία. Είναι σίγουρο πως θα πάρετε χαμηλότερη τιμή αλλά και σχεδόν το ίδιο σίγουρο ότι θα πάρετε χαμηλότερης ποιότητας εργασία.
7. Αν έχετε λάβει δύο ή περισσότερες προσφορές και δυσκολεύεστε να επιλέξετε αλλά δεν γνωρίζετε πώς, ένα ακόμη καλό κριτήριο επιλογής είναι το κατά πόσο η κάθε εταιρεία έχει συστηματοποιήσει την εμπειρία της και αυτό που προτείνει. Πολλές φορές μια επίσκεψη στο site της μπορεί να σας αποκαλύψει τεχνική ένδεια ή αντιθέτως υψηλή τεχνογνωσία.
8. Τέλος, ζητήστε πιστοποιήσεις που αποδεικνύουν τις αντίστοιχες δεξιότητες, για παράδειγμα εκπαίδευση μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων ή πιστοποιήσεις κατά DIN ή ISO.

Άρθρο του κ. Γιώργου Μαυρουλέα, Υπεύθυνο Επιστημονικού Τμήματος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εταιρειών Μόνωσης
Πηγή: 4green.gr