Μηχανικοί ή ιδιώτες δεν πρέπει να αγνοήσουμε αυτούς τους κανόνες για την επιλογή κλιματιστικού, κυρίως αυτή την περίοδο που η ζήτηση είναι εξαιρετικά αυξημένη και μια βιαστική αγορά δεν θα φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
Έτσι, βασικό κριτήριο δε θα πρέπει να αποτελέσει η τιμή καθώς είναι πολύ πιθανό μια ακριβότερη συσκευή να μας εξασφαλίσει τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας κι έτσι να κάνουμε γρήγορα απόσβεση κι επιπλέον ένα φθηνό κλιματιστικό ενδέχεται μελλοντικά να παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα τα οποία μπορεί να μας αναγκάσουν ακόμη και να το αντικαταστήσουμε.
Συμβατικό κλιματιστικό ή με inverter;
Σε πρώτη φάση, θα πρέπει να προσδιορίσουμε εάν θα αγοράσουμε ένα συμβατικό κλιματιστικό ή ένα κλιματιστικό inverter. Η βασική διαφορά μεταξύ των δύο τεχνολογιών είναι ότι τα inverter κοστίζουν περισσότερο αλλά καταναλώνουν λιγότερο-κατά κανόνα και υπό προϋποθέσεις, ενώ τα συμβατικά κλιματιστικά είναι φθηνότερα να τα αγοράσει κανείς αλλά καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα.
Βασικό κριτήριο για την επιλογή μας μεταξύ συμβατικού ή inverter θα πρέπει να είναι, εκτός από το διαθέσιμο τη συγκεκριμένη στιγμή budget, το πόσο πολύ θα λειτουργεί η συσκευή. Εάν για παράδειγμα κάποιος σκοπεύει να χρησιμοποιεί το κλιματιστικό του μία ώρα την ημέρα σίγουρα δεν τον συμφέρει η αγορά κλιματιστικού inverter, καθώς είναι αρκετά πιο ακριβό και δεν θα προλάβει να αποσβέσει τη διαφορά τιμής με το συμβατικό.
Από την άλλη μεριά αν κάποιος δουλεύει το κλιματιστικό επί μονίμου βάσεως(8 με 12 ώρες τη μέρα) τότε και μόνο τότε είναι συμφέρουσα η αγορά κλιματιστικού τύπου inverter.
Τι να προσέξετε:
Αφού γίνει αυτός ο πρώτος διαχωρισμός, σημασία θα πρέπει να δοθεί στα εξής:
-1. Να διαλέξουμε το κλιματιστικό με την κατάλληλη απόδοση (είτε σε Κw/h είτε σε BTU/h) ανάλογα με το χώρο που θέλουμε να καλύψουμε. Ιδανικά, θα πρέπει να συμβουλευτούμε εξειδικευμένο Μηχανολόγο Μηχανικό για την επιλογή της σωστής ισχύος που καλύπτει το χώρο μας
-2. Να συγκρίνουμε το συντελεστή απόδοσης COP/EER σε διαφορετικές κλιματιστικές μονάδες, ώστε να αποφασίσουμε ποιά είναι αυτή που προσφέρει τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας
-3. Να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει ποιοτική και εύκολη τεχνική υποστήριξη από την αντιπροσωπεία
-4. Να ενημερωθούμε για το επίπεδο θορύβου κάθε μηχανήματος
-5. Να προσέξουμε εάν το μηχάνημα που επιλέξαμε έχει πιστοποίηση από διεθνείς οργανισμούς
-6. Να ενημερωθούμε εάν το κλιματιστικό διαθέτει σύγχρονο σύστημα φίλτρων αέρα.
Είναι σημαντικό βέβαια τους παραπάνω κανόνες να τους προωθούν και οι μηχανικοί που ενδεχομένως λόγω των τεχνικοοικονομικών δυσχερειών αυτής της περιόδου να προκρίνουν τη λύση κλιματιστικών σε κάποια ανακαίνιση τους. Αν δεν επιλέξουν κλιματιστικό οι ίδιοι, καλό είναι οι ιδιώτες να μην κάνουν λάθος επιλογές.
πηγή: http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=234&catid=211&artid=6395
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου