Την δυνατότητα να συγκεντρώσει κανείς τα τετραγωνικά του κλιμακοστασίου και να τα μετατρέψει σε όροφο δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Παράλληλα, με έμμεσο τρόπο καθίσταται εφικτή η αύξηση του συντελεστή δόμησης, καθώς υπόγεια, πατάρια, σοφίτες και χώροι στάθμευσης δεν προσμετρούνται, πλέον, στο συντελεστή.
Έξι μήνες μετά την ισχύ του ΝΟΚ, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε χθες ερμηνευτική εγκύκλιο, διέυκρινίζοντας πολλά από τα ασαφή σημεία του νόμου που έχουν μπερδέψει μηχανικούς και πολίτες. Στην εγκύκλιο ξεκαθαρίζεται πως για νέες προσθήκες σε υφιστάμενα κτίριστηρούνται οι όροι και οι διατάξεις που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.
Ένα παλαιό κτίριο, δηλαδή, μπορεί να αυξήσει τα τετραγωνικά του κάνοντας χρήση διατάξεων, όπως η αφαίρεση από το συντελεστή κλιμακοστασίων και άλλων χώρων.
Σε περίπτωση προσθήκης καθ' ύψος σε νομίμως υφιστάμενα κτίρια με υπόλοιπο συντελεστή δόμησης δεν θα προσμετράται στο συντελεστή δόμησης το σύνολο των επιφανειών του υπάρχοντος κλιμακοστασίου για επιφάνεια έως 25 τ.μ. ανά όροφο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε πολυκατοικίες ο ιδιοκτήτης μπορεί να προσθέσει έναν επιπλέον όροφο, με την προϋπόθεση το κτίριο να διαθέτει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.
Πέρα απ' αυτό, δεν προσμετρούνται στο συντελεστή δόμησης:
α) Οι επιφάνειες των εξωστών και στεγασμένων υπαίθριων χώρων όταν το συνολικό ποσοστό τους είναι μικρότερο του 40% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί στο οικόπεδο.
β) Υπόγειοι χώροι στάθμευσης ανεξάρτητα χρήσης κτιρίων,
γ) Για κτίρια κατοικιών ένας υπόγειος όροφος επιφάνειας ίσης με εκείνη που καταλαμβάνει το κτίριο, προοριζόμενος για βοηθητικές χρήσεις με την προϋπόθεση ότι η οροφή του σε κανένα σημείο δεν υπερβαίνει το 1,20 μ. από την οριστική στάθμη του εδάφους, μετρούμενο-μεταξύ του δαπέδου και της οροφής. Ο όροφος αυτός επιτρέπεται να εξυπηρετεί κύριες χρήσεις εφόσον όλος ή μέρος του αποτελεί λειτουργικό προσάρτημα αυτοτελούς κατοικίας ή κατοικιών και προσμετρηθεί το 50% της επιφάνειας του στο Σ.Δ.
δ) Πατάρια με συνολικό εμβαδόν μικρότερο ή ίσο του 10% της δόμησης του κτιρίου, χωρίς να αποτελούν ανεξάρτητο όροφο και να προσεγγίζονται από εξωτερική σκάλα.
Στο πολυσέλιδο τεύχος οδηγιών του ΥΠΕΚΑ διευκρινίζεται, επίσης, πως η στέγη μπορεί να έχει συνολικό ύψος από το σημείο έδρασής της έως και δύο μέτρα πάνω από το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής.
Όταν το ύψος του κτιρίου είναι μικρότερο του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής, τότε το ύψος της στέγης μπορεί να είναι μεγαλύτερο των δύο μέτρων, με την προϋπόθεση ότι το συνολικό ύψος κτιρίου και στέγης δεν υπερβαίνει το μέγιστο ύψος της περιοχής.προσαυξημένο κατά δύο μέτρα.
Τονίζεται, ακόμα, πως δεν απαιτείται οικοδομική άδεια για τις εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων που δεν θίγουν το φέροντα οργανισμό του κτιρίου, ενώ η δυνατότητα μεταβολής της χρήσης του κτιρίου χωρίς την έκδοση άδειας δόμησης επιτρέπεται μόνο σε εντός σχεδίου περιοχές.
Πηγή: "Η Βραδυνή" κ http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=234&catid=211&artid=6917
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου