ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ: Δόμηση κοντά σε ρέμα [ερωτήσεις – απαντήσεις]
Νέοι κανόνες για τη δόμηση κοντά σε ρέματα έχουν θεσπιστεί τα τελευταία χρόνια, με στόχο την προστασία των υδατικών πόρων και την αντιπλημμυρική θωράκιση των κατασκευών των περιοχών απ’ όπου διέρχονται.
Σημαντικό είναι ότι απαιτείται καθορισμός ζωνών προστασίας των ρεμάτων σε κάθε πολεοδομική μελέτη ένταξης ή επέκτασης περιοχών σε σχέδιο πόλης, ενώ για τις εκτός σχεδίου περιοχές, η δόμηση οποιασδήποτε κατασκευής πλησίον ρέματος επιτρέπεται σε απόσταση τουλάχιστον 20 μέτρων.
Τι είναι ρέμα;
Σύμφωνα με τον Κτιριοδομικό Κανονισμό, ρέμα είναι κάθε φυσική διαμόρφωση του φυσικών πηγών και εξυπηρετεί την απορροή τους προς άλλους μεγαλύτερης χωρητικότητας αποδέκτες, φυσικούς ή τεχνητούς (ρέματα, ποτάμια, λίμνες, θάλασσα κ.λπ.) που βρίσκονται σε χαμηλότερες στάθμες.
Πώς χτίζουμε κοντά σε ρέμα σήμερα;
Στα ρέματα, των οποίων οι οριογραμμές έχουν καθοριστεί η ανέγερση κτιρίων, εγκαταστάσεων ή περιτοιχισμάτων, και γενικά η δόμηση ρυθμίζεται ως εξής:
α. Απαγορεύεται απολύτως η δόμηση μέσα στην έκταση που περικλείεται από τις οριογραμμές του ρέματος.
β. Καθορίζονται οι αποστάσεις δόμησης σε 10 μέτρα εκατέρωθεν των γραμμών πλημμύρας για τις εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών περιοχές.
γ. Καθορίζονται οι αποστάσεις δόμησης σε 20 μέτρα εκατέρωθεν των γραμμών πλημμύρας για τις εκτός σχεδίου περιοχές.
Μπορεί να γίνει τακτοποίηση αυθαιρέτου κοντά σε ρέμα;
Αν δεν έχουν καθορισθεί οι οριογραμμές ή κάποια ζώνη προστασίας του ρέματος μπορεί να δηλωθεί αρκεί να είναι εκτός της κοίτης (έξω από τα πρανή του ρέματος) όπου απαγορεύεται να γίνει δήλωση αυθαιρέτου.
Έχω ένα κτήμα και από μέσα περνά ένα ρέμα. Σε ποιόν ανήκει το ρέμα;
Όταν ένα μη οριοθετημένο ρέμα διέρχεται εντός οικοπέδου/αγροτεμαχίου, δεν δημιουργεί δύο ανεξάρτητα οικόπεδα/αγροτεμάχια. Η ιδιοκτησία είναι ενιαία και η κοίτη ανήκει στον «κύριο» του εδάφους, πάνω στο οποίο σχηματίστηκε αυτή. Προσοχή! γιατί μπορεί η ιδιοκτησία να ανήκει στον ιδιώτη, τα νερά όμως είναι κοινόχρηστα πράγματα και δεν θα πρέπει να αναιρείται η κοινή χρήση τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως η αμφισβήτηση κυριότητας επιλύεται από τα Πολιτικά Δικαστήρια.
Έχω ένα οικόπεδο που συνορεύει με ρέμα. Έγινε η οριοθέτηση του και η οριογραμμή του μπαίνει στην ιδιοκτησία μου. Τι γίνεται με αυτό το τμήμα; Το χάνω από ιδιοκτησία μου;
Μετά την οριοθέτηση του ρέματος, το τμήμα μεταξύ των δύο εκατέρωθεν οριογραμμών είναι κοινόχρηστος χώρος και δεν επιτρέπεται η έκτασή του να χαρακτηρίζεται ως οικοδομήσιμος χώρος. Επίσης μετά την ένταξή της περιοχής σε πολεοδομικό σχέδιο, χαρακτηρίζεται υποχρεωτικά ως κοινόχρηστος χώρος
Έχω κτίσει αυθαίρετα σε απόσταση μικρότερη των 20 μ. Μπορώ να το νομιμοποιήσω;
Αν το αυθαίρετο είναι σε απόσταση μικρότερη των 20μ. μπορεί να δηλωθεί, αρκεί να μη βρίσκεται εντός της κοίτης του ρέματος. Το πρόστιμο όμως αυξάνει, γιατί παραβίασε αυτήν την υποχρεωτική απόσταση. Σε περίπτωση που το αυθαίρετο βρίσκεται δίπλα σε ρέμα που αποτυπώνεται στο ρυμοτομικό σχέδιο, τότε θα πρέπει να ελεγχθεί εάν απαγορευόταν η δόμηση κατά τον χρόνο εκτέλεσης της αυθαίρετης κατασκευής.
Έχω οικόπεδο στο Πήλιο κοντά σε ρέμα και δεν μπορώ να χτίσω. Τι να κάνω;
Πράγματι μεγάλο θέμα υπάρχει μετά την ισχύ νέου νόμου από το 2014 και μετά για τα υδατορέματα, γιατί απαιτείται πλέον πριν την έκδοση άδειας δόμησης, να προηγείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την οριοθέτηση του ρέματος που βρίσκεται εντός παραδοσιακού οικισμού. Η όλη διαδικασία και η αμοιβή της μελέτης γίνεται από τον ιδιοκτήτη, είναι χρονοβόρα και έχει μεγάλο κόστος.
Δίπλα στην ιδιοκτησία μου περνά ένα μικρό ρεματάκι, που δεν κατεβάζει ποτέ νερό. Γιατί να ταλαιπωρούμαι για να χτίσω;
Τα μικρά υδατορέματα που δε χρήζουν ειδικής προστασίας, εφόσον η λεκάνη απορροής τους είναι μικρότερη του 1τ.χλμ., εξαιρούνται από τη διαδικασία οριοθέτησης. Αρμόδια υπηρεσία για την εξέταση του θέματος είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας.
Πηγή:kataskevesktirion.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου