Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Γυψοσανίδες και ελαφρά δόμηση

Γυψοσανίδες και ελαφρά δόμηση, αλλά με πιθανότητα βαρειάς ζημιάς,αν δεν προσέξουμε.

                Αναφέρονται τελευταία σε τεχνική ειδησεογραφία από  την Αμερική, προβλήματα παρτίδων Γυψοσανίδων, προέλευσης Κίνας, όπου εντοπίστηκαν επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου στοιχεία

Οι γυψοσανίδες έχουν βρεί ευρεία εφαρμογή στα κτίρια στην διαμόρφωση εσωτερικών χώρων για τοίχους και οροφές, δίνοντας καλαίσθητα αποτελέσματα και τέλειες  διακοσμητικές εφαρμογές, όταν οι κατασκευές γίνονται σωστά και έντεχνα,  έπειτα από μελέτη ειδικού τεχνικού (Μηχανικού,Αρχιτέκτονα,Διακοσμητή) αλλα και ειδικευμένα-έμπειρα συνεργεία κατασκευής.
Οι πιό γνωστές εταιρείες γυψοσανίδων στην Ελλάδα ( για ενημέρωση δείτε τις Ιστοσελίδες πχ KNAUF, και RIGIPS ) προσφέρουν αξιόπιστα και ελεγμένα υλικά και φροντίζουν πάντα να εκπαιδεύουν τακτικά  και με σεμινάρια τους κατασκευαστές,στα συστήματα δόμησης, αλλά να ενημερώνουν και τους Μηχανικούς με έντυπα,φυλλάδια,τεχνικούς οδηγούς αλλά και ηλεκτρονικά.
         Ο ανταγωνισμός όμως και η προσπάθεια μείωσης του κόστους οδηγούν κάποιες φορές σε φαινόμενα εισαγωγών ανεξέλεγκτων ποιοτικά υλικών και καμιά φορά επικίνδυνων για την υγεία του ανθρώπου.
        Εντοπίσαμε σε φιλική τεχνική σελίδα  της εταιρείας Alpha6 μια είδηση,παρμένη από το Yahoo που πρέπει να μας προβληματίσει.Σύμφωνα με την είδηση στις ΗΠΑ σε χιλιάδες κατοικίες έχουν εντοπιστεί παρτίδες Γυψοσανίδων  από την Κίνα, εκλύουν θειούχο υδρογόνο (hydrogen sulfide) σε ποσότητες 100 φορές ψηλότερες απ’ ότι συνήθως εκλύουν οι κοινές γυψοσανίδες.
       Η Είδηση:...."Μεγάλη ποσότητα από γυψοσανίδες που εισήχθησαν στις ΗΠΑ από την Κίνα, εκλύουν θειούχο υδρογόνο (hydrogen sulfide) σε ποσότητες 100 φορές ψηλότερες απ’ ότι συνήθως εκλύουν οι κοινές γυψοσανίδες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο Yahoo (διαβάστε περισσότερα εδώ):

Περίπου 3.000 ιδιοκτήτες κατοικιών (κυρίως στη Florida) έχουν αναφέρει προβλήματα μ’ αυτές τις γυψοσανίδες, ενώ 2.100 ιδιοκτήτες στη Νέα Ορλεάνη έχουν υποβάλλει μυνήσεις.
Το μέγεθος της ζημιάς είναι αρκετά μεγάλο καθώς οι γυψοσανίδες θα πρέπει να καθαιρεθούν και να αντικατασταθούν αλλά μαζί τους θα πρέπει να ξαναγίνουν σημαντικές εργασίες σε όλες τις εγκαταστάσεις που αυτές καλύπτουν (π.χ. ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τηλεφωνικές, υδραυλικές σωληνώσεις, σωληνώσεις παροχής καυσίμου αερίου κλπ).
Δεν γνωρίζω αν εισάγουμε στην Ελλάδα, γυψοσανίδες από την Κίνα, υποθέτω όμως πως ναι.Αρα χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή υλικών.
       Συμβουλή μας, να χρησιμοποιείτε Συμβούλους Μηχανικούς,αξιόπιστους και έμπειρους κατασκευαστές Γυψοσανίδων και να ζητάτε και πιστοποιητικά προέλευσης και Ποιότητες των Υλικών γιατί μπορεί να μιλάμε για "ελαφρά δόμηση" αλλά ζημιά μπορεί να είναι πολύ βαρειά,οικονομικά αλλά και στην υγεία, στο τέλος.

2 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σας. Η τοποθέτηση γυψοσανίδων θα πρέπει να γίνεται μόνο από επαγγελματίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ καλό το άρθρο σας! Δυστυχώς υπάρχουν πολλοί εκεί έξω που τοποθετούν γυψοσανίδες σε ψευδοροφές χωρίς καμιά γνώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή