Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Κατασκευές και Κτηματαγορά:Σημειωτόν , Οπισθοχώρηση,Αισιοδοξία?

Ακίνητα:Οι εκτιμήσεις των ειδικών, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος  και η εικόνα της αγοράς  

1.Γενικά

H "Οικοδομή" που θεωρείται στην Ελλάδα σαν η ατμομηχανή της Ανάπτυξης φαίνεται να έχει "φρενάρει".Τα γενικά οικονομικά μέτρα,η διεθνής συγκυρία,η στασιμότητα στις Δημοπρατήσεις Δημοσίων Εργων,ειδικά στην Περιφέρεια, αλλά και το οικονομικό κλίμα αρνητικής Ψυχολογίας που έχει δημιουργήσει η πολύμηνη "Μετρολογία",η υπαρκτή ή και διογκούμενη καμιά φορά κινδυνολογία των ΜΜΕ,οι οφειλές του Δημοσίου προς Εργολήπτες,ο περιορισμός της οικονομικής ρευστότητας της αγοράς με  τον περιορισμό στεγαστικών -επισκευαστικών δανείων,έχουν δημιουργήσει δυσμενή εικόνα και ανεργία στον τομέα της Οικοδομής και των Κατασκευών γενικότερα, που απασχολούν εκατοντάδες επαγγέλματα, αλλά και βιομηχανίες Υλικών,εξαρτημάτων και εξοπλισμού κατοικιών στην Χώρα.
Παράλληλα φαίνονται να μην "ξεκολλούν" οι εγκρίσεις διαφόρων προγραμμάτων ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να τονώσουν την κατασκευαστική αγορά  (Προγράμματα ΟΑΕΔ-ΕΟΜΜΕΧ,Νέων Επαγγελματιών,Γυναικείας Επιχειρηματικότητας,Ενεργ.Αναβάθμισης Κτιρίων κλπ) από πέρισυ και όλοι αναμένουν το περίφημο ΕΣΠΑ 2007-2013, με τα επί μέρους προγράμματα που ως τώρα από το 2007 έχει απορροφητικότητα 3,6% και το Υπουργείο αισιοδοξεί φέτος να το φτάσει στο 15%.Είδομεν.....

2.Οι εκτιμήσεις των ειδικών, τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος και η εικόνα της αγοράς

Σε τροχιά διόρθωσης εισέρχεται η αγορά ακινήτων. Αιτία; Η οικονομική κρίση και τα επαχθή φορολογικά μέτρα, που όχι μόνο προκαλούν αρνητική ψυχολογία στο καταναλωτικό κοινό, αλλά -κυρίως- αναμένεται να περιορίσουν την αγοραστική του δυνατότητα, τουλάχιστον όσο οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Η διαπίστωση αυτή αφορά τόσο την αγορά κατοικίας όσο και τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα), όπου οι ενοικιάσεις είναι πλέον λιγοστές, τα κενά ακίνητα αυξάνονται σταθερά, ενώ οι τιμές των ενοικίων υποχωρούν.

Περισσότερα....  βλ. εδώ,από Αρθρο της Εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

3.Οι προοπτικές.

Οσο και αν  οι "ειδικοί"  μιλούν για στενωπό πιό δύσκολη μετά το ΔΝΤ,ας μην διαγράψουμε την αισιοδοξία και την θετική σκέψη.Σε κάθε κρίση ,λέγεται υπάρχουν πάντα και ευκαιρίες.
α)-Ανοικοδόμιση Κατοικιών: Οσοι έχουν αποταμιευμένα κεφάλαια και είχαν κατά νουν την ανοικοδόμιση, για τους ίδιους και τα παιδιά τους,μπορούν να το κάνουν, αλλά συμβουλευόμενοι τον Μηχανικό τους και τον Φοροτεχνικό τους,για να αποφύγουν εκπλήξεις που δεν υπολόγισαν.
β)-Στεγαστικά Δάνεια: χρειάζεται έρευνα και πάντα υπάρχουν προγράμματα που βολεύουν.
γ)-Επισκευαστικά Τραπεζικά  Δάνεια: Τα παλιά κτίρια χρειάζονται επισκευές,ανακαινίσεις,αναδιαρρυθμίσεις.Υπάρχουν Τραπεζικά Προγράμματα που μπορούν να διευκολύνουν τους προγραμματισμούς των ενδιαφερομένων.
δ)-Πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κτιρίων:Εχει καθυστερήσει η  έναρξή του,το ΥΠΕΚΑ είχε ανακοινώσει για τέλος Ιουνίου..Το πιθανότερο μέσα στο καλοκαίρι,ενδέχεται να "τρέξει",αφού λυθούν τα σχετικά με τα Μητρώα Ενεργειακών Επιθεωρητών και διευκρινισθεί η Διαδικασία.
Παράλληλα η Εθνική Τράπεζα σε Συνεργασία με το ΤΕΕ (Τεχν.Επιμελητήριο Ελλάδος) έχει εκπονήσει Πρόγραμμα Χρηματοδότησης των ενδιαφερομένων που δεν θα κριθούν ενδεχομένων δικαιούχοι του Προγράμματος.
ε)-Προγράμματα "ΕΣΠΑ 2007-2013":Αναμένεται η ενεργοποίησή τους εντός του 2010.:Και εδώ χρειάζεται συνεργασία Οικονομολόγου κ Μηχανικού για υποστήριξη της όποιας επιχειρηματικής ιδέας.
στ)-Προγράμματα Δημοσίων Εργων:παρά την μείωση του ΠΔΕ,η αισιόδοξη θεώρηση αναμένει ενεργοποίηση δημοπρατήσεων που είχαν σταματήσει για διάφορους λόγους,τουλάχιστον για μικρά και μεσαία έργα που ενδιαφέρουν την περιφέρεια,για να δοθεί επαγγελματική διέξοδος απασχόλησης στον Κλάδο.

**Για όποιες επενδυτικές ιδέες σας,Ανοικοδόμιση-Επισκευή(Κατοικιών ή Επαγγελματικών Χώρων),Επενδυτικά Προγράμματα κλπ, επικοινωνείστε με το Γραφείο μας "Τεχνοδιάσταση"-ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Πολ Μηχ,στέλντοντας email  ή τηλεφωνικά ή επισκεπτόμενοι την Ιστοσελίδα μας με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου