Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ Πολυκατοικιών:Ενα διαρκές πρόβλημα

ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΑ Πολυκατοικιών:Ενα διαρκές πρόβλημα

     Η κατανομή κοινοχρήστων δαπανών σε πολυκατοικίες είναι ένα ζήτημα που συχνά δημιουργούσε και δημιουργεί προβλήματα και προστριβές.
      Οι βασικές Κατηγορίες Κοινοχρήστων Δαπανών:

 • α) Θέρμανση:Πετρέλαιο & Συντήρηση
 • β)Κοινόχρηστο Ρεύμα-Λογ ΔΕΗ
 • γ)Κοινόχρηστο Νερό-Λογ Υδρευσης
 • δ)Ανελκυστήρας:Συντήρηση
 • ε)Καθαριότητα Κοινόχρηστων Χώρων

Τα Προβλήματα-Οι Κανονισμοί-Ο Νόμος

     Το μεγαλύτερο πρόβλημα,συνήθως είναι η δαπάνη θέρμανσης,όπου υπάρχουν κεντρικά συστήματα,ειδικά μετά τις τεράστιες αυξήσεις του πετρελαίου θέρμανσης.
     Νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος πετρελαίου,αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης,αποσύνδεση από τα κεντρικά συστήματα,όπου αυτό το επιτρέπει ο Κανονισμός της Πολυκατοικίας ή το συναποφασίσουν με "ομοφωνία" οι ένοικοι/ιδιοκτήτες,πράγμα δύσκολο επίσης.
   Πρόβλεψη για αποσύνδεση από Νόμο του 2003 υπήρξε μόνο για σύνδεση με Φυσικό αέριο και  με 51% πλειοψηφία.
     Με την κρίση των τελευταίων ετών για το πετρέλαιο,εξετάζεται ήδη νομοθετική ρύθμιση για το επιτρεπτό αποσύνδεσης και  για άλλες πηγές θέρμανσης
      Άλλο πρόβλημα τα "κενά" διαμερίσματα που οι ιδιοκτήτες τους θεωρούν παράλογο να επιβαρύνονται.
     Όμως, είναι θέμα τι προβλέπει ο Κανονισμός και αν υπάρχει Κανονισμός.Σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπεται χρέωση στο 30%(σε κεντρικά συστήματα).
      Για τις λοιπές κοινόχρηστες δαπάνες,αν δεν υπάρχει πρόβλεψη Κανονισμού,επιβαρύνουν και τα κενά διαμερίσματα,χωρίς έκπτωση.
      Γενικά,εάν  δεν υπάρχει Κανονισμός, τότε σύμφωνα με τον νόμο 3741/29, είτε γίνεται χρήση του διαμερίσματος, είτε παραμένει κλειστό, είναι υποχρεωμένο να πληρώνει ποσοστό 100% σε όλα τα κοινόχρηστα και στη θέρμανση.
      Όπως και σε άλλες περιπτώσεις ο νόμος μπορεί να παρακαμθεί, μόνο στην περίπτωση που υπάρχει ομόφωνη απόφαση όλων των ιδιοκτητών της οικοδομής.
       Ακόμη,σημειώνεται,ότι αν ο ενοικιαστής δεν πληρώνει  κοινόχρηστα,αυτά είναι απαιτητά από τον ιδιοκτήτη
      Κάθε Πολυκατοικία έχει την δική της Ιστορία.


Πηγές Ενημέρωσης γύρω από τα Θέματα Κοινοχρήστων 

2 σχόλια:

 1. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το άρθρο σας. Μέσα από το πολύωρο ψάξιμο για το συγκεκριμένο θέμα παραθέτω κι εγώ με τη σειρά μου δύο Πηγές Ενημέρωσης γύρω από τα Θέματα Κοινοχρήστων: Η πολυκατοικία στην Wikipedia και Διαχείριση κοινοχρήστων στο Koinoxrista.Info. Ελπίζω να φανούν κατατοπιστικές και οι δικές μου αναφορές!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ευχαριστούμε πολύ για το σχόλιοό σας και για τις πηγές ενημέρωσης που παραθέσατε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή