Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΑΝΑΚAΙΝΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ:Η ανακαίνιση διπλασιάζει την αξία του ακινήτου

ΑΝΑΚAΙΝΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ:Η ανακαίνιση διπλασιάζει την αξία του ακινήτου


Γενικά για την Ανακαίνιση-Εισαγωγή
     Τα κτίρια ,όπως είναι γνωστό,υφίστανται φθορά λόγω χρήσης αλλά υφίστανται και απαξίωση λόγω παλαιότητας γενικά,οπότε σε κάποια φάση είναι αναγκαία η ανακαίνισή τους,σε μικρή η μεγάλη έκταση και σε συνδυασμό με ενεργειακή αναβάθμιση ή και με αξιοποίηση  του Προγράμματος "Εξοικονόμηση Κατ'Οίκον". ή και με "Άισθητική-Διακοσμητική Αναβάθμιση"
=========================================================================
 
Ανακαινίσεις:Ενα χρήσιμο σχετικό Αρθρο δημοσιεύουμε παρακάτω από το Buildnet.gr
 
   Οκτώ στα 10 κτίρια που πωλούνται την τελευταία διετία στην Ελλάδα είναι παλιά, δηλαδή έχουν ηλικία άνω των 5 ετών με τα περισσότερα να "κουβαλάνε" στις πλάτες τους ορισμένες δεκαετίες.
   Οι Ελληνες στρέφονται στις φθηνές λύσεις των μεταχειρισμένων ακινήτων που πολλές φορές είναι ηλικίας άνω των 30 ετών. Ωστόσο, με τις κατάλληλες επισκευές μπορούν να τα μετατρέψουν σε "παλάτια" εξοικονομώντας μεγάλα ποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές πόλεις της χώρας, πωλούνται διαμερίσματα σε τιμές από 300 ευρώ/τ.μ. τα οποία με ένα ευρύ πρόγραμμα ανακαίνισης πολλές φορές διπλασιάζουν την αξία τους.
   Αλλωστε, οι ανακατασκευές των κτιρίων, τα γνωστά "μερεμέτια", είναι αυτά που κινούν την οικοδομή. Οπως εκτιμάται, η υπεραξία της κατοικίας φτάνει τις περισσότερες φορές το 100% των χρημάτων που πληρώνει κάποιος για την ανακατασκευή. Για παράδειγμα, αν για ένα παλιό διαμέρισμα δαπανηθούν 50.000 ευρώ, για τις εργασίες ανακαίνισης, αυτόματα γίνεται κατά 100.000 ευρώ ακριβότερο, αν ο ιδιοκτήτης του αποφασίσει να το πουλήσει. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι για κάθε 10 χρόνια που περνούν ένα σπίτι έχανε το 12% της αξίας του, τουλάχιστον μέχρι να έρθει η κρίση.
    Οπως εκτιμούν οι ειδικοί της οικοδομής, μια απλή ανακαίνιση στους εσωτερικούς χώρους μπορεί να κοστίσει από 300 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και να φτάσει έως και τα 1.000 ευρώ/τ.μ. όταν θα πρέπει να γίνουν και παρεμβάσεις στα στατικά μέρη του κτιρίου. Τα πάντα φυσικά εξαρτώνται από τα υλικά που θα επιλέξει ο ιδιοκτήτης.
    Σε πολλές περιπτώσεις το κόστος ανακαίνισης μπορεί να φτάσει τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό, αν ο ιδιοκτήτης αποφασίσει να αλλάξει τα πάντα. Φυσικά, εντελώς διαφορετικό είναι το ποσό που πρέπει να δαπανηθεί για μια νεοκλασική κατοικία όπως επίσης και αν το ακίνητο απαιτεί στατικές μελέτες, "ενέσεις" ενίσχυσης των θεμελίων κ.λπ.
    Βεβαίως, η κρίση και οι "αναδουλειές" των οικοδόμων έχουν ρίξει και τις τιμές με αποτέλεσμα τα "παζάρια" να δίνουν και να παίρνουν και στις ανακατασκευές κτιρίων. Οι περισσότερες από τις παραπάνω εργασίες αφορούν κυρίως τις μονοκατοικίες. Για ένα απλό διαμέρισμα με οικονομικές επιλογές το κόστος της ανακατασκευής μπορεί να περιοριστεί ακόμη και κάτω από 500 ευρώ/τ.μ.
   Ελάχιστοι είναι και εκείνοι που κάνουν ανακαινίσεις με σκοπό να πουλήσουν διότι μπορεί να ξοδέψουν ένα μεγάλο ποσό χωρίς να βρουν αγοραστή. Ενώ οι πιο "δημοφιλείς" ανακαινίσεις αφορούν κυρίως τα υδραυλικά και τα ηλεκτρολογικά μέρη του ακινήτου, το βάψιμο, την αντικατάσταση φθαρμένων μερών του μπάνιου και την αλλαγή των ξύλινων δαπέδων.
    Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια κινητικότητα ως προς τα αλουμίνια σε πόρτες και παράθυρα με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη και θέρμανση του σπιτιού. Σε ό,τι αφορά το κόστος ανά εργασία, και πάλι τα πάντα εξαρτώνται από τα υλικά, το συνεργείο και τις διαπραγματεύσεις.
     Το βάψιμο ενός σπιτιού κοστίζει από 3 έως 6 ευρώ/τ.μ. χωρίς την εργασία, ενώ η μπογιά κοστίζει από 8 έως 14 ευρώ το λίτρο. Για ειδικά στοκαρίσματα και τεχνοτροπίες το κόστος ανεβαίνει.
     Επίσης, η αλλαγή όλης της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης για σπίτι 100 τ.μ. μπορεί να κοστίσει από 3.000 έως 5.000 ευρώ.
     Η αλλαγή της κουζίνας είναι μια ακριβή υπόθεση καθώς κοστίζει γύρω στα 200 ευρώ το μέτρο η πιο απλή και ξεπερνά τα 500 ευρώ/μέτρο. Γενικά, μια καινούργια κουζίνα μπορεί να κοστίσει από 3.000 ευρώ και πάνω, ανάλογα με την επιλογή.
     Ακριβή είναι και η αντικατάσταση των αλουμινίων. Τα κοινά κουφώματα αλουμινίου κοστίζουν γύρω στα 1.000 ευρώ για μια επιφάνεια 2 μέτρων επί 1,30 μ. μαζί με τη σήτα.
Αν τοποθετηθούν διπλά τζάμια, αν είναι κατασκευή βαρέως τύπου ή αν είναι βαμμένη και όχι απλώς λευκή τότε το κόστος εκτοξεύεται στα ύψη.
 
Μικρά μυστικά για μια καλή ανακατασκευή

    Τα "μερεμέτια" δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους μη έχοντες γνώση της αγοράς. Υπάρχουν μυστικά στις ανακαινίσεις σπιτιών που γλιτώνουν από μεγάλα ποσά τους ιδιοκτήτες χωρίς απαραίτητα να πέφτει η ποιότητα των εργασιών. Το βασικό μυστικό είναι η επιλογή του κατάλληλου συνεργείου για την ανακατασκευή. Υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου την ανακαίνιση και συνεργάζονται με διάφορα επαγγέλματα προκειμένου να φέρουν εις πέρας την εργασία. Ωστόσο, πολλές φορές ο ιδιοκτήτης επιλέγει διαφορετικούς επαγγελματίες, ανάλογα με την εργασία που θέλει.
    Ο ιδιοκτήτης που θέλει να κάνει μια ανακαίνιση θα πρέπει να ξέρει γιατί την κάνει και τι ακριβώς θέλει.
Η ανακατασκευή ενός ακινήτου με στόχο την ιδιοκατοίκηση δεν θα πρέπει να γίνεται με τσιγκουνιές αφού πρόκειται για ένα σπίτι το οποίο θα κρατηθεί καινούργιο για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Αλλο, όμως, η ανακαίνιση με σκοπό την πώληση, όπου συνήθως τότε επιλέγονται φθηνότερες λύσεις. Η περιοχή και πόσο ακριβή είναι, αν το ακίνητο είναι διατηρητέο καθώς και πόσο μεγάλες ζημιές έχει καθορίζουν το τελικό κόστος της ανακαίνισης.
    Επίσης, πολλοί ιδιοκτήτες για ριζικές ανακαινίσεις χρησιμοποιούν μηχανικούς και αρχιτέκτονες αφού ορισμένες φορές οι εργασίες απειλούν ακόμη και τη στατικότητα του κτιρίου, οπότε απαιτούνται οι συμβουλές των ειδικών. Τέλος, κάποιοι προσλαμβάνουν μέχρι και διακοσμητές ανεβάζοντας το τελικό κόστος των εργασιών. Και φυσικά, ορισμένοι κανόνες είναι απαράβατοι στις ανακατασκευές κτιρίων. Για παράδειγμα, η αλλαγή εξωτερικών χώρων μιας πολυκατοικίας απαιτεί άδεια από την πολεοδομία. Το γκρέμισμα τοίχων και δοκαριών πρέπει να γίνεται έπειτα από μελέτη μηχανικού, τα ηλεκτρικά που έχουν φθαρεί πρέπει να αντικαθίστανται από ηλεκτρολόγο ο οποίος να δίνει πιστοποιητικό.
    Τέλος, ο ιδιοκτήτης πρέπει να απαιτήσει την υπογραφή συμφωνίας με τον εργολάβο στην οποία θα περιγράφονται αναλυτικά τα μερεμέτια, ο χρόνος παράδοσης και το συνολικό κόστος, ενώ πρέπει να υπάρχουν και ρήτρες σε περίπτωση καθυστερήσεων. Αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο στις μεγάλης κλίμακας ανακατασκευές, ιδιαίτερα σε μεγάλα σπίτια, διατηρητέα, μονοκατοικίες καθώς και σε κτίρια γραφείων και επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου