Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ:Χρήσιμες Συμβουλές




 

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ:Χρήσιμες Συμβουλές

     Καθώς έρχεται το καλοκαίρι,αρχίζουν οι ζέστες,συχνά στα κτίρια,είτε είναι κατοικίες είτε επαγγελματικοί χώροι,όταν είναι παλιάς κατασκευής,χωρίς τις απαραίτητες μονώσεις,ανακύπτει ανάγκη χρήσης κλιματιστικού.
     Βέβαια το καλύτερο είναι να προχωρήσει κανείς σε "Ενεργειακή Αναβάθμιση" του Κτιρίου,αν αυτό είναι εφικτό,αξιοποιώντας και το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον",αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις( Βλ."Προέγκριση Τραπεζών").Ομως συχνά το κλιματιστικό ανακύπτει ως αναγκαιότητα.
    Δημοσιεύουμε λοιπόν, ένα χρήσιμο άρθρο για κλιματιστικά νέας τεχνολογίας,από φιλική Ιστοσελίδα.
================================================================

Κλιματιστικά «new generation»

 
Η νέα γενιά των κλιματιστικών διαθέτει τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες, που της επιτρέπουν να προσφέρει αυξημένα πλεονεκτήματα σε κάθε καταναλωτή, ο οποίος με τη σειρά του, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από μία ευρεία γκάμα, το κατάλληλο προϊόν για τις προσωπικές του ανάγκες.

Η αντικατάσταση ενός κλιματιστικού παλαιότερης τεχνολογίας σε δωμάτιο με υψηλές ενεργειακές ανάγκες, με ένα κλιματιστικό νέας γενιάς, με την ταυτόχρονη επανατοποθέτηση κάποιου παλαιού κλιματιστικού σε χώρο με μικρότερες απαιτήσεις για κλιματισμό, μπορεί να βελτιώσει  την ποιότητα του αέρα στον κλιματιζόμενοι χώρο, όσο και να μειωθεί σημαντικά το κόστος λειτουργίας.
Οι νέες τεχνολογίες που έχουν ενσωματωθεί στα κλιματιστικά μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οφέλη και μπορούν να προέλθουν τόσο από την σωστή αγορά κλιματιστικού όσο και από τον τρόπο χρήσης τους.

Επιλογή κατάλληλου τύπου κλιματιστικού
Για την σωστή και οικονομική επιλογή κλιματιστικού πρέπει να ελεγχθεί πριν την αγορά η ενεργειακή τους ετικέτα. 
Η ενεργειακή ετικέτα είναι υποχρεωτικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εμφανίζεται σε όλα τα ηλεκτρικά προϊόντα και αναγράφει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την σωστή επιλογή συσκευής, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του καταναλωτή. Πιο συγκεκριμένα δίνουν πληροφορίες για την κατανάλωση κάτω από διάφορες συνθήκες, τις λειτουργίες του κλιματιστικού (ψύξη/θέρμανση, μεταβλητών στροφών ή όχι), αλλά και για τη δυναμικότητα του. Με αυτό τον τρόπο ο καταναλωτής μπορεί να υπολογίσει την αναμενόμενη κατανάλωση, αλλά και να συγκρίνει μεταξύ τους διάφορα μοντέλα. 
Για την μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας προτείνονται τα μοντέλα μεταβλητών στροφών, γνωστά και ως Inverter, τα οποία ρυθμίζουν την λειτουργία τους ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στο χώρο και την επιθυμητή κατάσταση, έτσι ώστε να πετυχαίνουν την μικρότερη δυνατή κατανάλωση. 
Η ενεργειακή ετικέτες επιπλέον ταξινομεί τις συσκευές σε μια από τις 7 κατηγορίες, από Α+++  μέχρι D, έτσι ώστε να είναι άμεσα συγκρίσιμα διάφορα μοντέλα. 
Για την επίτευξή τόσο θερμικής άνεσης, αλλά και την οικονομικότερη λειτουργία προτείνεται η ρύθμιση του θερμοστάτη της συσκευής στους 26οC το καλοκαίρι και στους 21οC το χειμώνα ή στην επιλογή auto του τηλεχειριστηρίου του κλιματιστικού.

Επιλογή κατάλληλης δυναμικότητας
Επιπλέον για την σωστή και οικονομική λειτουργία του συστήματος, πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ο χώρος που κλιματίζεται. 
Η δυναμικότητα του συστήματος πρέπει να είναι η κατάλληλη για το μέγεθος, αλλά και για τα χαρακτηριστικά του χώρου, όπως η ύπαρξη ή όχι μόνωσης,  ο προσανατολισμός, το μέγεθος  και ο αριθμός των ανοιγμάτων, ο αριθμός των ατόμων και η ισχύς πιθανών μηχανημάτων στο χώρο.
Η λειτουργία ενός κλιματιστικού μεγαλύτερης ή μικρότερης από την απαιτούμενη δυναμικότητας είναι αντιοικονομική. Μία συσκευή μεγάλης δυναμικότητας, αναγκάζεται να λειτουργεί πάντα με πολύ μικρό φορτίο για την διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας, ενώ μια συσκευή με μικρή ισχύ θα λειτουργεί πάντα στο μέγιστο φορτίο.

Φίλτρα
Μια τελευταία παράμετρος που πρέπει να εξετάζεται κατά την αγορά ενός κλιματιστικού είναι το είδος των φίλτρων που περιλαμβάνουν. Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί πολλά διαφορετικά φίλτρα από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αλλά και τεχνολογικά ανεπτυγμένα φίλτρα είναι τα εξής:
- Συμβατικά φίλτρα σκόνης 
Υπάρχουν σε κάθε κλιματιστικό και σκοπό τους έχουν τόσο την βελτίωση της ποιότητας του αέρα στον κλιματιζόμενο χώρο, όσο και την προστασία του μηχανολογικού εξοπλισμού από την σκόνη. Μπορούν να συγκρατήσουν σχετικά μεγάλου μεγέθους σωματίδια σκόνης, καπνού ή άλλων βλαβερών ουσιών.
- Ιονιστής
Είναι γνωστός και ως φίλτρο πλάσματος ή και με άλλες εμπορικές ονομασίες, ανάλογα με την εταιρία που το χρησιμοποιεί. Είναι από τις αποτελεσματικές μεθόδους φίλτρανσης του αέρα. Σε αυτή τη περίπτωση η φίλτρανση γίνεται σε 2 στάδια. Στο πρώτο χρησιμοποιείται ένα ηλεκτρικό πεδίο, που σκοπό του έχει να φορτίσει αρνητικά τα αιωρούμενα σωματίδια. Στη συνέχεια τα σωματίδια αυτά προσκολλούνται στην επιφάνεια ενός συλλέκτη. Εκτός των άλλων τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα που τελικά απελευθερώνονται στο ρεύμα αέρα είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
- Βιολογικά φίλτρα (IAQ) 
Πρόκειται για βιολογικά αντιβακτηριδιακά φίλτρα, τα οποία αποτελούν λωρίδες φυσικών ουσιών, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές ενάντια σε βακτήρια και ιούς.
- Φίλτρα άνθρακα
Λειτουργούν επικουρικά με τα συμβατικά φίλτρα και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά για την απομάκρυνση βακτηρίων και οσμών.
- Φίλτρα τύπου HEPA (υψηλής απόδοσης): 
Αποτελούνται από πυκνούς ιστούς με στρώσεις από κυτταρίνη, συνθετικές ίνες ή υαλοβάμβακα. Έχουν κατασκευή παραπλήσια με τα συμβατικά φίλτρα, αλλά ο καθαρισμός που παρέχουν είναι πιο αποτελεσματικός. Μερικά φίλτρα διαθέτουν ιστό με έως 1.000 στρώσεις. Κατά τον καθαρισμό, ο αέρας διατρέχει αυτές τις στρώσεις. Τα ανεπιθύμητα σωματίδια παραμένουν στο φίλτρο και δεν εξέρχονται μέσω της ροής αέρα από αυτό. Απομακρύνουν αιωρούμενα στερεά, και ανάλογα με την απόδοση τους και βακτήρια.
- Συντήρηση
Ο καθαρισμός και η αντικατάσταση των φίλτρων στην συνιστώμενη από τον κατασκευαστή συχνότητα είναι απαραίτητη για την σωστή και οικονομική λειτουργία. Τα μην καθαρισμένα φίλτρα μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης, ενώ ταυτόχρονα λόγο της μεγαλύτερης πυκνότητας των σωματιδίων στην επιφάνεια τους, απαιτούν μεγαλύτερη εφελκιστική δύναμη για την λειτουργία τους.
Ο καθαρισμός τους μπορεί να γίνει με νερό ή χρήση ειδικών χημικών  ή ανάλογα με τον τύπο τους πρέπει να αντικαταστώνται.Τέλος υπάρχουν και περιπτώσειςαυτοκαθαριζόμενων φίλτρων τα οποία δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη συντήρηση.

Επιπλέον λειτουργίες
Τα νέας τεχνολογίας κλιματιστικά υποστηρίζουν διάφορες επιπλέον λειτουργίες, που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος λειτουργίας, άλλα και να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα στον χώρο και να προσφέρουν μεγαλύτερη θερμική άνεση.
- Αφύγρανση
Πολλά κλιματιστικά παρέχουν την επιλογή της αφύγρανσης του αέρα. Διαθέτουν ενσωματωμένο υγροστάτη, ο οποίος μετρά την υγρασία στο χώρο καθ όλη τη διάρκεια λειτουργίας και ρυθμίζει τη λειτουργία του αφυγραντήρα, έτσι ώστε να παρέχει κατάλληλα το επίπεδο υγρασίας, του χώρου.
- Κλιματισμός σε ζώνες
Σε αυτή την περίπτωση το κλιματιστικό, με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων αντιλαμβάνεται που υπάρχουν και κινούνται άνθρωποι στο χώρο έτσι ώστε να ρυθμίσει κατάλληλα την ροή αέρα για να προσφέρει θερμική άνεση στα πεδία αυτά.
- Σύστημα ελέγχου παρουσίας 
Σε αυτές τις περιπτώσεις με χρήση αισθητήρων η συσκευή αντιλαμβάνεται αν κάποιος βρίσκεται στον κλιματιζόμενο χώρο. Αν για κάποιο χρονικό διάστημα δεν παρατηρηθεί κίνηση τότε μειώνεται δραστικά η ισχύς λειτουργίας του, διατηρώντας μόνο το χώρο σε μια σταθερή θερμοκρασία. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται δραστικά η κατανάλωση ενέργειας, όταν δεν απαιτείται η θερμική άνεση στο χώρο.
- Λειτουργία μέσω ασύρματου δικτύου 
Με την χρήση αυτής της λειτουργίας μπορεί ο χρήστης να ελέγχει από μακριά την λειτουργία του κλιματιστικού. Αυτή η επιλογή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την απομακρυσμένη ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του κλιματιστικού.
- Αισθητήρες θερμοκρασίας στο τηλεχειριστήριο 
Για την αντιπροσωπευτικότερη ένδειξη θερμικής άνεσης μπορεί να έχουν αισθητήρα θερμοκρασίας στο τηλεχειριστήριο, και όχι μέσα ή κοντά στην μονάδα κλιματισμού στην οποία μπορεί να επιτυγχάνεται πιο εύκολα η επιθυμητή θερμοκρασία
- Ένδειξη κατανάλωσης 
Πολλά νέα κλιματιστικά με ιδιαίτερα αυξημένο συντελεστή απόδοσης περιλαμβάνουν και μετρητή ενέργεια, έτσι ώστε να καταγράφουν και να ενημερώνουν τον χρήστη για την ενέργεια που έχει χρησιμοποιηθεί.
- «Έξυπνα» προγράμματα 
Η ύπαρξη τέτοιων προγραμμάτων μπορεί να βοηθήσει τόσο στην εξοικονόμηση ενέργεια όσο και στην επίτευξη της θερμικής άνεσης. 
Πιο συγκεκριμένα υπάρχουν στην αγορά κλιματιστικά που ενσωματώνουν διάφορα προγράμματα, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, την θερμοκρασία του χώρου, πριν την έναρξη λειτουργίας του κλιματιστικού και τον αριθμό ατόμων που βρίσκονται στον χώρο
 
Πηγή:4green.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου