ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ: Αποκαλυπτική η νέα βάση δεδομένων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων της Κομισιόν στην ΕΕ
Οι έννοιες της Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων, της Ενεργειακής Κατανάλωσης Κτιρίων,της Ενεργειακής Αναβάθμισής τους,άρχισαν να προβληματίζουν ευρύτερα το κοινό και στην Χώρα μας,ειδικά μετά το 2011,με την Καθιέρωση του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων) που καθιέρωσε τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά αλλά περισσότερο,με την εφαρμογή του Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ"Οίκον" για τις κατοικίες.
Το ζητούμενο πάντα η Ενεργειακή Εξοικονόμηση με αναβάθμιση του κελύφους και των ενεργειακών συστημάτων των κτιρίων,στην Χώρα αλλά και σε επίπεδο ΕΕ,δεδομένου ότι ο τομέας των κτιρίων αντιπροσωπεύει το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη.Ηδη και στην Ελλάδα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του ΚΕΝΑΚ
Ενα ενδιαφέρον σχετικά άρθρο ,αναδημοσιεύουμε παρακάτω,από φιλική Ιστοσελίδα
Το Αρθρο"Αποκαλυπτική η νέα βάση δεδομένων για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων της Κομισιόν στην ΕΕ"
Η Κομισιόν εγκαινίασε μια νέα βάση δεδομένων για το κτιριακό απόθεμα της ΕΕ με σκοπό την παρακολούθηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων σε όλη την Ευρώπη. Η βάση δεδομένων - που ονομάζεται «Παρατηρητήριο Κτιριακού Αποθέματος ΕΕ» - παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των κτιρίων, όπως π.χ. την περίοδο κατασκευής τους, την ενεργειακή χρήση και κατανάλωση, τα η διείσδυση των ΑΠΕ, το ρυθμό ανακαίνισης κλπ.
Το Παρατηρητήριο καταγράφει τα επίπεδα ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων ανά χώρα και συνολικά στην ΕΕ, τα διαφορετικά συστήματα ενεργειακής πιστοποίησης και τον τρόπο εφαρμογής τους και τα επίπεδα της ενεργειακής φτώχειας σε ολόκληρη την ΕΕ.
Το νέο Παρατηρητήριο εγκαινιάζει παράλληλα μια δέσμη μέτρων με σκοπό την επιτάχυνση της μετάβασης της ΕΕ στην εποχή της “καθαρής ενέργειας”. Στα μέτρα που παρουσιάστηκαν στις 30 Νοεμβρίου, έχει συμπεριληφθεί και πρόταση για μια νέα οδηγία σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο να ενθαρρύνει τη χρήση καινοτόμων και έξυπνων τεχνολογιών για να εξασφαλιστεί η αποδοτικότερη λειτουργία των κτιρίων και παράλληλα στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού ανακαίνισης το οποίο ανέρχεται σήμερα σε μόλις 1% του συνολικού κτιριακού αποθέματος.
Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί πως ο τομέας των κτιρίων αντιπροσωπεύει το 40% της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη, ενώ περίπου τα δύο τρίτα των κτιρίων αυτών χτίστηκαν πριν καν οριστούν τα πρώτα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ακόλουθα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για το σύνολο της ΕΕ:
Είδος ενέργειας:
- φυσικό αέριο: 36%
- ηλεκτρισμός: 32%
- ΑΠΕ: 10-12%
- πετρέλαιο: 10-12%
Χρήση ενέργειας
- θέρμανση: 68%
- ζεστό νερό χρήσης: 13%
- καταναλώσεις ηλεκτρικών συσκευών: 12%
- μαγείρεμα: 5%
- φωτισμός: 2%
Μέση ετήσια κατανάλωση: 180 kWh/m2 (2013)
Μπορείτε να δείτε όλα τα στοιχεία του "Παρατηρητηρίου Κτιριακού Αποθέματος της ΕΕ", εδώ.
Πηγή:b2green.gr
=====================================================================
***Δείτε και σχετικό παλιότερο άρθρο από το Ιστολόγιό μας του 2014 με στοιχεία για Ελλάδα:
"ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕΙΣ -ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ 3 χρόνια κλείνει ο θεσμός των ενεργειακών επιθεωρήσεων κτιρίων"
======================================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου