ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ: Ιανουάριο το νέο «Εξοικονομω», διαβεβαιώνει το ΥΠΕΝ Οι τέσσερις εκκρεμότητες
Περιμένοντας,μετά τις τόσες εξαγγελίες το Νέο "Εξοικονόμηση Κατ'Οίκον"-Ενημέρωση
==========================================================
Μπορεί να έχει διαρρεύσει μεγάλο μέρος του οδηγού του νέου προγράμματος «Eξοικονόμηση κατ’ οίκον», αλλά απομένουν ακόμη σημαντικές λεπτομέρειες και επιλογές να γίνουν. Και μπορεί όλοι να λένε ότι «είναι θέμα ημερών» ή να ρωτούν την κυβέρνηση «γιατί δεν το ανακοινώνετε;», αλλά η πραγματικότητα, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται από τους αρμοδίους υπηρεσιακούς παράγοντες, δεν είναι ακριβώς έτσι. Και με αυτά ως αφορμή, η Greenagenda καταγράφει τις «ειδήσεις» για το χρονοδιάγραμμα και τις εκκρεμότητες, που έβγαλε η αποψινή εκδήλωση του ΠΣΥΠΕΝΕΠ (Πανελλήνιος Σύλλογος Πιστοποιημένων Ενεργειακών Επιθεωρητών) στην Αθήνα, σε μια κατάμεστη από μηχανικούς αίθουσα.
Μιλώντας για το «νέο εξοικονομώ», η Προϊσταμένη του τομέα Ενέργειας της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του Υπουργείου ΠΕΝ, Ιωάννα Νίκου, με απλά λόγια ενημέρωσε ότι η έκδοση του προγράμματος είναι θέμα εβδομάδων. «Δεν θα βγει στις επόμενες δύο εβδομάδες, αλλά δεν θα πάρει και μήνα», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Διαβεβαίωσε ότι ο οδηγός είναι «σχεδόν έτοιμος», οπότε αναμένεται στις αρχές Ιανουαρίου. Βέβαια, η απάντησή της ήρθε μετά από πολλές ερωτήσεις και πιέσεις, οπότε δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως σίγουροι (με όσα έχουμε ακούσει…), αλλά αυτή είναι η εικόνα της αρμόδιας Υπηρεσίας. Παράλληλα όμως ανακοινώθηκε ότι η έκδοση – δημοσίευση του οδηγού δεν θα συμπίπτει με την έναρξη υποβολής των προτάσεων. Οπότε το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα ανοίξει μετά την δημοσίευση του οδηγού. Και αυτό συμβαίνει, όπως προέκυψε από διαφορετικά σημεία της συζήτησης, για τέσσερις κυρίως λόγους.
Ο πρώτος λόγος «τελικής καθυστέρησης» είναι για να προλάβουν να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (ιδιώτες, προμηθευτές, μηχανικοί κλπ) για τις προϋποθέσεις και τις κατευθύνσεις του προγράμματος, μετά τη δημοσίευση του οδηγού, έγκυρα και με προσοχή, για να αποφευχθούν λάθη που μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις αιτήσεις – αλλά και ανακρίβειες που έχουν ακουστεί μέχρι σήμερα.
Ο δεύτερος και ουσιαστικός λόγος είναι ότι τόσο το ΕΤΕΑΝ, που θα διαχειρίζεται το χρηματοδοτικό εργαλείο, όσο και το Υπουργείο, που υλοποιεί το Πρόγραμμα, θέλουν να συνεργαστούν με όλες τις τράπεζες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στο κομμάτι του δανειοδοτούμενου προγράμματος (πρόκειται για δέκα συνολικά, όπως έγραψε η Greenagenda: τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Αττικής και κάποιες από τις συνεταιριστικές). Ωστόσο, επειδή όλη η διαδικασία είναι ηλεκτρονική, η διασύνδεση πρέπει να είναι σωστή και τεχνικά εφικτή κατά τον ίδιο τρόπο για όλες τις τράπεζες και αυτό έχει δημιουργήσει ορισμένες τεχνικές δυσκολίες και καθυστερήσεις – παρά το ότι το πληροφοριακό σύστημα είναι δωρεά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ωστόσο και εδώ το υπηρεσιακό στέλεχος διαβεβαίωσε ότι «επίκειται η υπογραφή των συμβάσεων με όλες τις τράπεζες» - και κομμάτι των συμβάσεων θα είναι και κομμάτι του οδηγού…. Σημειώνουμε πάντως ότι αν και η διαδικασία του ΕΤΕΑΝ έχει λήξει εδώ και δύο μήνες, οι συμβάσεις δεν έχουν υπογραφεί ακόμη.
Ο τρίτος λόγος είναι ότι δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει όλα τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα το ποσό που θα αφιερώσουν στο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας για κατοικίες. Οπότε γνωρίζουμε μεν ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συνολικά περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν ξέρουμε το ακριβές ποσό. Και χωρίς ακριβές ποσό και αποφάσεις από τα ΠΕΠ, πρόγραμμα και οδηγός δεν μπορούν να βγουν… Και εδώ η υπηρεσία του ΥΠΕΝ (που δεν είναι όμως αρμόδια για αυτό) εκτιμά ότι θα έχουν τελειώσει τα θέματα αρχές Γενάρη.
Ο τέταρτος λόγος – και πιο σημαντικός ίσως - είναι ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένες μικρές αλλά πολύ ουσιαστικές λεπτομέρειες που πρέπει να αποφασιστούν: και η κύρια είναι ο ενεργειακός στόχος που θα έχει κάθε εισοδηματική κατηγορία. Και αυτό είναι σημαντικό καθώς θα είναι κριτήριο τόσο επιλεξιμότητας για ένταξη στο πρόγραμμα όσο και ελέγχου μετά το τέλος της ενεργειακής αναβάθμισης.
Βασική εκκρεμότητα οι αποφάσεις για τους ενεργειακούς στόχους
Γιατί λοιπόν το ΥΠΕΝ δεν έχει καταλήξει ακόμη στον ενεργειακό στόχο της δράσης; Θα θεωρούσε κανείς ότι αυτό θα ήταν το πρώτο με το οποίο θα ξεκινούσε ο σχεδιασμός του προγράμματος. Ο πρώτος λόγος είναι ότι χρειάζονταν οπωσδήποτε να έχει εκδοθεί ο νέος ΚΕΝΑΚ – και πιθανώς χρειάζονταν και οι ΤΟΤΕΕ και το λογισμικό εφαρμογής, που δημοσιεύτηκαν στις αρχές του μήνα. Προκειμένου η υπηρεσία να καταλήξει στους ενεργειακούς στόχους, κάνει δοκιμές με τον νέο ΚΕΝΑΚ, ώστε το πρόγραμμα να είναι και δίκαιο και αποτελεσματικό, όπως διαβεβαίωσε η κα Νίκου. Ωστόσο τόνισε ότι με σιγουριά ο στόχος δεν θα είναι κοινός αλλά θα διαφοροποιείται ανά εισοδηματική κατηγορία, ώστε να μην επιβαρύνονται υπέρμετρα από μεγάλες επεμβάσεις τα αδύναμα οικονομικά στρώματα. Όπως είναι γνωστό, οι εισοδηματικές κατηγορίες του νέου εξοικονομώ αυξάνονται σε σχέση με το παρελθόν και θα είναι πλέον επτά. Έτσι οι δύο πρώτες, χαμηλές εισοδηματικά, κατηγορίες θα έχουν σίγουρα διαφορετικό στόχο εξοικονόμησης ενέργειας και – πιθανώς – μεθοδολογία υπολογισμού του. Σε κάθε περίπτωση ο στόχος ενεργειακής εξοικονόμησης θα αφορά είτε άνοδο στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης του ΠΕΑ, είτε ποσοστό εξοικονόμησης (πριν και μετά την επένδυση) είτε συνδυασμό των δύο. Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες από την υπηρεσία που θα κάνει την εισήγηση και φυσικά θα αποφασισθούν σε πολιτικό επίπεδο.
Πάντως, αυτό που είπε η κυρία Νίκου, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, διέλυσε και μία διαδεδομένη φήμη για το νέο Εξοικονομώ κατ΄Οίκον. Αφορά τον υποτιθέμενο στόχο όλα τα κτήρια που θα ενταχθούν να φτάσουν την κατηγορία Β. Η κα Νίκου το διέψευσε, αναλύοντας τον συνδυασμό ποσοστού – ενεργειακής κλάσης που περιγράψαμε, και ταυτόχρονα τόνισε ότι ο στόχος επίτευξης τουλάχιστον κατηγορίας Β αφορά ρητά μόνο τα δημόσια κτήρια (που θα ενταχθούν σε άλλα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας).
Ερωτηματικά και για την εκκρεμότητα με τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές
Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά τη συζήτηση που ακολούθησε την εκδήλωση αναδείχθηκε η εκκρεμότητα που υπάρχει σχετικά με τη δημοσίευση των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών για κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης (nZEBs). Αυτή η εκκρεμότητα ήταν κομμάτι της αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ, δηλαδή δεν μπορούσε να προκηρυχθεί πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας χωρίς να έχει καλυφθεί η κοινοτική αυτή υποχρέωση. Και μπορεί η κυβέρνηση να θεωρεί ότι έχει καλυφθεί η υποχρέωση της χώρας με την αποστολή της σχετικής μελέτης στην Κομισιόν, αλλά δημοσίως δεν έχει υπάρξει επίσημη τοποθέτηση για το αν έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες. Ούτε ρητώς έχει διαβεβαιώσει κανένα κυβερνητικό στέλεχος ότι έχουν επιλυθεί όλα τα θέματα αιρεσιμοτήτων, όπως θα περίμενε κανένας. Και στη χθεσινή συζήτηση σημειώθηκε ότι η μελέτη για τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές και τους αντίστοιχους δείκτες δεν έχει αναρτηθεί στην σχετική ιστοσελίδα της Κομισιόν, όπου υπάρχουν οι αντίστοιχες μελέτες των άλλων χωρών. Και σε αυτό το ζήτημα, το υπηρεσιακό στέλεχος δεν τοποθετήθηκε…
πηγή:greenagenda.gr
=======================================================================
**Σχετικό Αρθρο:«Αγκομαχά» το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον
=======================================================================
=======================================================================
**Σχετικό Αρθρο:«Αγκομαχά» το νέο Εξοικονομώ κατ’ οίκον
=======================================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου