Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου 2018

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Οφελος από το Εξοικονομώ και Δηλ.Αυθαιρέτων

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ και ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Οφελος από το
Εξοικονομώ και  Δηλώσεις Αυθαιρέτων

     Περιμένοντας το πολυαναμενόμενο "Εξοικονόμηση Κατ'Οίκον"(ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας πρόσφατα στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο διεξάγεται στην Πάτρα ανακοίνωσε «Το νέο "Εξοικονομώ κατ' οίκον" θα ανοίξει 28 Φεβρουαρίου..ΚΛΙΚ ΕΔΩ"... ως τότε ας ενημερωνόμαστε και  για τις δυνατότητες πρόσθετου οφέλους σε περιπτώσεις "Τακτοποίησης Αυθαιρέτων",όπου προβλέπεται η δυνατότητα διάθεσης ποσοστού του Προστίμου για Ενεργειακή Αναβάθμιση του Ακινήτου ή και για Στατική Ενίσχυση.
 
α)Ενεργειακή Αναβάθμιση και "Τακτοποίηση Αυθαιρέτου"
• Τι ακριβώς προβλέπει ο νέος Νόμος; 
Σύμφωνα με το άρθρο 102 του νόμου 4095/2017, το πρόστιμο μειώνεται από 30% έως και 50%, αν για την υπαγωγή αυθαίρετων κατασκευών και χρήσεων ολοκληρωθούν εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης με βάση μελέτη αρμόδιου μηχανικού. Μάλιστα σε όποιον υπαχθεί άμεσα στο νέο Νόμο εκτός από την έκπτωση του 50% θα υπάρχει επιπλέον έκπτωση 20%
• Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να επωφεληθώ από την έκπτωση, αναβαθμίζοντας ενεργειακά το αυθαίρετό μου;
Για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης θα πρέπει το ακίνητό σας να έχει κατασκευαστεί προ του έτους 2003 ή σε περίπτωση λιθόκτιστου κτίσματος να έχει κατασκευαστεί προ της 28.07.2011. Επίσης ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δε θα πρέπει να έχει λάβει επιδότηση για το ίδιο ακίνητο από άλλο πρόγραμμα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του. Δηλαδή σε μια κατοικία που έχει υπαχθεί στο «Εξοικονομώ», απαγορεύεται να γίνει συμψηφισμός με τον Ν. 4095/2017.
....Περισσότερα
Άρθρο 6
Μείωση ενιαίου ειδικού προστίμου του ν
.
4495/2017 λόγω εξόδων Ενεργειακής Αναβάθμισης κτιρίων... ΚΛΙΚ ΕΔΩ
=============================================================
β)Στατική Ενίσχυση και "Τακτοποίηση Αυθαιρέτων"
 
1. Σε κτίρια που υπάγονται στις ρυθμίσεις του ν. 4495/2017,το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου, που καταβάλλεται δυνάμει του ανωτέρω νόμου, δύναται να μειωθεί κατά το ποσό που δαπανάται για την στατική ενίσχυση των κτιρίων αυτών. Η παρούσα απόφαση δεν εφαρμόζεται σε κτίρια, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν λάβει για αυτά επιδότηση από κρατικά ή συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προγράμματα για την επισκευή /αποκατάσταση ή ενίσχυση του φέροντα οργανισμού τους ή αποκατάστασης ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές (σεισμό, πυρκαγιά, πλημμύρα, κατολίσθηση).
........Περισσότερα
Άρθρο 5 - Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631 - Μείωση ενιαίου ειδικού προστίμου του ν. 4495/2017 λόγω εξόδων Στατικής Ενίσχυσης κτιρίων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
===============================================================
 
β)Τα Οφέλη του "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον"
Ένα χρήσιμο άρθρο αναδημοσιεύουμε παρακάτω
===============================================================
 
Ανάσα για χιλιάδες επαγγελματίες τα 500 εκατ. ευρώ του νέου «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»
        Ανάσα σε τουλάχιστον 10 επαγγελματικούς κλάδους που ζούν υπό συνθήκες οριακής δοκιμασίας σχεδόν σ' όλη τη διάρκεια της κρίσης αναμένεται να δώσουν τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευτούν στην αγορά μέσω του νέου προγράμματος Εξοικονομώ κατ' οίκον.
        Ωφελημένοι αναμένεται να βγούν από το νέο πρόγραμμα όσοι εμπλέκονται, μεταξύ άλλων με τζάμια, κουφώματα, μονώσεις, τέντες, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλιματιστικά, φωτοβολταικά, λέβητες, καυστήρες .Επίσης, εγκαταστάτες,τεχνικοί και μηχανικοί καθώς για κάθε παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης χρειάζεται τεχνική έκθεση από ενεργειακό επιθεωρητή. Κερδισμένες φυσικά θα έιναι και οι τράπεζες που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της αγοράς .
      Ανατροπές θα φέρει η εκτεταμένη εφαρμογή του νέου Εξοικονομώ κατ' οίκον, αλλά και η αξιοποίηση των κινήτρων της νομιμοποίησης αυθαιρέτων και στην αγορά ακινήτων .
Σύμφωνα με το νέο Εξοικονομώ, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαρτίου, θα ωφεληθούν 45.000 νοικοκυριά, ωστόσο μέσα από τη νομιμοποίηση (συμψηφισμός προστίμου με παρεμβάσεις ενρεγειακής αναβάθμισης), ο αριθμός αυτός μπορεί να τριπλασιαστεί και να τετραπλασιαστεί .
     Τα οφέλη επεκτείνονται και στο εθνικό ενεργειακό κόστος, αλλά φυσικά και στο περιβάλλον.
Στην Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια κτίρια με συνολική επιφάνεια 552 εκατομμύριων m2, τα οποία ευθύνονται για το 40 % της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης.
      Με βάση τα νούμερα αυτά και, με τελικό στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τον κτιριακό τομέα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη μεθοδολογιών που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων και τον ορθό ενεργειακό σχεδιασμό των νέων και υφιστάμενων κατασκευών.
     Στον κτιριακό τομέα το 70 % της ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται στη θέρμανση και το δροσισμό. Μάλιστα η απώλεια θερμότητας το χειμώνα και η υπερθέρμανση το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα κατά ένα 50 % των τοίχων, των οροφών και των πατωμάτων και κατά ένα 25 % των κουφωμάτων.
Τα πλεονεκτήματα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι τα ακόλουθα:
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων οδηγεί σε μικρότερο κόστος λειτουργίας του κτιρίου ειδικά μάλιστα σήμερα με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται συνεχώς
  • Η ενεργειακή αναβάθμιση συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος
  • Η βελτίωση του εσωτερικού κλίματος και της ποιότητας ζωής και τέλος
  • Η αύξηση της αξίας του ακινήτου, καθώς ένα κτίριο με υψηλή ενεργειακή κλάση (μεγαλύτερη από Β) είναι οικονομικότερο στη χρήση από ένα χαμηλής κλάσης και μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο τίμημα κατά την πώληση ή την ενοικίαση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου