Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Νέες προθεσμίες ορίζει με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο ΠΕΝ για την ολοκλήρωση των υπαγωγών δηλώσεων αυθαιρέτων

ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:Νέες προθεσμίες ορίζει με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο ΠΕΝ για την ολοκλήρωση των υπαγωγών δηλώσεων αυθαιρέτων.

      Εχουμε αφιερώσει ως τώρα  αρκετά σχετικά άρθρα-Αυθαιρέτων το Ανάγνωσμα.....................Μια υπαρκτή πραγματικότητα τα Αυθαίρετα που συνεχίζει  να απασχολεί ιδιοκτήτες και Μηχανικούς.Ο τελευταίος Ν.4495/17 για "Τακτοποίηση Αυθαιρέτων" έχει ισχύ μέχρι 8/11/2019.Ετσι συμβουλεύουμε όσους ιδιοκτήτες έχουν αυθαίρετα να φροντίσουν σχετικά,εκμεταλλευόμενοι τις προθεσμίες για εκπτώσεις στο Πρόστιμα...Δημοσιεύουμε τακτικά ότι νεώτερο υπάρχει.
 
Το ενημερωτικό άρθρο
 
Νέες προθεσμίες ορίζει με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο ΠΕΝ για την ολοκλήρωση των υπαγωγών δηλώσεων αυθαιρέτων...

    Ταυτοχρόνως περιβάλλεται με νομοθετική ισχύ η εξάμηνη παράταση που έδωσε το ΥΠΕΝ, μεταθέτοντας από τις 3 Νοεμβρίου 2018 στις 3 Μαΐου 2019 την καταληκτική προθεσμία που έχουν στην διάθεση τους ιδιοκτήτες και μηχανικοί να ολοκληρώσουν τις υπαγωγές των δηλώσεων αυθαιρέτων του νόμου 4178/2013.
    Πρόκειται για περίπου 700.000 αυθαίρετα , για τα οποία εφόσον δεν μεταφερθούν στον νόμο 4495/17 οι μηχανικοί πρέπει να υποβάλλουν όλα τα αρχεία , τα σχέδια και τις μελέτες στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 3 Μαΐου 2019.
    Σε αντίθετη περίπτωση εφόσον δεν ολοκληρωθούν αυτές οι υπαγωγές μπορούν να κριθούν άκυρες, με τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, ακόμη και εάν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα.
    Οι νέες ρυθμίσεις πολεοδομικού ενδιαφέροντος  για τις νέες προθεσμίες ολοκλήρωσης των υπαγωγών αυθαιρέτων εντάσσονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κύρωση της σύμβασης, μεταξύ Δημοσίου και των ENERGEAN και ΚΑΒΑΛΑ ΟIL, το οποίο εισάγεται  με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να συζητηθεί στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
 
Οι ρυθμίσεις
   Ειδικότερα στο ενεργειακό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη τροποποιήσεων του πολεοδομικού νόμου 4495/17, στην οποία σχετικά αναφέρεται ότι:
«Τα δύο εδάφια πριν από το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 99 αντικαθίστανται ως εξής:
   Ο μηχανικός υποχρεούται μέσα σε διάστημα 12 μηνών από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών
    Για τις περιπτώσεις υπαγωγής στο νόμο 4178 2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στον παρόντα νόμο ο μηχανικός υποχρεούται μέχρι τις 3/ 5/2017 να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών».
   Στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις σημειώνεται ότι: « προς διευκόλυνση των επαγγελματικών φορέων του τεχνικού κόσμου ορίζεται σε 12 μήνες το χρονικό διάστημα στο οποίο ο μηχανικός υποχρεούται από την πληρωμή του παραβόλου να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών. Επίσης για τους ίδιους λόγους δίδεται παράταση με την οποία ορίζεται ότι για τις περιπτώσεις υπαγωγής στο νόμο 4178/2013, οι οποίες δεν μεταφέρονται στο νόμο 4495/2017 ο μηχανικός υποχρεούται μέχρι τις 3/5/2019 να ολοκληρώσει την ηλεκτρονική υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών».
 
700.000 εκκρεμότητες
   Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού, όσον αφορά την ολοκλήρωση του προηγούμενου νόμου  αυθαιρέτων, του 4178/2013 έχουν  υποβληθεί και παραμένουν ακόμη, χωρίς μεταφορά στο νέο νόμο, πάνω από 700 χιλιάδες. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, για αυτά τα 700 χιλιάδες και πλέον αυθαίρετα οι μηχανικοί πρέπει να υποβάλλουν όλα τα αρχεία , τα σχέδια και τις μελέτες στο πληροφοριακό σύστημα μέχρι τις 3 Μαΐου 2019. «Αν δεν περαιωθούν οι δηλώσεις του 4178 με τα απαραίτητα στοιχεία, η υπαγωγή που έχει γίνει, ακόμη και αν έχουν πληρωθεί τα πρόστιμα, θα θεωρείται νομικά άκυρη» δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
 
Τελευταία ευκαιρία
    Όσον αφορά το νόμο 4495, ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε στις δηλώσεις του ότι « εκτιμώ, με βεβαιότητα, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία οποιουδήποτε έχει αυθαίρετο ή κτίριο με αυθαιρεσία να το δηλώσει για να μπορεί να το αξιοποιήσει μελλοντικά – και να ευελπιστεί ότι θα εξαιρεθεί για πάντα από την κατεδάφιση και να γλιτώσει τα πραγματικά υπέρογκα πρόστιμα αυθαιρέτων που δεν έχουν δηλωθεί, τα οποία όταν θα ξεκινήσουν να «πέφτουν» από το κράτος θα γίνει αντιληπτό ότι είναι δυσβάστακτα και σχεδόν δημευτικά. Ο νόμος 4495 δίνει εκπτώσεις και πολλές δόσεις.  Θα συμβούλευα οποιονδήποτε έχει αυθαίρετο ή κτίριο με αυθαιρεσία να μιλήσει με ένα μηχανικό της επιλογής του και να του αναθέσει τη δήλωση. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν άλλες ευκαιρίες στο μέλλον. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι «πάντα γίνονται ρυθμίσεις αυθαιρέτων» αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Το ΣτΕ και η νομολογία έχουν συγκεκριμένες ανοχές, το κράτος έχει οργανωθεί, η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Η Πολιτεία, αν θέλει, μπορεί να εντοπίσει ένα αυθαίρετο σε λίγα λεπτά. Η εκτίμησή μου είναι ότι σε ένα – δυο χρόνια από σήμερα θα το κάνει συστηματικά. Νομικά υπάρχει πληθώρα εργαλείων. Και όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΤΕΕ έχουν γεωγραφικό εντοπισμό. Με το πληροφοριακό σύστημα δηλώσεων των αυθαιρέτων, με την ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικών αδειών και με την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων, που θα αφορά τα υπάρχοντα κτίσματα, τα επόμενα χρόνια θα είναι θέμα λίγων λεπτών, ίσως και χωρίς ανθρώπινη επέμβαση, να διαπιστώνεται αν ένα ακίνητο είναι νόμιμο ή όχι»
Πηγή:ecopress.gr
==================================================================
**Δείτε από το Ιστολόγιό μας:
-ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ:  ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Ν.4495/17
-Γιατί να "Τακτοποιήσω τα Αυθαίρετά μου?.......ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
=================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου