Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ:Κτίρια-Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

ενεργειακό πιστοποιητικόΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ:Κτίρια-   Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

      Ένα συνοπτικό άρθρο για τους ιδιοκτήτες Κτιρίων για το  τι είναι "Ενεργειακό Πιστοποιητικό" ,πότε απαιτείται και πότε  όχι,δημοσιεύουμε παρακάτω,με παραπομπές σε σχετική ενότητα του Ιστολογίου μας
=======================================================================                          
     Υποχρεωτική είναι η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού για όλα τα κτίσματα που προορίζονται για ενοικίαση ή πώληση, από την 1η Ιανουαρίου 2016. Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) είναι απαραίτητο για την συμβολαιογραφική πράξη αγοραπωλησίας και τις ηλεκτρονικές δηλώσεις μίσθωσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
 
    Η ρύθμιση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ιδιοκτήτες, αφού θα πρέπει να προχωρήσουν σε έκδοση ΠΕΑ, το οποίο θα καθορίσει και την τιμή του ακινήτου σύμφωνα με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει για τη θέρμανση/ψύξη του. Επιπλέον, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 12 του ν.4122/2013 για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, απαιτείται η δήλωση του δείκτη ενεργειακής απόδοσης, σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις, δηλαδή αγγελίες του ακινήτου.

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης
      Όπως ορίζει ο Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (K.Eν.A.K.), το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων εκδίδεται από αναγνωρισμένους Ενεργειακούς Επιθεωρητές και απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου μέσα από 9 κατηγορίες (Α+, Α, Β+, Β, Γ, Δ, Ε, Ζ, Η).
     Στο ΠΕΑ αναγράφονται επίσης, οι ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης, η υπολογιζόμενη και πραγματική ετήσια πρωτογενής και τελική κατανάλωση ενέργειας, οι ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, το ποσοστό συμμετοχής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στη συνολική κατανάλωση, ενώ περιλαμβάνονται και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.
    Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης ισχύει για 10 χρόνια, εκτός αν παρεμβληθεί ριζική ανακαίνιση, οπότε μπορεί να γίνει επανέκδοση.

Υποχρεωτική έκδοση ΠΕΑ
Η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτική για:
  •  κάθε ΝΕΑ μίσθωση τμήματος κτιρίου κατοικίας (διαμέρισμα) και
  •  για κάθε αγορά - πώληση ενιαίου κτιρίου, τμήματος κτιρίου ή επαγγελματική στέγη, ανεξαρτήτως εμβαδού. ***Δεν ισχύει πλέον η εξαίρεση για ακίνητα μέχρι 50 τ.μ. **
  • Επιπλέον, η έκδοση ΠΕΑ είναι υποχρεωτική για την ένταξη στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον».
Εξαιρούνται τα κτίρια με τις παρακάτω χρήσεις:
  • βιομηχανία / βιοτεχνία
  • αγροτική (πλην κατοικιών)
  • εργαστήριο
  • αποθήκη
  • πάρκινγκ αυτοκινήτων
  • βενζινάδικο
 
     Ακόμη, εξαιρούνται κτίρια των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή (σημειώνεται ότι είναι απαραίτητη η έκδοση ΠΕΑ με την ολοκλήρωση των εργασιών).

Διαδικασία έκδοσης Ενεργ Πιστ( ΠΕΑ )
1. Ανάθεση έκδοσης σε Ενεργειακό Επιθεωρητή, τον οποίον μπορεί κάποιος να βρει από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχει αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ στην ενότητα Ενεργειακή Επιθεώρηση, από τις τράπεζες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» ή από τα ΚΕΠ
2. Συγκέντρωση δικαιολογητικών που κρίνονται απαραίτητα από τον επιθεωρητή, ανάλογα με το έτος κατασκευής, όπως αντίγραφα των αρχιτεκτονικών σχεδίων, της δήλωσης ακινήτου στο Κτηματολόγιο (αν υπάρχει) και της οικοδομικής άδειας
3. Αφού ο ειδικός επιθεωρήσει το κτίριο και εκδώσει το ΠΕΑ, παραδίδει ένα υπογεγραμμένο και σφραγισμένο αντίγραφου στον ιδιοκτήτη

Κόστος
     Το κόστος για την ενεργειακή επιθεώρηση είναι ελεύθερο προς διαπραγμάτευση μεταξύ του ιδιοκτήτη και του Ενεργειακού Επιθεωρητή, ενώ έχουν καταργηθεί οι ελάχιστες αμοιβές και η τιμή εξαρτάται από την επιφάνεια του ακινήτου.

Αναγραφή σε αγγελία ακινήτου
   Σε κάθε αγγελία(*) με διάθεση ακινήτου προς ενοικίαση ή πώληση πρέπει να αναγράφεται η ενεργειακή του κατηγορία. Οι ενεργειακές κατηγορίες είναι 9 και σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, τον Ιανουάριο του 2014 τα περισσότερα ακίνητα ανήκαν στην τελευταία κατηγορία. Στις τέσσερις πρώτες κατηγορίες μάλιστα ανήκει λιγότερο από το 3% των ΠΕΑ.
**¨ηδη ανακοινώθηκε ότι από 1/1/2021 θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή στις Αγγελίες η Ενεργειακή Κατηγορία του Ακινήτου

πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης
Πηγή: ΥΠΕΚΑ

Συμπλήρωση Ηλεκτρονικού Μισθωτηρίου     Για την καταγραφή του ΠΕΑ στην ηλεκτρονική συμπλήρωση της Δήλωσης Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, απαιτείται ο αριθμός πρωτοκόλλου, η ημερομηνία έκδοσης και ο αριθμός ασφαλείας που αναγράφονται μέσα στο πιστοποιητικό.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτ να βρείτε στο ypeka.gr

Πηγή:Spitogatos.gr
================================================================

**Δείτε περισσότερα στο Ιστολόγιό μας για :

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ...ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 ===================================================================
 Για Ενεργειακό Πιστοποιητικό-
  Επιθεώρηση Κτιρίων,Τώρα!


*"Τεχνοδιάσταση"* -Χρ.Νικόπουλος Πολ.Μηχ.
Ενεργειακός Επιθεωρητής
**Δωρεάν Τεχνική Ενημέρωση
*-Δυτ.Μακεδονία/Καστοριά-Κεντρ.Μακεδονία/Θεσνίκη
* http://www.nikopouloschris.gr/  κιν 6937442620) k
 http://www.nikopoulos-chris.blogspot.com/           
** επικοινωνείστε με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
=======================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου