Νέο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ '2021:-ΥΠΕΝ: τα ενεργειακά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» -*Συμβουλές Εγκαιρης Προετοιμασίας*
Το πολυαναμενόμενο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον",κάθε χρόνο βελτιώνεται,ήδη άλλαξε όνομα σε "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ" και με άλλες βελτιώσεις αναμένεται να επαναπροκηρυχτεί για το 2021 περί τα τέλη Καλοκαιριού .Χρειάζεται έγκαιρη προετοιμασία των ιδιοκτητών για να μπορέσουν να διεκδικήσουν με πιθανότητες ένταξη.
Οπως έχουμε ξαναγράψει,οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να φροντίσουν:
a)Το Ακίνητο δεν πρέπει να έχει Πολεοδομικές Παραβάσεις.Αν έχει ,χρειάζεται πρώτα "Τακτοποίηση Αυθαιρέτων"
γ)Να έχουν εκδώσει "Ενεργειακό Πιστοποιητικό" για το Ακίνητό τους (Γ' Κατηγορία κ κάτω,με προτάσεις για Ενεργειακή Αναβάθμιση κατά 3 Κατηγορίες τουλάχιστον)-*Ιδιαίτερη προσοχή εδώ ώστε το πρώτο επιλεγομενο Σενάριο να είναι συμβατό με τα διαθέσιμά οικονομικά αλλά και με τις απαιτήσεις του Προγράμματος κάθε φορά.
Η μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ΕΜΥ, η οποία αποτυπώνει τις ενεργειακές ανάγκες, με βάση τις κλιματολογικές συνθήκες και τις βαθμοημέρες θέρμανσης, χωρίζοντας σε ζώνες τις περιοχές της χώρας, σύμφωνα με την οποία έγινε από το υπουργείο Οικονομικών η κατανομή του επιδόματος θέρμανσης, θα χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την κλιμάκωση των επιδοτήσεων στο επόμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ» δήλωσε ο ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας και ταυτοχρόνως ανέφερε τους βασικούς νέους κανόνες ένταξης στο πρόγραμμα.
Τα νέα κριτήρια
«Θα αξιοποιήσουμε μία μελέτη που έχει κάνει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, μια σπουδαία δουλειά, την οποία αξιοποίησε ο κ Σκυλακάκης και ο κ Σταϊκούρας σε ανάλογα προγράμματα του Υπουργείου Οικονομικών για την επιδότηση θέρμανσης και μεταξύ των κριτηρίων του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ Αυτονομώ» θα είναι οι βαθμοημέρες θέρμανσης, δηλαδή οι κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής» δήλωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε συνέντευξη του στον ραδιοσταθμό «Alpha 9,89» και στο δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη. Ακούστε τη συνέντευξη του ΥΠΕΝ εδώ
Παρουσιάζοντας τους νέου κανόνες που θα ισχύσουν για το «Εξοικονομώ Αυτονομώ» ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι: «το νέο πρόγραμμα θα έχει κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιοποίησης, με τρόπο που θα είναι πιο στοχευμένο».
Ειδικότερα σημείωσε ότι «προτεραιότητα ένταξης στο πρόγραμμα θα έχουν:
- -Εκείνα που είναι πιο παλιά κτίρια
- -Εκείνα τα κτίρια όπου διαμένουν περισσότεροι πολίτες. Πολυπληθή νοικοκυριά, δηλαδή να είναι πολύτεκνη οικογένεια ή να μένουν πολλοί κάτω από την ίδια στέγη.
- -Νοικοκυριά τα οποία έχουν και άτομα με αναπηρία.
- -Νοικοκυριά τα οποία είναι ευάλωτα, έχουν πολύ χαμηλό εισοδηματικό κριτήριο θα έχουν επίσης προτεραιότητα, ώστε να μπορέσουμε και αυτά να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν ενεργειακά το σπίτι τους, ώστε να μπορέσουν και να ρίξουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος που καταναλώνουν και του πετρελαίου που πληρώνουν από τη μία και από την άλλη να χαμηλώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα».
Ο κ Σκρέκας είπε ακόμη ότι βασική διαφορά στο νέο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» παράλληλα με τα νέα κριτήρια θα είναι ότι θα ισχύσει η προτεραιοποίηση, δηλαδή θα μένει ανοιχτή η λίστα των αιτήσεων και οι δικαιούχοι θα εντάσσονται στα επόμενα προγράμματα εξηγώντας ότι «το προηγούμενο πρόγραμμα επειδή θέλαμε πολύ γρήγορα να ρίξουμε λεφτά στην αγορά και να γίνουν επενδύσεις είχαν εφαρμόσει μία πολύ γρήγορη και απλή μέθοδο ευέλικτη μέθοδο, όπου οποίος ήταν ο πρώτος ο οποίος κατέθεσε αίτηση αυτός εγκρινόταν για να μπορέσει να προχωρήσει η αίτηση του τώρα το εξοικονομώ θα έχει κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιοποίησης».
Με βαθμοημέρες στο «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
Η μελέτη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας ΕΜΥ, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα και μεθοδολογία εκτίμησης των αναγκών θέρμανσης στηρίζεται στη χρήση των βαθμοημερών (Heating Degree-days). Σύμφωνα με τα πρότυπα, ένα κτήριο χρειάζεται θέρμανση όταν η μέση θερμοκρασία είναι κάτω από τη θερμοκρασία βάσης, που ορίζεται στους 15.5˚. Για κάθε βαθμό μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κάτω των 15.5˚ έχουμε μία βαθμοημέρα. Επομένως, αν η μέση θερμοκρασία μίας περιοχής είναι 10˚, χρειάζονται 5.5 βαθμοημέρες θέρμανσης.
Χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα για 60 μετεωρολογικούς σταθμούς της ΕΜΥ σε χρονικό διάστημα 30 ετών, υπολογίστηκε ο μέσος αριθμός βαθμοημερών ανά έτος και στη συνέχεια, με ψηφιακό μοντέλο εδάφους, μελετήθηκε η συσχέτιση των βαθμοημερών με σειρά γεωφυσικών παραμέτρων (π.χ. γεωγραφικό πλάτος, υψόμετρο, ακτινοβολία, προσανατολισμό, κλίση του εδάφους, απόσταση από την θάλασσα). Η συσχέτιση ήταν ικανοποιητικά υψηλή (>90%), επιτρέποντας έτσι την εκτίμηση των αναγκών θέρμανσης ανά περιοχή.
Στη συγκεκριμένη ανάλυση η ελληνική επικράτεια χωρίστηκε σε 200.000 τετράγωνα 750 μ. x 750 μ., στα οποία εκτιμήθηκαν οι βαθμοημέρες θέρμανσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεθοδολογίας αυτής, στις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές οι βαθμοημέρες ξεκινούν από περίπου 210 ετησίως, στις βόρειες ορεινές περιοχές φτάνουν τις 2.600 για υψόμετρο 1.500 μ. και ξεπερνούν τις 3.000 για πολύ ορεινές περιοχές.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, η επιδότηση στο «Εξοικονομώ Αυτονομώ» θα είναι διαφορετική σε κάθε πόλη, χωριό και οικισμό (θα υπάρχουν, δηλαδή, διαφορετικοί συντελεστές με βάση τις βαθμοημέρες, με συντελεστές που θα είναι τελείως διαφορετικοί ακόμα και μέσα στον ίδιο Δήμο. Παράδειγμα: στην Κάρπαθο, σε οικισμό στη θάλασσα είναι 257 και στο βουνό 1401, ενώ στην Πιερία υπάρχει στον ίδιο Δήμο οικισμός με 1220 βαθμοημέρες και οικισμός με 3873 βαθμοημέρες).
1 δις ευρώ για το «Εξοικονομώ» μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Σχετικά με το νέο «Εξοικονομώ» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο κ Σκρέκας είπε ότι: «έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ δημόσιες δαπάνες, όπου μαζί με τη μόχλευση εκτιμούμε ότι μπορεί να ανέλθει σε συνολικό ποσό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα μεγάλο κομμάτι από αυτές τις επενδύσεις θα κατευθυνθεί σε τουριστικές επιχειρήσεις σε καταλύματα μικρά και μικρομεσαία, γιατί υπάρχουν και άλλα εργαλεία για μεγαλύτερες επιχειρήσεις μεγαλύτερου μεγέθους πού μπορούν να αξιοποιήσουν όπως τους αναπτυξιακούς νόμους και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε»
Στόχος είναι είπε ο υπουργός «και τα τουριστικά καταλύματα να αυξήσουν ανταγωνιστικότητα τους, να ξοδεύουν λιγότερα για την ενέργεια που καταναλώνουν αλλά και να προσφέρουν υπηρεσίες πιο πράσινες, που παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο ποια στην προσέλκυση τουριστών». Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ο υπουργός είπε ότι «τους όρους της πρόσκλησης θα τους έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και εκτιμούμε ότι από το Σεπτέμβριο και μετά θα μπορέσει αυτό το πρόγραμμα να ξεκινήσει να υλοποιείται».
Πηγή:ecopress.gr