Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου ΟΠΑΑΧ 2007-2013

Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου ΟΠΑΑΧ 2007-2013
**Προκηρύχθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το γνωστό πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ στο πλαίσιο του Άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 στο οποίο είναι ενταγμένες περιοχές από τους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Φακέλων Υποψηφιότητας ορίστηκε η 15η Οκτωβρίου 2010  και τα μέτρα που προκηρύχθηκαν είναι τα ακόλουθα:

- 311 «Διαφοροποίηση προς μη γεωργικές δραστηριότητες»
- 312 «Στήριξη δημιουργίας πολύ μικρών επιχειρήσεων»
- 313 «Ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων»


Στη Δυτική Μακεδονία οι περιοχές στις οποίες μπορούν να υλοποιηθούν τα έργα του Άξονα 3 είναι οι ακόλουθες ανά νομό:


Ν. ΓΡΕΒΕΝΩΝ : οι Δήμοι: Γόργιανης, Θ. Ζιάκα, Αγ. Κοσμά και οι Κοινότητες : Αβδέλλας, Δοτσικού, Μεσολουρίου, Περιβολίου, Σαμαρίνας, Σμίξης και Φιλιππαίων.
**Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ : οι Δήμοι: Αγίων Αναργύρων, Ακριτών, Μεσοποταμίας, Βιτσίου, Ιώνος Δραγούμη, Κλεισούρας, Κορεστίων, Νεστορίου, Αργους Ορεστικού (εκτός του Δ.Δ. Αργους Ορεστικού) και οι Κοινότητες : Αρρένων, Γράμμου και Καστρακίου.
Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ : οι Δήμοι: Ασκίου, Βελβεντού (εκτός του Δ.Δ Βελβεντού), Μουρικίου, Νεάπολης, Τσοτυλίου, Βερμίου και οι Κοινότητες : Βλάστης και Πενταλόφου
Ν. ΦΛΩΡΙΝΑΣ : οι Δήμοι: Αετού, Περάσματος (ΔΔ Φλάμπουρου, Ανω Υδρούσας, Δροσοπηγής), Πρεσπών και οι Κοινότητες : Κρυσταλοπηγής, Νυμφαίου, Λεχόβου και Βαρικού.


     Οι παρεμβάσεις του προγράμματος στοχεύουν κυρίως στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην προώθηση δραστηριοτήτων εκτός της γεωργίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μικρής κλίμακας και στην αναστροφή των δυσμενών τάσεων της πληθυσμιακής συρρίκνωσης σε μια ελκυστικότερη ύπαιθρο με προοπτικές ήπιας ανάπτυξης.


      Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν απ ευθείας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα τηλέφωνα Γραμματείας :   210 5275203-4 , 210 5275268 , 210 5275268  και 210 5275228, 210 5275228 , 210 5275233 , 210 5275233  καθώς και από την  Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονία Α.Ε. – ΑΝΚΟ, Τμήμα Ανάπτυξης Υπαίθρου στα πλαίσια της υποστήριξης που παρέχει στην αναπτυξιακή διαδικασία της περιοχής, στο τηλέφωνο  2461024022 ,  2461024022  .

      Παράλληλα, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων www.agrotikianaptixi.gr έχουν τη δυνατότητα να λάβουν τους οδηγούς εφαρμογής του προγράμματος και τους αντίστοιχους φακέλους υποψηφιότητας καθώς και τις Αποφάσεις για την υλοποίηση του προγράμματος  με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
=========================================================================
**Το Γραφείο μας "Τεχνοδιάσταση ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Πολ Μηχ" μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με την υλοποίηση των επενδυτικών σας  ιδεών στον παραπάνω τομέα

==========================================================================
Παραθέτουμε μια συνοπτική ενημέρωση,στα βασικά σημεία, παρακάτω:

** Στο πλαίσιο του μέτρου εντάσσονται οι ακόλουθες ενδεικτικές δράσεις:

• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης και αναψυχής.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επισκέψιμων αγροκτημάτων.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του τουρισμού της υπαίθρου (εναλλακτικές μορφές τουρισμού, ειδικές μορφές τουρισμού, χώροι αθλοπαιδιών, χώροι γευσιγνωσίας).
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, βιοτεχνικών μονάδων.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
• Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α' μεταποίηση.
• Βελτίωση επιχειρήσεων (των κατηγοριών που αναφέρονται στις δράσεις αυτού του Μέτρου και για τους δικαιούχους αυτού του Μέτρου) για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκά, αξιοποίηση βιομάζας, γεωθερμίας) με σκοπό την ίδια κατανάλωση.


Σημειώνεται ότι στο παρόν μέτρο δεν περιλαμβάνονται ενέργειες παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας γεωργικών προϊόντων.
Όσον αφορά στις υποδομές διανυκτέρευσης (ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί), το επιλέξιμο κόστος θα ανέρχεται μέχρι 600.000 € και έως 40 κλίνες. Τα όρια αυτά ισχύουν και για τη δράση : Επισκέψιμα αγροκτήματα στην περίπτωση που η παρέμβαση περιλαμβάνει και υποδομή διανυκτέρευσης. Σημειώνεται, ότι οι παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού των υποδομών διανυκτέρευσης δύναται να αφορούν είτε ποιοτική αναβάθμιση, είτε και αύξηση της δυναμικότητας.

Για τις λοιπές επιχειρήσεις (ιδρύσεις, επεκτάσεις και εκσυγχρονισμοί), το συνολικό κόστος θα ανέρχεται μέχρι 300.000 €.

Οι παρεμβάσεις, θα πρέπει να υλοποιούνται σύμφωνα με ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής και του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος.

Οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι:

• Φυσικά πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα σε γεωργική εκμετάλλευση κατά κύρια ή μερική απασχόληση.
• Φυσικά ή νομικά πρόσωπα, κάτοικοι ή μη των περιοχών παρέμβασης του Αξονα 3, που δύνανται να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα.


Η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 60% για Αν. Μακεδονία - Θράκη, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Νησιά Βορείου Αιγαίου, και ποσοστό 50% για τις υπόλοιπες περιοχές. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλυφθεί με ίδια συμμετοχή του επενδυτή ή και χρηματοδότηση από τράπεζα.


Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν μετά την ημερομηνία υποβολής της πρότασης.
=========================================================================
**Το Γραφείο μας "Τεχνοδιάσταση ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Πολ Μηχ" μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με την υλοποίηση των επενδυτικών σας ιδεών στον παραπάνω τομέα
==========================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου