Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

«Χτίζοντας το μέλλον" Νέο Πρόγραμμα για Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων

«Χτίζοντας το μέλλον" Νέο Πρόγραμμα για Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιρίων:
Τα τελευταία νέα

        ΥΠΕΚΑ: «Χτίζοντας το μέλλον»- το Πρόγραμμα για τα Βιώσιμα Κτίρια και την Πράσινη Ανάπτυξη. Ενα νέο Πρόγραμμα θα τρέξει από το 2011 με στόχο την "Ενεργειακή Αναβάθμιση" υφισταμένων παλιών κτιρίων σε βάθος χρόνου.

         Το Πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ'οίκον", που έχει εξαγελθεί πολλές φορές ως τώρα,(κουφώματα,Θερμο-Μονώσεις,Στέγες,Ενεργειακά συστήματα κλπ) είχε κολλήσει  από έλλειψη χρηματοδότησης.Τώρα υπάρχει η διαβεβαίωση ότι έχει εξευρεθεί το κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα(ΤΕΜΠΕ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ κλπ) και αναμένεται η συγκρότηση του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών- Μηχανικών στο ΥΠΕΚΑ, με προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών  30-11-2010.Αρα από νέα χρονιά και βλέπουμε,άλλωστε παράγοντες της Κτηματαγοράς ζητούν παράταση προθεσμιών για όλο το πλαίσιο μέτρων(Κανονισμοί,ΚΕΝΑΚ,Μητρώο,Ενεργ.Πιστοποιητικά κλπ).
         Τι διαφέρει το «Χτίζοντας το μέλλον»-  από το "Εξοικονομώ κατ'οίκον"?
Υπάρχει η διαπίστωση ότι τα πρό του '80 κτίρια είναι πάρα πολλά (πάνω από 3.500.000?) και το πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ'οίκον",όπως έχει σχεδιαστεί με τους περιορισμένους πόρους δεν μπορεί να καλύψει τόσο μεγάλο αριθμό επεμβάσεων.Κατ'αρχήν θα καλύψει περιορισμένο αριθμό(ίσως  100.000-150.000 κτίρια) με περιορισμένα επιδοτούμενα μέτρα με εισοδηματικά κριτήρια και κάποιες φοροαπαλλαγές.
       Το «Χτίζοντας το μέλλον» στηρίζεται στην πρόσκληση των ιδιωτικών επιχειρήσεων του Οικοδομικού Κλάδου για "Συμφωνίες Παροχής Εκπτώσεων της τάξης του 25%" αντί άλλης επιδότησης του Κράτους,αφού υπάρχει οικονομική αδυναμία για τόσο μεγάλο πρόγραμμα.
        Καλή η προσπάθεια αλλά αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να διαθέτουν το υπόλοιπο 75%!
        Μένει να δούμε στην πράξη τι θα γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου