Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΕΕ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ για τον ΚΕΝΑΚ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ  ΤΕΕ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 για τη ΜΕΛΕΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΕΝΑΚ  (* βλ. στο τέλος σημ Κτίριο ή Κτήριο??)


     Την περασμένη Πέμπτη 18-11-2010 διοργανώθηκε  στην Κοζάνη, από το  Τεχν Επιμελητήριο-ΤΕΕ Δυτ.Μακεδονίας,στην αίθουσα του "Κοβεντάρειου"
 Ειδική Ημερίδα Ενημέρωσης με Θέμα:"«Μελέτη ενεργειακής απόδοσης κτιρίου και ενεργειακή επιθεώρηση»
    Στο πλαίσιο της ημερίδας  αναλυθηκαν ζητήματα σχετικά με την εφαρμογή και τις αλλαγές που επιφέρει το νέο θεσμικό πλαίσιο του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.) καθώς και θέματα που αφορούν τους Ενεργειακούς Επιθεωρητές, από ομάδα εισηγητών διπλωματούχων μηχανικών του Εργαστηρίου Οικοδομικής και Φυσικής των Κτιρίων του Α.Π.Θ.

    Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας ,Δημήτρης Μαυροματίδης,καλωσόρισε τους Μηχανικούς που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα,με πολλούς ορθίους,υποσχέθηκε δε το ΤΕΕ να επαναλάβει ανάλογες ημερίδες ανά Νομό της Δυτ.Μακεδονίας,λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος των Μηχανικών για ενημέρωση.
Ανακοίνωσε ακόμη, ότι το ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας,έχει ζητήσει αναβολή εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ και της σχετικής διαδικασίας,για να ακολουθήσει κύκλος ενημέρωσης των Μηχανικών,ελευθέρων επαγγελματιών αλλά και υπαλλλήλων Πολεοδομιών,αφού διαπιστώνεται ότι υπάρχει μεγάλο κενό.

Βασικά σημεία αλλαγών με τον Νέο Κανονισμό,Περιληπτικά.

1-Καταργείται ο Κανονισμός Θερμομόνωσης και συγχωνεύεται στον ΚΕΝΑΚ.Με στόχο την εξοικονόμιση ενέργειας τα κτίρια πλέον εξετάζονται ταυτόχρονα από Οικοδομική  (μονώσεις δομικών στοιχείων,ανοίγματα,βιοκλιματικά στοιχεία,σκιασμός κλπ)  αλλά και από Ηλεκτρομηχανολογική άποψη (Συστήματα Φωτισμού,θέρμανσης ,ΗΛΜ γενικά)
2-Για κτίρια άνω των 50,00μ2 πλέον απαιτούνται όλες οι Ηλεκτρομηχανολογικές Μελέτες αλλά και Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης του Κτιρίου, που συντάσσεται από δύο ειδικότητες Μηχανικών(Πολιτικού Μηχανικού ή Αρχιτέκτονα και Μηχανολόγου).
3-Από 1-10-2010 Για την Εκδοση Οικοδομικών Αδειών ισχύει ο ΚΕΝΑΚ.
4-Επίσης για εκτεταμένη  Ανακαίνιση κτιρίου,όταν ο Προϋπολογισμός Δαπάνης των επεμβάσεων, υπερβαίνει το 25% της Αγοραίας αξίας,ή το 25% του εξωτερικού κελύφος  του κτιρίου,απαιτείται η εφαρμογή του ΚΕΝΑΚ.
5-Για προσθήκη κτιρίου,όταν είναι λειτουργικά ανεξάρτητη,ή απαίτηση ισχύει μόνο για την Προσθήκη,αλλοιώς για όλο το κτίριο
6-Καθιερώνεται  (Δ) Ζώνη από Κλιματολογική άποψη,όπoυ εντάσσεται δυσμενέστερα η Δυτ.Μακεδονία,αλλά και περιοχές με υψόμετρο άνω των 500μ
6-Σημαντικές Αλλαγές στα γνωστά πάχη Θερμομόνωσης δομικών στοιχείων:Ενδεικτικά τα πάχη θερμομονωτικού υλικού που ξέραμε 3-4 εκ,τώρα γίνονται 7-8 εκ, με επίπτωση στον τρόπο δόμησης.Προκύπτει έτσι η κατεύθυνση για εξωτερική ενιαία θερμομόνωση του κελύφους του κτιρίου
7-Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης:Θεωρείται απαραίτητο για κάθε μεταβίβαση ή μίσθωση ακινήτου από το 2011 και για υφιστάμενα κτίρια(Εκτός αν δοθεί παράταση,όπως έχει ζητηθεί)

Εισηγήσεις Ημερίδας :Εχουν αναρτηθεί στην Ιστοσελίδα του ΤΕΕ Δυτ.Μακεδονίας

Ιδιαίτερες ευχαριστίες,τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, οφείλουμε στους εκλεκτούς εισηγητές της ημερίδας, κ. Κλειώ Αξαρλή, δρ. αρχιτέκτων μηχανικό, αναπλ. καθηγήτρια Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., κ. Δημήτρη Αραβαντινό, δρ. πολιτικό μηχανικό, αναπλ. καθηγητή Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., κ. Θεώδορο Θεοδοσίου, δρ. πολιτικό μηχανικό, λέκτορα Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., κ. Απόστολο Μιχόπουλο, δρ. μηχανολόγο μηχανικό Α.Π.Θ., κ. Κατερίνα Τσικαλουδάκη, δρ. πολιτικό μηχανικό, λέκτορα Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., κ. Νίκο Τσακίρη, Ε.Ε.Δι.Π. Τμ. Πολιτικών Μηχανικών, Α.Π.Θ. και κ. Κώστα Λάσκο, πολιτικό μηχανικό, υποψήφιο διδάκτορα Τμ. Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ.
 
Οι Εισηγήσεις==========

1-ΕΙΣΑΓΩΓΗ-Κ.Λάσκος
2-Βιοκλιματικός- Κ.Αξαρλή
3-Θερμομόνωση-Δ.Αραβαντινός
4-Μελέτη (Α)-Θ.Θεοδοσίου
5-Μελέτη (Β)-Α.Μιχόπουλος
6-Επιθεώρηση-Κ.Τσικαλουδάκη
7-Παράδειγμα-Κ.Λάσκος

Μπορείτε να δείτε και να κατεβάσετε όλες τις εισηγήσεις με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Λογισμικό Μελετών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων.Παράδειγμα Μελέτης από το ΤΕΕ

-Σημειώνεται ότι το ΤΕΕ έχει διαμορφώσει ειδικό λογισμικό για την εργεγειακή κατάταξη του Κτιρίου που μπορούν να προμηθευτούν οι Μηχανικοί από την Ιστοσελίδα του ΤΕΕ με συμβολικό τίμημα
-Για την εκπόνηση όμως πλήρους Μελέτης χρειάζεται ειδικό λογισμικό που προμηθεύεται ο Μηχανικός από τις εταιρείες τεχνικού λογισμικού που συνεργάζεται (
CiviTech,  4M  κλπ) το οποίο χρησιμοποιεί ενδιάμεσα το ειδικό λογισμικό του ΤΕΕ.
-Οποιος θέλει βέβαια μπορεί να επιχειρήσει και σε υπολογισμούς δια...χειρών ή με excel,όπως μας ανέφεραν οι εισηγητές της ημερίδας,αλλά δεν φαντάζομαι πολλοί να το επιχειρήσουν.
-Παράδειγμα Μελέτης από το ΤΕΕ: μπορεί κανείς να "κατεβάσει" το παράδειγμα από την Ιστοσελίδα ΤΕΕ
===========================================================================


(*)Σημείωση: ΚΤΙΡΙΟ ή ΚΤΗΡΙΟ?:
   Υπάρχει μακρά συζήτηση για την ορθότητα –ετυμολογία της λέξης Kτίριο ή Kτήριο. Σε γενική χρήση είναι η λέξη ΚΤΙΡΙΟ εκ του κτίζω, κτίσις, κτίσμα κλπ. Στις Πολυτεχνικές Σχολές, στην πλειονότητα των τεχνικών βιβλίων, έτσι αναφέρεται.
Το Κτη- παραπέμπει σε παράγωγα του ρήματος κτάομαι -κτώμαι(κτήμα,κτήσις κλπ).
   Η κατάληξη -ήριο παραπέμπει σε χρήση ή δραστηριότητα χώρου ή οικήματος(εργαστήριο,βουλευτήριο,ευ-κτήριος οίκος,καθαριστήριο κλπ) ενώ το κτίριο ως τεχνικό έργο, είναι αποτέλεσμα του κτίζω
    Σε αρχιτεκτονικά βιβλία ,σε κάποιες αρχιτεκτονικές σχολές μερικοί καθηγητές-συνάδελφοι Μηχανικοί, χρησιμοποιούν τη λέξη ΚΤΗΡΙΟ. Ο καθηγητής Μπαμπινιώτης αποδέχεται το ΚΤΗΡΙΟ : ετυμολογία από ΕΥΚΤΗΡΙΟΣ οίκος – Ναός.
Υπάρχει μακρά αντιδικία γλωσσολόγων -ετυμολόγων για την ορθογραφία της λέξης.
...πχ.  σημειώνεται  σε ιστολόγιο:
 
* Η ετυμολογικά ορθή γραφή είναι κτήριο (με επανανάλυση του συνθέτου εὐκτήριος σε ευνοϊκό συμφραστικό περιβάλλον: ίσως έχει καλυφθεί από άλλο νήμα). Η παρετυμολογική αναλογία προς το ρήμα κτίζω επέφερε τη γραφή κτίριο, την οποία δεν μπορούμε να χαρακτηρίσουμε εσφαλμένη. Ως ετυμολόγος συστήνω την πρώτη γραφή, αλλά ως γλωσσολόγος δεν θα στιγματίσω τη δεύτερη.
 
**Ετυμολογία της λέξης

Υπάρχουν δύο κύριες ετυμολογικές εκδοχές, οι οποίες αναφέρονται στην εκτενή βιβλιογραφία και αρθρογραφία σχετικά με τη λέξη: 1) κτήριο < ελνστ. εὐκτήριον, από το επίθ. εὐκτήριος «οίκος προσευχής», και 2) κτήριο < αρχ. οἰκητήριον (με σίγηση του ατόνου αρκτικού φωνήεντος και συγκοπή). Όποια από τις δύο εκδοχές και αν ισχύει, η ετυμολογική αρχή οδηγεί στη γραφή κτήριο (με -η-)[1]. Εντούτοις, είναι εύλογο ότι στη σημασία τής λέξης έχει επιδράσει παρετυμολογικά το ρ. κτίζω, χωρίς ωστόσο να αποτελεί τμήμα τής αλυσίδας τού ετύμου. Για τον λόγο αυτόν συνηθίζεται επίσης η απλούστερη γραφή κτίριο (με -ι-)[2], η οποία δεν έχει ετυμολογική βάση. Το ζήτημα παραμένει ρευστό και τα σύγχρονα λεξικά καταχωρίζουν και τις δύο γραφές.

Η άποψή μας:

Εμείς,γλωσολόγοι δεν είμαστε,  όμως έχοντας διδαχθεί επι σειράν ετών και έχοντας εργαστεί στα ΚΤΙΡΙΑ  πάνω από 30 χρόνια(σσ.*ήδη το 2019,42 χρόνια),ασχολούμαστε με ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ,εφαρμόζουμε τον ΚΤΙΡΙΟΔΟΜΙΚΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ,μιλούμε για ΧΡΗΣΕΙΣ ΚΤΙΡΙΩΝ,  όλη η Τεχνική κ Πολεοδομική Νομοθεσία αναφέρεται σε ΚΤΙΡΙΑ, η Ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ επίσης,σωρεία Εκδόσεων,Βιβλίων και Περιοδικών αναφέροναι σε ΚΤΙΡΙΑ ,ο ίδιος ο Κανονισμός  ΚΕΝΑΚ στο ΦΕΚ 407-9 Απρ 2010 αναφέρερει "Εγκρίνεται Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Κ.ΕΝ.Α.Κ.), ως ακολούθως:

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄
ΓΕΝΙΚΑ
Άρθρο 1"  κλπ.....έτσι
έχουμε συνηθίσει επί μακρόν τα κτίσματα ως ΚΤΙΡΙΑ, έτσι και προτιμούμε αυτήν την γραφή και δεν έχουμε κανένα λόγο να την αλλάξουμε,αφού και οι ίδιοι οι γλωσσολόγοι αντιφάσκουν.
       Αλλωστε υπάρχει και ο ορθογραφικός αντίλογος της καθιερωμένης ευρέως ορθογραφίας(ιστορική  ή κληρονομημένη ορθογραφία) που δεν είναι δόκιμο να αλλάξει ,έστω και αν κάποιοι κανόνες το υπαγορεύουν(πχ.νεότερος ή νεώτερος? αλλα νεωτερισμοί?) αφού κατα κανόνα,"κάθε κανόνας έχει και την εξαίρεσή του".Και τέλος λέμε όλα τα κτίσματα κτίρια και όχι μόνο τα οικητήρια-ευκτήρια(ναούς) /κτήρια .Ο ισχυρισμός για προέλευση από τα "Ευκτήρια"(Ναούς) θα έστεκε αν οι άνθρωποι παλιόθεν έκτιζαν μόνον ναούς,αλλά και  αν ήταν έτσι γιατί "ξέχασαν" ότάλεγαν ευκτήρια-Κτήρια και τα είπαν κτίρια?
     Και στο κάτω-κάτω, πως δικαιολογείται οι Γλωσσολόγοι να αναιρούν οι ίδιοι τους νεοεισαγόμενους δικούς τους κανόνες, αλλού να εφαρμόζουν την λεγόμενη κατ'αυτούς "ιστορική ορθρογραφία"(ως εφαμοσθείσα επι μακρόν) και να λένε πχ.(όχι νεώτερος-που ήταν η σωστή ορθογραφία,αλλά νεότερος,αλλά κατ'εξαίρεση "νεωτερισμοί" και όχι νεοτερισμοί,διότι λένε επεκράτησε επι μακρόν το "νεωτερισμοί".Μα το "Κτίριο" δεν επεκράτησε περισσότερο ως τώρα?
       Τώρα γιατί το ΤΕΕ στην Ημερίδα για τον ΚΕΝΑΚ χρησιμοποίησε τον όρο ΚΤΗΡΙΟ και στην τρέχουσα ενημέρωση στην Ιστοσελίδα στην ενότητα ΤΕΕ για τον ΚΕΝΑΚ  αντί ΚΤΙΡΙΟ,μπορεί να "ξενίζει",)η αφίσσα της Ημερίδας του ΤΕΕ πάντως αναφέρεται σε "Κτίρια") αλλά ας αντιπαρέλθουμε τους τύπους και ας δούμε την ουσία:
.."πως θα κατασκευάζουμε ΚΤΙΡΙΑ λιγότερο "ενεργοβόρα" και πως θα "αναβαθμίσουμε -εκσυγχρονίσουμε τα υφιστάμενα παλιά κτίσματα, είτε τα λέμε ΚΤΙΡΙΑ ή άλλοι ΚΤΗΡΙΑ"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου