Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

O Νέος ΓΟΚ :Σε Ισχύ από 4-7-2012

O Νέος ΓΟΚ ή ΝΟΚ :Σε Ισχύ από 4-7-2012

     Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός(ΝΟΚ),τέθηκε σε ισχύ από 4-7-2012.Φέρνει αρκετές αλλαγές αλλά λόγω του βεβιασμένου της ψήφισής του,συναντά  επιφυλάξεις και αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου.
    
     Θυμίζουμε ιστορικά ότι ο πρώτος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός είναι του 1955,αναφερόμενος ως ΓΟΚ/'55,ενώ ακολούθησε, χρόνια αργότερα ο ΓΟΚ του '73
       Επί Τρίτση το 1985,καθιερώθηκε ο ΓΟΚ του '85 με φιλοδοξία,όπως έλεγε τότε ο ρέκτης Υπουργός,που "έγραψε πραγματική Πολεοδομική Ιστορία", να "είναι ευέλικτο εργαλείο με ελάχιστα άρθρα...κλπ".
    Πάντα,όμως, στα μεσοδιαστήματα συνεχίζονταν η βροχή των ερμηνευτικών εγκυκλίων,άρθρων,περιπτώσεων,υποπεριπτώσεων κλπ, που έκανε την Πολεοδομική Νομοθεσία πάντα "βιβλίο δυσανάγνωστο" ή με "πολλαπλές αναγνώσεις".
       Ο ΝΟΚ/2012 συναντά και τις επιφυλάξεις του ΤΕΕ, που ζήτησε,πρόσφατα,  από το ΥΠΕΚΑ, την παράλληλη ισχύ του με τον ΓΟΚ/85. Επισημαίνεται πως, με επιστολή του προς το ΥΠΕΚΑ το Τ.Ε.Ε ζήτησε την υποστήριξη της ισχνής οικοδομικής δραστηριότητας και την αποτροπή τυχόν προβλημάτων σχετιζόμενων με την έναρξη ισχύος του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, προτείνοντας ως δυνατότητα την παράλληλη εφαρμογή του με τον προηγούμενο Γ.Ο.Κ, για ένα μεταβατικό διάστημα. Εισηγήθηκε επίσης, τη δημιουργία ενός μηχανισμού γνωμοδότησης, ώστε να αποφευχθούν οι αμφισβητούμενες ερμηνείες μελλοντικά.

ΥΠΕΚΑ: σε ισχύ ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός – Τι προβλέπει



Διαβάστε εδώ ποιές είναι οι βασικές καινοτομίες του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού
από σχετικό Αρθρο φιλικής Ιστοσελίδας με ΚΛΙΚ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου