Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Ηλιακοί συλλέκτες κενού

Ηλιακοί συλλέκτες κενού
 
Η συγκεκριμένη είδηση αφορά εκείνους που σκέπτονται να επενδύσουν σε τεχνολογία προς εξοικονόμηση ενέργειας βάσει της ηλιακής ενέργειας που διατίθεται απλόχερα στη χώρα μας. Ολοένα και περισσότερο βελτιώνονται τεχνολογικά οι εφαρμογές των συστημάτων ηλιακών συλλεκτών με ενδιαφέροντα οικονομικά πορίσματα.
      Οι ηλιακοί συλλέκτες κενού αποτελούνται από σωλήνες διπλής υάλωσης μεταξύ των οποίων υπάρχει κενό αέρος . Το γυαλί που χρησιμοποιείται είναι ιδιαίτερης σκληρότητας, με μεγάλες αντοχές επίσης είναι επικολλημένο με ειδικό υλικό το οποίο προκαλεί την μέγιστη απορρόφηση των ηλιακών ακτινών και ελάχιστες απώλειες επανεκπομπών. Ενδιάμεσα των δύο γυάλινων επιφανειών υπάρχει θερμοαποροφητικό υλικό που με πολύ αποτελεσματικό τρόπο μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια σε θερμότητα.
       Το άλλο βασικό στοιχείο του συλλέκτη είναι ο χαλκοσωλήνας που βρίσκεται στο κέντρο του διπλού γυάλινου σωλήνα. Μέσα στο χαλκοσωλήνα, που ονομάζεται ''Heat Pipe'', υπάρχει μικρή ποσότητα ειδικού υγρού, αδρανές, μη τοξικό, το οποίο φτάνει σε βρασμό και μετατρέπεται σε ατμό ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες.
       Το υγρό ανεβαίνοντας προς τα πάνω λόγω της υπερθέρμανσης της θερμοκρασίας του, ''εκτονώνεται'' στο βολβό που βρίσκεται στο άνω μέρος του "Heat Pipe", ολοκληρώνοντας τον κύκλο του. Στην συνέχεια μετά την εκτόνωση του σε υγρή μορφή επαναλαμβάνει ξανά τον κύκλο του από το κάτω μέρος του "Heat Pipe".
        Με την παραπάνω τρόπο εξασφαλίζεται η άψογη λειτουργία και η εξαιρετικά υψηλή απόδοση των ηλιακών συγκροτημάτων κενού. Παρακάτω αναφέρονται κάποια μόνο από τα βασικά πλεονεκτήματα τους:

-Διεθνείς μετρήσεις ενεργειακής απόδοσης των ηλιακών σωλήνων κενού δείχνουν ότι αποδίδουν περίπου 35 % περισσότερη ενέργεια από καλού επιπέδου συμβατικούς συλλέκτες.
-Ο κάθε σωλήνας του ηλιακού συλλέκτη κενού είναι ένα κλειστό κύκλωμα ανεξάρτητο από το νερό χρήσης, άρα εάν σπάσει κάποια σωλήνα δεν έχουμε διαρροή νερού, αλλά συνεχίζει να ζεσταίνει το νερό κανονικά.
-Οι σωλήνες κενού είναι κυλινδρικοί με αποτέλεσμα οι ακτίνες του ηλίου να πέφτουν κάθετα καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας και όχι μόνο το μεσημέρι όπως συμβαίνει στους επίπεδους συμβατικούς συλλέκτες.
-Δεν χρειάζεται πλήρωση με αντιψυκτικό υγρό καθώς το κύκλωμα συλλεκτών δεν παγώνει.

       Με βάση όλα τα παραπάνω πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η αγορά ενός ηλιακού συγκροτήματος με συλλέκτες κενού αποτελεί επένδυση η οποία θα μας επιφέρει οικονομία για τουλάχιστον 20 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση αξίζει τον κόπο μια περαιτέρω έρευνα της εφαρμογής, καθώς μακροπρόθεσμα τα οφέλη είναι σημαντικά.
 
πηγή:buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου