Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΑΚΙΝΗΤΑ:Εκθεση της ΤτΕ: Πτώση κατά 33,4% στις τιμές των διαμερισμάτων από το 2008

ΑΚΙΝΗΤΑ:Εκθεση της ΤτΕ: Πτώση κατά 33,4% στις τιμές των διαμερισμάτων από το 2008

   Tο διάστημα 2010-2013 oι εντεινόμενες πιέσεις στις εμπορικές αξίες, τις τιμές και τα μισθώματα τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων, καθώς η σημαντική υποχώρηση της ζήτησης δημιούργησε υπερβάλλουσα προσφορά, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2013.

    Tο διάστημα 2010-2013, όπως αναφέρεται, oι εντεινόμενες πιέσεις στις εμπορικές αξίες, τις τιμές και τα μισθώματα τόσο των οικιστικών όσο και των επαγγελματικών ακινήτων ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς ακινήτων, καθώς η σημαντική υποχώρηση της ζήτησης δημιούργησε υπερβάλλουσα προσφορά. Η πτώση της ζήτησης μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη δραματική αύξηση της ανεργίας και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, στην αύξηση της φορολογίας των ακινήτων και την, έως πρόσφατα τουλάχιστον, σημαντική αστάθεια του φορολογικού πλαισίου, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας με δεδομένους τους αυστηρότερους όρους τραπεζικής χρηματοδότησης. Επιπλέον, οι προσδοκίες για περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών είχαν και έχουν δυσμενή αντίκτυπο στην ελληνική κτηματαγορά.

    Στην αγορά των κατοικιών, η μείωση των τιμών συνεχίστηκε με υψηλούς ρυθμούς από το 2011 και μετά.

     Στοιχεία που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα δείχνουν ότι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν σωρευτικά από το 2008 (μέσο επίπεδο) έως το τελευταίο τρίμηνο του 2013 κατά 33,4%. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από τα κτηματομεσιτικά γραφεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη μείωση.

**δείτε Αναλυτικά όλο το Αρθρο ΕΔΩ από Buildnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου