Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

'Εξοικονομώ κατ οίκον: σύντομα θα εκδοθεί ο νέος Οδηγός Προγράμματος

'Εξοικονομώ κατ οίκον: σύντομα θα εκδοθεί ο νέος Οδηγός Προγράμματος       
      Σύντομα θα εκδοθεί ο νέος Οδηγός Προγράμματος για το "΄Εξοικονομώ κατ΄ οίκον", σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος, μιλώντας στο συνέδριο Athens Energy Forum 2016.
      Πρόσθεσε μάλιστα ότι για την περίοδο 2014-2020 θα διατεθούν πόροι ύψους 292 εκατ. ευρώ, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα και άλλα 80 εκατ. ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα.

     Συγκεκριμένα στην ομιλία του ανέφερε τα ακόλουθα:
"Το Πρόγραμμα, παρότι είχε σαν στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών πολιτών με χαμηλά εισοδήματα, δεν κατάφερε να πετύχει τον στόχο του, δηλαδή τη χρηματοδότηση των πιο φτωχών και λαϊκών στρωμάτων στις πιο φτωχές γειτονιές.
Για την επόμενη προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα και την αρχική εξειδίκευση αυτών, οι διαθέσιμοι πόροι για εξοικονόμηση ενέργειας σε κατοικίες ανέρχονται περίπου σε 292,5 εκ. ευρώ σε όρους δημόσιας δαπάνης (248 εκ. ευρώ από το ΕΠΑNΕΚ- Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία»- και 44,5 εκ. ευρώ από τα ΠΕΠ – Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα), ενώ προβλέπεται και η χρησιμοποίηση των κεφαλαίων που έχουν προκύψει από το μηχανισμό ανακύκλωσης κεφαλαίων του πρώτου κύκλου επενδύσεων του υφιστάμενου Ταμείου «Εξοικονομώ Κατ΄ Οίκον», τα οποία εκτιμούνται στα 80 εκ. ευρώ.
Ωστόσο, οι όροι του νέου Προγράμματος πρέπει να αναπροσαρμοστούν στη λογική της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι πόροι θα αφορούν αφενός τους πολίτες που δεν μπορούν από μόνοι τους να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους και αφετέρου τις πιο ενεργοβόρες κατοικίες, δηλαδή αυτές που απαιτούν μεγάλα ποσά για την εξυπηρέτηση των ενεργειακών αναγκών. Επίσης, το νέο Πρόγραμμα σχεδιάζεται στη λογική αποφυγής υπερτιμολογήσεων, εισαγωγής μη πιστοποιημένων προϊόντων και μαύρης εργασίας.
Είναι πολύ βασικό το νέο Πρόγραμμα να λειτουργήσει με γνώμονα τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα. Σύντομα θα εκδοθεί ο νέος οδηγός του Προγράμματος που, αφενός θα είναι προσαρμοσμένος στα νέα κριτήρια και στις νέες διαδικασίες και αφετέρου θα είναι συμβατός με τους κανονισμούς και τα εγκεκριμένα προγράμματα της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
Στόχος είναι, εκμεταλλευόμενοι την αποκτηθείσα εμπειρία, το νέο πρόγραμμα να έχει καλύτερη απόδοση και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα αιτήματα των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών."     Σχετικά με τις ΑΠΕ, σημείωσε ότι στο σχεδιασμό του ΥΠΕΝ είναι να ενισχυθούν οι μορφές ενέργειας που έχουν μεγαλύτερη απόδοση, όπως τα αιολικά ή το βιοαέριο και η βιομάζα, τεχνολογίες που δίνουν σημαντικές συνέργειες συνδυασμένες με την αγροτική παραγωγή.  Σύμφωνα με τον κ. Βερροιόπουλο, οι ΑΠΕ πλέον θα συμμετέχουν στην ημερήσια αγορά και θα λαμβάνουν ένα εύλογο premium στη βάση μιας εύλογης απόδοσης. Θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για συμμετοχή στην αγορά και αντικίνητρα για όσες μονάδες ΑΠΕ βγαίνουν εκτός. Επίσης τα φωτοβολταϊκά θα ξαναμπούν στο χάρτη μέσω δημοπρασιών για συγκεκριμένη ισχύ. Με δεδομένο ότι η νέα ισχύς που θα εγκατασταθεί, θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία και για αυτό οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά έχουν σταματήσει, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αναμένουν να δουν το νέο καθεστώς προκειμένου να αποφασίσουν αν θα εντάξουν τις μονάδες στο net metering ή στο νέο καθεστώς.
    Παράλληλα τόνισε ότι σύντομα θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο πρόγραμμα για τις μικρές ανεμογεννήτριες.
Πηγή:buildnet.gr

**Δείτε κ Αρθρο "Ο Γεν. Γραμματέας Ενέργειας Μιχ. Βερροιόπουλος αποκαλύπτει τι σχεδιάζεται για το "Εξοικονόμηση κατ' οίκον"             ..................Πηγή:alunet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου