Τρίτη 2 Αυγούστου 2016

ΟΙΚΟΔΟΜΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ:Ζοφερό το μέλλον για τον Κλάδο-Υπάρχουν λύσεις?

Εικόνες που ολοένα και σπανίζουν
ΟΙΚΟΔΟΜΗ-ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ :
Ζοφερό το μέλλον για τον Κλάδο-Υπάρχουν λύσεις?
    Αφορμή για το άρθρο αυτό αποτέλεσαν τελευταίες δηλώσειςτου προέδρου του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Θανάση Λυκόπουλου: "Δύσκολη η κατάσταση για τους μηχανικούς.  Δεν βλέπουν ανάκαμψη της οικοδομής ούτε σε 10 χρόνια".  βλ.σχετ (video)
από φιλική Ιστοσελίδα  "Michanikos- On Line.gr"
 
Το Αρθρο

     Δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνουν οι μηχανικοί τα τελευταία χρόνια καθώς οι δουλειές τους έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

     Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Θανάσης Λυκόπουλος με συνέντευξή του στο STAR καλεί τους συναδέλφους του να συνεχίσουν να παλεύουν. Παράλληλα ζητά από την πολιτεία να στηρίξει τους νέους ανθρώπους για να μείνουν στον τόπο τους και να μη φύγουν στο εξωτερικό.
     Όπως είναι η κατάσταση στην οικοδομή, δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση τα επόμενα 10 χρόνια επισημαίνει ο κύριος Λυκόπουλος.
 
**Δείτε το πλήρες Αρθρο και το σχετικό VIDEO με ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 

=================================================
Το Σχόλιό μας======================================
 
      Η ανελέητη φοροεπιδρομή κατά των ακινήτων,των τελευταίων ετών,ακόμη και της 1ης κατοικίας ή και αγροτεμαχίων,ακινήτων που δεν παράγουν εισόδημα,"ρήμαξε" στην κυριολεξία τον Κλάδο της Οικοδομής που στήριζε την Οικονομία,με ένα σωρό συναφή επαγγέλματα και βιομηχανίες-βιοτεχνίες.
         Η ευρηματικότητα νέων φόρων που δεν είναι φόροι εισοδήματος, αλλά "πατέντες " με  ποικιλία ορολογίας (ΕΕΤΗΔΕ-ΕΕΤΑ-ΕΝΦΙΑ/Συμπληρωματικός Φόρος/Εισφορά "αλληλεγγύης"(σε ποιόν άραγε?)) που δεν έχει τελειωμό,θυμίζουν τις φορολογικές "εμπνεύσεις" της Οθωμανικής περιόδου
    Διαβάζουμε λοιπόν,για κείνη την περίοδο, πχ. για ειδική εισφορά υπέρ επίσημης στολής Σουλτάνου,υπέρ Χαρεμιού,υπέρ εξόδων υπουργικού συμβουλίου κ βεζύρη κλπ...αυτοί βέβαια,ήταν κατακτητές αλλά  σαν βασικό φόρο είχαν το 10%-"δέκατο".............................βλ.άρθρο "Η Φορολογία επί τουρκοκρατίας..."
 
    Βέβαια και οι "Βυζαντινοί" μας αυτοκράτορες  ή κάποιοι απ'αυτούς είχαν δείξει τον δρόμο νωρύτερα
    Ειχαν "εμπνευστεί" ακόμη το "Χρυσάργυρον", μάλλον για τους ελεύθερους επαγγελματίες της εποχής ή ακόμη  και τον λεγόμενο "Αερικόν Φόρον".
     Μάλλον λοιπόν το σημερινό γνωστό "τέλος Επιτηδεύματος" ,ιστορικά φαίνεται από κει να έλκει την καταγωγή του και επέπεσε επί των ελευθέρων επαγγελματιών.
     Η δε φετεινή μεγάλη ,"βαθειά τομή-μεταρρύθμιση κλπ" που εκτινάσσει τα φορολογικά και ασφαλιστικά των ελευθέρων επαγγελματιών σχεδόν στο 80%,προβλέπεται να "ολοκληρώσει" το καταστροφικό έργο των προηγουμένων "εμπνεύσεων"..
     Όμως δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός στα φορολογικά για να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει τόνωση της Οικονομίας,σε κανένα κλάδο, με διαρκή φοροεπιδρομή, που δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο με συνέπεια μείωση εισοδημάτων αλλά και μείωση κρατικών εσόδων.
     Αλλωστε έχουμε το παράδειγμα ακόμη και γειτονικών χωρών που μείωσαν δραστικά τους φόρους
     Θα μου πείτε,έχει κανένα νόημα να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα? Ισως η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης..

Ο λοιπός κατασκευαστικός Κλάδος- Δημόσια Εργα

  Και εδώ με συνεχόμενες μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,απέμειναν οι ελπίδες ουσιαστικά μόνο στο ΕΣΠΑ.Οι μεγάλες καθυστερήσεις ουσιαστικά ανάλωσαν και το 2016 με ανυπαρξία νέων έργων και αναμονή .....από Σεπτέμβριο...
  Η βαρύτητα που έχει δοθεί μόνο στα Μεγάλα Εργα είναι σε λάθος κατεύθυνση.Για να τονωθεί η απασχόληση χρειάζονται μικρότερα έργα σε όλη την επικράτεια που να αφορούν μικρομεσαίες εργοληπτικές επιχειρήσεις.
   Αν ληφθεί υπόψη το ιστορικό παράδειγμα των ΗΠΑ, μετά το κράχ του 1929,όπου για να ξεπερασθεί η κρίση,εφαρμόστηκε ένα εκτεταμένο Πρόγραμμα Κατασκευής Εργων Υποδομής που δημιούργησε απασχόλησε,φαίνεται τι θάπρεπε να γίνει και στη Χώρα μας.
   Κάποιοι μίλησαν για ένα νέο Σχέδιο τύπου  Μάρσαλ,το Πακέτο Γιούγκερ που διαφημίστηκε σαν κάτι ανάλογο δεν φαίνεται να προσφέρει κάτι ουσιαστικό μέχρι στιγμής
 
Υπάρχουν Λύσεις?
    Είναι γνωστό πλέον ότι η Χώρα έχει υπέρμετρες δεσμεύσεις,με ολοένα και νέα μέτρα, που δεν επιτρέπουν εύκολα χάραξη πορείας ανάκαμψης της Οικονομίας,   όμως χωρίς συνεργασία με τους επαγγελματικούς φορείς και τα επιμελητήρια δεν βρίσκεται διέξοδος επωφελής για τον τόπο.
    Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Στασινός έχει καταθέσει σειρά προτάσεων επί του θέματος
     Βλ Σχετ.
***"Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος ΤΕΕ: Προτάσεις για ανάπτυξη χωρίς δημοσιονομικό κόστος"

Οπωσδήποτε και οι Εργοληπτικές Οργανώσεις αλλά και τα λοιπά Επιμελητήρια.
 
Υπάρχουν ευήκοα ώτα ακουόντων?........Είδομεν.....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου