Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

"Κλειστά Επαγγέλματα" ή "Κλειστά αυτιά"?

"Κλειστά Επαγγέλματα" ή "Κλειστά αυτιά"?
Τι θα ισχύει για αρχιτέκτονες και μηχανικούς

Μάθαμε λοιπόν ότι και οι Μηχανικοί είναι "Κλειστό Επάγγελμα",την στιγμή που όποιος θέλει και σπουδάζει τελειώνοντας Πολυτεχνική Σχολή ή ΤΕΙ ή Σχολές ισότιμες εξωτερικού,έρχεται και γίνεται Μηχανικός,έτσι που ήδη υπάρχουν πάνω από 100.000 μέλη μόνο στο ΤΕΕ χωρίς τις χιλάδες των πτυχιούχων ΤΕΙ..
Ο λόγος,οι "ελάχιστες αμοιβές" των Μελετών-Επιβλέψεων.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο διοργάνωσε  πρόσφατα στην Αθήνα, Διεθνή Συνάντηση εκπροσώπων Μηχανικών από όπου φάνηκε ότι στις περισσότερες χώρες ισχύουν ανάλογοι θεσμοί καθορισμού ελαχίστων αμοιβών με το σκεπτικό περιφρούρησης της ελάχιστης ποιότητας Μελέτης-Επίβλεψης προϋπόθεση για την Ασφάλεια των Κατασκευών.
Απ'την άλλη,βασικός λόγος καθιέρωσης των ελαχίστων αμοιβών ήταν και η διασφάλιση είσπραξης των ελαχίστων ορίων κρατήσεων φόρου και λοιπών εισφορών ασφαλ.ταμείων.
Εκτός των άλλων,σημειώνουμε ότι "Ουδέποτε τέθηκε θέμα Ελαχίστων Αμοιβών από την Ε.Ε" όπως σημειώνει ο  συν Οικονομόπουλος Βασίλης Πολ Μηχ,Πρόδερος Ευρωπ.Συμβουλίου Πολ Μηχανικών (Βλ και απόψεις ξένων Μηχανικών.Διεθνής Συνάντηση ΤΕΕ  Εκπροσώπων Μηχανικών)

Το υπό συζήτηση Νομοσχέδιο

Στο προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

Ιδιωτικά έργα

-•Καταργούνται οι ελάχιστες υποχρεωτικές αμοιβές.
-•Καταργείται το σύστημα είσπραξης της αμοιβής του Μηχανικού μέσω του ΤΕΕ.
-•Προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι των Ασφαλιστικών Ταμείων, οι οποίοι σήμερα παρακρατούνται από το ΤΕΕ και αποδίδονται, διατηρούνται τα ισχύοντα ποσά των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, ως ποσά αναφοράς όμως μόνο, για τον υπολογισμό των κρατήσεων. Ο μηχανικός οφείλει να τις καταβάλλει στο ΤΕΕ.
-•Τα ίδια ποσά διατηρούνται ως “νόμιμες αμοιβές” για την περίπτωση μη έγκυρης έγγραφης συμφωνίας.

Δημόσια έργα/Μελέτες

•Οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς μελετών δημοσίων έργων, υποβάλλουν ελεύθερα την οικονομική προσφορά τους, η οποία μπορεί να είναι και κατώτερη της προεκτιμημένης αμοιβής.
•Σε περίπτωση υπερβολικά χαμηλών προσφορών, η αναθέτουσα αρχή δεν απορρίπτει την προσφορά, αλλά καλεί τον υποψήφιο να δικαιολογήσει το ύψος.

"Νόμιμες" και όχι  Ελάχιστες Αμοιβές.

Δεν είναι κάτι καινούργιο.Σημειώνεται εδώ ,ότι αυτό ίσχυε και παλιότερα και είχαμε το περίεργο καθεστώς να θεωρούν στις Εφορίες οι Μηχανικοί Μπλόκ Δελτίου Εκπτώσεων επί των Αμοιβών,(Πιστωτικό Σημείωμα) εκπτώσεις που άλλοτε γίνονταν δεκτές άλλοτε όχι σε φορολογικούς ελέγχους,ώσπου καταργήθηκαν και δεν γίνονταν δεκτά στη Δ.Ο.Υ.
Τώρα με την "νέα ιδέα" τι θα γίνει?Θα πληρώνουν οι Μηχανικοί φόρο στις "Νόμιμες" και όχι στις πραγματικές?Τότε γιατί να κάνουν εκπτώσεις?Και δεν θα έχουμε επανάληψη των παλαιών "παζαριών" στον έλεγχο?(Γιατί τόση έκπτωση?Αποκλείεται,δεν γίνεται δεκτή κλπ?)

Τι μέλει γενέσθαι?

Το ΤΕΕ διαβίβασε σε όλους τους Βουλευτές μακροσκελές υπόμνημα για το ζήτημα ,όπου με τεκμηριωμένο τρόπο αναλύεται και η Ευρωπαϊκή αλλά και η Διεθνής Εμπειρία και οι ισχύουσες διατάξεις.
Υπάρχουν "ωτα ακουόντων"?Είδομεν

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου