Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η κατάργηση των ελάχιστων αµοιβών Μηχανικών

20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:
Ο πολίτης δεν θα κερδίσει από την κατάργηση των ελάχιστων αµοιβών
από  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4615346


     «Η χώρα δεν έχει καµιά υποχρέωση ούτε από το Μνηµόνιο ούτε από την ευρωπαϊκη νοµοθεσία να καταργήσει τις ελάχιστες αµοιβές», λέει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης. Οπως επισηµαίνει, «εναντιωνόµαστε στο άνοιγµα των ανοιχτών επαγγελµάτων και στη διατήρηση των κλειστών και στηµένων αγορών». Χθες, ως πρώτη αντίδραση, οι µηχανικοί προχώρησαν σε συµβολικές καταλήψεις πολεοδοµιών στην Αττική.

1 Γιατί αντιδράτε στην κατάργηση των αμοιβών;
    Η χώρα δεν έχει καµιά υποχρέωση ούτε από το Μνηµόνιο ή την ευρωπαϊκή νοµοθεσία να καταργήσει τις ελάχιστες αµοιβές. Ο πολίτης δεν θα κερδίσει. Κανένας έλεγχος, κανένας περιορισµός δεν υπάρχει στον κύριο συντελεστή διαµόρφωσης κόστους κτιρίων και έργων, τα δοµικά υλικά.

    Το κόστος των δοµικών υλικών ανέρχεται στο 60%. Αν µηδενίσουµε την αµοιβή του µηχανικού, στην επόµενη αύξηση των υλικών ο πολίτης θα πληρώνει µεγαλύτερο κόστος. Συνεχίζετε να ρωτάτε γιατί αντιδράµε;
2 Οι κρατήσεις ωστόσο υπέρ των ασφαλιστικών ταµείων δεν πειράζονται.
     Σας καλούµε, όποτε θέλετε, στο επαρκέστατο οικονοµικά Ταµείο µας, το πρώην ΤΣΜΕ∆Ε, για να θαυµάσετετην καθηµερινή «ευρωπαϊκή» εκδοχή της τιµωρίας των επιστηµόνων λόγω έλλειψης προσωπικού και αυτοδιαχείρισης. Είναι ντροπή…
3 Γιατί εναντιώνεστε στο νοµοσχέδιο για το άνοιγµα των επαγγελµάτων;
   Εναντιωνόµαστε στην ισοπέδωση των µηχανικών και των επιστηµόνων, στο άνοιγµα των ανοιχτών επαγγελµάτων και στη διατήρηση των κλειστών και στηµένων αγορών.
4 Γιατί συνδέετε τις ελάχιστες αµοιβές µε την ασφάλεια των έργων;
    Οχι εµείς, αλλά η Ιστορία της χώρας µας και της Ευρώπης. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν θέσει ένα πλαίσιο ώστε η επιστηµονική δουλειά να µην τίθεται σε αγοραίες λογικές, ώστε να αποφεύγονται οι εκπτώσεις στην ποιότητα, την αρτιότητα και τη δεοντολογία.
5 Στην πράξη, εξαιτίας κυρίως της οικονοµικής κρίσης, δεν έχουν καταργηθεί οι ελάχιστες αµοιβές;
    Σε κάποιες περιπτώσεις, ναι. Σε άλλες όχι. Οι ελάχιστες αµοιβές δεν είναι το µεγάλο ζητούµενο, είναι µέσο διασφάλισης.
6 Οι καταλήψεις σε πολεοδοµίες είναι η απάντηση των µηχανικών;
    Η απάντηση των µηχανικών είναι το άνοιγµα όλων των στρεβλών θεµάτων και λειτουργιών, η ενηµέρωση του πολίτη και η ανάδειξη των πραγµατικά υπευθύνων για όσα κατηγορούν τους µηχανικούς.
  7 Η Επιτροπή Ανταγωνισµού όµως «απελευθέρωσε» το επάγγελµα µια ώρα αρχύτερα...
     Η Επιτροπή Ανταγωνισµού να ξεπεράσει χουντικές αντιλήψεις στις αποφάσεις της και να διαβάσει το Σύνταγµα. Στη συνέχεια, αν θυµηθεί, ας ασχοληθεί µε τις τιµές στα σούπερ µάρκετ, στα δοµικά υλικά, ας βγάλει καµιά απόφαση που εµπίπτει στις αρµοδιότητές της και ας αφήσει τις κατ’ εντολήν απελευθερώσεις…
 8 Τελικά το επάγγελµα του µηχανικού είναι κλειστό ή ανοιχτό;
     Εκατόν δέκα χιλιάδες διπλωµατούχοι µηχανικοί στην Ελλάδα των 10.000.000 κατοίκων.
9 Υπό ποιες προϋποθέσεις δέχεστε να δείτε θετικά την κατάργηση των ελάχιστων αµοιβών;
     ∆εν θα δούµε θετικά την κατάργηση. Προτείνουµε ως διόρθωση των συνεπειών τη θεσµοθέτηση του Μητρώου Συντελεστών Ιδιωτικών Εργων και την πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελµάτων από το ΤΕΕ, την ύπαρξη µηχανισµού ελέγχου του αθέµιτου ανταγωνισµού και τη διατήρηση του συστήµατος ελέγχου και αµοιβών των µηχανικών.
10 Εάν η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε βήµα πίσω, εσείς πώς σκοπεύετε να αντιδράσετε;
    Πιστεύουµε ότι θα εξετάσει µε σύνεση τις προτάσεις µας.
11 Στις πολεοδοµίες οι µηχανικοί αναστενάζουν;
     Ταπεινώνονται, µετασχηµατίζονται σε διεκπεραιωτές.
12 Με τους καλλικράτειους δήµους η κατάσταση είναι καλύτερη ή χειρότερη;
    Ο «Καλλικράτης» είναι το µεγάλο στοίχηµα. Αν λειτουργήσει όπως ο «Καποδίστριας», θα είναι καταστροφικός.
13 Αν πετύχει;
     Θα ξεφύγει η χώρα από µια στρεβλή, αντιπαραγωγική δοµή.
14 Τι σηµαίνει να είσαι σήµερα µηχανικός;
     Ανεργος, χωρίς να καταγράφεσαι, υποαπασχολούµενος, λασπωµένος από όσους αναζητούν άλλοθι, χρεωµένος από το κράτος που δεν σε πληρώνει, υπεύθυνος για τη δουλειά σου και για τα λάθη όλων.
15 Ποιο είναι το ποσοστό ανεργίας;
    Οι άνεργοι µηχανικοί καταγράφονται ως αυτοαπασχολούµενοι. Ας απαντήσει η Επιτροπή Ανταγωνισµού που χαρακτήρισε το ΤΕΕ «ένωση επιχειρήσεων».
16 Ποια είναι η θέση του ΤΕΕ για τα επαγγελµατικά δικαιώµατα των αποφοίτων των ΤΕΙ;
    Να µπει µια τελεία σ’ αυτότο θέµα. Θαπρέπει νααπαντήσει η Πολιτεία αν τα ΤΕΙ θα γίνουν Πολυτεχνείαπραγµατικά, όχι µεβαφτίσια, ή θακαλύπτουν τις ανάγκες παραγωγής για τις οποίες ιδρύθηκαν, δηλαδή την εφαρµογή και την κατασκευή. Θα βρούµε λύση µε όποιο από τα δύο σενάρια επιλεγεί. ∆εν θα συµφωνήσουµε όµως να γίνουν τα Πανεπιστήµια και τα Πολυτεχνεία της χώρας ΤΕΙ.
17 Να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόµηση;
    Να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός και πολεοδοµικός σχεδιασµός και να καταργηθεί.
18 Υπέρ ή κατά της αύξησης στα 10 στρέµµατα για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα στις περιοχές Natura 2000;
    Υπέρ, µε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και µε επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασµού.
19 Μπορεί το µέτρο να είναι είναι αποτελεσµατικό χωρίς ξεκάθαρες χρήσεις γης;
    Μπορεί.
20 Πόσες πολεοδοµικές µελέτες είναι στον αέρα;
     Αγνωστος ο αριθµός. Ξεκινούν από µελέτες που ανατέθηκαν επί Τρίτση. Η µη ολοκλήρωσή τους αποτελεί το µεγαλύτερο πρόβληµα στην ανάπτυξη, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά στον χώρο.

====================================================================

Σχόλιο : Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, βάζει σωστά το ζήτημα, αλλά αντί υπεύθυνης  τοποθέτησης από πλευράς αρμοδίων, βλέπουμε δυστυχώς, να περισσεύει ο λαϊκισμός.Αντί να υπάρξει τεκμηριωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις από την κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών από το ΙΟΒΕ,όπως λέγονταν,είδαμε ορυμαγδό δημοσιευμένων κατά παραγγελία "Γκάλοπ", που λένε "οι Πολίτες πάνω από 75% είναι υπέρ της κατάργησης των ελαχίστων αμοιβών"!Παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι καλούνται πολίτες για να αποφανθούν για τις αμοιβές άλλων .Υπό το κλίμα της οικονομικής δυσπραγίας  και "οργής" για τα κακώς κείμενα που υπάρχει,είναι δυνατόν να υπάρξει ψύχραιμη τοποθέτηση για τα οικονομικά των άλλων?
  Μήπως "παίζουμε εν ού παικτοίς?".  Δεν προσφέρονται όλα για  γκάλοπ.Αλλωστε και οι αρχαίοι μας έλεγαν  για ειδικά ζητήματα, να μη μας ενδιαφέρει η γνώμη των πολλών αλλά περισσότερο των ειδικών ("Ου ημίν μέλλει η των πολλών γνώμη,  αλλά η των επαϊόντων").
     Διότι αν υιοθετήσουμε αυτή την λαϊκίζουσα τακτική,έπεται συνέχεια:
-Να κάνουμε "Γκάλοπ" αν οι πολίτες θέλουν πχ. τον "αντισεισμικό κανονισμό" που καθορίζει και ελάχιστες απαιτήσεις ασφαλείας,ποσοστά οπλισμών κλπ?
-Να κάνουμε "Γκάλοπ" για "ελεύθερη δόμηση",όσο θέλουν οι Πολίτες στα οικόπεδά τους ?
-Να κάνουμε "γκάλοπ" αν θέλουν οι πολίτες να καταργηθούν  τα τέλη κυκλοφορίας,τα διόδια? κλπ

-Να κάνουμε "γκάλοπ" αν θέλουν οι πολίτες να καταργηθούν οι φόροι? κλπ
-Να κάνουμε "Γκάλοπ" για κατάργηση των "οριζόμενων από το Κράτος ελάχιστων(??) αμοιβών" των Βουλευτών,Υπουργών και άλλων κρατικών λειτουργών?(......εδώ να δούμε ποσοστά Γκάλοπ?).
...........................................................................................................................................................
Θεωρούμε ότι οι υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες οφείλουν να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με ορθολογικές διαδικασίες,με μελέτες για τα ειδικά ζητήματα και όχι να "παραγγέλνουν γκάλοπ" για εκτόνωση των πολιτών, με ερωτήματα που εκ των προτέρων είναι γνωστή η απάντηση.
-Δεν κάνουμε όμως γκάλοπ πχ.του τύπου "Να εξισωθούν οι τιμές πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης?"Εδώ δεν βολεύει φαίνεται.
=========================================================================
τα  Γκάλοπ.......της ημέρας εδώ
http://www.express.gr/news/ellada/411944oz_20110128411944.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου