Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων-Ενεργειακή Επιθεώρηση 

Υποχρεωτική από 9 Ιανουαρίου η έκδοση του

                  Πηγή: Express.gr 29/12/10-08:24
         AΠO τις 9 Ιανουαρίου ισχύει η υποχρεωτική έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης για όλες τις αγοραπωλησίες κτιρίων, καθώς και για όλες τις νέες μισθώσεις ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ.
       Αυτό επισημαίνεται σε διευκρινιστική εγκύκλιο για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ), που εξέδωσε χθες(σσ.28-12-2010) το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
     Στην εγκύκλιο επισυνάπτονται σχέδια φύλλων ελέγχου της εφαρμογής των ελάχιστων προδιαγραφών που θέτει ο ΚΕΝΑΚ, που θα διευκολύνουν τις κατά τόπους πολεοδομικές υπηρεσίες στη θεώρηση της μελέτης ενεργειακής απόδοσης. Ακόμη, υπογραμμίζεται η υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ κατά τη μίσθωση των κτιρίων και διευκρινίζεται ότι:
       * Από 9 Ιανουαρίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ στις παρακάτω περιπτώσεις:
1. Σε περίπτωση αγοραπωλησίας κτιρίου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δικαιοπραξία και να υπογραφούν τα οριστικά συμβόλαια.
2. Σε περίπτωση νέων συμβάσεων μίσθωσης (και όχι ανανέωσης υφιστάμενων συμβάσεων μίσθωσης) ενιαίων κτιρίων άνω των 50 τ.μ.
      - Από 9 Ιουλίου 2011 είναι υποχρεωτική η έκδοση ΠΕΑ κατά τις νέες μισθώσεις τμημάτων κτιρίων που έχουν αποκλειστική χρήση ως κατοικία και επαγγελματική στέγη και αποτελούν αυτοτελείς οριζόντιες ιδιοκτησίες.
       Παράλληλα, πέρασε από θετική αξιολόγηση το λογισμικό υπολογισμού της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων που υποβλήθηκε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ακόμη, αξιολογούνται άλλα λογισμικά που υποβάλλονται από εξειδικευμένες εταιρίες και έχουν ήδη εγκριθεί αυτά που εκτελούν τους υπολογισμούς ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων κάνοντας χρήση της υπολογιστικής μηχανής του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ.
       Εξάλλου ανακοινώθηκε χθες ο πρώτος κατάλογος με τους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές, μετά από Yπουργική Απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Τίνα Μπιρμπίλη. Πρόκειται για την ένταξη των πρώτων 417 υποψηφίων στο Μητρώο Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών,(ΣΣ.σήμερα 13/3/2011 ήδη είναι πάνω από 3500 Πανελλαδικά) μετά από αξιολόγηση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ενεργειακών Επιθεωρητών (ΓΕΠΕΕ). Eχει ληφθεί μέριμνα ώστε να υπάρχουν προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές σε όλες τις περιοχές της ελληνικής επικράτειας.
      Στην ηλεκτρονική διεύθυνση  https://www.buildingcert.gr/inspectors/startValues.view   μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να τους αναζητήσουν ανά νομό.
       Μπορείτε να μας βρείτε στον Κατάλογο "Ενεργειακών Επιθεωρητών" με έδρα Ν.Καστοριάς.
***Σημείωση:Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης είναι απαραίτητο για την ένταξη στο Πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΚΑΤΟΙΚΟΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου