Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2013

ΥΠΕΚΑ:Η Ενεργειακή Κατάσταση των Κτιρίων-Στατιστικά συμπεράσματα 2 χρόνων



ΥΠΕΚΑ:Η Ενεργειακή Κατάσταση των Κτιρίων-Στατιστικά συμπεράσματα 2 χρόνων από τις Ενεργειακές Επιθεωρήσεις κ τα Ενεργειακά Πιστοποιητικά-Απόψεις-Προτάσεις-Συμβουλές-Χρήσιμα Εργαλεία για να βρείτε την Ενεργειακή Απόδοση της Κατοικίας σας  
 
1.-Γενικά για τον θεσμό των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων
 
       Από τις 9 Ιανουαρίου 2011 ξεκίνησε και στη χώρα μας ο θεσμός της ενεργειακής επιθεώρησης των κτιρίων και της έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τις ακόλουθες κυρίως περιπτώσεις:
  • α) πώλησης κτιρίων και διαμερισμάτων,
  • β) μίσθωσης ενιαίων κτιρίων και διαμερισμάτων (για τα διαμερίσματα η υποχρέωση ξεκίνησε από τις 9 Ιανουαρίου 2012),
  • γ) μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέου κτιρίου ή τη ριζική ανακαίνιση υφιστάμενων κτιρίων,
  • δ) στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ΄ Οίκον», το οποίο απαιτεί επιθεώρηση πριν και μετά τις επεμβάσεις (το Πρόγραμμα ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2011).

  •      Με βάση τον ΚΕΝΑΚ τα κτίρια κατατάσσονται σε ενεργειακή κατηγορία ανάλογα με την κατανάλωση τους.
         Υπάρχουν εννέα (9) ενεργειακές κατηγορίες, από Α+ (πολύ μικρή κατανάλωση) έως Η (πολύ μεγάλη κατανάλωση).

    2.-Συνοπτικά συμπεράσματα από τα Στατιστικά ΥΠΕΚΑ
  • -274.000 Ενεργειακά Πιστοποιητικά  εκδόθηκαν στη 2 ετία 9.1.2011-9.1.2013
  • -Τουλάχιστον 3 στα 10 κτίρια στην Ελλάδα δεν διαθέτουν θερμομόνωση, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με αφορμή τη συμπλήρωση 2 ετών από τον θεσμό της Ενεργειακής Επιθεώρησης
  • -Η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων στη χώρα μας, δεν διαθέτουν αποδοτικά συστήματα ψύξης ή θέρμανσης, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.
  • -Επίσης οι μονοκατοικίες είναι οι περισσότερο ενεργοβόρες κατασκευές σε σχέση με τις πολυκατοικίες ή τα διαμερίσματα, ενώ τα καταστήματα περισσότερο ενεργοβόρα από τα γραφεία.
  • -Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια Εξοικονόμησης Ενέργειας με Ενεργειακή αναβάθμιση των Κτιρίων
  • -η μέση υπολογιζόμενη κατανάλωση ενέργειας είναι 293 kWh/m2 ετησίως,
    ενώ, αν αυτά τα κτίρια ήταν κατασκευασμένα με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ θα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 141 kWh/m2 ετησίως (ποσοστό εξοικονόμησης 48%
      Τα Στατιστικά που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνουν ιδιαίτερα χρήσιμα στοιχεία σε επιμέρους ενότητες-Διαφάνειες
-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 1: πλήθος ΠΕΑ ανά δεκαετία έτους κατασκευής των κτιρίων Τα εκδοθέντα ΠΕΑ αφορούν κυρίως (σε ποσοστό 97,3%) κτίρια που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1950-2009. -ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 2: πλήθος ΠΕΑ ανά λόγο έκδοσηςΤο μεγαλύτερο ποσοστό (63,2%) των εκδοθέντων ΠΕΑ αφορά σε κτίρια (κυρίως διαμερίσματα) που επρόκειτο να μισθωθούν.
-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 3: ετήσια κατανομή ΠΕΑ ανάλογα με το λόγο έκδοσης  
-
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 4: πλήθος εκδοθέντων ΠΕΑ ανά νομό Όπως είναι αναμενόμενο τα περισσότερα ΠΕΑ έχουν εκδοθεί στη νομαρχία Αθηνών (32,12%), στο νομό Θεσσαλονίκης (12,69%), στη νομαρχία Πειραιώς (5,03%), στη νομαρχία ανατολικής Αττικής (4,60%). -ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 5: πλήθος ΠΕΑ ανά ενεργειακή κατηγορία
    Σύμφωνα με το διάγραμμα, ένα σημαντικό ποσοστό κτιρίων (27,2%) βρίσκεται στην χαμηλότερη ενεργειακή κλάση (Η) και αφορά σε κτίρια χωρίς θερμομόνωση και με παλαιά και μη αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και ψύξης.
       Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία των κτιρίων (96,3%) υπολείπεται του κτιρίου «αναφοράς», το οποίo υποδεικνύει το τεράστιο δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας από τα κτίρια.
-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 6: πλήθος ΠΕΑ ανά μήνα
-ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 7: πλήθος ΠΕΑ ανά χρήση κτιρίου
Οι χρήσεις μονοκατοικία, πολυκατοικία (κυρίως διαμερίσματα), γραφεία και καταστήματα, καλύπτουν το 91,2% των χρήσεων ακινήτων για τα οποία έχει εκδοθεί ΠΕΑ.
Ειδικά η περίπτωση των διαμερισμάτων (πολυκατοικία) αφορά ποσοστό 69,3% των συνολικά εκδοθέντων ΠΕΑ.
-ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ 8 κ 9: πλήθος ΠΕΑ ανά ενεργειακή κατηγορία για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κατασκευής των κτιρίων
-
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 10: μέση κατανάλωση και κατανάλωση με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ για τις συνηθέστερες χρήσεις κτιρίων ανά θερμική ζώνη (Α έως Δ)
     
Όπως προκύπτει από το διάγραμμα, οι μονοκατοικίες είναι οι περισσότερο ενεργοβόρες κατασκευές (σε σχέση με τις πολυκατοικίες ή τα διαμερίσματα), ενώ τα καταστήματα περισσότερο ενεργοβόρα από τα γραφεία.
      Επίσης προκύπτει ότι το δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας είναι μεγάλο, ιδίως στην κλιματική ζώνη Δ. (*σημ.Δυτ.Μακεδονία)
Σύμφωνα με το αποτυπωμένο κτιριακό απόθεμα (αφορά σε 31.062.000mγια 274.000 κτίρια όλων των χρήσεων),
-η μέση υπολογιζόμενη κατανάλωση ενέργειας είναι 293 kWh/m2 ετησίως,
ενώ, αν αυτά τα κτίρια ήταν κατασκευασμένα με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ θα κατανάλωναν κατά μέσο όρο 141 kWh/m2 ετησίως (ποσοστό εξοικονόμησης 48%).

      
Η συνολική υπολογιζόμενη καταναλισκόμενη ενέργεια είναι 9,11 GWh ετησίως, ενώ αν τα ίδια κτίρια ήταν κατασκευασμένα με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ η κατανάλωση θα ήταν αντίστοιχα 4,39 GWh ετησίως (ποσοστό εξοικονόμησης 48%).
-
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 11: μέση κατανάλωση και κατανάλωση με προδιαγραφές ΚΕΝΑΚ ανά χρήση κτιρίου για τη θερμική ζώνη Β
-
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 12: πλήθος προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών ανά Περιφερειακή Ενότητα

     3.-Αναλυτικά Στοιχεία στο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΚΑ και τους Πίνακες που το συνοδεύουν
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΚΑ Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2013
 
 Δύο χρόνια εφαρμογής του θεσμού των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων - Στατιστικά στοιχεία εκδοθέντων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ):
 
      "Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης ανακοίνωσε σήμερα τα στατιστικά στοιχεία των εκδοθέντων Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΠΕΑ), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών εφαρμογής του θεσμού των Ενεργειακών Επιθεωρήσεων.
       Από τις 9 Ιανουαρίου 2011 ξεκίνησε και στη χώρα μας ο θεσμός της ενεργειακής επιθεώρησης των κτιρίων και της έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) για τις περιπτώσεις πώλησης και μίσθωσης ακινήτων, καθώς και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής κάθε νέου κτιρίου.
    Από την έναρξη εφαρμογής του θεσμού μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί συνολικά 274.000 Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) τα οποία αποτελούν ένα πρώτο δείγμα για την ενεργειακή απόδοση του κτιριακού αποθέματος της χώρας. Μετά από δύο έτη λειτουργίας του θεσμού και καθώς το ΠΕΑ έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα βασικό εργαλείο και της αγοράς των ακινήτων, το ΥΠΕΚΑ και η αρμόδια ΕΥΕΠΕΝ παραθέτουν μερικά στατιστικά στοιχεία για τα ΠΕΑ που έχουν εκδοθεί, από τη βάση δεδομένων του Αρχείου Επιθεώρησης Κτιρίων. Η αρχική αυτή φάση των ενεργειακών επιθεωρήσεων διενεργήθηκε από ένα σώμα προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών και αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη αποτύπωση της ενεργειακής κατάστασης ενός μέρους του κτιριακού μας αποθέματος.
      Το επόμενο βήμα, αφορά στη δημιουργία ενός σώματος μονίμων Ενεργειακών Επιθεωρητών (μέσα από εκπαίδευση και εξετάσεις), στη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου (ήδη συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το σχέδιο νόμου για την «Ενεργειακή απόδοση κτιρίων»), στην εντατικοποίηση των ελέγχων από την ΕΥΕΠΕΝ και την αξιολόγηση των συμπερασμάτων της πρώτης καταγραφής, ώστε τελικά να περάσουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων της χώρας σε συνδυασμό με κατάλληλα κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία. Η βελτίωση αυτή είναι πολύ σημαντική, ειδικά στην περίοδο της κρίσης, καθώς θα ωφελήσει τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοίκους των κτιρίων αυτών, αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα."
 
**Δείτε παρακάτω τα ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΚΑ  Ιαν '2013
 
 
 
=========================================
4.-Στοιχεία για τα Κτίρια της ΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
 
Γενικά-Η Θερμομόνωση-Κανονισμοί
     Και τα κτίρια της περιοχής Καστοριάς  δεν ξεφεύγουν από την γενική εικόνα.
Στην πλειοψηφία τους τα παλιά,πρό του Κανονισμού Θερμομόνωσης του 1980,όσα  επιθεωρήθηκαν για το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οικον" ήταν στην τελευταία ενεργειακή Κλάση (Η)
         Της περιόδου 1980-2009,περίοδος ισχύος Κανονισμού θερμομόνωσης συνήθως (Δ) και κάτω και κάποιες επιμελημμένες κατασκευές στην (Γ).
      Εδώ είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι και με τον Κανονισμό Θερμομόνωσης (ΚΘΚ) προβλέπονταν θερμομόνωση τοίχων,σκυροδεμάτων,δαπέδων,οροφών με πάχος 4-5 εκ
      Ομως στην πράξη,στα πρώτα χρόνια του ΚΘΚ,δεν είχε συνειδητοποιηθεί η ανάγκη θερμομόνωσης,οι ιδιοκτήτες κτιρίων "γκρίνιαζαν" για το επί πλέον κόστος.Ετσι μόνωση τοποθετούνταν στους τοίχους (φελιζόλ,υαλοβάμβακας) αλλά σπάνια στα σκυροδέματα(μπετά-κολώνες/δοκάρια/πλάκες),δάπεδα,στέγες,ενώ μετά το 1990 άρχισε η χρήση θερμομονωτικών πλακών στον ξυλότυπο(2,5-3εκ),δηλαδή ελλειπέστατη μόνωση ακόμη και με τον ΚΘΚ.
     Ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων(ΚΕΝΑΚ) από το 2010,επιβάλλει για την περιοχή μας, που βρίσκεται στην Δ'Ζώνη-Δυτ Μακεδονία,την δυσμενέστερη κλιματικά ζώνη της Χώρας,πάχη θερμομόνωσης σχεδόν διπλάσια του παλιού ΚΘΚ.
      Ετσι ενδεικτικά σήμερα απαιτούνται πάχη θερμομόνωσης (Δ'Ζώνη):
  • -Tοίχοι χρειάζονται ενδεικτικά πάχος μόνωσης 8 εκ έναντι 4εκ που πρόβλεπε ο παλιός Κανον Θερμόνωσης (1980-2010)
  • -Oροφη κ δάπεδο 10 εκ έναντι 5εκ κλπ.
       Ενα εύχρηστο εποπτικό εργαλείο "Οδηγός Θερμομόνωσης" που δίνει εύκολα τα προβλεπόμενα πάχη μονώσεων ανα Κλιματική Ζώνη μπορείτε να δείτε:
5.-Στατιστικά Ενεργειακών Πιστοποιητικών για ΠΕ Καστοριάς

      Στα στατιστικά ΥΠΕΚΑ που ανακοινώθηκαν,στην "ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ 4: πλήθος εκδοθέντων ΠΕΑ ανά νομό" αναφέρεται η έκδοση 1772 Ενεργειακών Πιστοποιητικών συνολικά στη 2 ετία 1.9.2011-1.9.2013  για όλες τις χρήσεις (Μεταβιβάσεις,Μισθώσεις,Εξοικονόμηση κατ'οίκον").
     Η Καστοριά,σε κάποια έρευνα προ 2 ετών, αναφέρονταν ανάμεσα στις 10 πόλεις με τα πλέον ενεργοβόρα κτίρια,χωρίς άλλες λεπτομέρειες της έρευνας(χρήσεις,παλαιότητα κτιρίων κλπ),έτσι δεν έχουμε στοιχεία αξιοπιστίας της έρευνας.

6.-Η ανάγκη Ενεργειακής Αναβάθμισης στα Υφιστάμενα Κτίρια-Προτάσεις.

      Η ανάγκη πλέον έχει γίνει φανερή,ειδικά φέτος με την μεγάλη αύξηση τιμής πετρελαίου.
      Η εξοικονόμηση ενέργειας στα Κτίρια,είναι θέμα εθνικής οικονομίας αλλά αγγίζει άμεσα την τσέπη μας,αφού μπορεί να υπερβαίνει και ποσοστά του 48%.
       Το  πρόβλημα όμως είναι ότι με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία οι ιδιοκτήτες των παλιών κτιρίων δεν είναι σε θέση να αναλάβουν το πρόσθετο κόστος ενεργειακής αναβάθμισης ενώ υπάρχει δυσκολία προμήθειας πετρελαίου,στροφή στα καυσόξυλα με όλα τα προβλήματα, που ειδικοί και μη επαναλαμβάνουν καθημερινά τελευταία.
     Ελπίδα στην κατεύθυνση αυτή απετέλεσε το Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον",όμως όπως είναι τραπεζοκεντρικά δομημένο,οι ενδιαφερόμενοι,λόγω χαμηλών εισοδημάτων και της οικονομικής συγκυρίας,αδυνατούν να λάβουν "Προέγκριση Τράπεζας".Υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες και στην προέγκριση,ακόμη περισσότερο στην έγκριση και πολύ περισσότερο στην πληρωμή.
    Ο χειμαζόμενος κατασκευαστικός τομέας ανέμενε πολλά από το Πρόγραμμα, αλλά δυστυχώς οι χρονοβόρες διαδικασίες έχουν διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία των συναλλαγών(προκαταβολή με την έγκριση,ολοκλήρωση,εξώφληση με την ολοκλήρωση) και τα συνεργεία κ προμηθευτές ζητούν άμεση πληρωμή, με την υπόσχεση όταν πληρωθούν από το Πρόγραμμα, να επιστρέψουν το ποσό στον ιδιοκτήτη.

     7.-Προτάσεις Βελτίωσης για το "Εξοικονόμηση  κατ'Οίκον"
  • α)Απλοποίηση και συντόμευση όλης της διαδικασίας ένταξης στο Πρόγραμμα "Εξοικονόμηση κατ' Οίκον",με αποφάσεις το πολύ ανά μήνα(όχι ανά 18μήνες!!)
  • β)Αναζήτηση τρόπων διεύρυνσης δικαιούχων προέγκρισης για χαμηλά εισοδήματα(αύξηση επιδότησης,επιμήκυνση του χρόνου δανειοδότησης του υπολοίπου κεφαλαίου,εξαίρεση Τειρεσία για τις προεγκρίσεις ειδικά για το Πρόγραμμα κλπ)
  • β)Κλιμακωτή αύξηση προϋπολογισμού και επιδότησης ανάλογα με την Κλιματική Ζώνη(ενδεικτικά στη Δ'Ζώνη -Δυτ Μακεδονία αύξηση προϋπλογισμού άνω των 15χιλ€-20χιλ€,επιδότηση 80%.επιλεξιμότητα ενεργειακών τζακιών κλπ).

8.-Βοηθητικά Εργαλεία για να δείτε την Ενεργειακή Απόδοση του Σπιτιού σας
 
 
Για την κατάταξη ενός κτιρίου σε ενεργειακές κατηγορίες χρησιμοποιείται η ενεργειακή κατανάλωσης σε Kwh/M2/'ετος σε σύγκριση με το αντίστοιχο ιδανικό κτίριο αναφοράς.
  • -Εκτιμείστε την Ενεργειακή Ταυτότητα του Κτιρίου σας και την ανάγκη Ενεργειακής Αναβάθμισης     με τον........ ΕΝΕΡΓΟΜΕΤΡΗΤΗ KNAUF
Θεωρείστε κατανάλωση :πετρελαίου 1λίτρο=10Kwh (ακριβέστερα 1L Πετρελ=11,9Kwh / 1Kg Ξύλα=4,2Kwh-με καύση 81%) και με τον ενεργομετρητή έχετε απλά τα συμπεράσματα:
-Κατανάλωση: <50kwh font="font" m2="m2" nbsp="nbsp">
-Κατανάλωση: 50-100Kwh/m2/έτος...........Πολύ καλή/Καλή  ενεργειακή Κατάσταση
-Κατανάλωση: 100-200Kwh/m2/έτος.........Καλή/ανεπαρκής ενεργειακή Κατάσταση
-Κατανάλωση: 200-300Kwh/m2/έτος.........Ανεπαρκής/Προβληματική ενεργειακή Κατάσταση
-Κατανάλωση: >300Kwh/m2/έτος..............Προβληματική ενεργειακή Κατάσταση
  • -Εκτιμείστε τα Πάχη Θερμομόνωσης για την Κατοικία σας.............
            ..... με τον "Οδηγό Θερμομόνωσης"-FIBRAN
  • -Από ΥΠΕΚΑ-Οδηγός "Εξοικονόμηση":
=============================================================
  • -Επικοινωνείστε,για ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  με το








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου