Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Οικοδομή/Κατασκευές:Η κρίση του κλάδου στο νομό

Οικοδομή/Κατασκευές:
Η κρίση του κλάδου  στο νομό
Καστοριάς και γενικά 

      Αρθρο της τοπικής Εφημερίδας "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ" αναφέρεται στην κρίση στον οικοδομικό -κατασκευαστικό κλάδο γενικά αλλά και τοπικά,φιλοξενώντας και απόψεις του Πρόεδρου του Συλλόγου Εργοληπτών Ν Καστοριάς (ΣΠΕΔΕΚΑΣ)
  
    Πέρα από κάθε έλεγχο είναι πλέον η πτώση στην οικοδομική δραστηριότητα της Καστοριάς, με τα στατιστικά στοιχεία που συχνά έρχονται στο «φως» της δημοσιότητας, να επιβεβαιώνουν την κατάρρευση του κλάδου.      Το παράδοξο ωστόσο της ελληνικής πραγματικότητας, είναι πως την ώρα που η οικοδομή μήνα με τον μήναβουλιάζει και τα συναφή επαγγέλματα εδώ και καιρό πληρώνουν ακριβά αυτή την κατάσταση, οι τιμές των οικοδομικών υλικών συνεχίζουν… την ανηφόρα.
 
 Στο 2012 εκδόθηκαν στο νομό Καστοριάς 4 μόνο οικοδομικές άδειες
      
     Η πτώση των κατασκευών, έφθασε το -61,9%. Εν πολλοίς, οφείλεται και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος από τις προηγούμενες κυβερνήσεις,(**ΣΣ. φυσικά  και του ειδικού "ενδιαφέροντος" της παρούσας, με την φοροεπιδρομή κατά των ακινήτων ) αλλά και στην πολιτική αστάθεια των προηγούμενων μηνών.
     Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες συμπολίτες μας που τώρα μένουν άνεργοι, αφού ζούσαν από την οικοδομή και τα 150 και πλέον επαγγέλματα (ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, μαραγκοί, πλακάδες, χτίστες κ.α.) που εξαρτώνται από αυτή.
      Μάλιστα, στην Καστοριά για το 2012 εκδόθηκαν για τον κλάδο των κατασκευών 4 άδειες, ένα γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος της κατάστασης. «Η ιδιωτική κατασκευή είναι στο χαμηλότερο σημείο που μπορεί να υπάρχει, στο ναδίρ. Είναι ελάχιστες οι οικοδομικές άδειες που δίνονται» δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο πρόεδρος του συλλόγου εργοληπτών δημοσίων έργων του νομού Καστοριάς, κ. Χρήστος Κοτορένης.
 
      Το ΕΣΠΑ μπορεί να δώσει διέξοδο στον κατασκευαστικό κλάδο
     Η μόνη πλέον «σανίδα σωτηρίας» σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου εργοληπτών, για να ανακάμψει η οικονομία της Καστοριάς και να απασχοληθεί και εργατικό προσωπικό, είναι το ΕΣΠΑ. «Έαν το ΕΣΠΑ τρέξει με γρήγορους ρυθμούς, μπορεί να δώσει διέξοδο στον κατασκευαστικό κλάδο αφού είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο», εξηγεί ο κ Κοτορένης.
 
.........το πλήρες άρθρο της εφημερίδας "ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ"    ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
***Βλ.Αναλυτικά Στοιχεία  και σε Αρθρο στο Ιστολόγιό μας  της 22-2-2013 με τίτλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου