Ενημερωτική Ημερίδα ΠΕ Καστοριάς :H νέα Υγειονομική Διάταξη για επιχειρήσεις Τροφίμων & Ποτών/Παρασκευή 01-02-2013
Μεγάλη Ανταπόκριση στην Ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε η ΠΕ Καστοριάς για τη νέα Υγειονομική Διάταξη των επιχειρήσεων Τροφίμων και Ποτών
Με σκοπό την ενημέρωση των επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών για τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπει η εφαρμογή της Νέας Υγειονομικής Νομοθεσίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου 2013, ημερίδα στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
Η ενημέρωση έγινε με πρωτοβουλία του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, με κύριο ομιλητή της τον υπάλληλο της υπηρεσίας, Μιχάλη Τζατζαλή, παρουσία του Διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Μάγγο.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα δεδομένα με τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν και ειδικότερα τα μέτρα που πρέπει πλέον να εφαρμόζει μια επιχείρηση για τη διατήρηση ενός υγιεινού περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, προκειμένου να παρέχει υγιεινά προϊόντα προς τους καταναλωτές. Αυτά σχετίζονται τόσο με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα λειτουργικά δίκτυα, τον εξοπλισμό, τις αρχές συντήρησης και καθαρισμού των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, την υγιεινή και εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και τη διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων.
Η εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης (Υ1γ/Γ.Π./96967/2012 (σχετ. Εγκύκλιος Υ1γ/4476/2013), που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και οι αλλαγές που επιφέρει, είναι πολλές για τα καταστήματα αφού μεταξύ άλλων προβλέπει: υποχρεωτική ύπαρξη κατάλληλων αποδυτηρίων για το προσωπικό, επαρκή και κατάλληλα αποχωρητήρια με προθάλαμο, επαρκή αριθμό νιπτήρων με υγειονομικά αποδεκτούς μηχανισμούς (ποδοκίνητοι, φωτοκύτταρο ή άλλο), αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με την Πολεοδομική Νομοθεσία όπου αυτό προβλέπεται, χημικά – βιολογικά αποχωρητήρια κατ΄ εξαίρεση, υποχρεωτική τήρηση αρχείου στα καταστήματα αναφορικά με: το προσωπικό, το νερό (τρόπο υδροδότησης), τον καθαρισμό-απολύμανση, απεντόμωση, αρχείο θερμοκρασιών, πρώτων υλών-προμηθευτών κ.λπ.
Στο πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης, υπόκεινται όλα τα καταστήματα που παράγουν, παρασκευάζουν ή και διαχειρίζονται τρόφιμα (όπως παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους, παραγωγικές μονάδες: αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, κρεάτων, επιχειρήσεις : μαζικής εστίασης, αναψυχής και προσφοράς οινοπνευματωδών ποτών, χονδρικού-λιανικού εμπορίου, αποθήκευσης με σκοπό τη διάθεση προϊόντων στην αγορά κλπ), καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.)
Η ενημέρωση έγινε με πρωτοβουλία του τμήματος Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, με κύριο ομιλητή της τον υπάλληλο της υπηρεσίας, Μιχάλη Τζατζαλή, παρουσία του Διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Αλέξανδρο Μάγγο.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα νέα δεδομένα με τα οποία πρέπει να προσαρμοστούν και ειδικότερα τα μέτρα που πρέπει πλέον να εφαρμόζει μια επιχείρηση για τη διατήρηση ενός υγιεινού περιβάλλοντος σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, προκειμένου να παρέχει υγιεινά προϊόντα προς τους καταναλωτές. Αυτά σχετίζονται τόσο με τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τα λειτουργικά δίκτυα, τον εξοπλισμό, τις αρχές συντήρησης και καθαρισμού των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, την υγιεινή και εκπαίδευση του προσωπικού αλλά και τη διαχείριση αποβλήτων και απορριμμάτων.
Η εφαρμογή της νέας υγειονομικής διάταξης (Υ1γ/Γ.Π./96967/2012 (σχετ. Εγκύκλιος Υ1γ/4476/2013), που εναρμονίζει την ελληνική νομοθεσία με την ευρωπαϊκή και οι αλλαγές που επιφέρει, είναι πολλές για τα καταστήματα αφού μεταξύ άλλων προβλέπει: υποχρεωτική ύπαρξη κατάλληλων αποδυτηρίων για το προσωπικό, επαρκή και κατάλληλα αποχωρητήρια με προθάλαμο, επαρκή αριθμό νιπτήρων με υγειονομικά αποδεκτούς μηχανισμούς (ποδοκίνητοι, φωτοκύτταρο ή άλλο), αποχωρητήρια για ΑΜΕΑ σύμφωνα με την Πολεοδομική Νομοθεσία όπου αυτό προβλέπεται, χημικά – βιολογικά αποχωρητήρια κατ΄ εξαίρεση, υποχρεωτική τήρηση αρχείου στα καταστήματα αναφορικά με: το προσωπικό, το νερό (τρόπο υδροδότησης), τον καθαρισμό-απολύμανση, απεντόμωση, αρχείο θερμοκρασιών, πρώτων υλών-προμηθευτών κ.λπ.
Στο πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης, υπόκεινται όλα τα καταστήματα που παράγουν, παρασκευάζουν ή και διαχειρίζονται τρόφιμα (όπως παρασκευαστές και συσκευαστές που πωλούν λιανικώς σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους, παραγωγικές μονάδες: αρτοποιίας, νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, κρεάτων, επιχειρήσεις : μαζικής εστίασης, αναψυχής και προσφοράς οινοπνευματωδών ποτών, χονδρικού-λιανικού εμπορίου, αποθήκευσης με σκοπό τη διάθεση προϊόντων στην αγορά κλπ), καθώς και οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.)
Πηγή:ΠΕ Καστοριάς
============================================================
Αναλυτικά τι προβλέπει η Νέα Υγιεινομική Διάταξη
Δείτε από Φιλική Ιστοσελίδα ολα τα παρακάτω..ΚΛΙΚ ΕΔΩ
1)Κατεβάστε το ΦΕΚ … 2) ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ
Εγκύκλιοι : Εγκύκλιος 1 Εγκύκλιος 2 Διάγραμμα Ροής Διαγράμματα Ροής διάφορες Επιχειρήσεις
- ΑΡΘΡΟ 1 ΣΚΟΠΟΣ
- ΑΡΘΡΟ 2 ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
- ΑΡΘΡΟ 3 ΟΡΙΣΜΟΙ
- ΑΡΘΡΟ 4 ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
- ΑΡΘΡΟ 5 ΓΕΝΙΚΟΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ.
- ΑΡΘΡΟ 6 ΑΡΧΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
- ΑΡΘΡΟ 7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
- ΑΡΘΡΟ 8 ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ – ΑΤΟΜΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
- ΑΡΘΡΟ 9 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- ΑΡΘΡΟ 10 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ
- ΑΡΘΡΟ 11 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ι Παρασκευαστές & Συσκευαστές που πωλούν λιανικώς, Παραγωγικές μονάδες αρτοποιίας, παραγωγής νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, Παραγωγικές μονάδες παραγωγής φρυγανιών, μπισκότων, διατηρημένων ειδών ζαχαροπλαστικής και Μονάδες παραγωγής κακάο, σοκολάτας και ζαχαρωτών.
- ΑΡΘΡΟ 12 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ II – ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ – ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ
- ΑΡΘΡΟ 13 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ III Επιχειρήσεις Λιανικού και Χονδρικού Εμπορίου
- ΑΡΘΡΟ 14 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ IV ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
- ΑΡΘΡΟ 15 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ V ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΤΟΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ
- ΑΡΘΡΟ 16 ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
- ΑΡΘΡΟ 17 ΚΥΡΩΣΕΙΣ -ΠΡΟΣΤΙΜΑ
- ΑΡΘΡΟ 18 ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
- ΑΡΘΡΟ 19 ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
- ΑΡΘΡΟ 20
- ΑΡΘΡΟ 21 ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΘΕΣΗΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣΗ
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΜΕΑ
-
Πηγή:ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ k ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ
=========================================================================
*Τσεκάρετε "μ'αρέσει" για να έχετε τακτική τεχνική ενημέρωση
***Ακολουθείστε μας στο Twitter
*** Βρείτε "Τεχνοδιάσταση'-ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ-Linkedin
=========================================================================
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου