Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

ΤΕΕ ΝΕ Καστοριάς-ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας:Μελέτες Ομάδων Εργασίας για την Περιοχή Καστοριάς

ΤΕΕ ΝΕ Καστοριάς-ΤΕΕ Δυτ Μακεδονίας:
Μελέτες Ομάδων Εργασίας για την Περιοχή Καστοριάς

      Συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ. στην Καστοριά. 26-3-2013 με γενικά και τοπικά θέματα.Το ΤΕΕ συνεχίζει την παλιά παράδοση ενασχόλησης με ευρύτερα οικονομοτεχνικά-αναπτυξιακά θέματα που απασχολούν την Κοινωνία,λειτουργώντας ως Σύμβουλος της Πολιτείας αλλά και του Λαού γενικότερα,σ'αντίθεση με μικροπολιτικούς χαρακτηρισμούς περί "συντεχνίας", που του αποδίδονται,όταν οι υπεύθυνες θέσεις του γίνονται "ενοχλητικές",σε ώτα μη ακουόντων.
Α)Μελέτες Ομάδων Εργασίας Καστοριά
     Την Τρίτη 26 Μαρτίου 2013, στα Γραφεία της ΝΕ ΤΕΕ Καστοριάς -Τεχνικού Επιμελητηρίου Καστοριάς (Αρχοντικό Παπατέρπου) ,συνεδρίασε η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ε./Τ.Δ.Μ.  όπου  έγινε παρουσίαση των δύο Ομάδων Εργασίας,από Μηχανικούς μέλη ΤΕΕ Καστοριάς:

1) Ανάπτυξη συγκοινωνιακού δικτύου Ν. Καστοριάς.
      Η Μελέτη καλύπτει αναλυτική καταγραφή του υπάρχοντος  συγκοινωνιακού οδικού δικτύου της ΠΕ Καστοριάς(φωτογραφικά,χαρτογραφικά,περιγραφικά-κατάσταση οδοστρώματος,σημάνσεις κλπ) με τα προβλήματα που υπάρχουν και με αναλυτική παράθεση όλων των αποφάσεων χαρακτηρισμού, όλων των οδών (επαρχιακό,εθνικό δίκτυο,εγκαταλειμένα τμήματα παλιών οδικών δικτύων κλπ),εργασία που ως τώρα δεν υπήρχε κωδικοποιημένη πουθενά.
   Θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο σύνταξης σχετικών προγραμμάτων των Υπηρεσιών της ΠΕ Καστοριάς.

2) Πρόταση για τον καθορισμό αρχιτεκτονικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών των παραδοσιακών οικισμών του Ν. Καστοριάς.

     Η Μελέτη καλύπτει τους εγκαταλειμένους Οικισμούς του Γράμμου(ερήμωσαν την περίοδο του Εμφυλίου) με αποτυπώσεις υπάρχουσας κατάστασης,συγκέντρωση ιστορικών στοιχείων και παλαιών φωτογραφιών των διαφόρων τύπων πέτρινων κατοικιών της περιοχής.Σημειώνεται σε ποιά χωριά υπάρχει τα τελευταία χρόνια, τάση επιστροφής,νοσταλγών κατοίκων στις ρίζες τους, με ανοικοδόμηση και ποιά παραμένουν χαλάσματα ή είναι ανύπαρκτα πλέον.

       Στη συνεδρίαση έγινε μια πρώτη συνοπτική παρουσίαση των Μελετών ενώ προγραμματίζονται 2 ειδικές Εκδηλώσεις με Αναλυτικές ανοικτές παρουσιάσεις,για την 1η στην ΠΕ Καστοριάς,ενώ για την 2η,στον Δήμο Νεστορίου,όπου ανήκουν οι οικισμοί του Γράμμου

Β)Λοιπά Θέματα
α)Ζητήματα Συντήρησης του Αρχοντικού Παπατέρπου(σημειωτέον ανήκει από Δωρεά στο ΤΕΕ):Σύνταξη επικαιροποιημένου προϋπολογισμού αναγκαίων εργασιών και προώθηση στα Κεντρικά του ΤΕΕ
β) Προβλήματα  Ομαλής Χρηματοδότησης  Προγράμματος "Εξοικονόμηση κατ'Οίκον":θέσαμε εκτάκτως το θέμα διακοπής για Δυτική κ Κεντρική Μακεδονία-Ηδη την επομένη έγινε Υπόμνημα-Παρέμβαση προς όλους τους αρμοδίους για άμεση εξεύρεση λύσης για Χρηματοδότηση του Προγράμματος για την Δυτ.Μακεδονία,με αναγκαίες βελτιώσεις
***.(Βλ.σχετ. άρθρα μας
--"Εξοικονόμηση κατ'Οίκον":Διακοπή αποδοχής αιτήσεων από Τράπεζες για Δυτική κ Κεντρ Μακεδονία!!?? 15/3/2013
-- ΤΕΕ/ΤΔΜ: Να συνεχιστεί το «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» στη Δυτική Μακεδονία/29.3.2013
 
         Είναι ανάγκη να αναληφθούν ανάλογες πρωτοβουλίες και από τους λοιπούς τοπικούς Φορείς,Κοινοβουλευτικούς μας εκπροσώπους και Αρχές,αφού η περιοχή μας είναι αυτή που το έχει περισσότερο ανάγκη,όντας στην Δ΄ Κλιματική Ζώνη,την δυσμενέστερη κλιματικά στη Χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου