Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Φωτοβολταϊκή Ενημέρωση

Φωτοβολταϊκά: Απλουστεύονται οι διαδικασίες για την εγκατάστασή τους σε οικόπεδα και στέγες

Με τελευταία απόφαση του ΥΠΕΚΑ επέρχονται περαιτέρω απλοποιήσεις στις διαδικασίες αδειοδότησης Εγκαταστάσεων Φωτοβολταϊκών Εγκαταστάσεων σε Κτίρια και Αγροτεμάχια.
Σημειώνουμε λοιπόν:

1-Επεκτείνεται η απαλλαγή από "Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας" για ΦΒ Εγκαταστάσεις έως 100KW σε κτίρια.Δεν χρειάζεται έγκριση Πολεοδομίας.
2-Μειώνονται οι πλάγιες αποστάσεις σε εγκαταστάσεις ΦΒ Πάρκων και σε μή Αρτια αγροτεμάχια.Ως μέγιστο ποσοστό Κάλυψης παραμένει το 60%.Ετσι μπορούν να αξιοποιηθούν και μικρά αγροτεμάχια με μικρές μονάδες Φωτοβολταϊκών. Χρειάζεται από Πολεοδομία "Εγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας" (Τοπογραφικό,Διάγραμμα Κάλυψης,Τεχν περιγραφή κλπ)

       Βέβαια στην απόφαση βλέπουμε και κάποιες περίεργες διατυπώσεις όπως:
"Δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας εργασίες από σκυρόδεμα που συνοδεύουν τις παραπάνω κατασκευές, όπως θεμελιώσεις των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείων.Για εργασίες όπως η θεμελίωση των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών στοιχείωνμε πασαλόμπηξη, με γεώβιδες, με χρήση βαρυτικών βάσεων, ακόμα και όταν μέρος τους (μέχρι 50%) τοποθετείται κάτω από τη φυσική στάθμη του εδάφους, καθώς και πάσηςφύσεως οικίσκοι που εδράζονται βαρυτικά στο έδαφος και που ως αποκλειστικό σκοπό έχουντην προφύλαξη του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του σταθμού, δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας."
     Η θεμελίωση των βάσεων με σκυρόδεμα χρειάζεται άδεια(!!) ενώ οι λοιποί τρόποι όχι.Τώρα αυτό τι σημαίνει ,μένει σε κάθε πολεοδομία να το ερμηνεύει.

Δείτε εδώ σχετικό άρθρο από Εφημερίδα ΝΕΑ 17 2 2011   *η φωτο δίπλα είναι από τα ΝΕΑ
Δείτε και "κατεβάστε" την  Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΚΑ

Σύμφωνα με το άρθρο  της εφημερίδας η πορεία του Προγράμματος ΦΒ Στεγών παρουσιάζει μεγάλη αύξηση.Ο αριθμός των αιτήσεων ήταν:
 
-Τέλος 2010..........οι αιτήσεις έφθασαν τις. 5.143
-Σεπτέμβριος 2010..      #.............ήταν.........2.987
-Ιούνιος............#.............#...............#...........1.089
-Ιανουάριος......#.............#...............#..............213



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου