Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

«Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον"

«Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» Τα Βήματα κ Απορίες Συνοπτικά
Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα 

από  Εφημ "ΤΑΝΕΑ"  -ολο το Αρθρο  εδώ  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4616190


Πρεμιέρα χθες για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» και αρκετοί ήταν όσοι έσπευσαν σε καταστήματα των τεσσάρων τραπεζών – Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς – που έχουν αναλάβει να το «τρέξουν» για να ζητήσουν πληροφορίες. Μάλιστα, όσοι είχαν σπεύσει να προμηθευτούν ενεργειακό πιστοποιητικό, κατέθεσαν στις τράπεζες τα πρώτα αιτήματα.

Οι απορίες ωστόσο είναι πολλές.

-«Στα παλαιά κτίρια, σαν αυτά προ του 1980 στα οποία απευθύνεται το πρόγραμμα, αν τα διαμερίσματα δεν έχουν αυτονομία στη θέρμανση, όπως συνήθως συμβαίνει, οι ιδιοκτήτες δεν µπορούν να ενταχθούν», παρατηρεί ο κ. Σπύρος Κατσαρός, μηχανικός και ένας από τους πρώτους 1.500 πιστοποιημένους ενεργειακούς επιθεωρητές.

-«Το 90% των ελληνικών κτιρίων δεν είναι σωστά μονωμένο και οι απώλειες σε ενέργεια και σε κόστος είναι μεγάλες. Το πρόγραμμα αποτελεί µια μοναδική ευκαιρία τόσο να ενισχυθεί το κτιριακό µας απόθεμα όσο και να αναβαθμιστεί αισθητικά», σημειώνει από την πλευρά του ο Γιώργος Κοροπούλης, αρχιτέκτων μηχανικός, ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας Osis Constructions.

«ΤΑ ΝΕΑ» απαντούν στις βασικότερες απορίες των ενδιαφερομένων, όπως τα βασικά δικαιολογητικά που χρειάζονται, τι ισχύει αν έστω ένας - δύο ιδιοκτήτες μιας πολυκατοικίας δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κ.ά.

1. Ποιο είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνω;

Να απευθυνθείτε σε µια από τις τέσσερις τράπεζες και να ρωτήσετε αν μπορείτε να πάρετε δάνειο. Διότι µπορεί κάποιος να µην έχει την πιστοληπτική ικανότητα για τη λήψη δανείου.

2. Πόσα είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αν πρόκειται για πολυκατοικία;

Τα βασικά είναι αντίγραφο δελτίου ταυτότητας, οικοδομική άδεια, απόφαση γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας για τη συναίνεση των συνιδιοκτητών σχετικά µε τις απαιτούμενες παρεµβάσεις, απόδειξη πληρωμής ΕΤΑΚ, εκκαθαριστικό Εφορίας, αντίγραφα εντύπων Ε1 του 2010 και Ε9, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, έντυπο πρότασης παρεµβάσεων (συμπληρώνεται από τον μηχανικό), οικονομικές προσφορές αναδόχων - προμηθευτών του έργου.

3. Αν οι παρεµβάσεις αφορούν ένα μεμονωμένο διαμέρισμα ή µια μονοκατοικία;

Στα παραπάνω πρέπει να συμπεριληφθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της μονοκατοικίας ή του διαμερίσματος.

4. Τι συμβαίνει αν το διαμέρισμα νοικιάζεται σε κάποιον;

Τότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να συμπεριλάβει στον φάκελο αντίγραφο του εντύπου Ε2, όπου αναγράφονται τα εισοδήματα από μισθώματα, και µια υπεύθυνη δήλωση του ενοικιαστή ότι χρησιμοποιεί το ακίνητο ως κύρια (ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία) καθώς και ότι συμφωνεί να γίνουν οι εργασίες.

5. Τι συμβαίνει αν έχω χάσει την οικοδομική άδεια;

Πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στην πολεοδομία για να σας εκδώσει αντίγραφο.

6. Πού μπορώ να βρω ενεργειακό επιθεωρητή;

  Στην ιστοσελίδα του υπ. Περιβάλλοντος  ( https://www.buildingcert.gr/inspectors/startValues.view   ), κατανεμημένους ανά νομό. Μέχρι σήµερα ανέρχονται σε 1.500.

7. Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες; Πρέπει το σύνολο των ιδιοκτητών να δεχθεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα (ή ό,τι προβλέπει ο κανονισμός της πολυκατοικίας).

-Πότε και πώς θα πάρετε τα χρήματα

-Άλλες βασικές απορίες είναι:

-Επιταγή από την τράπεζα θα πάρω στα χέρια µου; όχι, για λόγους αποφυγής υπερτιμολογήσεων η πληρωμή θα γίνεται κατευθείαν μεταξύ τραπεζών και εργολάβων.

-Υπάρχει κίνδυνος οι εργολάβοι να µου χρεώσουν ό,τι θέλουν; το υπουργείο περιβάλλοντος θα κάνει αποδεκτή τη προσφορά που θα προσκομίσετε εφόσον δεν υπερβαίνει τις ανώτατες τιμές για υλικά που έχουν καθοριστεί.

-Ποιες εργασίες χρηματοδοτούνται; αντικατάσταση κουφωμάτων, τοποθέτηση σκιάστρων, θερμομόνωση στο κέλυφος, αναβάθµιση συστήματος θέρμανσης.

-Πότε θα δοθεί η προκαταβολή; Με την υπογραφή της σύμβασης.

-Σε πόσο καιρό θα γίνει αυτό; τρεις µήνες περίπου από την έναρξη του προγράμματος.

-Πότε γίνεται η εκταμίευση όλου του ποσού; το αργότερο μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2012.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=3&artid=4616190

Δείτε παρακάτω αναλυτική ενημέρωση που λύνει όλες τις απορίες

***ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

** Σημείωση: Το Γραφείο μας "Τεχνοδιάσταση"-ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ Πολ Μηχ ,έχει υποβάλει εμπρόθεσμα φάκελο στο ΥΠΕΚΑ,όπως και πολλοί άλλοι Μηχανικοί.

Είμαστε στο ΜΗΤΡΩΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ που μπορείτε να βρείτε ανα Νομό κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ και επιλέγοντας Νομό (είμαστε στο Νομό Καστοριάς)

Στην Ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ υπάρχει απλή κατανοητή  βήμα-βήμα ενημέρωση για το Πρόγραμμα  "Εξοικονόμηση κατ'οίκον"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου