Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Δημόσια Εργα κ Συμβολή τους στην Ανάπτυξη

Δημόσια Εργα - η Συμβολή τους στην Ανάπτυξη

     Για την συμβολή των Δημοσίων Εργων στην αύξηση της Απασχόλησης και τον πολλαπλασιαστικό τους ρόλο Ανάπτυξη ,με "μόχλευση" πολλών τομέων της Οικονομίας,έχουμε ξαναγράψει  σχετικά Αρθρα στο Ιστολόγιό μας.
       Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (Αναδημοσίευση από τα ΝΕΑ 23.1.2012) δείχνει με πολύ παραστατικό τρόπο την επίδραση των Δημοσίων Εργων και τις συνέπειες από το "βάλτωμα" μεγάλων οδικών Εργων.
      Από εκτιμήσεις μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων προκύπτει ότι αν δεν είχαν παγώσει τα τέσσερα μεγάλα έργα παραχώρησης και οι εργασίες συνεχίζονταν, θα συνεισέφεραν στο ΑΕΠ ποσοστό αύξησης 2,3% ανά έτος.
     Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι για χώρες με χαρακτηριστικά παρόμοια με της Ελλάδας ο πολλαπλασιαστικός συντελεστής κυμαίνεται από 3,5 έως 7,5, δηλαδή κατασκευές αξίας 1,5 δισ. ευρώ εντός του 2011 θα δημιουργούσαν απασχόληση και ανάπτυξη αξίας (1,5 δισ. X 3,5) 5,25 δισ.
       «Τα δημόσια έργα έχουν τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό συντελεστή ανάπτυξης για την οικονομία. Αποτελούν φάρμακο, γι' αυτό η χρηματοδότησή τους σε καιρό κρίσης δεν πρέπει να διακόπτεται» αναφέρει στα «ΝΕΑ» ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης

Πώς 1 χιλιόμετρο οδικού έργου κινεί την εθνική οικονομία

Κάθε εργαζόμενος παράγει τον μήνα κατά μέσο όρο προϊόν αξίας 15.500 ευρώ, το οποίο θα αποτελεί κρατική περιουσία προς αξιοποίηση. Αν δεν είχαν παγώσει τα μεγάλα έργα παραχώρησης και οι εργασίες συνεχίζονταν, θα συνεισέφεραν στο ΑΕΠ ποσοστό αύξησης 2,3% ανά έτος


Τα μικρά-μικρομεσαία Εργα στην Περιφέρεια?

     Το άρθρο των ΝΕΩΝ, αναφέρεται βέβαια κύρια στα μεγάλα οδικά έργα,αλλά  και από την δική μας εμπειρία και την άποψη των Τοπικών Αρχών (Περιφέρεια,Δήμοι ΟΤΑ κλπ) ανάλογη είναι η θετική επίδραση και από τα μικρά και μικρομεσαία Δημόσια Εργα, είτε αυτά είναι νέα έργα, είτε είναι  συντηρήσεις υπαρχουσών υποδομών (που συνήθως παραμελούνται),όλων των κατηγοριών(Οδοποϊα,Υδραυλικά/Αποχετεύσεις,Οικοδομικά,Ηλεκτρομηχανολογικά κλπ) και μάλιστα, τα Περιφερειακά-Επαρχιακά, που δίνουν απασχόληση και τόνωση στην Επαρχιακή Οικονομία (Εργοληπτικές Επιχειρήσεις, Μηχανικοί, συνεργεία,εργατοτεχνικό προσωπικό, Μικροβιοτεχνίες, Προμηθευτές, Ασφαλιστικοί Οργανισμοί  κλπ).Και εδώ υπάρχει και η διάσταση της ισόρροπης ανάπτυξης  αλλά και η ανάγκη διατήρησης του ενεργού δυναμικού της Χώρας στην Περιφέρεια.

     Η ανάγκη λοιπόν, για άμεση τόνωση των Προγραμμάτων κατασκευής Δημοσίων Εργων είναι έκδηλη και πασιφανής.Ας ελπίσουμε, η Πολιτεία να δώσει την ανάλογη βαρύτητα από τώρα,παράλληλα με τις λοιπές προσπάθειες στα δύσκολα λοιπά  μέτωπα της Οικονομίας και να μην επαναληφθεί το φαινόμενο των συνεχών περικοπών του ΠΔΕ,αφού τα Δημόσια Εργα θα αποδόσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην Ανάπτυξη γενικά.
     Φυσικά για να υπάρξουν τα ως άνω οφέλη,πρέπει το Δημόσιο να δείχνει συνέπεια στην διάθεση Πιστώσεων για  αποπληρωμή των εκτελούμενων έργων και να μην συνεχίσει φέρνει τους κατασκευαστές  στην δεινή σημερινή τους θέση.
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου