Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αλλαγές στη Δόμηση-Νέος ΓΟΚ

Αλλαγές στη Δόμηση-Νέος ΓΟΚ

    Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το θέμα του νέου Ενιαίου Κανονισμού Δόμησης, για τον οποίο αξιοποιούνται προβλέψεις και στοιχεία σχετικού κειμένου εργασίες, που τέθηκε σε γνώση του ΤΕΕ από τις αρχές Δεκεμβρίου.

     Στη βάση αυτού του κειμένου θα διαμορφωθεί το ζήτημα των ρυθμίσεων, ώστε να ακολουθήσει διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης.
    Σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού ΥΠΕΚΑ, Νίκου Σηφουνάκη, στην εφημερίδα "Τα Νέα", "15 χρόνια μετά την τελευταία αναθεώρηση του ΓΟΚ και τις δεκάδες τροποποιήσεις που ακολούθησαν νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει πολύ. Είναι άμεσης προτεραιότητας έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι πόλεις μας, τα οικιστικά σύνολα και όπως τείνει να οικοδομηθούν οι εκτός σχεδίου περιοχές, να δημιουργηθούν νέα εργαλεία και να υπάρξουν ισχυρά κίνητρα για την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής".
    Με βάση δημοσιεύματα των εφημερίδων "Νέα" και "Καθημερινή" κι ενώ επίκειται η ανάρτηση του νέου ΓΟΚ στο Διαδίκτυο, με στόχο την ψήφισή του μέχρι την άνοιξη, οι βασικές αλλαγές που αναμένεται να κομίσει συνοψίζονται -μεταξύ άλλων- στα εξής:

  • Οι ημιυπαίθριοι χώροι διπλασιάζονται, στο 40% από 20%, χωρίς όμως να απελευθερώνεται το ανώτατο ύψος των κτηρίων και ενώ μειώνεται ο συντελεστής δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα.
  • -Παραμένουν οι έννοιες του συντελεστή δόμησης, του συντελεστή όγκου, της αρτιότητας και της κάλυψης του οικοπέδου ως βασικά στοιχεία που καθορίζουν τον τρόπο οικοδόμησης. Ωστόσο επιτρέπεται παρέκκλιση από τη νομοθεσία για όλα τα "ειδικά κτίρια δημοσίου ενδιαφέροντος" (και όχι μόνο σχολεία, νοσοκομεία και προνοιακά όπως στο παρελθόν).
  • Αυξάνονται τα τετραγωνικά που μπορεί κάποιος να χτίσει με βάση τα σημερινά δεδομένα, μέσα από μια σειρά επιμέρους ρυθμίσεων. Π.χ., αυξάνονται τα τετραγωνικά που μπορούν να καταλαμβάνουν τα κλιμακοστάσια (έως 25 τ.μ. ανά όροφο). Τα υπόγεια παραμένουν εκτός συντελεστή, ενώ δίνεται δυνατότητα για στεγασμένους χώρους στάθμευσης και εκτός του περιγράμματος του κτιρίου. Επίσης υπάρχει πρόθεση να μην προσμετρούνται στον συντελεστή πατάρια και σοφίτες μέχρι 30% της επιφάνειας ορόφου εκτός κοινοχρήστων χώρων.
  • Δεν δίνεται ένας νέος κανόνας αρτιότητας (είναι προς συζήτηση), αλλά διατηρούνται οι παρεκκλίσεις με ελάχιστο όριο τα 750 τ.μ.
  • Προτείνεται η μείωση της εκτός σχεδίου δόμησης για κατοικία. Ο μέγιστος συντελεστής ορίζεται σε 0,05 (λ.χ. 200 τ.μ. σε 4 στρέμματα οικόπεδο), ενώ για όλες τις άλλες χρήσεις ορίζεται σε 0,8. Το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα προτείνεται να είναι 5% για κατοικία και 30% για τις άλλες χρήσεις.
  • Στα εντός σχεδίου, αυξάνεται από 1 έως 3 μέτρα το ανώτατο ύψος των κτιρίων, ανάλογα με το συντελεστή δόμησής τους. Για παράδειγμα, για κτίρια με σ.δ. άνω του 2,4, το μέγιστο ύψος ανεβαίνει από τα 27 μέτρα στα 29,25 μέτρα.
  • Στα εκτός σχεδίου, το μέγιστο ύψος ορίζεται στα 7,5 μέτρα συν 1,2 μ. στέγης, ενώ απαγορεύεται η κατασκευή πιλοτής.
  • Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου πρέπει τουλάχιστον κατά τα 2/3 του να παραμένει χωρίς επίστρωση για να μπορεί να φυτευθεί.
  • Πριμοδοτείται η κατασκευή παρόδιων στοών. Ελάχιστο πλάτος τα 2,5 μέτρα και ελάχιστο ύψος 3,5 μέτρα.
  • Διατηρείται η νομοθεσία για συνενώσεις οικοπέδων εντός σχεδίου, η οποία ειδικά για τις περιπτώσεις πόλεων με ρυθμιστικό σχέδιο θα πριμοδοτείται ως εξής:
  • Για οικόπεδα πανταχόθεν ελεύθερα δίνεται αύξηση συντελεστή δόμησης από 10% (για οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων) έως 20% (για οικόπεδα από 800 τ.μ. έως 2 στρέμματα), με ταυτόχρονη μείωση της κάλυψης από 20% έως 30%. Προϋπόθεση, να αποδίδεται στην πόλη ως χώρος πρασίνου το 25% που προκύπτει από τη μειωμένη κάλυψη.
  • Για οικόπεδα συνεχή δίνεται αύξηση συντελεστή από 10% (για οικόπεδα άνω των 2 στρεμμάτων) έως 15% (για οικόπεδα από 400 τ.μ. έως 1 στρέμμα) με μείωση κάλυψης από 25% έως 30%. Προϋπόθεση, να αποδίδεται στην πόλη ως χώρος πρασίνου τμήμα που θα προκύπτει από την "υποχώρηση" του κτιρίου.
  • Προτείνονται οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για αποσύρσεις (κατεδαφίσεις) κτιρίων. Για παράδειγμα:
  • Εφόσον παραχωρηθεί το οικόπεδο ή μέρος του για ένα χρονικό διάστημα, τότε θα δίνονται φορολογικά κίνητρα για τα έξοδα κατεδάφισης και ετήσια φορολογική απαλλαγή βάσει της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου για όλη την περίοδο παραχώρησης.
  • Εναλλακτικά, θα δίνεται χρηματική αποζημίωση ίση προς την αντικειμενική αξία του κατεδαφιζόμενου κτιρίου, στην οποία συνυπολογίζεται, μόνο όταν η κατεδάφιση είναι μερική, και η αντίστοιχη αξία του οικοπέδου.
  • Οι δαπάνες κατεδάφισης, ανάπλασης και αναβάθμισης των κτισμάτων θα θεωρούνται για τις επιχειρήσεις επενδυτικές δαπάνες.
  • Πηγή: www.builnet.gr 
=======================================================================

 ** Σχετικό  άρθρο από την Εφημερίδα ΝΕΑ (από όπου η  Φωτογραφία
 στο άνω μέρος της ανάρτησης)
με συνένευξη του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος  κ Σηφουνάκη με
ΚΛΙΚ ΕΔΩ
========================================================================

....και οι συζητήσεις που ήδη προβληματίζουν τους Μηχανικούς ήδη έχουν αρχίσει στο Forum http://www.michanikos.gr/   Μια πρώτη εικόνα με ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου