Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων από το 2013


Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων από το 2013
"Πονοκέφαλος" για όσους απέκτησαν αυθαίρετο με κληρονομιά άλλα δεν το τακτοποίησαν

    Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου, από την άνοιξη του 2013, φαίνεται πως θα δημιουργήσει "πονοκέφαλο" σε όσουν κληρονόμησαν ακίνητα με αυθαιρεσίες και δεν τα τακτοποίησαν.
     Σημειώνεται, ότι όπως προκύπτει και από τον νόμο για τα αυθαίρετα , σύντομα θα ενεργοποιηθεί, με προεδρικό Διάταγμα, η Ταυτότητα Κτιρίου, για να αντικαταστήσει και την υπεύθυνη δήλωση μηχανικού που θα απαιτείται για κάθε μεταβίβαση και στην οποία θα βεβαιώνεται η νομιμότητα του κτίσματος. Σημειώνεται, ότι το ΤΕΕ ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες προκειμένου από την άνοιξη του 2013 να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο.
    Η "ταυτότητα" θα περιλαμβάνει ουσιαστικά τον "φάκελο" του κτιρίου και θα τηρείται από τον υπεύθυνο για το κτίριο μηχανικό. Θα περιέχει την οικοδομική άδεια, τα σχέδιά της, τις βασικές μελέτες του κτιρίου, το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, αλλά και ένα βίντεο που θα απεικονίζει τους χώρους και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου μετά την ολοκλήρωσή του.
   Με την ηλεκτρονική καταγραφή των κτιρίων θα εμφανιστούν και οι αυθαιρεσίες που μεταβιβάστηκαν με κληρονομιά και ενδέχεται για όλους αυτούς που δεν προχώρησαν σε τακτοποίηση να τους επιβληθούν τα βαρύτατα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων.

Πηγή:http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=235&catid=213&artid=5736

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου