Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Αυθαίρετα:Έρχονται οι νέες ρυθμίσεις

Αυθαίρετα:Έρχονται οι νέες ρυθμίσεις 

      Πυκνώνουν τα δημοσιεύματα του Τύπου, που αναφέρουν ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία οι ετοιμασίες για να δοθεί νέα παράταση προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων αυθαιρέτων ή οποία θα συνοδευτεί και από αλλαγές του νόμου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
      Η εφημερίδα «Ημερησία» αναλυτικά δημοσίευσε ότι: «Μειώσεις προστίμων και αύξηση δόσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος το οποίο ψάχνει τρόπους για να προσελκύσει τους ιδιοκτήτες και να εισπραχθούν πρόστιμα.
      Την ίδια στιγμή, αναμένεται να δοθεί και πέμπτη παράταση στην διαδικασία η οποία λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου.
     Το ΤΕΕ προτείνει να δοθεί μακρόχρονη παράταση, τουλάχιστον ενός έτους, ωστόσο στην κυβέρνηση προβληματίζονται καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει και παράταση στην οποιαδήποτε είσπραξη εσόδων απότα πρόστιμα.
     Στο υπουργείο προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε μειώσεις των προστίμων για τα κτίριαπου έχουν κτιστεί μεταξύ 1983 και 2004. Τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας πληρώνουν κατά 20% μειωμένο πρόστιμο και σχεδιάζεται η μείωση να φτάσει και το 50%».
     Μάλιστα εξετάζεται και το σενάριο μειώσεων με κοινωνικά κριτήρια, όπως για μακροχρόνια ανέργους ιδιοκτήτες, ανάπηρους, πολύτεκνους κι άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, με τις μειώσεις να συνοδεύονται κι από αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των προστίμων.

     Στόχος η προσέλκυση των ιδιοκτητών αυθαιρέτων και η εισροή ρευστού στα κρατικά ταμεία από τα πρόστιμα.
     Τα ακίνητα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αυθαίρετα στην Ελλάδα υπολογίζονται σε πάνω από 4 εκατ. Ωστόσο, σε ρύθμιση έχει υπαχθεί μόνο το 10%, ήτοι 400.000 αυθαίρετα.

     Αν ρυθμιζόταν το σύνολο των αυθαιρέτων, στα ταμεία θα έμπαιναν έως και 14 δισ. Ευρώ, ωστόσο μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει λαμβάνειν περίπου 2 δισ. ευρώ κι έχει ήδη εισπράξει από τα παράβολα και τις πρώτες δόσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου