Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Αμίαντος στο σπίτι: Κίνδυνοι και λύσεις προστασίας

Αμίαντος στο σπίτι: Κίνδυνοι και λύσεις προστασίας

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για τον αμίαντο που έχει χρησιμοποιηθεί σε πληθώρα κατασκευών,(το γνωστό μας ΕΛΛΕΝΙΤ)για την επικινδυνότητά του και για τα προγράμματα αντικατάστασής στα Κτίρια.
Εχουν εφαρμοστεί ειδικά προγράμματα επέμβασης σε Δημόσια Κτίρια,όπως αρκετά Σχολικά Συγκροτήματα.
Στην περιοχή μας(Δυτ Μακεδονία) υπήρχαν και ορυχεία Αμιάντου της ΜΑΒΕ που έχουν σταματήσει την λειτουργία τους και είναι σε εξέλιξη ειδικά έργα αποκατάστασης της περιοχής στην Κοζάνη.
   Ας δούμε όμως μια βασική ενημέρωση για το υλικό και τα σχετικά προβλήματα
 
Τι είναι ο αμίαντος και πού βρίσκεται;
Ο αμίαντος (asbestos) είναι ένα ινώδες μετάλλευμα, σκληρό και ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες, απρόσβλητο από χημικές δράσεις που υπάρχει σε αφθονία στο στερεό φλοιό της γης. Ο αμίαντος διαθέτει αντοχή και ελαστικότητα, αντίσταση στα οξέα και μεγάλη θερμομονωτική ικανότητα.
Σήμερα ο αμίαντος χρησιμοποιείται σε πάνω από 3.000 εφαρμογές όπως υφαντική, σχοινιά, χαρτί, μονωτικά υλικά, διηθητικές μεμβράνες, ενδύματα ασφαλείας, αυλαίες θεάτρων, προστατευτικές ταπετσαρίες, στην ηλεκτρολογία, στις μονώσεις σωληνώσεων, κλιβάνων, λεβήτων, σε πλοία και εργοστάσια. Κυρίως, όμως έχει χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων αμιαντοτσιμέντου, τα οποία απορροφούν το 80% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής αμιάντου π.χ. φύλλα ΕΛΛΕΝΙΤ που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή κτιρίων, λόγος για τον οποίο πολλά κτίρια και σπίτια περιέχουν αμίαντο στα κατασκευαστικά τους υλικά.
—Είναι ο αμίαντος επικίνδυνος;
Η έκθεση σε αναπνεύσιμες ίνες αμιάντου (διαμέτρου μικρότερης των 3μm), είναι δυνατόν να προκαλέσει διάμεσο πνευμονική ίωση (αμιάντωση) που οδηγεί στο καρκίνο του πνεύμονα.
Για τον λόγο αυτό η κοινοτική νομοθεσία έχει κατατάξει τον αμίαντο στην κατηγορία των επικινδύνων υλικών και συνιστά την σταδιακή απομάκρυνσή του. Εξ άλλου σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο έχει απαγορευτεί η εμπορία και χρήση προϊόντων αμιάντου από 01-01-2005.
 
*** Περισότερη Ενημέρωση για τα παρακάτω ......ΚΛΙΚ ΕΔΩ
 
—Κάτω από ποιες περιστάσεις κινδυνεύουμε από αμιαντούχα υλικά στο σπίτι;
—Υπάρχει περίπτωση να βρούμε αμίαντο σε σπίτια νεώτερης κατασκευής και πού πρέπει να ψάξουμε
—Πώς αναγνωρίζουμε τον αμίαντο στο σπίτι;
—Τι πρέπει να κάνουμε αν βεβαιωθούμε για ύπαρξη αμιάντου στο σπίτι
—Πόσο κοστίζει η απομάκρυνση αμιάντου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου