Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

Μεταλλικά Κτίρια

Μεταλλικά Κτίρια:
Ολοκληρωμένες κτιριακές λύσεις από μέταλλο
Η μεταλλική κατασκευή έχει διεισδύσει δυναμικά στον χώρο των κτιρίων, κατακτώντας μερίδια αγοράς όχι μόνο στις παραδοσιακές εφαρμογές, όπως βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βιομηχανικά κτίρια, στεγάσεις μεγάλων χώρων, αλλά και στον τομέα των κατοικιών.

Ο χάλυβας δεν συναντάται πλέον μόνο στην Ιαπωνία και στις σκανδιναβικές χώρες, όπως παλιά, αλλά και σε άλλες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, λόγω των πλεονεκτημάτων τους σε σχέση με το μπετόν και την κλασική κατασκευή. Πάντως στην κατοικία διαδίδονται με γοργούς ρυθμούς ολοκληρωμένες κτιριακές λύσεις, συχνά στη μορφή τυποποιημένων μονάδων, που συμπεριλαμβάνουν τη φέρουσα κατασκευή και τα πετάσματα των επικαλύψεων. Για μικρά έως μεσαία ανοίγματα οι σύμμεικτες γέφυρες είναι σε πολλά μέρη λόγω της ταχύτητας ανέγερσης και των αισθητικών πλεονεκτημάτων τους η κύρια λύση.

Πού οφείλεται όμως η διάδοση των μεταλλικών κατασκευών στη χώρα μας;

Σύμφωνα με ειδικούς του χώρου, η εξάπλωση των μεταλλικών κατασκευών και στην Ελλάδα οφείλεται σε διάφορα γεγονότα, όπως στο ότι οι παραγωγοί προσέφεραν μια σειρά νεα προϊόντα, οι κατασκευαστές επένδυσαν ισχυρά σε νέες τεχνολογίες, οι μελετητές μηχανικοί ενημερώθηκαν για τους νέους κανονισμούς και επένδυσαν σε κατάλληλο λογισμικό, οι εταιρίες λογισμικού ανέπτυξαν προγράμματα εξειδικευμένα στην ανάλυση και διαστασιολόγηση έργων από χάλυβα, ενώ οι καθηγητές των πολυτεχνείων διοργάνωσαν ενημερωτικά σχετικά σεμινάρια για τις μεταλλικές κατασκευές.

Τα πλεονεκτήματα

-Ταχύτητα ανέγερσης: Ο χρόνος που απαιτείται για την κατασκευή ενός κτιρίου από χάλυβα είναι πολύ πιο σύντομος από εκείνον μιας συμβατικής κατασκευής. To υλικό είναι εξαιρετικά ευέλικτο, τόσο στην κατεργασία του όσο και στην εφαρμογή του, με αποτέλεσμα η εκτέλεση του έργου να πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάντα όμως με εγγυημένη ποιότητα και ασφάλεια. Αυτό σημαίνει μικρότερο κόστος και ταχύτητα παράδοσης της κατασκευής.

-Αντισεισμική προστασία και διαχρονικότητα: Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα του χάλυβα είναι και η αντισεισμική προστασία που προσφέρει. Ο χάλυβας εγγυάται κατασκευές σταθερές, ασφαλείς και μεγάλης διάρκειας.

-Καθαρότερο περιβάλλον: Με τη χρήση του χάλυβα στις κατασκευές δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον με ρύπους, ενώ μειώνεται αισθητά και η ηχορρυπανση. Η διαδικασία κατασκευής είναι πιο απλή και πιο "καθαρή": τα μεταλλικά στοιχεία μεταφέρονται από το εργοστάσιο μας στον χώρο ανέγερσης του κτιρίου, για να γίνει στη συνέχεια η τοποθέτηση τους.

-Εξοικονόμηση ενέργειας και χαμηλό κόστος: Ο δομικός χάλυβας είναι υλικό χαμηλού κόστους, όπως χαμηλό είναι και το κόστος ουντήρησής του. Με τη χρήση του χάλυβα δεν καταναλώνουμε νερό, μειώνονται οι μετακινήσεις των οχημάτων για τη μεταφορά των μεταλλικών τμημάτων, ενώ σημαντική είναι και η μείωση των αποβλήτων.

-Ακόμη, προσφέρεται για την εφαρμογή τεχνολογιών μόνωσης, μέσω των οποίων εξασφαλίζεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

-Ενα επιπλέον πλεονέκτημα του χάλυβα έναντι των άλλων δομικών υλικών είναι η ευκολία στην ανακύκλωση του, μετά την ολοκλήρωση της χρήσης του.

Εφαρμογές

Ο δομικός χάλυβας προσφέρει μια σειρά εφαρμογών και κατασκευαστικών λύσεων, γι' αυτό και χρησιμοποιείται ευρέως στη σύγχρονη αρχιτεκτονική. To υλικό προσφέρει πολλές επιλογές σε ποιότητες και χρώματα, ενώ συνυπάρχει αρμονικά με πολλά άλλα υλικά κατασκευής (ξύλο, τούβλο, προγράμματα γυαλί κ.ά.).
 
Επιπλέον, η μεγάλη αντοχή του επιτρέπει τον σχεδιασμό μεγάλων ανοιγμάτων και διάφανων προσόψεων, έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι κτίρια εντυπωσιακά, "δυναμικά" και υψηλής αισθητικής.

Ευκολία αποσυναρμολόγησης και επέκτασης: Τα μεταλλικά τμήματα μιας κατασκευής από χάλυβα μπορούν εύκολα και χωρίς μεγάλη οικονομική επιβάρυνση να αποσυναρμολογηθούν και να επανατοποθετηθούν σε άλλον χώρο.

Επιπλέον, η χρήση του χάλυβα επιτρέπει και την εύκολη επέκταση του κυρίου με την προσθήκη νέων στοιχείων.

Πηγή: "Το Βήμα της Κυριακής"
http://www.buildnet.gr/default.asp?pid=234&catid=211&artid=5596

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου