Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Υβριδικό σπίτι-η κατοικία του μέλλοντος

Υβριδικό σπίτι-η κατοικία του μέλλοντος
    
Το υβριδικό σπίτι περιγράφεται με αδρές γραμμές στο κείμενο που ακολουθεί. Οι νέες κατασκευές, όσο και οι πιο παλιές που απαιτούν προσαρμογές για να αναβαθμιστούν ενεργειακά πρέπει να υιοθετήσουν την φιλοσοφία του υβριδικού συστήματος, ειδικά στη χώρα μας με τις πλούσιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τι είναι το υβριδικό σύστημα;

      Είναι εκείνο που χρησιμοποιεί δύο μέσα, τεχνολογίες, συστήματα, σε συναρμογή για την επίτευξη του ίδιου στόχου. Στην περίπτωση που γενικεύουμε και κάνουμε αναφορά σε σπίτι, εννοείται ότι χρησιμοποιεί δύο τεχνολογίες: ψύξη-θέρμανση και πηγή εξοικονόμησης ενέργειας-φωτοβολταϊκά με στόχο την οικονομία με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

      Μια άλλη τοποθέτηση είναι ότι χρησιμοποιεί δύο πηγές ενέργειας, την παραγόμενη από το ίδιο και εκείνη που πληρώνει από κάποιον πάροχο, για την επίτευξη των στόχων του.

      Αυτό σημαίνει πως το κτίριο παράγει τουλάχιστον το 70% της ενέργειας που απαιτείται για την λειτουργία του. Είναι πάντα συνδεδεμένο με το δίκτυο της ΔΕΗ, για λόγους ασφαλείας, αλλά στην πράξη, εκμεταλλευόμενο όλες τις δυνατές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικά την ηλιακή, παράγει σε μεγάλο βαθμό την ενέργεια που χρειάζεται και κατατάσσεται στην κατηγορία των κτιρίων, με σχεδόν μηδενική ενεργειακή κατανάλωση.
 
     Ο μελετητής ενός υβριδικού σπιτιού, εκμεταλλεύεται το ηλιακό θερμικό φορτίο από τον νότο, προσπαθεί να εντάξει αρχιτεκτονικά, αλλά και λειτουργικά, κάποια ηλιακή καμινάδα σ' αυτό, λαμβάνει υπόψη του όλους τους προσανατολισμούς του κτιρίου, κάνει ότι καλύτερο μπορεί για τα κουφώματα αλουμινίου, που απαιτεί να είναι με θερμοδιακοπή και με διπλά ενεργειακά κρύσταλλα και φροντίζει για την άριστη περιμετρική -και όχι μόνο- θερμομόνωση των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου, εφαρμόζοντας τεχνικές θερμοπρόσοψης σε αυτούς.
 
     Οι υδάτινοι πόροι πρέπει να γίνονται εκμεταλλεύσιμοι στο έπακρο, και εντάσσεται στον σχεδιασμό ο βιολογικός βόθρος και η δεξαμενή ομβρίων υδάτων για το πότισμα του κήπου. Οι χρήστες του, ανακυκλώνουν τα βιολογικά απορρίμματα με σύστημα κομπόστ, όπως επίσης και τα πλαστικά, χάρτινα και αλουμινίου απορρίμματα σε ειδικό κάδο εντός της κατοικίας.
 
     Το υβριδικό σπίτι δεν γνωρίζει το πετρέλαιο. Το σημαντικότερο, ο χρήστης του υβριδικού σπιτιού, αγνοεί τα κόστη, τουλάχιστον για θέρμανση και δροσισμό. Αγνοεί επίσης τα κόστη, και για πολλές συσκευές που απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια. Άρα, τα κόστη λειτουργίας της κατοικίας αυτής, είναι πρακτικά ελάχιστα.

     Το δε ενεργειακό του αποτύπωμά του στο περιβάλλον, είναι πολύ μικρό. Η συνεισφορά στο περιβάλλον μιας υβριδικής κατοικίας μόλις 100 τ.μ. ισοδυναμεί με 6.223 τ.μ. δάσους. Αυτό προκύπτει από αποφυγή ρύπων CO2 από το υβριδικό σπίτι που ισοδυναμεί με την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα που επιτυγχάνουν 6.223μ2 δάσους ή 310 δέντρα.
 
     Η υβριδική κατοικία χρησιμοποιεί αντλίες θερμότητας με ενδοδαπέδιο δίκτυο σωληνώσεων, για θέρμανση και δροσισμό. Η αντλία θερμότητας, μπορεί να υποβοηθηθεί από γεωθερμία ή ηλιακά θερμικά συστήματα και τελικά, να καταναλώνει μικρή ποσότητα ρεύματος. Το ρεύμα της αντλίας θερμότητας, αλλά γενικά και όλου του κτιρίου, θα καλύπτεται από φωτοβολταϊκά, που στην παρούσα φάση, το ρεύμα που θα παράγουν, θα πωλείται στο δίκτυο της ΔΕΗ.
 
   Έτσι μηδενίζονται τα κόστη για θέρμανση και δροσισμό, μια για πάντα. Μπορούν να μηδενιστούν τα κόστη για ψύξη, με ενσωματωμένο σε γυψοσανίδα, δίκτυο σωληνώσεων στην οροφή, σε συνδυασμό με το δίκτυο που υπάρχει στο δάπεδο. Σε αυτή την περίπτωση, πρόκειται για ''βροχή δροσιάς'' το καλοκαίρι.
 
    Η επιπλέον ενέργεια που απαιτεί το σύστημα το καλοκαίρι, υπερκαλύπτεται από τα φωτοβολταϊκά, καθώς αυτά, άνοιξη και καλοκαίρι, υπερλειτουργούν και υπέραποδίδουν ηλεκτρική ενέργεια. Έτσι, ο απλός δροσισμός που παράγεται από την αντλία θερμότητας, γίνεται ψύξη, χωρίς την σπατάλη ούτε ενός ευρώ, από την τσέπη μας, για πληρωμή λογαριασμών ρεύματος.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου