Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Οικιακά φωτοβολταϊκά στέγης: αποδόσεις και πλεονεκτήματα επένδυσης

Οικιακά φωτοβολταϊκά στέγης: αποδόσεις και πλεονεκτήματα επένδυσης

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργήθηκε σε πολλούς από μας λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκαν στον χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων μετά τις παρεμβάσεις που έκανε το Υπουργείο ΠΕΚΑ, ήταν ένα αίσθημα πανικού και ανασφάλειας για την πορεία του κλάδου των οικιακών φωτοβολταϊκών.
       Προσπαθώντας να αναλύσουμε τα νέα δεδομένα (τα οποία και γνωρίζετε ίσως καλύτερα από εμάς), βλέπουμε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο αρχικά είχαμε θεωρήσει διότι:

     *Η επένδυση σε μία οικιακή εγκατάσταση, χωρίς να είναι πλέον εξώφθαλμα προνομιούχος, παραμένει ελκυστική και αποδοτική. Όπως ήταν πριν 2 χρόνια με κερδοφορία 20% στο κόστος της επένδυσης και απόσβεση στα 5 χρόνια.

    *Οι τιμές εξοπλισμού και εγκατάστασης έχουν πλέον γίνει προσιτές και θα χρηματοδοτούνται ευκολότερα από την τράπεζα. Η μέση τιμή εγκατάστασης για 10kWp είναι €18.000 όταν πριν 2 χρόνια ήταν €40.000.

    *Η τιμή της κιλοβατώρας για οικιακές σκεπές στην Ελλάδα, παρά τη δραστική μείωση που υπέστη, παραμένει από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Στην Γερμανία, για παράδειγμα, είναι 0,185€/kWh με ενεργειακή απόδοση περιοχής 800kWh/έτος, χωρίς να έχει μειωθεί καθόλου ο ρυθμός των νέων εγκαταστάσεων.

—Απόδοση επένδυσης

    Με βάση τον συγκριτικό πίνακα κάποιος μπορεί να διακρίνει ότι η επένδυση με τις νέες τιμές συνεχίζει να αποδίδει υψηλές αποδόσεις κεφαλαίου και ικανοποιητική απόσβεση, παρόλο που η εγγυημένη τιμή της κιλοβατώρας για οικιακές σκεπές μειώθηκε από τα 49,5 σεντ /kWh στα 25 σεντ/kWh.

    Ωστόσο και το κόστος εγκατάστασης μιας οικιακής σκεπής, από τα περίπου 40.000 € που ήταν πριν δύο χρόνια, μειώθηκε περίπου στα 18.000 €. Δεδομένου ότι μια σκεπή 10 kWp παράγει γύρω στις 14.500 kWh τον χρόνο(**Σημ.ανάλογα με  την περιοχή και την ηλιοφάνεια), η απόσβεση του έργου γίνεται σύμφωνα με τις νέες τιμές σε 5 χρόνια.

   Ίδιο ήταν το χρονικό διάστημα απόσβεσης και πριν δύο χρόνια, παρ’ όλη την υψηλή τιμή της εγγυημένης τιμής αφού το κόστος ήταν ανάλογα υψηλό. Η μεγάλη διαφορά της επένδυσης αφορά τα μηνιαία έσοδα τα οποία από 600 ευρώ τον μήνα μειώνονται στα 300 ευρώ.(**Σημ.:εδώ πρέπει να δεί κανείς την δυνατότητα εξυπηρέτησης του δανείου στην Τράπεζα) Παρ’ όλη την διαφορά, πρόκειται ακόμη για μια πολύ καλή επένδυση με μικρό ρίσκο και σχετικά καλά έσοδα.  
======================================================================                                                              
                                             Αρχικές τιμές   /Τιμές προηγ αλλαγής/  Νέες τιμές
  ==================================================
-Εγγυημένες Τιμές (€/kWh)      0,55                0,495                     0,25
-Κόστος Εγκατάστασης         €40.000          €28.000                €18.000
-Ετήσια Έσοδα                        €7.975              €7.177                  €3.625
-Χρόνος Απόσβεσης (έτη)       5,00                 3,90                   5,00
-Εσωτερικός Βαθμός
Απόδοσης (IRR)                      20%                  25%                 20%
=====================================================================
Επιπλέον, με τα δεδομένα της Ελληνικής Οικονομίας, η τοποθέτηση χρημάτων σε φωτοβολταϊκά είναι πιο αποδοτική ακόμα και από τραπεζικές καταθέσεις, αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η πολύ μεγάλη αναμενόμενη πτώση επιτοκίων προθεσμιακών καταθέσεων, όταν οι τράπεζες αποκτήσουν κεφαλαιακή επάρκεια.

—Η μείωση των τιμών εξοπλισμού

Η στρέβλωση που δημιουργήθηκε την προηγούμενη διετία λόγω της ραγδαίας πτώσης στον εξοπλισμό του συστήματος (πάνω από 30%) προκάλεσε τις λάθος εντυπώσεις στο ευρύ κοινό. Υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι η επένδυση Φ/Β συστήματος απέφερε υπερβολικές υψηλές αποδόσεις και ταχείς χρόνους απόσβεσης που καθιστούσαν την επένδυση κάτι παραπάνω από ελκυστική. Ως συνέπεια της συγκεκριμένης κατάστασης υπήρξαν εσφαλμένες προσδοκίες που έπρεπε να διορθωθούν με βάση την ιδιαίτερη οικονομική συγκυρία που περνάει η χώρα μας.

—Οι τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη

Αν συνυπολογίσουμε και συγκρίνουμε ότι παρόμοιες επενδύσεις σε χώρες όπως η Γερμανία όπου για συστήματα ως 10 kWp η τιμή της ταρίφας βρίσκεται στα 0,185 €/kWh και με ηλιοφάνεια 40% λιγότερη από την χώρας μας οι αποδόσεις κεφαλαίου βρίσκονται στο 8% τότε κάποιος δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει ότι η εγκατάσταση Φ/Β συστήματος παραμένει ελκυστική επένδυση.

Η ερώτηση που πρέπει να τεθεί σε κάθε υποψήφιο επενδυτή είναι:

Ποια άλλη επένδυση ύψους 18.000 € σήμερα, μπορεί να του αποφέρει 300 € το μήνα (εισόδημα από ένα καλό ενοίκιο ή μία μικρή σύνταξη);

Όλοι πρέπει να καταλάβουμε πια ότι μια επένδυση είναι σωστή, όταν αυτή είναι χρήσιμη όχι μόνο για τον πολίτη αλλά και για την χώρα.

—Τι άλλα πλεονεκτήματα μπορεί να προσφέρει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού στην στέγη του σπιτιού μας;=

1. Η ύπαρξη ενός φωτοβολταϊκού προσθέτει αξία στο κτίριο. ‘Ολη η νομοθεσία και πολιτικές, Εθνικές και Κοινοτικές, στοχεύουν στο ενεργειακά αυτόνομο κτίριο. Το φωτοβολταϊκό ανεβάζει την ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου.

2. Τα δεδομένα και στην χώρα και στην ενεργειακή αγορά συνέχεια αλλάζουν. Είναι πιθανό τα τιμολόγια κατανάλωσης της ΔΕΗ -μαζί με διάφορες προσαυξήσεις όπως κοινωφελή έργα που βάσει νόμου η Επιχείρηση μπορεί να επιβάλλει στους λογαριασμούς- να αυξηθούν τόσο, ώστε να συμφέρει να χρησιμοποιήσεις την παραγόμενη ενέργεια για ιδιοκατανάλωση. Επίσης, πιθανό είναι να υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης, κάτι που προκύπτει σαν σοβαρή πιθανότητα, αφού σε λίγο η θέρμανση των κτιρίων θα γίνεται με ηλεκτροκίνητο εξοπλισμό και όχι με πετρέλαιο. Υπάρχει η δυνατότητα να ζητήσεις διακοπή της σύμβασης σου με την ΔΕΗ ή τροποποίηση της (με 15ημερη προειδοποίηση), ώστε το φωτοβολταϊκό σύστημα να μετατραπεί είτε σε αυτόνομο είτε σε αυτοπαραγωγού – δηλαδή να τροφοδοτείται η ιδιοκατανάλωση και το πλεόνασμα ενέργειας να διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ.

3. Η τάση σε όλη την Ευρώπη είναι προς την ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τη μεταφορά του πλεονάσματος στο δίκτυο. Μάλιστα το σύστημα αυτό υιοθετεί και η Κύπρος και από χρόνια η Γερμανία, πρόσφατα η Αυστρία, η Δανία (έχουν υιοθετήσει σύστημα ενός διπλού μετρητή ηλ. ενέργειας σύστημα net metering). Έτσι δίνουν και κίνητρα στην αγορά του εξοπλισμού σε αυτές τις περιπτώσεις, αφού επιτυγχάνεται και η παραγωγή ενέργειας στο κτίριο και η αποσυμφόρηση των δικτύων.

Τα νοικοκυριά θα μπορούν να γλυτώσουν από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και από την ενεργειακή φτώχεια.


(του Γιώργου Καββαδία* Μηχανολόγος Μηχανικός, KSCG ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ο.Ε)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου