Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

H απόδοση των φωτοβολταϊκών στις 4 εποχές!

Φωτοβολταϊκά στη Στέγη:H απόδοσή τους  στις 4 εποχές


Η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου που διανύουμε. Ποιές διαφορές, όμως, παρατηρούνται στις 4 εποχές**Πηγή: www.4green.gr

      H απόδοση ενός φωτοβολταϊκού είναι συνεχής, καθʼ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη κι όταν υπάρχει έντονη συννεφιά. Ωστόσο, ο αριθμός των κιλοβατώρων που παράγει ένα σύστημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας. Έτσι, όπως είναι φυσικό, κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, η απόδοση του συστήματος και κατʼ επέκταση τα έσοδα είναι περισσότερα, σε σχέση με το χειμώνα όπου η απόδοση είναι μειωμένη. Πώς όμως μεταφράζεται το παραπάνω στην πράξη;
     Για να το εξακριβώσουμε, προσομοιώσαμε ένα σύστημα ονομαστικής ισχύος 9,87 kWp, με νότιο προσανατολισμό, στον νομό Αττικής(*), το οποίο υπολογίζεται ότι θα παράγει 15.265 kWh ετησίως. Στα όσα ακολουθούν, θα μπορέσετε να δείτε πόσο «συνεισφέρει» ο κάθε μήνας στα ετήσια έσοδα σας.

      Στον πίνακα μπορείτε να δείτε πώς διαμορφώνεται η τελική κερδοφορία ενός συστήματος 10 kWp στην 25ετία, εξαιτίας της μείωσης της ταρίφας στα 0,25 ευρώ/kWh, για ένα φωτοβολταϊκό που σήμερα κοστίζει συνολικά 23.000 ευρώ (συμπεριλαμβάνει αξία συστήματος 17.886 ευρώ + ΦΠΑ 23% 4.114 ευρώ και κόστος Σύνδεσης ΔΕΗ 1.000 ευρώ).
      Σύμφωνα με τη νέα ταρίφα το συνολικό καθαρό κέρδος της εγκατάστασης στην 25ετια θα διαμορφωθεί στα 62.293 ευρώ και παραμένει πολύ υψηλό, η δε ετήσια απόδοση της επένδυσης διαμορφώνεται στο 10,8% απόδοση που συνεχίζει να παραμένει μεγάλη και δυσεύρετη για τα δεδομένα της εποχής μας.
        Τέλος, όπως αναφέραμε και στις προηγούμενες σελίδες, με τη νέα ταρίφα, το σύστημα έχει απόσβεση στα 7 περίπου χρόνια.
















***Δείτε ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ http://www.4green.gr/data/fotovoltaika/news/preview_news/92674.asp

**Σημείωση(*) Για κάθε περιοχή της χώρας, υπάρχει διακύμανση ηλιοφάνειας και της απόδοσης ΦΒ εγκσης.Επομένως ανάλογα που βρίσκεστε και τι μορφή έχει η Στέγη ή το Δώμα της Οικοδομής σας μπορεί να υπάρχουν διαφοροποιήσεις από τα παραπάνω αναφερόμενα.Ζητείστε έστω απλή οικονομοτεχνική προσφορά,κόστους/απόδοσης με τα ισχύοντα σήμερα,σε συνδυασμό με τα προσφερόμενα τραπεζικά δάνεια για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών(δόση δανείου σε σχέση με απόδοση κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου